Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Pytałem w ART AUDIO o ROTELA i jakoś bardo mi go odradali, a NADa bardzo zachwalali. Trochę to dziwne, bo też słyszałem że to podobne jednostki.

W takich sklepach trzeba słuchać sprzętu a nie sprzedawców.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A dokładnie co potrzebujesz wiedzieć o tym modelu?

Czy nadaje się to do stereo jako multimedialne pre ?

Kolega ma xboxa, dvd, cd, tuner, tv i podoba mu się ten klocek a ja go nei znam, ale wiem, że jest to klecek z górnej półki.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Tak też myślałem.

Koleś w sumie średnio na jakość zwraca uwagę.

A jaka będzie jakość stereo przy rsp-1098 i rmb-1075, rmb-1095 ?

RMB-1095 nie słuchałem, RMB-1075 miałem okazję parę dni posłuchać i prawie niewiele brakowało abym został właścicielem tej końcówki,

ale jednak zdecydowałem przy rozbudowie KD, że zakupię trzy stereofoniczne końcówki.

Jeśli mam porównać RMB-1075 to gra podobnie jak RB-1070, ale nie tak samo, RB-1070 gra lepiej, jeśli chodzi o wysokie, bas i przestrzeń.

RSP-1098 porównałem u siebie z moim już długo zakorzenionym RSP-1068, design RSP-1098 rewelacja, ale różnic w brzmieniu hmm, ja osobiście nie odczułem,

natomiast pomiędzy RC-1070 którego to kiedyś posiadałem, a RSP-1068 różnica były zdecydowana na plus dla RC-1070, jeśli chodzi o stereofonie, przestrzeń i całokształt, nie było takiego ścisku w stereo jakie reprezentuje RSP-1068.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

rsp-1098 można dośc tanio wyrwać i w sumie kolega dość duzo czasu spędza przy xboxie i może tym warto było by się pokierować.

Czytałem, że między rmb-1095 a 1075 niewielka jest róznica a cena zdecydowanie większy w przypadku 1095.

Mógł by to być ciekawy zestaw rsp-1098 i rmb-1095 lub 1075 dla gracza, trochę muzyki i kino.

Tak, to prawda RSP-1098, czy RSP-1068 można wyrwać za tysiaka z kawałkiem, ja osobiście swojego RSP-1068 za którego dałem parę klocków bym dzisiaj nie sprzedał, raz, że jestem z niego zadowolony w kinie, a po drugie nie znajdziesz na nim ani jednej ryski, stan fabryczny;), a jeśli chodzi o końcówki takie jak RMB-1075, czy 1095 to tych już nie kupisz za bezcen.

Jeśli chodzi o kolegę, który to potrzebuje multimedialny zestaw to uważam, że to dobry pomysł, jedyny minus, albo i nie, to brak

HDMI w RSP-1098, ale jest możliwość dokupienia.

.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

To rewelacyjna cena jak za taki zestawik, tyle, że ja osobiście zamiast kupować RSP-1098, rozglądałbym się za RSP-1069

Pozdrawiam

Tomasz

Tak, to prawda RSP-1098, czy RSP-1068 można wyrwać za tysiaka z kawałkiem,

Chyba raczej w granicy 2500 zł ?

http://www.swistak.pl/a15634649,ROTEL-RSP-1068-made-in-UK-.html

A pod sluchawki zagra:)

-ale nie o to idzie,wyszla nowa(przynajmniej tak zachwalali w TopHiFi) zabawka z DAC-iem Wolfson i zabili mi gwozdzia czy ta czy RSP1570 do stereo

Nie znam rsp, ale poczytaj kilka postów wyżej.

rsp jest do kina domowego a rc do stereo.

I wiem, że mają Wolfsona.

A myślę, że warto posłuchać, jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać.

Edytowane przez Croowab

Nie śledzimy Allegro? nie tak dawno pewien allegrowicz sprzedawał dwie RSP-1068 nówki!! czarną i srebrną po 1600zł. za sztukę.

Pozdrawiam

Tomasz

To trochę tanio za coś co niedawno kosztowało chyba z 7000 złotych. Choć faktycznie cen dokładnie nie śledzę.

8 tysięcy! http://www.google.pl....57752919,d.ZGU procesor stracił na wartości w obecnym czasie z braku HDMI. Mi osobiście nie brakuje wejść / wyjść HDMI w RSP-1068, AUDIO z DVD odtwarzam przez coaxsiala, a wizja leci bezpośrednio z DVD po kablu HDMI do telewizora. Miałem kiedyś Yamahę RX-V3900 i DVD było podłączone kablem HDMI z amplitunerem, ale to granie to była jakaś popierdółka, brak dynamiki w KD w porównaniu z tym zestawem Rotela co posiadam obecnie;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Jak by ci tu wytłumaczyć? Rotel ten lepiej trzyma bas ale wrażenie będzie takie jakby był nieco słabszy, mniej dynamiczny od NAD-a. Z kolei z tego NAD-a jakby tego basu będzie więcej, jednakże wszystko zależy od podłączonych kolumn. Z monitorami z Rotelem wrażenie będzie takie, że tego basu jest mniej, ale będzie szybki i bardziej zdyscyplinowany, ze stojącymi bas będzie zauważalny i zdyscyplinowany, może go mniej będzie niż w NAD, ale za to mniej będzie się rozłaził i snuł bez potrzeby. Ogólnie można odnieść wrażenie, że są to podobne jednostki jednakże niestety trzeba to usłyszeć, bo dopiero całość da odpowiedź. No i osobiste preferencje. Jeżeli ich razem nie porównasz, to oba mogą przypaść do gustu. I będzie bez żalu.

W porównaniu młodszych braci NADA C 316BEE a ROTELA RA-10 w tym teście zdecydowanie na plus gra lepiej ROTEL;)

PS: zdjęcia cienkiej jakości, ale da się przeczytać

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Witam

Ktos mial okazje posluchac nowego pre. RC1570???

Zaryzykuję! jestem zwolennikiem tradycyjnego PRE, jak dla mnie dziwny jest ten preamp, w sumie jest w nim wszystko, czyli wszystkie najnowsze udogodnienia, cytuje "co jest do wszystkiego jest do niczego" tak naprawdę to już nie poczciwy analog i porządny Pre Rotela tylko pogoń za techniką i pokazanie, że my też mamy w jednym pudełku wszystko czego teraz nowoczesny multimedialny klient oczekuje.

Sam jestem ciekaw opinii jak to zagra, ale nie wróżę podobnych recenzji jeśli chodzi o brzmienie audio, które jest reprezentowane przez RC-990/995/1090/1082 czy nawet 1580, w tych wymienionych preampach widać jaki nakład kładła firma rotel na solidność i jakość, a w obecnym RC-1570 jest kładziony nakład na ilość funkcjonalności i najniższe koszty produkcji;(

Pozdrawiam

Tomasz

marketing , ach ci księgowi..

Ale niestety, gdyby rotel robił sprzet jakościowo jak robił wspomnaine rc-990 itp, to koszt zapewne był by o wiele większy a co za tym idzie zbyt o wile mniejszy.

Cos w tym jest bo urzadzenie ma bajerancki wyswietlacz I DAC a koszt ten sam co RC1580-wiec mam pewne obawy ze to sredniopolkowy RC1550 byl podstawa do zrobienia tego klocka...

Cos w tym jest bo urzadzenie ma bajerancki wyswietlacz I DAC a koszt ten sam co RC1580

Jeśli miałbym się czepiąc to RC-1580 kosztuje w granicach 5000zł. a na ebay-u http://www.ebay.de/i...=item20bd660b03 natomiast RC-1570 999$ Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.