Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się koledzy patrzycie na taką kombinację. Mam wzmacniacz RA-02 i chciałbym dokupić do niego końcówkę RB 980BX a RA-02 wykorzystać jako przedwzmacniacz. Czy ma to w ogóle sens? Wiadomo oba sprzęty należą do różnych serii RA-02 rocznikowo nowszy ale klasowo stoi niżej. Niby jest opcja zakupu integry RA 980BX ale przeszkadza mi w nim brak pilota. Docelowo miało by to grać z monitorami Dynaudio Audience.

W takim razie proponuję poszukać RA-985BX. Wymierny efekt przynosi dopiero mostkowanie końcówek mocy. Poza tym przedzwzmacniacz w RA-980 (985) jest ciekawszy niż w RA-02. Szkoda go.

Sub jest dobry do kina domowewgo, a nie do stereo. Głośniki powinny grać naturalnie a nie wspomagane czymś co brzmi sztucznie.

Mam obecnie REL-7 i w muzyce do monitorów jest niezastąpiony. A gdy oglądam filmy to już rewelacja. Nawet nudny film staje się ciekawy :-)

Sittek. Mam pytanie czy słuchałeś ra 971mk2 oraz ra 12 czy masz jakieś porównanie czy warto wymienić 971 na 12. 1570 trochę za drogi. Myślałem o komlecie z rcd 12?

RA-971 to tragedia na górze pasma, wysokie zabijały przyjemność ze słuchania, jak dla mnie to najmniej ciekawy model Rotela. Czy RA-12 będzie lepszy? Na pewno.

RCD-12? Fajnie wygląda w komplecie z RA-12 i RT-12.

Jeżeli chodzi o jakość dźwięku gra identycznie jak RCD-06SE, który kosztuje dużo mniej.

Panowie co zagra lepiej Rotel RA-04 se czy Rotel RA-980BX, chcę kupić tylko nie wiem który

980-tka zdecydowanie lepiej napędzi każde kolumny. Będzie większa dynamika, większa przestrzeń i więcej powietrza, dźwięk nie będzie wysilony, czuć będzie zapas mocy. Czasami ostrzy na górze pasma. RA-04SE to z kolei złagodzony dźwięk, bas jakby trochę podbity (ale nie napompowany), nowy design, trigger i sterowanie pilotem. No i młodszy. Dobry do mniejszych pomieszczeń, max do 15m2.

Wybór twój :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@aqs a czy miałeś przyjemność kiedykolwiek słuchać Rotela? (sorry, jeśli kiedyś o tym tu pisałeś, na chwile obecną nie pamiętam).

OK, w takim razie ogólnie charakter dźwięku Rotela znasz. Pozostaje tylko wybrać pomiędzy starszym modelem ( lepszym) a nowszym ( gorszym). I ja bym omijał serię 97x, jest stworzona wyłącznie dla ludzi pragnących doznań ekstremalnych. Tych modeli nie da się stłumić nawet najbardziej stonowanymi kolumnami.

Panowie co zagra lepiej Rotel RA-04 se czy Rotel RA-980BX, chcę kupić tylko nie wiem który, na razie mam kolumny Tannoy v4 ale nie wykluczam zmiany na lepsze

Jak Sittek napisał.

980!

Jeśli wymieniśz na jakieś "trudniejsze" kolumienki to ra-980 będzie tym wzmakiem który je lepiej napędzi a i radość ze słuchania będzie większa.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Mam nadzieję, że kolega aqs w końcu załapał ( i żeby było jasne, mu tu sprzętu nie sprzedajemy ani nie "polecamy"). Po prostu jest to naprawdę świetna Integra, godna polecenia. Przy tego typu sprzęcie należy zwracać szczególną uwagę na stan techniczny. Tego to my już nie zagwarantujemy.

Ja sprzedaję :)

a poważnie to przy każdej używce trzeba uważać, jednak z moich doświadczeń wynika, że stara seria 9xx jest zdecydowanie lepiej zbudowana niż nowsze "wydania" rotela przez co włąśnie ta stara seria lepiej się trzyma i więcej lat posłuży niż te nowsze.

Częstą bolączką wspomnianej serii są zaśniedziałę styki przełączników i potencjometry ale contact 60 w spray'u wystarczy aby przywrócić im fabryczne parametry.

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów :)

Pierwszy Rotel jest już u mnie "na pokładzie" od kilku dni (Rotel RA-980BX). Na razie mam w systemie tylko 2 gramofony (Altus P-100 i Technics SL-5), ale już jest radocha :) (pomimo, że moje Cantony prawie nie mają basu i grają mocno podbitą górą)

Poluję teraz na cedeka 971 / 991 AE, a może i półkę niżej, kto wie. Zawsze można zmienić ;)

Pozdrawiam, miłego wieczoru :)

Gość aqs

(Konto usunięte)

Mam nadzieję, że kolega aqs w końcu załapał ( i żeby było jasne, mu tu sprzętu nie sprzedajemy ani nie "polecamy"). Po prostu jest to naprawdę świetna Integra, godna polecenia. Przy tego typu sprzęcie należy zwracać szczególną uwagę na stan techniczny. Tego to my już nie zagwarantujemy.

a co tu miałem załapać prosiłem o opinie i ją otrzymałem dziękuje za pomoc szukam Rotel RA-980bx w idealnym stanie zastanawiam się jeszcze nad Harmanem hk680 ale to nie ten dział wiem jeszcze raz dziękuje może niedługo do was dołączę pozdrawiam fanów Rotela

Edytowane przez aqs

zastanawiam się jeszcze nad Harmanem hk680

Tylko nie to, proszę, już lepiej coś z NAD.

Ubawiłeś mnie, dobre dobre ;-))

Dziękuję :-)

Kiedyś była możliwość wspólnie coś chlapnąć, dzisiaj niestety już NIE!! ;(

Pamiętam te libacje w Klubie. Ileż to kolejek było stawianych :-)

słuchałeś hk 680 lub hk 690

Niestety tak. Zero neutralności, podbity bas, czasami dudniący, nie do opanowania, scena stłumiona, brak przejrzystości, pomimo mocy na papierze brak energii. Nie podobało mi się. Może miałem słaby dzień?

Tylko nie to, proszę, już lepiej coś z NAD.

Ale NAD to inna szkoła brzmienia, co nie zmienia faktu, że i moim zdaniem harman to amerykańskie "plastikowe" granie.

Edytowane przez Croowab

słuchałeś hk 680 lub hk 690

Niestety tak. Zero neutralności, podbity bas, czasami dudniący, nie do opanowania, scena stłumiona, brak przejrzystości, pomimo mocy na papierze brak energii. Nie podobało mi się. Może miałem słaby dzień?

Czy oby kolega na pewno wie o czym pisze>??? Bo chyba nie.
Gość aqs

(Konto usunięte)

Pamiętam te libacje w Klubie. Ileż to kolejek było stawianych :-)

na pewno miałeś słaby dzień inaczej nie da się wytłumaczyć twojego opisu hk 680 i hk 690

HK680 w porównaniu z ra-980 to gniot, bynajmniej w zestawieniu z dynaudio 52se.

Takie napompowane granie bez kontroli z włąsnym plasikowym charakterem.

ot moje zdanie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.