Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Już lepiej

A swoją drogą kupując Rotela dajmy na to za 1000 zł jaki ma sens wydawanie na przedwzmacniacz 800 czy 1000 zł

Mowa o używanych? To ile kosztował jako NÓWKA ?

Ten vivanco na pewno nie jest lepszy od pro-ject.

Ja nie wiem, ale cena za VIVANCO PA115 przynajmniej jest adekwatna do reszty, a nie jak w przypadku....

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Tomaszu, nie wiem jaki kolega posiada gramofon. Jeśli koszt jego jest nie większy niż 1500 do 2000 zł. to taki Pro-Ject na pewno mu starczy, a nawet ten vivanco. Jeśli ma gramofon za 7000 tysiaków to oczywistym jest, że na pewno żaden z nich mu nie starczy. Ale wtedy to już inny niestety wzmak. A przy budżetowych systemach całe te przedwzmacniacze jeśli chodzi o dźwięk są na granicy percepcji:)

Takie są moje odczucia.

Popraw mnie jeśli się nie zgadzasz;)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A swoją drogą, gdybym miał teraz zaczynać moją przygodę z audio, na pewno wybrałbym vinyla. Porównywaliśmy kiedyś na tym samym systemie vinyl a compact. Pamiętam utwór pink Floyd "Hej You" kiedy usłyszałem go z vinyla. Szczęka mi opadła. Black Sabbath, Blondie, Dire straits uch niesamowite. Przekaz był niesamowity. Mimo tego, że vinyle są droższe, to jest jeden plus dla nich. Stare kapele tak zwane perełki, które bardzo trudno dostać na kompaktach tutaj są bardziej dostępne.

To ciężki temat .

Dużo zależy od wiedzy, wtedy za przyzwoite pieniądze można złożyć fajnie grający zestaw.

Tu się zgadzam z Tobą w 100-tu procentach:)

Niestety igła gramofonowa ma lepszy przekaz niż laser.

Nie sądziłem że moje niewinne pytanie o preamp phono we wzmacniaczach Rotela wywoła dyskusję o zewnętrznych preampach.

Mam gramofon Rotel RP 1000 w wersji DD. Szukam zintegrowanego wzmacniacza Rotela który będzie miał jak najlepsze wejście phono.

Nie chcę wpinać w tor dodatkowego przedwzmacniacza, chcę sprawdzić jak zagra gramofon Rotela ze wzmakiem Rotela.

A jaki masz obecnie wzmacniacz ?

W tej chwili gramofon podpięty jest do kina domowego, ale to bez znaczenia. Docelowo chcę żeby gramofon i wzmacniacz którego szukam działały jako niezależny sound-system.

Szukaj RA-870, bez, lub z BX

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RA-920 za 150zł z wysyłką

http://hudba.bazos.cz/inzerat/43075959/Rotel-RA-920AX.php

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Mam pytanie czy ktoś może mi powiedzieć, czy RA-960BX jest wersją łagodną Rotela ? Wiem, że RA-940BX jest łagodny, ale 960-ki nie słyszałem a chciałbym zestawić to z Paradigm Reference Studio 10 V.5 i nie wiem czy nie będzie za ostro i za sucho. Może ktoś słuchał 960BX?

Mam pytanko do użytkowników Rotela. Chciałem zakupić końcówkę mocy RB-980BX jednak jeszcze nie udało mi się na nią trafić. Natomiast mam możliwość kupienia RA-980BX i zastanawiam się czy go nie kupić i wyciągając zworkę podłączyć jako końcówkę. Ma to sens? Końcówka w tym wzmacniaczu jest dokładnie taka jak w RB?

Witam, proszę o pomoc posiadam taki sprzęt Rotel jak poniżej:

Rotel rcd-971 rc-971 rb-971, po podpięciu słuchawek na raz dźwięk jest słyszalny w słuchawkach i w kolumnach, jak można ten problem rozwiązać???

Nie można

The Phones output allows you to connect headphones for private

listening. .........

Note:

Plugging in a set of headphones does not cut off the signal to the outputs.

The power amplifier will continue to receive a signal and the

speakers will continue to play.

Mam pytanie czy ktoś może mi powiedzieć, czy RA-960BX jest wersją łagodną Rotela ? Wiem, że RA-940BX jest łagodny, ale 960-ki nie słyszałem a chciałbym zestawić to z Paradigm Reference Studio 10 V.5 i nie wiem czy nie będzie za ostro i za sucho. Może ktoś słuchał 960BX?

Dlaczego na siłę szukasz Rotela skoro ten dźwięk totalnie ci nie podchodzi? Przecież bardzo zachwalasz sobie NAD-a. Po co komplikować? Zestawisz RA-960BX i RA-12 i zdziwisz się okrutnie. Po co?

Natomiast mam możliwość kupienia RA-980BX i zastanawiam się czy go nie kupić i wyciągając zworkę podłączyć jako końcówkę. Ma to sens? Końcówka w tym wzmacniaczu jest dokładnie taka jak w RB?

Zworkę rozłącza się, gdy podłączamy zewnętrzną końcówkę mocy. Dlatego nie rozumiem twojego pytania.....Chcesz kupić RA-980BX i do tego dodatkową końcówkę mocy?

sittek z tego co wiem posiadasz RA-12. Bo mi głównie chodziło o te modele 11 i 12. Puść sobie Kata albo Metallic'e, a potem podłącz sobie np. Pioneer'a lub Nada a zobaczysz różnicę.

Metallicę bardzo lubię i słucham często ( trzy pierwsze płyty). Słuchałem ich na wielu Rotelach, chyba kilkunastu, począwszy od RA-820BX po RA-1520....Na Pionku Metallica- bardzo cieniutka- to nie jest wzmacniacz stworzony do tego typu muzyki, na NAD-zie z kolei zbyt nadmuchany i totalnie nienaturalny. NIby głośny i mocny, ale jakby bez ....dynamiki.

Kat- realizacja płyty bardzo uboga.

Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zworkę rozłącza się, gdy podłączamy zewnętrzną końcówkę mocy. Dlatego nie rozumiem twojego pytania.....Chcesz kupić RA-980BX i do tego dodatkową końcówkę mocy?

Mam amplituner i chcę żeby pracował jako przedwzmacniacz więc potrzebuję końcówki mocy, ale mogę też kupić ten wzmacniacz, wyjąć zworkę i podłączyć przedwzmacniacz amplitunera do wejścia main in w Rotelu. Stąd też moje pytanie, czy końcówka mocy w RA jest taka jak w RB.

Posłuchaj M-90 ;)

To już wolę Michi :-)

Mam amplituner i chcę żeby pracował jako przedwzmacniacz więc potrzebuję końcówki mocy, ale mogę też kupić ten wzmacniacz, wyjąć zworkę i podłączyć przedwzmacniacz amplitunera do wejścia main in w Rotelu. Stąd też moje pytanie, czy końcówka mocy w RA jest taka jak w RB.

Przedwzmacniacz w tym Rotelu będzie zawsze dużo ciekawszy niż w jakimkolwiek amplitunerze.

Tylko wszystkie te modele są już ........grzecznie mówiąc leciwe. Kto normalny wywali 5000 złotych za klocek? Ja już z tego wyrosłem.

Przedwzmacniacz w tym Rotelu będzie zawsze dużo ciekawszy niż w jakimkolwiek amplitunerze.

Dobrze, tylko nie mam możliwości innego połączenia. Amplituner napędza kino i radzi sobie z tym doskonale, tylko po zmianie frontów przestał wydalać prądowo. Jednakże, że jako przedwzmacniacz całkiem nieźle radzi sobie też w stereo, postanowiłem zrobić takie połączenie. Nie jest idealnie, ale nie mam obecnie miejsca na dwa zestawy.

Tylko wszystkie te modele są już ........grzecznie mówiąc leciwe.

Zajrzyj im do duszy, a znajdziesz odpowiedz dlaczego wolę te, a nie te nowe ;)

ATPO

Zobacz sobie wnętrze mojego kaseciaka

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Dlaczego na siłę szukasz Rotela skoro ten dźwięk totalnie ci nie podchodzi? Przecież bardzo zachwalasz sobie NAD-a. Po co komplikować? Zestawisz RA-960BX i RA-12 i zdziwisz się okrutnie. Po co?

Po pierwsze nie zachwalam Nada bo gdybym go zachwalał, to nie pisałbym tutaj. Po drugie pisałem, że nie podchodzi mi brzmienie serii 12. Ile razy mam to pisać by to dotarło! Lubię dźwięk starszych modeli serii 8xxx 9xxx . Nie rozumiem dlaczego jesteś taki uszczypliwy w stosunku do mnie? A po trzecie zapytałem się grzecznie o RA-960BX na co Ty mi nie odpowiedziałeś. Co to za odpowiedź : " Zestawisz RA-960BX i RA-12 i zdziwisz się okrutnie " ? Nie możesz odpowiedzieć normalnie? Też miałem wiele modeli i jak ktoś się grzecznie o jakiś pyta to mu odpowiadam NORMALNIE. Więc albo odpowiedz NORMALNIE, a nie z kpiną, albo wcale nie odpowiadaj. Czy ja neguję kogoś, że podoba mu się brzmienie RA 12? Pisze tylko swoje odczucia dotyczące poszczególnych modeli, z którymi miałem kontakt. A ty walisz prosto z mostu, że mi rotel nie odpowiada. Podobało Ci się brzmienie RA 840BX4? Bo coś mi świta, że nie. I co też mam Ci odpowiedzieć, że na siłę słuchasz Rotela? Przestań w końcu mnie kojarzyć z tą serią i z Nadem.

Kat- realizacja płyty bardzo uboga.

Zgadza się. Ale tutaj właśnie pies pogrzebany. Rotelek Ra 12 nie potrafił sobie z tą realizacją absolutnie. Natomiast leciwy już RA-820AX z Acoustic Energy poradził sobie fenomenalnie. Nigdy bym nie pomyślał, że Kat tak słabo zrealizowany jakoś zabrzmi. Dlatego lubię stare serie! Ale ciągnie mnie do coraz to młodszych modeli. Dlatego się pytam ! Bo po to istnieje to forum, zresztą jak każde inne. A służy ono do wyrażania opinii, wymiany zdań i własnych spostrzeżeń, żeby innym było łatwiej znaleźć to czego szukają.

Szukaj RA-870, bez, lub z BX

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RA-920 za 150zł z wysyłką

http://hudba.bazos.cz/inzerat/43075959/Rotel-RA-920AX.php

Dzięki. Myślisz że ten model ma jakiś lepszy preamp phono, czy tylko atrakcyjną cenę?

Edytowane przez bratmarx

Dynki 52se lepiej zagrają,z racji tego iż to tuning 52-jek,mają bebexhy z drożej serii,poczytaj bo nie pamiętam ale chyba Contour

Edytowane przez bolth

Łokmen Saba

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.