Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Przesadzasz ;) Bardzo dobry wzmak. Oczywiście, przy odpowiednim doborze reszty systemu mogą pojawić się żyletki, ale wcale nie muszą.

Smykus miałem te Rotele. Jakim doborze systemu? Kabelki? Kabelkami nic nie zdziałasz. Gra natarczywie, przy dłuższym odsłuchu pojawia się nie przysłowiowa krew z uszu ale dźwiękowstręt. On nie daje szpilami, czy żyletkami po uszach, jest po prostu męczący górą. I nie ja pierwszy tak twierdzę. Po prostu drażni. Chłopak chce prawdopodobnie złożyć swój pierwszy zestaw Rotela, a wy mu polecacie najgorszy badziew. A potem nie dziwne jak ktoś narzeka, że Rotel to sucha i skrzecząca skrzynka. Najlepiej jakby kupił sobie proszę o to propozycja: http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-rotel-ra-940bx-CID99-ID9ythr.html#6608a376f5 bardzo łagodny model, dobra stereofonia, cena super i zadbany klocek. 40w na kanał przy 8 Ohma. Proponuję jeszcze także subtelny model RA-960BX. A co do BX3 i BX4 to już wiekowe modele i na prawdę grzeją się mocno. Co jak co ale starych modeli to miałem troszkę i wiem co piszę.

Nie, proszę tylko nie to.Ten Rotel to najgorszy model jaki wypuścili.

Jakim doborze systemu?

Nic bardziej mylnego, jedynym minusem tego wzmacniacza to brak wejścia na gramofon, w swojej klasie jest to dobrze grający wzmacniacz, wystarczy go połączyć z miękko grającymi kolumnami np; Tannoy Mercury M2, spróbuj posłuchać takiego zestawienia a zmienisz zdanie ;)

W pokoju u moich synów gra właśnie takie zestawienie Rotel + Tannoy

Kabelkami nic nie zdziałasz

Ile kabli głośnikowych przetestowałeś i jakie?

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Smykus miałem te Rotele. Jakim doborze systemu? Kabelki? Kabelkami nic nie zdziałasz. Gra natarczywie, przy dłuższym odsłuchu pojawia się nie przysłowiowa krew z uszu ale dźwiękowstręt. On nie daje szpilami, czy żyletkami po uszach, jest po prostu męczący górą. I nie ja pierwszy tak twierdzę. Po prostu drażni.

Ok

A tak z ciekawości jaki masz teraz sprzęt?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nic bardziej mylnego, jedynym minusem tego wzmacniacza to brak wejścia na gramofon, w swojej klasie jest to dobrze grający wzmacniacz, wystarczy go połączyć z miękko grającymi kolumnami np; Tannoy Mercury M2, spróbuj posłuchać takiego zestawienia a zmienisz zdanie ;)

W pokoju u moich synów gra właśnie takie zestawienie Rotel + Tannoy

Tak zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie się spierał ;) Może w muzyce chillu się sprawdzi, ale w rock'u i Hard Rock'u nie wyobrażam sobie Rotela z miękko grającymi kolumnami. I na prawdę nie wierzę w to, że takie połączenie stonuje mu tą skrzeczącą górę;) Nawet w Popie pamiętam Madonnę jak mnie denerwowała. Tom każdy ma swój słuch, ja odbieram dźwięk tego wzmacniacza negatywnie. Nawet mój brat pisałem już o tym gdzieś tu na forum oddał mi go po kilku dniach, mówiąc iż jest nie do przyjęcia. A jeśli chodzi o kable to nie pamiętam, na jakich grał. Ale testowałem różne interkonekty na starych Rotelkach, bowiem miałem do nich dostęp. Droższe tańsze i nijak żadnej zmiany nie zauważyłem. Ale nie chcę się spierać. Takie jest moje zdanie na temat tego wzmacniacza. Ty oczywiście możesz mieć swoje, ja nie neguję tego absolutnie. Ale nie lubię jak ktoś mi pisze "nic bardziej mylnego";)

Ok

A tak z ciekawości jaki masz teraz sprzęt?

Teraz nie mam nic. Chcę zakupić 1070.

Poryłem trochę na forum i jak widać nie tylko ja mam takie zdanie o tym wzmaku;)

RA-971 to tragedia na górze pasma, wysokie zabijały przyjemność ze słuchania, jak dla mnie to najmniej ciekawy model Rotela.

Tak zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie się spierał ;)

ale w rock'u i Hard Rock'u nie wyobrażam sobie Rotela z miękko grającymi kolumnami

Ale nie lubię jak ktoś mi pisze "nic bardziej mylnego";)

Źle mnie zrozumiałeś, ja proponując takie zestawienie, nie kierowałem się twoim gustem muzycznym, do łojenia jakie ty lubisz i jeśli ma być to rotel, szukał bym, zaczynając od Rotela RA-870BX wzwyż plus kolumny np: JBL

wystarczy go połączyć z miękko grającymi kolumnami np; Tannoy Mercury M2, spróbuj posłuchać takiego zestawienia a zmienisz zdanie ;)

że nic takiego nie powinno mieć miejsca, jak to określiłeś

Tego jazgotu nawet z zatyczkami w uszach nie da się słuchać

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Źle mnie zrozumiałeś, ja proponując takie zestawienie, nie kierowałem się twoim gustem muzycznym, do łojenia jakie ty lubisz i jeśli ma być to rotel, szukał bym, zaczynając od Rotela RA-870BX wzwyż plus kolumny np: JBL

Rozumiem już co miałeś na myśli. Aczkolwiek ja nie słucham łojenia hehe. Różnoraka muzyka z przewagą rocka hard rocka np. Iron Maiden, Metallica, Rainbow, Accept, Black Sabbath. Nie słucham napierdalanki w stylu Napalm Death czy Behemot. Ale też dużo innej np. Pink Floyd, Roger Waters, Red Hot Chili Peppers, Sisters Of Mercy, The Police, Marillion i wiele wiele innych. Tak, że jak widzisz różne gatunki muzyczne. Nie myl mnie z jakimś satanistycznym elementem;) A kolumny JBL to chyba raczej do techno co? Rozumiem Cię Tomek, ale na prawdę ten model nie trafił w moje serce;) Dlatego początkującym odradzam taki wybór, bo jak zestawią to np. z Paradigm to O Matko Bosko! Lepiej jeśli chce ktoś niedrogi ale fajny sprzęcik na początek to stanowczo modele, które podałem wyżej;)

Miałem rc-971 + rb-971, mam ra-971 mk2, w zestawie z kolumnami Tannoy M2 i Dynaudio Audience 52 grają zupełnie poprawnie i zdecydowanie nie męczą. Przesiadłem się na 980bx ze względu na wbudowany preamp gramofonowy.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Być może na tych Tannoy M2 nie jazgocze, ale słyszałem, że mają cofniętą górę i może dlatego. Ale cięższego składu prawdopodobnie nie da się słuchać na tych kolumienkach. Ale fajnie, że się komuś podoba;)

Stałem się szczęśliwym posiadaczem RA-960BX2. Na razie gra on tylko z RP-1000. Zauważyłem że wzmacniacz mocno się grzeje.

Możliwe że to jego cecha - byłbym wdzięczny za potwierdzenie tego faktu. Wiem że były wątki na ten temat na forum, ale nie mogę ich teraz odnaleźć. Wymiana kondensatorów?

Tak czy inaczej chciałbym żeby jakiś specjalista zrobił przegląd tego wzmacniacza. Czy możecie polecić jakiegoś specjalistę od Roteli w Warszawie? Jakiś ZURT?

Witam. Jako że zakupiłem trzeciego Rotela w moim skromnym życiu postanowiłem podzielić się opinią na temat RA-1070. Zaznacze na wstępie, że gra mi to z kolumnami Dynaudio Audience 50. Miałem wcześniej RA- 970 BX i RA-12 więc będę porównywał z nimi. 1070 to najlepszy wzmacniacz jaki miałem i szybko się z nim nie rostane. Posiada znakomitą dynamikę jak stary 970, wspaniałą stereofonie i głębie i pod tym kontem jest o niebo lepszy od 970 i też nieco lepszy od RA-12. Każda muzyka brzmi na nim bardzo dobrze, bas szybki i mocny, słuchać że ma ogromną moc, słucham raczej na małych głośnościach i jak trochę tylko podkręce gałkę to już to gra znakomicie, bardzo szczegółowa góra, każdy talerz perskusji świetnie słychać, gitarki miodzio i ta perkusja. Szukałem wzmacniacza o dynamice 970 i kulturze RA-12 i znalazłem 1070 który połączył cechy jednego i drugiego. Na tym wzmacniaczu narazie zakończyłem poszukiwania co wywołało euforie u mojej żony;). Żeby się nie cieszyła zbyt długo to mam pytanie odnośnie DACa bo muzykę mam głównie w plikach i myślę o wyciągnięciu z kompa co się da i zastanawiam się nad kupnem takie ustrojstwa i podłączeniem go do RA-1070. Kwota ok 1500 może być używka. Będę wdzięczny za sugestie.

W przyszłości poluj na Xsavian z serii XN lub ProAc Tablette 2000 a dopiero zobaczysz co ten piecyk potrafi ;)

to mam pytanie odnośnie DACa bo muzykę mam głównie w plikach i myślę o wyciągnięciu z kompa co się da i zastanawiam się nad kupnem takie ustrojstwa i podłączeniem go do RA-1070. Kwota ok 1500 może być używka. Będę wdzięczny za sugestie.

Szukaj Audi-GD za rozsądne pieniądze można kupić świetnego DAC-ka

Pozdrawiam

Tomasz

Z tego co zerknełem to ceny też są ciekawe;) Obecnie nie stać mnie na aż tak radykalne zmiany, które doprowadziły by mnie do konkretnej dziury budżetowej;) Za pewien czas pewnie zaś mnie weźmie na zmianę. Myślisz, że ten piec jest na tyle dobry, że warto mu podpiąć dużo lepsze kolumny niż dynaudio audience?

W przyszłości poluj na Xsavian z serii XN lub ProAc Tablette 2000 a dopiero zobaczysz co ten piecyk potrafi ;)

Szukaj Audi-GD za rozsądne pieniądze można kupić świetnego DAC-ka

W pad mi w oko kiedyś ten Dac http://allegro.pl/audio-gd-nfb-5-2-wzmacniacz-dac-2x-wolfson-wm8741-i5227325690.html. Co myślisz o nim?

lub http://www.4hifi.pl/audio-gd-nfb-11-32_4160.html

Strona nie odpowiada, ale wie o który chodzi, nie miałem z nim styczności, ale słuchałem z tej firmy dwa dac-ki, brzmienie, budowa, wykonanie za tą kasę rewelacja

Pozdrawiam

Tomasz

Nie warto. Za duże ryzyko z Tenorem. Ten DAC to rok 2011, ewentualnie początek 2012. Gdyby to był 5.32 z VIA to można by porozmawiać (ewentualnie zbić cenę o jakieś 100-200 zł).

KerryNS, zapraszamy do klubu AGD :)

Ja ze swoimi agd bujam się od ponad 3 lat. Najpierw 10.2 na wolfsonie, teraz 28 na sabre. Gdyby to było składane w Europie i promowane przez europejską firmę to cena poszybowałaby co najmniej x2.

Za 1700 poszedł ostatnio 10ES3 i to była fajna propozycja.

@up - dokładnie - podpisuje się pod tymi słowami!

też mam audio gd nfb 10es3 i nie narzekam - super sprzęt 3 in 1 za rozsądne pieniądze (wzmacniacz słuchawkowy, dac, przedwzmacniacz)

?

Dziękuję za propozycje. Podane Audio gd przekraczają budżet a chciałem coś do 1500. Wzmacniacz słuchawkowy nie jest mi potrzebny bo i tak nie słucham przez słuchawki.

jak do 1500 - to coś takiego:

http://olx.pl/oferta/audio-gd-nfb-5-2-wzmacniacz-dac-2x-wolfson-wm8741-CID99-ID9tbQr.html#842603bd7b

może stówe nawet jeszcze ztargujesz - i w tej cenie lepszego nie znajdziesz :)

bardzo uniwersalny dac z dwoma układami wolfson WM8741 - też miałem dac taj firmy na tych układach tyle ,że bez wzm słuchawkowego/przedwzmacniacza - bardzo dobry i bezawaryjny sprzęt!

jedyna wada jaka może być to układ :USB Tenor TE8802 - może czasem sprawiać problemy - lepszy jest ukł via vinyl - ponoć idzie wymienić - bo jest na płytce :)

trza popytać w klubie audio gd i u dystrybutora

?

jak do 1500 - to coś takiego:

http://olx.pl/oferta/audio-gd-nfb-5-2-wzmacniacz-dac-2x-wolfson-wm8741-CID99-ID9tbQr.html#842603bd7b

może stówe nawet jeszcze ztargujesz - i w tej cenie lepszego nie znajdziesz :)

bardzo uniwersalny dac z dwoma układami wolfson WM8741 - też miałem dac taj firmy na tych układach tyle ,że bez wzm słuchawkowego/przedwzmacniacza - bardzo dobry i bezawaryjny sprzęt!

jedyna wada jaka może być to układ :USB Tenor TE8802 - może czasem sprawiać problemy - lepszy jest ukł via vinyl - ponoć idzie wymienić - bo jest na płytce :)

trza popytać w klubie audio gd i u dystrybutora

Dzieki. To ten sam co na allegro który wczoraj oglądałem. Zobaczę czy uda się coś startować.

Źle mi sie wpisalo. To ten są co na allegro. Zobaczę czy uda sie coś stargować. Oglądałem go wczoraj ale link z allegro nie działał.

Jako że nigdy długo się nie zastanawiam to po utargowaniu 100 zakupiłem Audio GD

Czy tego tenora można zmienić na układ via?

Jeśli jest na osobnej płytce to pewnie tak. W 10.2 miałem zintegrowany z płytą główną i nie było możliwości zmiany. Napisz do dystrybutora, koszt to pewnie ok 100-200 zł.

Ale najpierw sprawdź jak się sprawuje tenor, bo być może nie będzie problemów i nie trzeba będzie nic zmieniać.

Jeśli jest na osobnej płytce to pewnie tak. W 10.2 miałem zintegrowany z płytą główną i nie było możliwości zmiany. Napisz do dystrybutora, koszt to pewnie ok 100-200 zł.

Ale najpierw sprawdź jak się sprawuje tenor, bo być może nie będzie problemów i nie trzeba będzie nic zmieniać.

mam w kompie wyjście spdif czy lepiej podłączyć dac przez to czy przez usb?
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

A ja zapytam się wprost. Po co wam DAC? Słuchacie muzy z kompa? Iphona? Nie lepiej zainwestować w płyty te 1500 zł? Czy może nawet więcej? Kurdę jak ja słyszę, że ktoś kupił sobie DAC'a i chwali się tym i do tego słucha jeszcze formatów mp3 to żal mi go jak przysłowiowego boczku. MP3 to śmieci. A nie lepiej pliki Flack zgrać na CD i słuchać normalnie stereo? Miałem kiedyś DAC'a podłączonego do laptopa, ale te sztuczne podbijania na karcie dźwiękowej jak inni robią to masakra. Płyty powinno się słuchać tak jak jest nagrana. Takie jest moje zdanie. Już lepiej zainwestować w dobry CD. Albo w oryginalne płytki. A z resztą i tak mnie pewnie zbesztacie;) szkoda gadania;)

Jednak vinyle są najlepsze, włączasz sobie i słuchasz płytę od deski do deski tak jak artysta by sobie tego życzył. Bez możliwości przesuwania. Chyba przejdę na vinyle i gramofon;)

Masz troche racji ale w moim przypadku gdy słucham prawie każdej muzyki a głównie trance, różnych składanek, setów których pewnie ciężko byłoby mi znaleźć i kupić to jedyną opcją jest słuchanie z plików czy spotify. Moja żona słucha czasem klasyki, jazzu, coś z lat 80 a i czasem córce dziecięce piosenki puści a synkowi który ma 3 mc kołysanki. Właśnie po to mi DAC żeby wykorzystać dobrodziejstwo dostępności wszelkiej maści plików i żeby to jakoś grało przyzwoicie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.