Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, negatyw napisał:

Miałem kiedyś taki procesor Technicsa (SH-GE90), ale to była raczej zabaweczka.

Ja korzystam z Equalizer APO i REW do pomiarów, na rotelu mam bypass obecnie bo basu jak i wysokich mam idealnie, a wysokie mogę regulować zworką w ZG.

Nie ma ktoś czasem jakichś kabli XLR na zbyciu lub do pożyczenia? Potrzebuję do testów nowego zbalansowanego daca, mam jeden komplet van den hul, ale chciałem wytestować różne konstelacje z preampem i bez...

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, negatyw napisał:

Czyli aplikacja. Wnioskuję, że źródłem jest wtedy komp? A dalej może to lecieć przez foobara2000, tak?

Tak, tylko trzeba zabawy z DSP podpierać mikrofonem bo bez tego może wyjść niezły pasztet.

Gość

(Konto usunięte)

Muszę poczytać i jakieś tutoriale obejrzeć o tym w wolnej chwili.

Urzytkownik xajas ma duże doświadczenie na tym polu, polecam z nim się skontaktować 😉 

Czy używa ktoś z Was tunera T11? Aktualnie posiadam Technicsa ST-GT650, ale jest nieco kapryśny co do jakości anteny i pomyślałem o zmianie do kompletu z A14 i CD14MKII. 

Jaka jest jakość tego klocka? Czy może to zwykłe kuchenne radyjo w dużej obudowie. 

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, negatyw napisał:

Wnioskuję, że masz mieszkanie / dom rozmiarów spodka katowickiego? emoji1787.png

Nie mam ale ciekawość w połączeniu z DSP może przynieść korzyści, no i cena takich skrzyń nie jest specjalnie wysoka 🙂 

1 minutę temu, MarcinStereo napisał:

Nie mam ale ciekawość w połączeniu z DSP może przynieść korzyści, no i cena takich skrzyń nie jest specjalnie wysoka 🙂 

to nie będzie dobry pomysł do domu, te głośniki cechują się wysoką sprawnością i niekoniecznie wiernym brzmieniem, mają robić dużo hałasu i pobierać mało W, resztę robią korektory i doły basowe, których sobie chyba nie wniesiesz do klitki, bo ci ją rozsadzi i wylądujesz z kanapą u sąsiadki, a w gorszym wypadku u sąsiada 😉

W dniu 9.12.2022 o 12:22, MarcinStereo napisał:

Witam, próbowaliście kolumn estradowych z Rotelem? Tak sobie myślałem że jak słucham metalu czy nie zabrzmiałby lepiej na dobrych estradówkach niż moje Dynavoice DF-6?

Marcin a słuchałeś może wyższej seri DF-8 ?? Jak opisałbyś brzmienie Dynavoice w połączeniu z elektroniką ROTELA? Jak na budżetowe paczki to bardzo ciekawie zbudowane kolumny. Można by rzec, że sprzedawane w cenie samych komponentów z których są wykonane, trochę to dziwi jak na dzisiejsze ceny audio 🙄. Ciekawe jak wypadłyby w porównaniu z kolumnami których ostatnio słuchałem w cenie 4 razy wyższej...

Do metalu i ogólnie cięższego brzmienia ludzie polecają również Paradigm, najpopularniejsza jest seria Monitor - niestety żadnych jeszcze nie miałem okazji posłuchać. Mnie ciekawi natomiast model Paradigm Reference Studio 100 - było kila wersji - aktualnie studiuję neta w poszukiwaniu info na ich temat.

A tak ogólnie to cały czas czekam na jakieś nowe ogłoszenia Dali GRAND 😎.

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

8 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

Do metalu i ogólnie cięższego brzmienia ludzie polecają również Paradigm, najpopularniejsza jest seria Monitor

Miałem okazję posiadać Paradigm Reference Studio 10 v.5, bardzo nieprzyjemne kolumny w brzmieniu z jasną elektroniką. Bardzo źle grały z Nadem, Onkyo, Sony, Rotelami które to posiadałem. Może do lampy byłyby dobre, są dynamiczne twarde na basie, z rozjaśnioną górą. Mój brat ma podłogowe Paradigm nie wiem jaki to model, zakupione jakieś 10 lat temu, grały u niego kiedyś z Marantzem PM 6004 i to połączenie było jako tako, natomiast po zakupie wyższego modelu Marantz'a PM 8004, który to wzmacniacz jest ostrzejszy, to po prostu tego się słuchać nie da, tak zwana "krew z uszu". Paradigm określiłbym jako kolumny efekciarskie. Ja tych kolumn nie widzę w muzyce metalowej w połączeniu z Rotelem. Ale to moje zdanie, ponieważ jestem bardzo uczulony na ostre dzwięki. Może komuś taki przekaz przypadnie do gustu. Do metalu i Rotela kolumny o plastycznym brzmieniu, z ocieploną średnicą, tak to widzę u siebie.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

Marcin a słuchałeś może wyższej seri DF-8 ?? Jak opisałbyś brzmienie Dynavoice w połączeniu z elektroniką ROTELA?

Nie słuchałem DF-8, model 6 jest jak widzę ciężko dostępny to musi o czymś świadczyć 🙂

Moje DF-6 grają potężnym, szybkim i wielobarwnym dołem  który też był opisywany w internecie jako bezkonkurencyjny w konfrontacji do sporo droższych skrzynek, ogólnie grają równo w całym paśmie i mają możliwość regulacji wysokich tonów w dużym przedziale i niskich za pomocą zatyczek.

Brzmienie mają po cieplejszej stronie dla tego wziąłem je do Rotela, lecz pomimo wysokiej efektywności rozwijają skrzydła w pełni jak się je podłączy do czegoś mocniejszego, u mnie początkowo grały z RB-03 i było nieźle ale po podłączeniu RB-1582mk2 pokazały jak radzą sobie ze stopą deathmetalowej perkusji 😉 👌

Same skrzynie są ciężkie i solidne wzmocnione grubymi wieńcami w środku, przetworniki nie wyglądają na tanie, mają odlewane kosze i lekkie kewlarowe membrany, zwrotnice wykonane bez szału mamy tam cewki powietrzne/rdzeniowe, elektrolity/polipropyleny i rezystory ceramiczne od regulacji wysokich tonów. Jedyne co to przewody na basie zmieniłem na taki jaki podłączony jest do kolumn bo fabryczny choć wielożyłowy OFC to strasznie chudy. 

Paradigm określiłbym jako kolumny efekciarskie. Ja tych kolumn nie widzę w muzyce metalowej w połączeniu z Rotelem.

Ja zaś to "efekciarstwo" określam charakterem. Korzystam z A14 + Paradigm 3000F. Dla rocka i metalu (jak dla mnie) zestaw świetny.

Testowałem parę modeli w podobnej klasie cenowej. "Krew z uszu" - to specjalność Klipsch.

8 godzin temu, Satori napisał:

Miałem okazję posiadać Paradigm Reference Studio 10 v.5, bardzo nieprzyjemne kolumny w brzmieniu z jasną elektroniką. Bardzo źle grały z Nadem, Onkyo, Sony, Rotelami które to posiadałem. Może do lampy byłyby dobre, są dynamiczne twarde na basie, z rozjaśnioną górą. Mój brat ma podłogowe Paradigm nie wiem jaki to model, zakupione jakieś 10 lat temu, grały u niego kiedyś z Marantzem PM 6004 i to połączenie było jako tako, natomiast po zakupie wyższego modelu Marantz'a PM 8004, który to wzmacniacz jest ostrzejszy, to po prostu tego się słuchać nie da, tak zwana "krew z uszu". Paradigm określiłbym jako kolumny efekciarskie. Ja tych kolumn nie widzę w muzyce metalowej w połączeniu z Rotelem. Ale to moje zdanie, ponieważ jestem bardzo uczulony na ostre dzwięki. Może komuś taki przekaz przypadnie do gustu. Do metalu i Rotela kolumny o plastycznym brzmieniu, z ocieploną średnicą, tak to widzę u siebie.

Ja też nie jestem zwolennikiem zbyt natarczywej góry. Pisząc o nich sugerowałem się wyłącznie opiniami z neta jako propozycja do przetestowania lub wywołania do tablicy posiadaczy którzy mogą coś więcej o nich napisać. Ogólnie seria Studio zbiera dużo pochlebniejsze opinie niż np serie Monitor, których charakter właśnie uważany jest za jasny i ogólnie grający chłodniej niż wyższa seria. Ale wiadomo trzeba by ich posłuchać z odpowiednią elektroniką żeby wyrobić sobie jakąś opinię. Dzięki za twój głos @Satori

Ja zaś to "efekciarstwo" określam charakterem. Korzystam z A14 + Paradigm 3000F. Dla rocka i metalu (jak dla mnie) zestaw świetny.

Testowałem parę modeli w podobnej klasie cenowej. "Krew z uszu" - to specjalność Klipsch.

No i właśnie co osoba to inna opinia. Każdy ma swoje preferencje, a i zapewne inne warunki odsłuchowe oraz przyzwyczajenia pt. korzystanie z regulacji barwy, poziom głośności, dodatkowe bufory itp... - o guście muzycznym nie wspominając. Ja słucham typowo po "audiofilsku" wszystko na 0 😎 - zresztą w liniowym preampie nie ma żadnych regulacji i mam z tym spokój 🙂.

7 godzin temu, MarcinStereo napisał:

Nie słuchałem DF-8, model 6 jest jak widzę ciężko dostępny to musi o czymś świadczyć 🙂

Moje DF-6 grają potężnym, szybkim i wielobarwnym dołem  który też był opisywany w internecie jako bezkonkurencyjny w konfrontacji do sporo droższych skrzynek, ogólnie grają równo w całym paśmie i mają możliwość regulacji wysokich tonów w dużym przedziale i niskich za pomocą zatyczek.

Brzmienie mają po cieplejszej stronie dla tego wziąłem je do Rotela, lecz pomimo wysokiej efektywności rozwijają skrzydła w pełni jak się je podłączy do czegoś mocniejszego, u mnie początkowo grały z RB-03 i było nieźle ale po podłączeniu RB-1582mk2 pokazały jak radzą sobie ze stopą deathmetalowej perkusji 😉 👌

Same skrzynie są ciężkie i solidne wzmocnione grubymi wieńcami w środku, przetworniki nie wyglądają na tanie, mają odlewane kosze i lekkie kewlarowe membrany, zwrotnice wykonane bez szału mamy tam cewki powietrzne/rdzeniowe, elektrolity/polipropyleny i rezystory ceramiczne od regulacji wysokich tonów. Jedyne co to przewody na basie zmieniłem na taki jaki podłączony jest do kolumn bo fabryczny choć wielożyłowy OFC to strasznie chudy. 

@MarcinStereo a odsłuchiwałeś przed zakupem gdzieś w salonie? Czy to był zakup w ciemno? Zastanawiam się czy z ciekawości nie posłuchać gdzieś sobie jak grają te DF-8. Konstrukcyjnie Dynavoice czerpie mocno z rozwiązań stosowanych od lat przez Dali i widać wiele podobieństw zarówno w budowie jak i wzornictwie - ciekawe czy w charakterze dźwięku również 🙄?. Ogólnie obie firmy skandynawskie więc mogą grać bardzo podobnie. Masz może jakąś konkretniejszą informację jakie przetworniki wsadzili w obudowy? Czy to ich własny produkt czy korzystają tak jak wielu innych większych graczy z głośników dostarczanych przez zewnętrzne firmy?

wzmocnienie: Rotel RHB-10 Michi, pre: Parasound P/LD 2000, dac: BURSON VIVID V6, źródła: Rotel RCD 975, Rotel RD 965BX, ROTEL RT 955, DUAL CS731Q, paczki: DALI Evidence 870, DALI Grand

Chłopy, a nie lepiej kupić używany głośnik z 5x wyższej półki za cenę ww nowych? Przepraszam za porównanie, ale kolumny o których mówicie czuć paździerzem na kilometr, wyglądają tak, że nawet nie chce się próbować ich słuchać, chyba najciekawsze z tej rozmowy są dali grand, czyli stare renomowane, reszta to dobrze zareklamowany badziew, proponuję przejrzeć ofertę z drugiej ręki marek dali, proac, sonus faber, wysokich jbl, audio physic, a nie szukać u producentów z cezurą "dobry do rocka", "dobry do popu", "dobry do ...", bo dobry głośnik to taki, który zagra wiernie każdy dźwięk, nie ma głośników wybiórczo dobrze grających rocka i wysypujących się w hip-hopie, ww cenzurę nadają im ludzie, którym ich dźwięk nie pasuje, ale próbują je jakoś skompletować, tak jak wy teściową: "wyjątkowo pasuje mamie ta czerń sukienki"... "chętnie bym ją zobaczył na ostatniej prostej na kępkę"... czyli nie pasuje mi totalnie, ale może jakiemuś imbecylowi słuchającemu umcyumcy to może zrobić robotę, a na pewno jego sąsiadom 😄

No ja bym uzywańca nie kupił. Wolę nowy "paździerz", którego historię znam - gdyż sam ją napiszę.
Potem po miesiącu grania się okaże, że jednak komuś się zestaw obalił, bo dzieciak grał w piłkę...

14 minut temu, negatyw napisał:

No ja bym uzywańca nie kupił. Wolę nowy "paździerz", którego historię znam - gdyż sam ją napiszę.
Potem po miesiącu grania się okaże, że jednak komuś się zestaw obalił, bo dzieciak grał w piłkę... emoji3.png

A świstak siedzi... a za rok się okaże że w środku był termit i głośniki się rozsypią jak cukier puder, a na to wszystko przylecą kury i wydziobią to, co zostało z twoich ciężko zarobionych $$... dlatego zawsze lepiej kupić nowe Tico, bo wiesz, że masz najgorsze auto świata i nic cię nie zaskoczy, a ten 20 letni mercedes sąsiada to pewnie z dwóch złożony, a jak potrąci wiewiorkę, to się rozleci jak domek z kart, dlatego ci mówię Grażyna, zawsze smaruj grubo ramą, bo od masła serce ci wysiądzie, przynajmniej tak mówił ten Pyzdra z reklamy, a on to się akurat zna, tak jak Janusz, co go przed kościołem spotykamy w niedzielę, no chyba że akurat mu Tico nawaliło i nie dojechał 😛

Edytowane przez baksiu
Gość

(Konto usunięte)
15 godzin temu, Mariusz Marciniak napisał:

@MarcinStereo a odsłuchiwałeś przed zakupem gdzieś w salonie? Czy to był zakup w ciemno? Zastanawiam się czy z ciekawości nie posłuchać gdzieś sobie jak grają te DF-8. Konstrukcyjnie Dynavoice czerpie mocno z rozwiązań stosowanych od lat przez Dali i widać wiele podobieństw zarówno w budowie jak i wzornictwie - ciekawe czy w charakterze dźwięku również 🙄?. Ogólnie obie firmy skandynawskie więc mogą grać bardzo podobnie. Masz może jakąś konkretniejszą informację jakie przetworniki wsadzili w obudowy? Czy to ich własny produkt czy korzystają tak jak wielu innych większych graczy z głośników dostarczanych przez zewnętrzne firmy?

Słyszałem je w niezbyt sprzyjających warunkach i i tak grały dobrze, przetworniki to ich autorski projekt i z tego co wiem już ich nie produkują.

Nowsza seria już jest wykonana skromniej i nie ma wstęgi na górze 😞 

11 godzin temu, negatyw napisał:

Potem po miesiącu grania się okaże, że jednak komuś się zestaw obalił, bo dzieciak grał w piłkę... emoji3.png

kwestia indywidualna, od handlarza bym nie kupił. tylko bo bezpośrednim kontakcie z odbiorem osobistym. np. miałem mozliwość odsłuchu używanych elaców w salonie tophifi tam gdzie były kupowane przez klienta. to była dobra okazja 🙂

i pytanie - jest tu jakiś właściciel rotela rsp-1576mk2 ?

Edytowane przez ro35
W dniu 11.12.2022 o 00:32, Mariusz Marciniak napisał:

Marcin a słuchałeś może wyższej seri DF-8 ??

Mariusz wiem, że masz Dali Evidence 870 a odsłuchiwałeś może mniejsze Evidence 470? Na mój pokój 870 to za duże by były, 470 w sam raz tylko nie wiem czego mógłbym się spodziewać po tych kolumnach. Cena koło 2 tyś to nie tak źle. Na olx nawet 1350

Edytowane przez Satori
14 godzin temu, baksiu napisał:

Chłopy, a nie lepiej kupić używany głośnik z 5x wyższej półki za cenę ww nowych? Przepraszam za porównanie, ale kolumny o których mówicie czuć paździerzem na kilometr, wyglądają tak, że nawet nie chce się próbować ich słuchać, chyba najciekawsze z tej rozmowy są dali grand, czyli stare renomowane, reszta to dobrze zareklamowany badziew, proponuję przejrzeć ofertę z drugiej ręki marek dali, proac, sonus faber, wysokich jbl, audio physic, a nie szukać u producentów z cezurą "dobry do rocka", "dobry do popu", "dobry do ...", bo dobry głośnik to taki, który zagra wiernie każdy dźwięk, nie ma głośników wybiórczo dobrze grających rocka i wysypujących się w hip-hopie, ww cenzurę nadają im ludzie, którym ich dźwięk nie pasuje, ale próbują je jakoś skompletować, tak jak wy teściową: "wyjątkowo pasuje mamie ta czerń sukienki"... "chętnie bym ją zobaczył na ostatniej prostej na kępkę"... czyli nie pasuje mi totalnie, ale może jakiemuś imbecylowi słuchającemu umcyumcy to może zrobić robotę, a na pewno jego sąsiadom 😄

Spokojnie @baksiunie zamierzam ich od razu kupować. Po prostu zaciekawiła mnie ich konstrukcja i niejako podobne rozwiązania jak w Dali (mowa o Dynavoice). Oczywiście że są to budżetowe kolumny, ale w tym przypadku kieruje mną czysta ciekawość jak przykładowo DF-8 wypadły by na tle odsłuchiwanych przeze mnie ostatnio Klpischów i JBL-i z z wyższej teoretycznie półki cenowej. Powiedzmy taki swoisty "sound chalenge" 😎

Ja dla siebie zdecydowanie szukam czegoś bardziej wyrafinowanego i mam czas - zero ciśnienia i zbędnych pochopnych, nerwowych ruchów. Dlatego rozglądam się za starszymi ale wysokimi seriami jak Dali Grand czy ewentualnie ostatnio chodziła mi też po głowie Euphonia MS4. Budżet mam w granicach 11-12 tys maks ale wiadomo że im taniej tym lepiej.

13 godzin temu, negatyw napisał:

Każdy kieruje się własnymi racjami i doświadczeniem. Wiadomo że kupując sprzęt używany zawsze istnieje ryzyko potencjalnej awarii lub jakiejś nieoryginalności komponentów lub wcześniejszych napraw. Tyle tylko że przy zestawach głośnikowych to ryzyko jest o wiele mniejsze niż w przypadku pozostałej elektroniki. Jak choć trochę się znasz to przy odbiorze osobistym zawsze jesteś w stanie sprawdzić to i owo aby wykluczyć potencjalny fuck-up. A druga spraw że niestety ale muszę przyznać rację koledze @baksiu odnośnie zakupu nowych sprzętów vs. używane z wyższej półki. Też jestem zwolennikiem lepszego grania z "drugiej ręki" niż zakupów w salonie. Ale każdy decyduje tutaj sam w pełni świadomie.

3 godziny temu, MarcinStereo napisał:

Słyszałem je w niezbyt sprzyjających warunkach i i tak grały dobrze, przetworniki to ich autorski projekt i z tego co wiem już ich nie produkują.

Nowsza seria już jest wykonana skromniej i nie ma wstęgi na górze 😞 

No właśnie nie wiem czy nie przez to że Dynavoice zagrało trochę na nosie Dali i wykorzystując ich znak rozpoznawczy w postaci kombo głośnika wstęgowego z kopułką na wysokich, które to Dali stosuje już od lat, tym samym odebrało zapewne trochę klienteli w tej półce cenowej Duńskiemu konkurentowi. Ale w zasadnie mnie te kwestie nie interesują a jedynie efekt końcowy w postaci odtwarzanego dźwięku. Dzięki Marcin za udział w dyskusji i te kilka słów o DF-6.

42 minuty temu, Satori napisał:

Mariusz wiem, że masz Dali Evidence 870 a odsłuchiwałeś może mniejsze Evidence 470? Na mój pokój 870 to za duże by były, 470 w sam raz tylko nie wiem czego mógłbym się spodziewać po tych kolumnach. Cena koło 2 tyś to nie tak źle. Na olx nawet 1350

Z Dali znam 850, moje 870 Evidence oraz Helicony 400 mk2 wujka. Nie miałem styczności z mniejszymi braćmi moich paczek. Z internetów natomiast wiem że zarówno seria 450 jak i 470 były bardzo chwalone w swoim czasie. Ludzie też często modyfikowali 450 wiec przy ewentualnym zakupie owych, trzeba uważać na wszelkiej maści tuningi i nieoryginalne przetworniki. Jeżeli jesteś z południa polski lub wybierasz się na wycieczkę w te strony to zapraszam na odsłuch moich 870 - da Ci to zapewne najlepszy "własny" pogląd na ich sposób grania. To co podoba się mnie nie musi być przecież Twoją "bajką" i odwrotnie 😉. Kilka razy uzewnętrzniałem Tutaj swoje spostrzeżenia na temat grania E870 zarówno w towarzystwie pierwszego wzmacniacza RA980BX jak i późniejszych przejściowych stanów po obecny set.

56 minut temu, Mariusz Marciniak napisał:

Jeżeli jesteś z południa polski lub wybierasz się na wycieczkę w te strony to zapraszam na odsłuch moich 870 - da Ci to zapewne najlepszy "własny" pogląd na ich sposób grania

Jestem z zach. Polski ale dziękuję za zaproszenie🙂

Marcin jak lubisz Diamonda to polecam Tobie koncert na winylu, cała płyta Abigail fantastycznie zagrana jak na koncertowy album. kupiłem nie żałuję i polecam 🙂

IMG_0820.jpg

Godzinę temu, Mariusz Marciniak napisał:

Z internetów natomiast wiem że zarówno seria 450 jak i 470 były bardzo chwalone w swoim czasie.

Czytałem opinie jakoby 470 były przeładowane basem i zagrają porządnie metr odsunięte od ściany, inaczej będą dudnić, nie mam możliwości kolumny mogą u mnie stać max 40 cm.

Edytowane przez Satori
Gość

(Konto usunięte)

Ja bym sobie Magnepanów posłuchał w towarzystwie dobrego subwoofera 🙂 obecnie ich ceny w PL są chore i śmieszne. Żałuję że nie kupiłem a miałem okazję za 7k zł wyrwać wersję 1.7i 

14 minut temu, MarcinStereo napisał:

Ja bym sobie Magnepanów posłuchał w towarzystwie dobrego subwoofera

A normalne kolumny nie grają lepiej od tych naleśników?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.