Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, Satori napisał:

Rotel RCD 1072 rozjeżdża tego DAC'a jak walec biedronkę. Ogólnie DAC'i do 5 tyś a i nawet 7tyś

trochę hurraoptymistyczne stwierdzenie. mam w sprzętach dosyć tanich i nawet drogich różne przetworniki dac (a będzie ich z pięć) i naprawdę trudno o różnice, są subtelne.

1 minutę temu, ro35 napisał:

trochę hurraoptymistyczne stwierdzenie. mam w sprzętach dosyć tanich i nawet drogich różne przetworniki dac (a będzie ich z pięć) i naprawdę trudno o różnice, są subtelne.

subtelne różnice odczuwam pomiędzy napędami CD, ale w DAC-ach są bardzo duże, może po prostu wszystkie 5 masz na podobnym poziomie?

Teraz, ro35 napisał:

Tu niestety nie jest subtelna różnica, jest ogromna przynajmniej dla mnie. DAC w RC 1590 jest szczupły, nie ma takiego dociążenia jak CD 1072 to raz, dwa pierdolnięcie w RCD 1072 jest niezaprzeczalne. Porównując te dwa urządzenia moja kobieta uśmiechnęła się do mnie (kompletny laik w tych sprawach) i powiedziała cytuję: tamto to chyba jest zepsute.

może, mówię o dac w topowym procesorze kd rotela, cd myryad, preampie cyrusa, streamerze (wiim). każdy to kość innego producenta. mam też dedykowany dac dziwnej firmy o nazwie schiit (około 5k zl)

6 minut temu, ro35 napisał:

może, mówię o dac w topowym procesorze kd rotela, cd myryad, preampie cyrusa, streamerze (wiim). każdy to kość innego producenta. mam też dedykowany dac dziwnej firmy o nazwie schiit (około 5k zl)

no to może coś Ci tam w systemie limituje/uśrednia te DAC-i, albo żaden nie jest wybitny?

no raczej nie. chyba muszę kupić Rotel RCD 1072 😉

końcówka mocy rotel rb-1582mk2 czy kolumny elac vela 407 raczej nie uśredniają.

z preampu cyrusa, chyba ma dobrą sekcję analogową (bo dac to dodatek), też jestem zadowolony i to dobry sprzęt (adekwatny do zestawu).

no tak, pokój odsłuchowy, akustyka (tu nie najlepiej). to ma wpływ ale na niskie tony.

dlatego też z ciekawości, ostatni zakup to dac schiit bifrost multibit (a ten to ma dobre opinie w sieci, userów)

Edytowane przez ro35
18 minut temu, ro35 napisał:

no raczej nie. chyba muszę kupić Rotel RCD 1072 😉

końcówka mocy rotel rb-1582mk2 czy kolumny elac vela 407 raczej nie uśredniają.

z preampu cyrusa, chyba ma dobrą sekcję analogową (bo dac to dodatek), też jestem zadowolony i to dobry sprzęt (adekwatny do zestawu).

no tak, pokój odsłuchowy, akustyka (tu nie najlepiej). to ma wpływ ale na niskie tony.

dlatego też z ciekawości, ostatni zakup to dac schiit bifrost multibit (a ten to ma dobre opinie w sieci, userów)

ostatnio przestałem zwracać uwagę na opinie w sieci dot. sprzętów audio, stoi za nimi spory pieniądz, a z racji niewielkości światka hi-fi i jego niewymierności, łatwo je zafałszować/wykreować/kupić. Pozostaje słuchanie i poszukiwanie na forach opinii wiarygodnych osób, które nie koniecznie podążają za nowinkami...

Edytowane przez baksiu

dodam tyle, przed każdym zakupem sporo czasu spędzam w sieci, nie tyle zaczytując się w recenzje portalów branżowych a bardziejej na forach, czy jutubie zwykłych użytkowników.

przez lata wymieniałem sprzęt raczej drogą powolnej ewolucji (no w ostatnim roku trochę to przyspieszyło) w stylu na "model wyższej klasy" tej samej firmy. pozwalając sobie na pewne eksperymenty. i na ten moment jestem zadowolony z tego co mam. i przechodziłem z systemu typowego (nie całkiem bo dawno temu już zmieniłem amplituner na procesor i końcówki mocy) kina domowego na dedykowany tor stereo. łącząc to, da się.

od dawna też jestem wierny sprzętom marki rotel. to dobry stosunek jakości do ceny (jak i elac).

11 godzin temu, Rancor_pl napisał:

Podbijam temat co myślicie o wzmaku Rotel RA-6000? Może ktoś ma. Czytałem, że polecane do moich Spendorków 2/3.

Wypożycz, to nowy wzmak, więc każdy dealer będzie zainteresowany jego wypożyczeniem, bo może sprzeda? Co do polecanych do czegoś klocków, to w 99% marketing, lej na to. To jak polecanie większych frytek do zestawu i coli, niby niepotrzebujesz, wiesz że nie powinieneś, ale skoro ktoś polecił... to 50% osób powie tak, i o to chodzi 🙂, na przykładzie dobrej restauracji: polecam dziś spoza karty:..., a potem rachunek i zdziwko.

Słuchałem ostatnio Rotela A10 oraz A12 na kolumnach podstawkowych Indiana Line Diva.

Yamahę A-S301 zjadły bez dwóch zdań, ale o dziwo bardziej przypadł mi do gustu nie A12 ale A10. Dla mnie bas w A12 był zbyt punktowy i krótki, a wysokie tony chyba aż nadto obecne? Ciężko mi to jednoznacznie określić ale chyba przyjemniej słuchało mi się A10, mimo mniejszej mocy bas był dynamiczny i sprężysty, a dźwięk ogólnie wydał mi się bardziej gęsty i dociążony (?). Niestety nie miałem możliwości porównać z A11 Tribute. Czy ktoś może słuchał, porównywał albo posiada? Czy to prawda, że A10 może brakować niższego basu? Ciężko mi stwierdzić to na podstawkowych kolumnach, chociaż i tam ładnie go pompował i kolumny zaskoczyły mnie swoim dużym dźwiękiem. Czy A11 to krok naprzód względem A10 czy inny charakter brzmienia? Czy bliżej mu brzmieniem do A10 czy A12?

Czy za A11 Tribute przemawiają dodatkowe względy poza pilotem, trochę większą mocą i bluetooth którego tam nie potrzebuję?

A jeśli chodzi o Yamahę to dla mnie rozczarowanie, dużo wysokich tonów ale to wszystko takie szeleszczące i bez polotu.

2 godziny temu, lemon87 napisał:

Słuchałem ostatnio Rotela A10 oraz A12 na kolumnach podstawkowych Indiana Line Diva.

Yamahę A-S301 zjadły bez dwóch zdań, ale o dziwo bardziej przypadł mi do gustu nie A12 ale A10. Dla mnie bas w A12 był zbyt punktowy i krótki, a wysokie tony chyba aż nadto obecne? Ciężko mi to jednoznacznie określić ale chyba przyjemniej słuchało mi się A10, mimo mniejszej mocy bas był dynamiczny i sprężysty, a dźwięk ogólnie wydał mi się bardziej gęsty i dociążony (?). Niestety nie miałem możliwości porównać z A11 Tribute. Czy ktoś może słuchał, porównywał albo posiada? Czy to prawda, że A10 może brakować niższego basu? Ciężko mi stwierdzić to na podstawkowych kolumnach, chociaż i tam ładnie go pompował i kolumny zaskoczyły mnie swoim dużym dźwiękiem. Czy A11 to krok naprzód względem A10 czy inny charakter brzmienia? Czy bliżej mu brzmieniem do A10 czy A12?

Czy za A11 Tribute przemawiają dodatkowe względy poza pilotem, trochę większą mocą i bluetooth którego tam nie potrzebuję?

A jeśli chodzi o Yamahę to dla mnie rozczarowanie, dużo wysokich tonów ale to wszystko takie szeleszczące i bez polotu.

Dziwne opowieści, wzmak bez niższego basu... O ile wiem każdy tranzystor przenosi w miarę liniowo pasmo akustyczne. O takie braki można oskarżać głośniki itp, ale nie wzmacniacze. Słabsze wzmaki miewają nawet relatywnie więcej basu, bo się wysypują przez niski współczynnik tłumienia.

9 godzin temu, baksiu napisał:

Dziwne opowieści, wzmak bez niższego basu... O ile wiem każdy tranzystor przenosi w miarę liniowo pasmo akustyczne. O takie braki można oskarżać głośniki itp, ale nie wzmacniacze. Słabsze wzmaki miewają nawet relatywnie więcej basu, bo się wysypują przez niski współczynnik tłumienia.

Zgadzam się i wydaje mi się to logiczne, że możemy mówić o kontroli czy dynamice basu a nie czy schodzi nisko. Z drugiej strony pasmo przenoszenia to jedno, ale jednak wzmacniacze brzmią w różny sposób i z jakiegoś powodu mówi się o nich, że są spokojne, z pazurem, bardziej lub mniej szczegółowe, dynamicznie, łagodne, jasne, ciemne itp. Trochę to dziwne, bo charakter brzmienia powinien być domeną kolumn i źródeł.

2 godziny temu, lemon87 napisał:

Zgadzam się i wydaje mi się to logiczne, że możemy mówić o kontroli czy dynamice basu a nie czy schodzi nisko. Z drugiej strony pasmo przenoszenia to jedno, ale jednak wzmacniacze brzmią w różny sposób i z jakiegoś powodu mówi się o nich, że są spokojne, z pazurem, bardziej lub mniej szczegółowe, dynamicznie, łagodne, jasne, ciemne itp. Trochę to dziwne, bo charakter brzmienia powinien być domeną kolumn i źródeł.

Czyli co? Wzmacniacz ma niewielki wpływ na dźwięk?

11 minut temu, Rancor_pl napisał:

Czyli co? Wzmacniacz ma niewielki wpływ na dźwięk?

Uważam, że ma całkiem spory, wystarczy podłączyć różne wzmacniacze do takiego samego systemu i efekty takie same nie będą. Ale różnica powinna być w jakości dźwięków a nie ich ilości i proporcji, skoro pasmo przenoszenia jest liniowe. Tak to rozumiem.

33 minuty temu, lemon87 napisał:

Uważam, że ma całkiem spory, wystarczy podłączyć różne wzmacniacze do takiego samego systemu i efekty takie same nie będą. Ale różnica powinna być w jakości dźwięków a nie ich ilości i proporcji, skoro pasmo przenoszenia jest liniowe. Tak to rozumiem.

po prostu nie chce mi się wierzyć, że wzmacniacz nie ma jakiejś części pasma, zwłaszcza niskiego basu, kolumny mają z nim największy problem, dla wzmacniaczy to raczej pestka, a efekt dudnienia niskiego basu najłatwiej usłyszeć w słabych mocowo wzmakach, może ktoś piszący taką opinię miał wcześniej słabiaka rzędu 2x25W i przesiadając się na mocniejszy wzmak zauważył mniej poluzowania na basie?

W dniu 1.01.2024 o 12:21, pawel.pl napisał:

Implemented Home Theater Bypass to allow the front left and right speakers to be utilized for both music and movies.
Connect the Front Left and Front Right analog pre-outputs of a Home Theatre Receiver or Surround Sound Processor to the Rotel AUX or BAL-XLR source inputs and enable Home Theatre Bypass in the Rotel setup menu. When the Home Theater Bypass source is selected via the front panel or remote control on the Rotel product the analog audio will bypass the volume controller and route the audio directly to the amplification stage allowing audio from the Home Theater product to utilize the Rotel unit’s amplifiers for the front channels.
A gain level adjustment setting —Home Theater Bypass Level — is also available in the SETUP menu after Home Theatre Bypass is enabled for precise gain control of the amplification stage

Wdrożono funkcję Bypass kina domowego, umożliwiając wykorzystanie przednich głośników lewego i prawego zarówno do odtwarzania muzyki, jak i filmów.
Podłącz przednie wyjścia analogowe lewe i prawe z odbiornika kina domowego lub procesora dźwięku przestrzennego do wejść źródłowych Rotel AUX lub BAL-XLR, a następnie aktywuj funkcję Bypass kina domowego w menu ustawień Rotela. Po wybraniu źródła Bypass kina domowego za pomocą panelu przedniego lub pilota w produkcie Rotel, dźwięk analogowy ominie kontroler głośności i zostanie bezpośrednio przekierowany do stopnia wzmacniania, umożliwiając wykorzystanie wzmacniaczy jednostki Rotel do przednich kanałów dźwiękowych z produktu kina domowego.
Po aktywacji funkcji Bypass kina domowego dostępne jest także ustawienie poziomu wzmocnienia — Poziom Bypassu kina domowego — w menu USTAWIENIA, umożliwiające precyzyjną kontrolę poziomu wzmocnienia stopnia wzmacniania.

W moim RA 1592 działa to trochę inaczej (nie znalazłem w menu funkcji Baypass Home Theater), ale dla wejść AUX, COAXIAL, USB można za pomocą przycisków +/- zmienić z ustawienia "VARIABLE" (standardowe) na FIXED z krokiem wzmocnienia co 1. Przy FIXED MAX ampli jest pełną końcówką mocy.

W dniu 20.02.2024 o 19:31, Leszek67 napisał:

(nie znalazłem w menu funkcji Baypass Home Theater),

Podepnij kabel LAN i zrób Software Update. Po aktualizacji znajdziesz sporo nowych opcji i sam amp będzie bardziej responsywny.

38 minut temu, pawel.pl napisał:

Podepnij kabel LAN i zrób Software Update. Po aktualizacji znajdziesz sporo nowych opcji i sam amp będzie bardziej responsywny.

Sam jesteś responsywny 😛. Dostajesz koszulkę lidera nowomowy!

1 godzinę temu, baksiu napisał:

Sam jesteś responsywny 😛. Dostajesz koszulkę lidera nowomowy!

https://sjp.pl/responsywność
Menu po aktualizacji działa szybciej. Pogłaśnianie też przyśpieszyli (w końcu), reakcja na pilota jest szybsza.

51 minut temu, pawel.pl napisał:

https://sjp.pl/responsywność
Menu po aktualizacji działa szybciej. Pogłaśnianie też przyśpieszyli (w końcu), reakcja na pilota jest szybsza.

z komentarzy do sjp:

"W zależności od kontekstu to będzie: wrażliwość, szybkość odpowiedzi lub reakcji itd. Język polski jest na tyle bogaty, że nie musimy zadowalać się jednym słówkiem-potworkiem 'responsywność'"

mnie słowo razi, jest to ordynarna, bezmyślna kalka z angielskiego, brzmi fatalnie, ale oczywiście nikt nie zakazuje używania.

W Twoim kontekście proponuję napisać, że: poprawił się czas reakcji.

3 godziny temu, pawel.pl napisał:

Dzięki, myślałem już od dłuższego czasu o aktualizacji, ale że wszystko mi chodzi jak trzeba to po co ryzykować ( złe doświadczenia z telefonami). 

A tak na marginesie Baksiu, to ja osobiście wolę "responsywność" niby to samo co "wrażliwość, szybkość odpowiedzi lub reakcji itd.", ale jak brzmi - co najmniej +10 w kierunku profi.

17 minut temu, Leszek67 napisał:

Dzięki, myślałem już od dłuższego czasu o aktualizacji, ale że wszystko mi chodzi jak trzeba to po co ryzykować ( złe doświadczenia z telefonami). 

A tak na marginesie Baksiu, to ja osobiście wolę "responsywność" niby to samo co "wrażliwość, szybkość odpowiedzi lub reakcji itd.", ale jak brzmi - co najmniej +10 w kierunku profi.

Niestety taj jak ty myślą też pracownicy korpo, stąd ich korpogadka, niezrozumiały dla innych bełkot, nafaszerowany angielskimi zapożyczeniami... Nie kupuję tego 😀

45 minut temu, baksiu napisał:

z komentarzy do sjp:

"W zależności od kontekstu to będzie: wrażliwość, szybkość odpowiedzi lub reakcji itd. Język polski jest na tyle bogaty, że nie musimy zadowalać się jednym słówkiem-potworkiem 'responsywność'"

mnie słowo razi, jest to ordynarna, bezmyślna kalka z angielskiego, brzmi fatalnie, ale oczywiście nikt nie zakazuje używania.

W Twoim kontekście proponuję napisać, że: poprawił się czas reakcji.

"poprawienie czasu reakcji" vs "bardziej responsywny" . Po jednej stronie 3 słowa po drugiej 2. Żywy język zawsze dąży do tego by być krótszy przy zachowaniu precyzji. Może i kalka z angielskiego ale w j. polskim jest bardzo dużo słów obcego pochodzenia. Mamy rusycyzmy, słowa z niemieckiego, łaciny a nawet z Jidisz np. siksa, łachmaniarz itp. Język żywy zawsze będzie się rozwijał i jak jego użytkownicy uznają, że zapożyczenie z innego języka pozwala na szybszą precyzyjniejszą komunikację to zaczną go używać i stanie się po jakimś czasie pełnoprawne w tym języku.

W dniu 18.02.2024 o 20:38, baksiu napisał:

wzmak, wzmaki <- takie słowa nie istnieją.

1 godzinę temu, baksiu napisał:

Niestety taj jak ty myślą też pracownicy korpo, stąd ich korpogadka, niezrozumiały dla innych bełkot, nafaszerowany angielskimi zapożyczeniami... Nie kupuję tego 😀

korpo <- zapożyczenie od corpo (corporation) o bardzo szerokim znaczeniu w zależności od kontekstu.
korpogadka <- również zapożyczenie, w dodatku  jest to kombinacja leksykalna dwóch słów korpo i gadka. Takie neologizmy bardzo często stają się częścią języka polskiego, jeśli przetrwają wystarczająco długo i będą powszechnie używane. Także używaj swojej korpogadki, może kiedyś będzie ono słowem. Używane neologizmów nie jest błędem.

Responsywność jest tak samo popularnym słowem jak amplifikacja, w swojej niszy jest bardzo popularne - poza nią dziwi. Peryfrazowanie też jest słowem mniej znanym, chociaż w swoich wypowiedziach bardzo często peryfrazujesz. Bogaty język nie jest problemem, pomaga się komunikować.

Jak już koledzy zdążyli wspomnieć, język cały czas rozwija się i dostosowuje do społeczeństwa, a nie odwrotnie. Język jest narzędziem do komunikacji, zbiorem zasad zabawy z leksyką na jaką umawiamy się w danym regionie, kulturze czy grupie społecznej. Jeśli uważasz, że język jest rzeczą niezmienną i powinien być szczerzony... No cóż, mamy mądrzejszych językoznawców i profesorów lingwistyki. Może trochę więcej książek spoza świata audio pomogłoby nie być wątłym i grubiańskim?

PS
Zabawne jest, że piszesz krytycznie o zapożyczaniu słów z obcych języków używając w swojej wypowiedzi zapożyczeń, w dodatku z błędami 😁. Każde forum ma baksia na jakiego zasługuje. Dzięki, że z nami jesteś!

2 godziny temu, pawel.pl napisał:

wzmak, wzmaki <- takie słowa nie istnieją.

korpo <- zapożyczenie od corpo (corporation) o bardzo szerokim znaczeniu w zależności od kontekstu.
korpogadka <- również zapożyczenie, w dodatku  jest to kombinacja leksykalna dwóch słów korpo i gadka. Takie neologizmy bardzo często stają się częścią języka polskiego, jeśli przetrwają wystarczająco długo i będą powszechnie używane. Także używaj swojej korpogadki, może kiedyś będzie ono słowem. Używane neologizmów nie jest błędem.

Responsywność jest tak samo popularnym słowem jak amplifikacja, w swojej niszy jest bardzo popularne - poza nią dziwi. Peryfrazowanie też jest słowem mniej znanym, chociaż w swoich wypowiedziach bardzo często peryfrazujesz. Bogaty język nie jest problemem, pomaga się komunikować.

Jak już koledzy zdążyli wspomnieć, język cały czas rozwija się i dostosowuje do społeczeństwa, a nie odwrotnie. Język jest narzędziem do komunikacji, zbiorem zasad zabawy z leksyką na jaką umawiamy się w danym regionie, kulturze czy grupie społecznej. Jeśli uważasz, że język jest rzeczą niezmienną i powinien być szczerzony... No cóż, mamy mądrzejszych językoznawców i profesorów lingwistyki. Może trochę więcej książek spoza świata audio pomogłoby nie być wątłym i grubiańskim?

PS
Zabawne jest, że piszesz krytycznie o zapożyczaniu słów z obcych języków używając w swojej wypowiedzi zapożyczeń, w dodatku z błędami 😁. Każde forum ma baksia na jakiego zasługuje. Dzięki, że z nami jesteś!

brawurowo rozwinąłeś temat, dziękuję i Tobie że jesteś 😉

wracając do responsybilizmu, to jakże wspaniale można ten wyraz modyfikować, jestem cały ciekaw co jeszcze z niego "fajnego" powstanie 🙂 Nawet czuje, jak świat staje się bardziej responsywny dzięki temu słowu, przekonałeś mnie!

Edytowane przez baksiu

Mam dwie integry RA-1592 i zauważyłem właśnie, że jedna przy wyłączeniu z poziomu pilota nadal grzeje się, tak jakby nie wszystko było rozłączane. Po wyłączeniu przyciskiem głównym jest zimna.

Serwis czym może coś w ustawieniach?

Cześć wszystkim miłośnikom, nabyłem niedawno rcx-1500 i chciałem skorzystać czasem z funkcji bluetooth, podpowiecie czy ten model obsługuje tylko kodek SBC czy to wina słabego zamiennika dongla usb? Sam telefon obsługuje sporo lepszych kodeków więc raczej nie biorę go pod uwage

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.