Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...

Chciałem się przywitać i melduję się w klubie marki ROTEL z zestawem Ra i RCD 1572MKII. Poszukuję pliki ze starszym softem konkretnie V3.04 do ROTELA RCD-1572MKII, miałem V3.04 i wgrałem V3.05 i jest chyba gorzej, chodzi o przełączanie między utworami na płytach z dużą ilością utworów itp.  Jak ktoś posiada soft V 3.04 proszę o przesłanie.

Pozdrawiam

@Mab2 Rotel nie wystawia linków do starszych wersji firmware. Możesz ich poprosić przez formularz na stronie (support) lub przez [email protected]

btw. 6 marca wchodzi pierwsza nowość ROTEL-a. Wygląda na wzmacniacz słuchawkowy?

Screenshot2025-03-03at11_25_18.thumb.png.39463e57a89c991ea8d60da9ea002a21.pngScreenshot2025-03-03at11_25_38.thumb.png.5a9c2282201144cef651ecbf939f242b.pngScreenshot2025-03-03at11_25_43.thumb.png.64a4dd069b70ddf248896b92d6e50e1a.png

• 2 tygodnie później...

Tak , wzmacniacz słuchawkowy DX-3 .

Nietypowy wymiar i designe . Cena ok 6500pln

shopping.webp

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Też bym wolał Teac'a

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Cześć. 

Jak myślicie? Jest sens wymieniać Rotela A14 na A14MKII? 

Czy naprawdę te dwa wzmacniacze mają tak różną sygnaturę dźwiękową? Porównywał ktoś z Was? Czy to tylko jakieś drobne niuanse?

Pytam, bo zmieniłem ostatnio głośniki z Dynaudio DM 2/10 na Monitor Audio Silver 100 7G i korci mnie zmiana wzmacniacza jeszcze. Do kompletu mam też CD14MKII. 

Mam/miałem oba - (A14 wylądowała u córki) - mk2 trochę pograł mi w sypialni, jak i poprzednio A14. Bezpośrednio nie porównywałem, ale jak dla mnie brzmienie identyczne. Jedyny plus to , że się nie grzeje się tak jeden chyba jeden tranzystor z takim małym radiatorkiem umiejscowiony lekko po prawej. W mk2 dali większy radiator i może jeszcze coś zmienili bo nie grzeje tak. Jest też jeden minus, tzn wyświetlacz jest gorszy, bo jak postawisz go nisko to patrząc z góry jest bardzo mało czytelny. Dzwoniłem do serwisu, to powiedzieli, że mk2 tak ma i mieli sporo sygnałów w tej sprawie.

W dniu 16.03.2025 o 14:59, boro53 napisał:

Cześć. 

Jak myślicie? Jest sens wymieniać Rotela A14 na A14MKII? 

Czy naprawdę te dwa wzmacniacze mają tak różną sygnaturę dźwiękową? Porównywał ktoś z Was? Czy to tylko jakieś drobne niuanse?

Pytam, bo zmieniłem ostatnio głośniki z Dynaudio DM 2/10 na Monitor Audio Silver 100 7G i korci mnie zmiana wzmacniacza jeszcze. Do kompletu mam też CD14MKII. 

jak zmieniać, to chyba na coś klasę wyżej, twój pomysł to przesuwanie się w poziomie, ale nie naprzód. No i nie licz na tak spektakularne efekty, jak przy zmianie producenta kolumn!

25 minut temu, baksiu napisał:

"tys prowda", a jak kasy nie styka, to RA-1070

A jeśli kasy styka to RA-1592 i masz temat zamknięty - to naprawdę dobrze gra - mam 2 szt. Używkę można trafić poniżej 7k. 

1 godzinę temu, Leszek67 napisał:

A jeśli kasy styka to RA-1592 i masz temat zamknięty - to naprawdę dobrze gra - mam 2 szt. Używkę można trafić poniżej 7k. 

no to w tej cenie polecam model dzielony RC+RB-1090, potem tylko MICHI...

Edytowane przez baksiu
W dniu 19.03.2025 o 23:00, pawel.pl napisał:

Miałem RC+RB-1590.

Zostałem przy RA-1592.

Skok z RA-1572 na RA-1592 był dla mnie ogromny.

a to ciekawe co mówisz, wszak na papierze konstrukcja dzielona dysponuje o wiele większymi możliwościami. Na nie RB-1090 zrobił bardzo pozytywne wrażenie... tylko w ówczesnej serii integry kończyły się na modelu RA-1070

Edytowane przez baksiu

Mam wrażenie, że pisałem także na tym forum o swoich doświadczeniach, pewnie można odszukać.

RC+RB 1590 ma wycofaną scenę za kolumny. Na pierwszy odsłuch wydaje się bardzo ciekawym sposobem budowania sceny, jest ona głębsza i lepiej separowana "w głąb". Robi to wrażenie.

Jednak minusem jest mniejsza szczegółowość środkowego i górnego pasma. Brakuje iskrzenia, blasku, wyrazistości. Gdy oglądałem film i był efekt rozbicia szyby to przy RA-1592 szkło sypało mi się na twarz. W RC+RB to szkło sypało się gdzieś między kolumnami. Inny przykład to koncert Rammstein: Paris, w utworze Du Hast gdzie są odpalane fajerwerki - w RA-1592 są one szeleszczące, iskrzące i absolutnie "trójwymiarowe". Mogę śledzić głową ich przemieszczanie po suficie tam i z powrotem. W RC-RB to wszystko było wycofane za/pomiędzy kolumny i pozbawione blasku, bez efektu holografii ogarniającej całą przestrzeń mojego salonu (pomimo tego, że było głośno) - za to z dużym bassem powodującym fale stojące, mody w moim salonie. Gdy grałem w gry na ps5, męczył mnie przeładowany bass i wycofane dialogi. RA-1592 zapewniał mi lepszą imersję podczas celowego słuchania muzyki, grania w gry i oglądania filmów.

W zestawie RC+RB bass jest zbyt dominujący. Wg mnie nie nadaje się do salonu 25 m2 (wysokość 274 cm). Za to był bardzo fajny do słuchania muzyki na niskich głośnościach (jako ambient w ciągu dnia, ciche granie). Bass fajnie przemieszczał się po całym domu jak jakaś mgła. Byłem zauroczony tym efektem. Natomiast gdy zasiadałem do faktycznego słuchania na wyższym poziomie głośności, cierpiałem. Ciągle brakowało mi efektu jaki dawała Integra, bliższej obecności, blasku itd.

Po miesiącu zabawy i próbowaniu "dostrojenia" wymarzonej dzielonki - sprzedałem. Stwierdziłem, że skoro mam tracić swój czas i na siłę "udowadniać sobie", że ten zestaw za +20.000 zł jest lepszy, gdy mój RA-1592 za połowę tej kwoty "robi robotę" out of the box - to ja wysiadam z tego autobusu.

Zostawiłem integrę i bardzo ją szanuję. Uważam, że jest to wybitny wzmacniacz zintegrowany za (przepraszam, ale jednak) nieduże pieniądze w porównaniu do tego, jakie urządzenia rozstawia po kątach. Czekam sobie cierpliwie na kolejną wersję integry od Rotela, taki sweet spot byłby na 250W. Może Michi X5? Może nie? Generalnie po tamtej przygodzie doceniłem to co mam, za jakie pieniądze i w zasadzie jestem super zadowolony. Z czasem nawet doceniłem bardziej jego design, ma w sobie to coś. Wersja silver wygląda pięknie. O każdej porze dnia wygląda inaczej, jak dostanie promieni Słońca - mega. Pomimo "klasyczności", wygląda świeżo i nie nudzi się. Lubię na nią patrzeć. Podobnie było w przypadku zestawu RC+RB, wykończenie silver robi wrażenie i nie potrafiłem oderwać wzroku. Często grałem płytką paznokcia po żeberkach RB1590 - pięknie brzmi i jest satysfakcjonujące 😉.

Kolumny jakie napędzałem to Bowers&Wilkins 703 s2/s3.

Screenshot 2025-03-21 at 12.12.40.png

Mamy bardzo podobne spostrzeżenia.

Z tym, że ja właśnie w RC/RB to wycofanie/głębię bardzo lubię, jak również ten obszerniejszy bas - mam pokój mocno podtłumiony więc u mnie nie ma problemu, a sprzęt potrafi zagrać wszystkie niuanse basu. U mnie zestaw RC/RB jest tylko do stereo. Co do wyższych rejestrów to okablowanie Neotecha załatwiło sprawę i tu też dzielonka gra lepiej od RA. No i u mnie dzielonka napędza prądożercę _ Focal Sopra 2.

Natomiast RA1592 mam podpięty do kina w dwóch funkcjach:

1. jako końcówka mocy do KD Yamaha RX-A4A,

2. integra biorąca sygnał bezpośrednio z odtwarzacza BD przy koncertach.

Drugie RA mam przy biurku gdzie pracuje, napędza małe Arie 905 (model mniejszy od 906). Miałem tu 1572, ale jednak i przy takich maluchach 1592 pokazał klasę.

Edytowane przez Leszek67

ja określam RB-1090 jako ciemno-grającego, to fakt, większości starych rockowych płyt to pomagało, nie niszczyły uszu, ale na niektórych nagranych z większym pietyzmem trochę kocyka było, natomiast ta cisza, która w muzyce znaczy bardzo wiele najbardziej mi utkwiła we wspomnieniach po tym wielkim Rotelu... Z tym basem to można jednak sporo lepiej, ale za sporo większe pieniądze, co udowodniły Classe CAM-200, a przypieczętowały CAM-350, tutaj nigdy za wiele transformatorów, radiatorów i pojemności w kondensatorach. Rotel miał bardziej ospały, spowolniony bas, względem Classe opartych o inną filozofię zasilania. Nie mniej uważam Rotelka za mój pierwszy prawdziwy piec dla dużych chłopców, tu się zaczęła zabawa na całego! Czyli mamy podobne spostrzeżenia, jedynie jeden to weźmie za dobrą monetę, inny skreśli z listy 😛

Oj to będzie mocny gracz: Rotel Michi Q5.

Analogowe, nasycone granie. Kawał klocka no i  ten toploader. To wszystko robi ogromne wrażenie. 

rotel-michi-q5-new_1.webp

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

11 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Oj to będzie mocny gracz: Rotel Michi Q5.

Analogowe, nasycone granie. Kawał klocka no i  ten toploader. To wszystko robi ogromne wrażenie. 

rotel-michi-q5-new_1.webp

fajny, jaki tam będzie napęd? Chyba z sensownych zostały tylko philipsy CDM

Jeśli dysk w tym odtwarzaczu nie jest niczym izolowany od otoczenia, to rozwiązanie mało audiofilskie... W krellu są ciężkie pokrywy z przyciemnianego akrylu, Sonic Frontiers ma przepiękny mechanizm w kształcie przysłony aparatu fotograficznego, a Mark Levinson jakąś super wytłumianą i całkowicie ciemną komorę, a tu dysk się świeci jak psu j.... ku uciesze gapiów 🙂

Edytowane przez baksiu
5 minut temu, baksiu napisał:

fajny, jaki tam będzie napęd? Chyba z sensownych zostały tylko philipsy CDM

Chyba tak ale na stronie producenta informacja jest tylko taka: "Wyposażony w ładowany od góry napęd CD wykonany z aluminium CNC, zapewnia trwałość i elegancki wygląd."

W dniu 3.03.2025 o 11:27, pawel.pl napisał:

@Mab2 Rotel nie wystawia linków do starszych wersji firmware. Możesz ich poprosić przez formularz na stronie (support) lub przez [email protected]

btw. 6 marca wchodzi pierwsza nowość ROTEL-a. Wygląda na wzmacniacz słuchawkowy?

Screenshot2025-03-03at11_25_18.thumb.png.39463e57a89c991ea8d60da9ea002a21.pngScreenshot2025-03-03at11_25_38.thumb.png.5a9c2282201144cef651ecbf939f242b.pngScreenshot2025-03-03at11_25_43.thumb.png.64a4dd069b70ddf248896b92d6e50e1a.png

Przedsprzedaż już ruszyła, jednak czekamy na towar, więc nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć 😉

https://www.tophifi.pl/sluchawki/wzmacniacze-sluchawkowe/rotel-dx-3.html

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 19.03.2025 o 23:00, pawel.pl napisał:

Zostałem przy RA-1592.

Masz pierwszą wersję czy Mk2? Ja cały czas z przyjemnością gram na RA-1070, ale czasem kusi mnie ten 1592 😉 Czy korzystasz z wbudowanego DAC-a?

37 minut temu, tym napisał:

Masz pierwszą wersję czy Mk2? Ja cały czas z przyjemnością gram na RA-1070, ale czasem kusi mnie ten 1592 😉 Czy korzystasz z wbudowanego DAC-a?

Ja (wtrącę się pierwszy) mam pierwszą wersję, korzystam w wbudowanego DAC-a, jak dla mnie wystarczy. Parę razy czytałem, że to solidny DAC i trzeba by jedna sporo kasy wydać na coś lepszego.

2 godziny temu, tym napisał:

Posiadam MK1. Porównywałem w salonie Top Hifi moje MK I do MKII, RA6000 oraz Michi X3 jak tylko pojawiły się w sprzedaży. To wszystko gra bardzo podobnie, jeśli nie posiadasz takiego urządzenia przez dłuższy czas, nie wyłapiesz niuansów. Tym bardziej w obcej sali odsłuchowej.

Moje testy wykazały:
- MKI ma najładniejszą sygnaturę. Dźwięk MKII jest bardziej suchy, MKI jest bardziej soczysty i bogaty. Detal jest na podobnym poziomie, nie usłyszałem nic więcej ani mniej. Scena, frontowe granie, uderzenie, cała charakterystyka - jest identycznie. Wygląda to tak, jakby MK II było dostrojone w taki sposób, aby jak najlepiej przypominało MK I.

Trzeba pamiętać, że cały lifting MKII w serii 15** jest spowodowany wymianą DACa AKM na Texas Instruments - fabryka AKM spłonęła i trzeba było wymienić chip AKM na coś innego. Stąd też wymiana innych podzespołów w urządzeniu, aby zachować sygnaturę.

- Michi X3 i RA6000 mają takie samo kopyto jak 1592, taką samą sygnaturę z mikro-niuansami. Przy blind-teście nie bylibyście w stanie określić co gra, chyba że mielibyście jakieś długie godziny za sobą słuchania każdego z nich. Ja po godzinie słuchania nie byłem w stanie rozróżnić te urządzenia, co też mówi jak bardzo są one do siebie podobne.

Michał i RA6000 mają nieco lepszą "ciszę", która jest ważna wyłącznie przy near field listening (słuchanie z bliskiej odległości, tak to się mówi w polskim żargonie?) i tutaj potwierdzam, że tak jest. Natomiast nie słucham "przy biurku", tylko w salonie więc taki detal nic nie zmienia.

Z mojej strony było trudno uzasadnić przesiadkę z RA-1592 MK I na MK II, X3 czy RA-6000. Dlatego kupiłem RC+RB 1590 - a tą historię już znacie.

Jedynym minusem RA1592 MKI na rynku używanym jest fakt, że te wzmacniacze zostały wydane w kwietniu 2016 roku - czyli mają nawet 9 lat. I z tego co wiem, miały kilka istotnych zmian w cyklu produkcyjnym. Najstarsze modele nie otrzymują aktualizacji. Mój akurat jest z roku 2021, jak pojawił się MKII i mój unit dostaje dokładnie te same aktualizacje co MK II.

Ciekawostka dot. firmware - najszybciej aktualizacje pojawiają się na 1592, później X3, a na końcu RA6000.

Cytat

Czy korzystasz z wbudowanego DAC-a?

TAK. Oczywiście. Korzystam z podłączenia optycznego zarówno z PS5 jak i Apple TV 4K. Sygnał cyfrowy wyciągam z HDMI spliterem i leci on 10m światłowodem na drugi koniec salonu. Oczywiście testowałem kilka flagowych streamerów polecanych przez top hifi (hi 😉 ) typu bluesound, CXN i to nie ma żadnego sensu (budżet do 4k). Wyjście z każdego zewnętrznego DAC jest problematyczne, ponieważ musimy użyć połączenia analogowego (sprawdzałem RCA jak i XLR) i bez względu na to jakie kable stosowałem, zawsze podłączenie optyczne dawało lepszą dynamikę, większy detal, głębie itd. lub nie było żadnej różnicy na plus.

14 godzin temu, Leszek67 napisał:

Ja (wtrącę się pierwszy) mam pierwszą wersję, korzystam w wbudowanego DAC-a, jak dla mnie wystarczy. Parę razy czytałem, że to solidny DAC i trzeba by jedna sporo kasy wydać na coś lepszego.

11 godzin temu, pawel.pl napisał:

Posiadam MK1. Porównywałem w salonie Top Hifi moje MK I do MKII, RA6000 oraz Michi X3 jak tylko pojawiły się w sprzedaży. To wszystko gra bardzo podobnie, jeśli nie posiadasz takiego urządzenia przez dłuższy czas, nie wyłapiesz niuansów. Tym bardziej w obcej sali odsłuchowej.

Dziękuję za solidną porcję informacji, zwłaszcza za uwagi dot. "używek', bo zdecydowanie w tym kierunku będę polować. Cenę niestety (dla mnie oczywiście 😉 )  trzymają, ale z uwagi na jakość sprzętu specjalnie mnie to nie dziwi... No nic, będę kombinować...

Godzinę temu, tym napisał:

Dziękuję za solidną porcję informacji, zwłaszcza za uwagi dot. "używek', bo zdecydowanie w tym kierunku będę polować.

Nie ma za co! Z używkami warto dodać:

1. Wzmacniacze są różnie eksploatowane. Zdarzają się w naszych domach przepięcia, zdarzają się eksperymenty, że ktoś sobie podłączy 4 i 8 ohmowe kolumny i pogra nimi jednocześnie A+B (producent zabrania takich rzeczy), i inne dziwne pomysły. One niestety mogą trochę złego zrobić, czego nie wyłapiemy na ucho nie wiedząc jak to powinno brzmieć.

2. Niektóre komponenty zużywają się. Starość, wada fabryczna - cokolwiek.

3. Osobiście mając już historię serwisową ROTELa, po kupieniu RA-1592 MKI wysłałbym go do serwisu AudioKlanu (na palecie, nie w paczce), poprosił o sprawdzenie urządzenia i wymianę wszystkich zużytych komponentów.
Panowie z Audio Klanu zdecydowanie ogarniają, a co ważne - takie naprawy nie są drogie. Rząd kilku stówek, a mamy pewność, że to gra i mamy 100% tego co oferuje sprzęt.

3. Naprawy potrafią trwać długo ze względu na dostawę części.

4. Po numerze seryjnym urządzenia można określić rok produkcji i historię serwisową. Pytaj Audio Klan, raczej nie będzie problemu w pozyskaniu informacji.

5. Szukaj jednostki z org. kartonem. Odbierz osobiście, nie gódź się na wysyłkę. Sprawdź każdy guzik przedniego panelu, może okazać się, że klikając w jeden guzik - np. OPT 1, system włączy coś innego - np. COAX 2. Sonicznie i tak go nie sprawdzisz dobrze, jedynie najbardziej oczywiste wady.

6. Jeśli ktoś jest pierwszym/wieloletnim właścicielem, ma komplet dokumentów, paragon/fv, karton - taka oferta jest warta +1-1.5k.

Jeśli nie chcesz się bawić / nie ma sensownej oferty w używkach, kupienie nowej MK II / RA6000 to też dobra decyzja na długie lata.

## Przemyślenie własne:
Cykl produkcyjny nowych integr Rotela zaczynał się od 1592, później było 1572. Jeśli ta linia będzie odnawiana, to zaczną właśnie od flagowca - RA-1592. Patrząc na odwrócony trend - powrót z amplitunerów wielokanałowych do integr 2 kanałowych + sub (+ jakiś streaming, port HDMI) - spodziewałbym się nowego modelu w ciągu 12-24 miesięcy. Generalnie on już wydaje się nieco spóźniony.

Po ostatnim wzmacniaczu słuchawkowym widać, że wchodzi nowy design language i ROTELe będą przepakowane "w nową budę" z drobnymi zmianami. Przypuszczam, że puścili najpierw coś małego, aby sprawdzić czy nowe dla ROTELa rozwiązania nie będą problematyczne. 
Zapewne wrzucą do ROTELi to, co nauczyli się przy Michi i oddadzą na rynek za przystępniejszą cenę. Wcześniej też tak było: Nowy ROTEL > MICHI > Nowy ROTEL. RA-1592 ma już 9 lat i co prawda starzeje się jak dobre wino, ponieważ konkurencja obniżyła loty swoimi nowymi wzmacniaczami lub podobną jakość proponują za 2x większe pieniądze, to myślę że przepakowanie tego wybitnego klocka w nowe pudełko z dodaniem kilku oczywistych rzeczy na miarę 2025 - poprawi sprzedaż diametralnie. Rynek Michi też już zdążył się nasycić przez te kilka lat, Ci co mieli kupić raczej już kupili.

Btw. szkoda, że Michi jest tylko w kolorze czarnym.

Screenshot 2025-03-22 at 11.11.11.png

Screenshot 2025-03-22 at 11.11.11.png

😁😁😁

www.tophifi.pl

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.