Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.03.2025 o 11:16, pawel.pl napisał:

Nie ma za co! Z używkami warto dodać:

1. Wzmacniacze są różnie eksploatowane. Zdarzają się w naszych domach przepięcia, zdarzają się eksperymenty, że ktoś sobie podłączy 4 i 8 ohmowe kolumny i pogra nimi jednocześnie A+B (producent zabrania takich rzeczy), i inne dziwne pomysły. One niestety mogą trochę złego zrobić, czego nie wyłapiemy na ucho nie wiedząc jak to powinno brzmieć.

2. Niektóre komponenty zużywają się. Starość, wada fabryczna - cokolwiek.

3. Osobiście mając już historię serwisową ROTELa, po kupieniu RA-1592 MKI wysłałbym go do serwisu AudioKlanu (na palecie, nie w paczce), poprosił o sprawdzenie urządzenia i wymianę wszystkich zużytych komponentów.
Panowie z Audio Klanu zdecydowanie ogarniają, a co ważne - takie naprawy nie są drogie. Rząd kilku stówek, a mamy pewność, że to gra i mamy 100% tego co oferuje sprzęt.

3. Naprawy potrafią trwać długo ze względu na dostawę części.

4. Po numerze seryjnym urządzenia można określić rok produkcji i historię serwisową. Pytaj Audio Klan, raczej nie będzie problemu w pozyskaniu informacji.

5. Szukaj jednostki z org. kartonem. Odbierz osobiście, nie gódź się na wysyłkę. Sprawdź każdy guzik przedniego panelu, może okazać się, że klikając w jeden guzik - np. OPT 1, system włączy coś innego - np. COAX 2. Sonicznie i tak go nie sprawdzisz dobrze, jedynie najbardziej oczywiste wady.

6. Jeśli ktoś jest pierwszym/wieloletnim właścicielem, ma komplet dokumentów, paragon/fv, karton - taka oferta jest warta +1-1.5k.

Jeśli nie chcesz się bawić / nie ma sensownej oferty w używkach, kupienie nowej MK II / RA6000 to też dobra decyzja na długie lata.

## Przemyślenie własne:
Cykl produkcyjny nowych integr Rotela zaczynał się od 1592, później było 1572. Jeśli ta linia będzie odnawiana, to zaczną właśnie od flagowca - RA-1592. Patrząc na odwrócony trend - powrót z amplitunerów wielokanałowych do integr 2 kanałowych + sub (+ jakiś streaming, port HDMI) - spodziewałbym się nowego modelu w ciągu 12-24 miesięcy. Generalnie on już wydaje się nieco spóźniony.

Po ostatnim wzmacniaczu słuchawkowym widać, że wchodzi nowy design language i ROTELe będą przepakowane "w nową budę" z drobnymi zmianami. Przypuszczam, że puścili najpierw coś małego, aby sprawdzić czy nowe dla ROTELa rozwiązania nie będą problematyczne. 
Zapewne wrzucą do ROTELi to, co nauczyli się przy Michi i oddadzą na rynek za przystępniejszą cenę. Wcześniej też tak było: Nowy ROTEL > MICHI > Nowy ROTEL. RA-1592 ma już 9 lat i co prawda starzeje się jak dobre wino, ponieważ konkurencja obniżyła loty swoimi nowymi wzmacniaczami lub podobną jakość proponują za 2x większe pieniądze, to myślę że przepakowanie tego wybitnego klocka w nowe pudełko z dodaniem kilku oczywistych rzeczy na miarę 2025 - poprawi sprzedaż diametralnie. Rynek Michi też już zdążył się nasycić przez te kilka lat, Ci co mieli kupić raczej już kupili.

Btw. szkoda, że Michi jest tylko w kolorze czarnym.

Screenshot 2025-03-22 at 11.11.11.png

Nieco naiwne myślenie,że w audio kkanie za kilka stówek sprawdzą i wymienią wszystkie uszkodzone elementy. Samo sprawdzenie wszystkich elementów, wiążące się najczęściej z ich wylutowaniem, to rząd nie stówek a tysięcy, a co dopiero wymiana niektórych elementów... za kilka stówek to mogą na niego popatrzyć i ewentualnie ustawić bias I dc offset...

10 godzin temu, pawel.pl napisał:

Ile razy korzystałeś z serwisu audioklanu?

nigdy, bo mam akurat bardziej zaufaną osobę i wiem ile czasu zajmuje gruntowne sprawdzenie sprzętu, takie prawdziwe, z pomiarem pojemności i ESR kondensatorów, a to one głównie się zużywają. W dobrych, dużych wzmakach potrafi ich być ponad 100szt, w moim przetworniku D/A thety jest ich około 150szt, z czego po zmierzeniu ok 100szt poszło do wymiany, nie pytaj o czas i koszty, ale Audio Klan chyba nie prowadzi wolontariatu... za 300zł to właśnie możesz liczyć na DC offset, ustawienie prądów spoczynkowych na końcówce i przesmarowanie potencjometru, oraz oczywiście poklepanie po plecach i zapewnienie, że sprzęt jest przeserwisowany, nikt się z prawdą nie minie, tylko chodzi o dogłębność serwisu, która jest dla mnie ważna.

W dniu 22.03.2025 o 11:16, pawel.pl napisał:

Nie ma za co! Z używkami warto dodać:

1. Wzmacniacze są różnie eksploatowane. Zdarzają się w naszych domach przepięcia, zdarzają się eksperymenty, że ktoś sobie podłączy 4 i 8 ohmowe kolumny i pogra nimi jednocześnie A+B (producent zabrania takich rzeczy), i inne dziwne pomysły. One niestety mogą trochę złego zrobić, czego nie wyłapiemy na ucho nie wiedząc jak to powinno brzmieć.

2. Niektóre komponenty zużywają się. Starość, wada fabryczna - cokolwiek.

3. Osobiście mając już historię serwisową ROTELa, po kupieniu RA-1592 MKI wysłałbym go do serwisu AudioKlanu (na palecie, nie w paczce), poprosił o sprawdzenie urządzenia i wymianę wszystkich zużytych komponentów.
Panowie z Audio Klanu zdecydowanie ogarniają, a co ważne - takie naprawy nie są drogie. Rząd kilku stówek, a mamy pewność, że to gra i mamy 100% tego co oferuje sprzęt.

3. Naprawy potrafią trwać długo ze względu na dostawę części.

4. Po numerze seryjnym urządzenia można określić rok produkcji i historię serwisową. Pytaj Audio Klan, raczej nie będzie problemu w pozyskaniu informacji.

5. Szukaj jednostki z org. kartonem. Odbierz osobiście, nie gódź się na wysyłkę. Sprawdź każdy guzik przedniego panelu, może okazać się, że klikając w jeden guzik - np. OPT 1, system włączy coś innego - np. COAX 2. Sonicznie i tak go nie sprawdzisz dobrze, jedynie najbardziej oczywiste wady.

6. Jeśli ktoś jest pierwszym/wieloletnim właścicielem, ma komplet dokumentów, paragon/fv, karton - taka oferta jest warta +1-1.5k.

Jeśli nie chcesz się bawić / nie ma sensownej oferty w używkach, kupienie nowej MK II / RA6000 to też dobra decyzja na długie lata.

## Przemyślenie własne:
Cykl produkcyjny nowych integr Rotela zaczynał się od 1592, później było 1572. Jeśli ta linia będzie odnawiana, to zaczną właśnie od flagowca - RA-1592. Patrząc na odwrócony trend - powrót z amplitunerów wielokanałowych do integr 2 kanałowych + sub (+ jakiś streaming, port HDMI) - spodziewałbym się nowego modelu w ciągu 12-24 miesięcy. Generalnie on już wydaje się nieco spóźniony.

Po ostatnim wzmacniaczu słuchawkowym widać, że wchodzi nowy design language i ROTELe będą przepakowane "w nową budę" z drobnymi zmianami. Przypuszczam, że puścili najpierw coś małego, aby sprawdzić czy nowe dla ROTELa rozwiązania nie będą problematyczne. 
Zapewne wrzucą do ROTELi to, co nauczyli się przy Michi i oddadzą na rynek za przystępniejszą cenę. Wcześniej też tak było: Nowy ROTEL > MICHI > Nowy ROTEL. RA-1592 ma już 9 lat i co prawda starzeje się jak dobre wino, ponieważ konkurencja obniżyła loty swoimi nowymi wzmacniaczami lub podobną jakość proponują za 2x większe pieniądze, to myślę że przepakowanie tego wybitnego klocka w nowe pudełko z dodaniem kilku oczywistych rzeczy na miarę 2025 - poprawi sprzedaż diametralnie. Rynek Michi też już zdążył się nasycić przez te kilka lat, Ci co mieli kupić raczej już kupili.

Btw. szkoda, że Michi jest tylko w kolorze czarnym.

Screenshot 2025-03-22 at 11.11.11.png

Grałbym od ręki ( mam ostatecznie 2 nerki) !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

3 godziny temu, baksiu napisał:

nigdy

Często przedstawiasz opinie na tematy, z którymi nie zetknąłeś się?

W moim ROTELu do wymiany była część, której nie było na stocku. 0 sztuk. Była to część zaprojektowana i wykonana tylko dla RA-1592 - nie występuje w żadnym innym produkcie ROTELa. Nawet w MK II była to inna część. Czekaliśmy na wyprodukowanie i dostarczenie tej części przez kilka miesięcy.

Ciekawe co zrobiłby "zaprzyjaźniony serwisant" w takiej sytuacji. Masz takie doświadczenia, więc pewnie nam opowiesz.

Nie wątpię, że istnieją inne metody naprawienia takiej usterki - widzę je na YouTube i one mnie nie interesują.

40 minut temu, pawel.pl napisał:

Często przedstawiasz opinie na tematy, z którymi nie zetknąłeś się?

W moim ROTELu do wymiany była część, której nie było na stocku. 0 sztuk. Była to część zaprojektowana i wykonana tylko dla RA-1592 - nie występuje w żadnym innym produkcie ROTELa. Nawet w MK II była to inna część. Czekaliśmy na wyprodukowanie i dostarczenie tej części przez kilka miesięcy.

Ciekawe co zrobiłby "zaprzyjaźniony serwisant" w takiej sytuacji. Masz takie doświadczenia, więc pewnie nam opowiesz.

Nie wątpię, że istnieją inne metody naprawienia takiej usterki - widzę je na YouTube i one mnie nie interesują.

twój przypadek był zupełnie inny, niż początkowo przedstawiłeś, miałeś zepsuty egzemparz, więc sprawa była prosta, nt przegląd sprawnego, używanego sprzętu, który ma częściowo zużyte elementy to inna inszość i to nie kosztuje kilku stówek. Ostatnio wymieniałem uszkodzony op-amp w mojej thecie, sam go wizualnie namierzyłem, wyjąłem płytkę, zamówiłem część na internecie i w kolejnym dniu poszedłem do serwisu gsm, gdzie wlutował mi to znajomy, kosztowało to tyle co część i "na flaszkę" dla znajomego. Oczywiście serwis producenta jest przydatną instytucją, jeśli są w stanie załatwić niedostępną część i to w sumie tyle...

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś już miał okazje posłuchać DX-5 i może wyjaśnić szokującą konfigurację oraz cenę?
https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-dx-5.html

Wzornictwo bardzo ładne. Ale.. 2 x 33 W w klasie AB za 6.500 zł? 

Edytowane przez pawel.pl

Jakaś nowość ! Seria mini "5" się rozrasta.

Czekamy na źródła .

Ps lepiej chyba kupić Teac AX-505...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 9.04.2025 o 12:08, pawel.pl napisał:

Czy ktoś już miał okazje posłuchać DX-5 i może wyjaśnić szokującą konfigurację oraz cenę?

Wzornictwo bardzo ładne. Ale.. 2 x 33 W w klasie AB za 6.500 zł? 

1572 mkII ma teraz cenę zaledwie 1 800 zł wyższą. To nie wiem jak ten maluch musi grać, żeby był wart tej swojej ceny.

To ma być taka integra w stylu Bursona, gdzie nacisk położono także na bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ciekawe, że informacja o złączu jest na samym dole listy... Nie wiem czy to dobrze "sprzedajecie"?

image.thumb.png.52c8a484dbbe14ecce13fcf3cef558c9.png

Rotel ma już teraz dużo wzmacniaczy zintegrowanych do +/-100W.
A8,
A10,
A10 MKII,
A11 Tribute,
A11 MKII,
A12 MKII,
A14 MKII.
(+ wersje MKI)

Część z nich to dopiero co odświeżone modele, teraz Rotel dorzuca DX-5. Współczuję klientom próbującym kupić coś w tym segmencie. Duży ból głowy.

A mogliby zrobić raz, a dobrze.

3 godziny temu, pawel.pl napisał:

Ciekawe, że informacja o złączu jest na samym dole listy... Nie wiem czy to dobrze "sprzedajecie"?

image.thumb.png.52c8a484dbbe14ecce13fcf3cef558c9.png

Rotel ma już teraz dużo wzmacniaczy zintegrowanych do +/-100W.
A8,
A10,
A10 MKII,
A11 Tribute,
A11 MKII,
A12 MKII,
A14 MKII.
(+ wersje MKI)

Część z nich to dopiero co odświeżone modele, teraz Rotel dorzuca DX-5. Współczuję klientom próbującym kupić coś w tym segmencie. Duży ból głowy.

A mogliby zrobić raz, a dobrze.

mnożenie bytów

mk1 i tributy już nie są produkowane, zastępują je modele mk2, więc zostaje w ofercie A8, A10 mk2, A11 mk2, A12 mk2 i a14 mk2 to i tak sporo, no ale Rotel tak ma 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.