Skocz do zawartości
IGNORED

Procab LS25 vs. RK50

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w sklepie przed odsłuchami jakiś koleś testował 2 tranzystory za ok 5000. Akurat przysłuchiwaliśmy się temu. My w poszukiwaniu kolumn przywlekliśmy MA i AudioRomy FU29. Powiem tak różnica naszych lamp w porównaniu z tymi tranzystorami była druzgocząca.

...

>W Twoim wypadku potwierdzisz sobie co najwyżej że Twój sprzęt nie reaguje na kable. To już lepiej

>wymień sieciówkę, bo to chińskie gówno które znalazłeś na dnie pudełka ze wzmacniaczem jest zrobione

>z drucików niewiele grubszych od włosa, i niewiele mających wspólnego z miedzią.

>Nie musisz kupować audiofilskiej sieciówki, spraw sobie po prostu coś grubego i solidnego.

Sorry Mc ale jak jak nie wieże w kabelki to jak mam uwierzyć w sieciówki to już szczyty voodoo.

Swego czasu kolega poszukiwał źródełka do swojego zestawu. Udaliśmy się na odsłuch, oczywiście z lampowcem na KT88 (tanim). Przed nami gość odsłuchiwał jakiegoś Arcama za 6000zł. Grało tak beznadziejnie, że głowa boli. Po nim podłączyliśmy nasze graty plus cedek naima CD5i, i zagrało...no lepiej, ale niewiele. Dźwięk zrobił się zadowalający dopiero jak podłączyliśmy naszego Meridiana. Źródło też ma niebagatelne znaczenie.

Zulus, udowodniłeś już że nie masz uprzedzeń wobec chińszczyzny. Zatem jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, to zainteresuj sie tematem "lampucera DAC". kosztuje psie grosze, a warto.

A te kolumny to jakie chcecie kupić?

"Dźwięk zrobił się zadowalający dopiero jak podłączyliśmy naszego Meridiana.

>Źródło też ma niebagatelne znaczenie.

>Zulus, udowodniłeś już że nie masz uprzedzeń wobec chińszczyzny. Zatem jeżeli jeszcze tego nie

>zrobiłeś, to zainteresuj sie tematem "lampucera DAC". kosztuje psie grosze, a warto.

>A te kolumny to jakie chcecie kupić?"

McGyver- znowu zrobiłeś sobie klona? grafton to za mało?

Co to dokładnie jest ta lampucera?

Mnie nie cisnęło na wymianę kolumn aż do wczoraj. Po wysłuchaniu RLS Nereida II, mało co nie spadłem z kanapy. Kolega już je kupił a ja się zastanawiam tylko na razie nie mogę sobie pozwolić na taki wydatek (do września promocja 5500 potem 6000). Zastanawiam się czy Akkusy V1 będą brzmieć podobnie?

zulus, 30 Lip 2008, 23:10

>Co to dokładnie jest ta lampucera?

To jest DAC poskładany przez Chińczyków na znakomitych kościach od Cirrus Logic.

>Mnie nie cisnęło na wymianę kolumn aż do wczoraj. Po wysłuchaniu RLS Nereida II, mało co nie spadłem

>z kanapy. Kolega już je kupił a ja się zastanawiam tylko na razie nie mogę sobie pozwolić na taki

>wydatek (do września promocja 5500 potem 6000). Zastanawiam się czy Akkusy V1 będą brzmieć podobnie?

Używam kolumn na takich głośnikach jak V1, grają z MA XD800. Zgrywa się to bdb. Chcesz posłuchać?

dywan102, 30 Lip 2008, 23:31

>sory za offtop

>potrzebuje cos zimnego i szybkiego. sprzet jak w o mnie wiec bardzo cieplo.

>mam prokaba ls25.

>co poradzicie?

Tak na szybko, to tylko małe, zimne piwo. A dlaczego nie duże? Bo małe pójdzie szybciej ;-))

>>Co to dokładnie jest ta lampucera?

>

>To jest DAC poskładany przez Chińczyków na znakomitych kościach od Cirrus Logic.

Ja zamawiam z HK Super pro dac 707 USB. Jest to i przetwornik i audiofilska karta muzyczna na CS-4398.

Modyfikacje jaką chce wprowadzić to obejść opapy i dać bezpośrednio na stopień lampowy na ECC88. TO chyba będzie pierwsza z lampizowana karta muzyczna na USB :)

Adam, jestes rekordzista w piciu kawy z nieznajomymi :) Na forum powstalo nawet swego czasu nowe pojecie marketingowe "Kawa u McGyvera", ale ok - juz nie bede sie 'znecal' o tej porze :)

Z lampek 'zamulaczy' wymienic mozna Amplifona WL-25, Cayin MK-12 (no, tu jest moze ciut lepiej), Dareda VP-16, etc.

Odnosnie wymienionych, to juz nawet moj mocno budzetowy A-9000 po malych zmianach 'daje rade' i w wielu aspektach gra slyszalnie lepiej ('stara szkola' dobrego dzwieku). Z przyzwoitych konstrukcji podobalo mi sie brzmienie monoblokow Aleph 5 (dynamika o ktorej wlasnie mowie). Ewidentnie nieosiagalna dla tanich lampek dynamike uslyszysz tez np. z 20 letniego sprzetu Nakamichi PA-7 (to tylko koncowka dual mono) i CA-7E - mowimy tu o pulapie cenowym na poziomie ok. 3 tys. za 2 klocki (z drugiej reki).

Powtorze - tania lampa ok, ale... pod warunkiem zgody na pewne kompromisy (glownie dynamika, taka sobie - moim zdaniem).

Co do kabla, to RK50 jest koncentrykiem (konfekcjonujac korzystamy zarowno z zyly solid-core, jak i oplotu-ekranu). Faktycznie, na bas mozna dac podwojnie. Cholerstwo jednak strasznie sie kruszy, wiec moze to irytowac. Kabel gra dopiero po wygrzaniu (jakies 100 godzin powinno byc ok).

Ps.

Procab LS15/25 nie jest taki zly... Slucham drugi dzien i jest juz lepiej, choc kontrola basu nadal gorsza od RK50.

Spokojnej nocy i pozdrawiam,

L.

lete, 30 Lip 2008, 23:56

>Adam, jestes rekordzista w piciu kawy z nieznajomymi :) Na forum powstalo nawet swego czasu nowe

>pojecie marketingowe "Kawa u McGyvera", ale ok - juz nie bede sie 'znecal' o tej porze :)

>

>Z lampek 'zamulaczy' wymienic mozna Amplifona WL-25, Cayin MK-12 (no, tu jest moze ciut lepiej),

>Dareda VP-16, etc.

Zgoda, te akurat modele to zamulacze. Ale to nie znaczy że na podstawie kontaktu z trzema przypadkowymi lampowcami należy wysnuwać wnioski natury ogólnej, i rozciągać je na wszystkie lampowce, czy choćby tylko na wszystkie tanie lampowce.

>Odnosnie wymienionych, to juz nawet moj mocno budzetowy A-9000 po malych zmianach 'daje rade' i w

>wielu aspektach gra slyszalnie lepiej ('stara szkola' dobrego dzwieku).

Bo to przyzwoity wzmacniacz. Ale porównaj go z tanim, chińskim Mengiem na KT88 albo z Music Angelem, a mocno się zdziwisz.

>Z przyzwoitych konstrukcji

>podobalo mi sie brzmienie monoblokow Aleph 5 (dynamika o ktorej wlasnie mowie). Ewidentnie

>nieosiagalna dla tanich lampek dynamike uslyszysz tez np. z 20 letniego sprzetu Nakamichi PA-7 (to

>tylko koncowka dual mono) i CA-7E - mowimy tu o pulapie cenowym na poziomie ok. 3 tys. za 2 klocki

>(z drugiej reki).

I znowu te uogólnienia. Jak możesz twierdzić, że coś jest "ewidentnie nieosiągalne" dla tanich lampowców, skoro zapoznałeś się zaledwie z kilkoma, i to niezbyt fortunnymi przykładami tanich lampowców?

>Powtorze - tania lampa ok, ale... pod warunkiem zgody na pewne kompromisy (glownie dynamika, taka

>sobie - moim zdaniem).

Upierasz się żeby swoje ograniczone doświadczenia z kilkoma niezbyt udanymi tanimi lampowcami rozciągnąć na cały "gatunek". No cóż, posłuchasz więcej, to może Cię oświeci, aczkolwiek wątpię.

Jak na razie jednak Twoje wypowiedzi przyczyniają się tylko do ugruntowania szkodliwych mitów.

>Spokojnej nocy i pozdrawiam,

>L.

Ja też.

z innej beczki - do niedawna miałem kabel LS25 - niektóre utwory jak Hey you Pink Floydów brzmiały na moim zestawie po prostu extra - vocal był niesamowity - niemalże słychać było każde westchnienie, ruch warg - z taką precyzją, ze powalało na kolana. poza tym FEEL brzmiał extra. ale korciło mnie coś zmienić i kupiłem procab LS40 - różnica ogromna. to co wymieniłem wyżej brzmi mi gorzej ale jednak wszystko inne lepiej lub inaczej. nie przypuszałem, ze różnica będzie tak duża (a dopiero raczkuję w temacie). Pearl Jam - płyta Ten - na LS25 brzmiał sucho i jakoś do d... a na LS40 można powiedzieć, że brzmi soczyście - dużo lepiej. streszczając - kolumny jakby otworzyły się na pokój, grają cieplej, basu nie ma więcej ale jakby dźwięki wydobywające się z kolumn miały jakąś lepszą podstawę (nie wiem czy wiadomo o co mi chodzi .... albo jeszcze nie umiem nazywać tego co słyszę... albo nie umiem słuchać - nie wiem na ile to ma wpływ ale wiem, ze mam słaby wzmacniacz - porównywałem go z rotelem ra04 i ca340se - oba lepsze od mojego - to co mnie najbardziej zaskoczyło - to to, że słychać w bezpośrednim porównaniu jak mój pma525r ucina dźwięki!! - tak jakby na końcu 1/10 dźwięku nie wybrzmiewała). no i w muzyce poważnej niektóre instrumenty mają inne brzmienie na tych kablach - czasem na LS25 lepiej - chociaż "całościowo" na LS40 jednak słucha mi się lepiej. ciekaw jestem opinii ludzi, którzy słuchają dłużej na temat porównania tych kabli

Switch, 30 Lip 2008, 23:18

>Posiadałem kiedyś kilka mp3 Włochatego. Z tego co pamiętam jakość realizacji była kiepska, więc na

>materiał do porównań pewnie nadaje się tak sobie.

Niestety nie wiesz po czym piszesz :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.