Skocz do zawartości
IGNORED

ekrany do projekcji adeo

ask

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie czemu nie 16:9 i do tego lepsza jest czarna kaseta, lampa nie ma odbicia światła...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

No i to białe otoczenie wokoło, będzie miało bardzo niekorzystny efekt na obraz. Wiem z własnej autopsji, dopiero jak ściany i sufit zrobiłem na czekolade, to zobaczyłem prwadziwe kolory na ekranie...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

nie chce krytykowac ale ktos Kolege chyba w kanal wpuscil z tym wyborem ekranu:)

po co ten top i czarne ramki skoro i tak obraz nie skaluje sie na calym czynnym obszarze?

no ale co tam nie moje malpy nie moj cyrk...

mam ADEO TENSIO Elegance z napinaczami... rewelacja za ta kase... sluchaj uzytkownikow a nie sprzedawcow i instalatorow zazwyczaj sa to rozne przeslanki w ocenie...

THX - ja niestety tez mam pastelowe otoczenie i biala kasete i zapewne to sie nie zmieni - to cena laczenia salonu z kinem...

No ja wcześniej miałem Projecte, też z białym kasetonem, ale nakleiłem na kaseton brązową wykładzine i nawet to wszystko miało wygląd :)

Ja musiałem przemalować ściany, z racji tej, że ściana z ekranem nie jest za szeroka i odbicia od bocznych ścian tak dawały po oczach, że nie dało się nic oglądać.

nobik8, 14 Cze 2009, 19:24

>no i w końcu rozwiązał się mój problem z wyborem ekranu :-)

>Wybór padł na niemiecki produkt - ekran z napinaczami firmy DAVISION

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>pozdrawiam

Możesz dradzić gdzie kupiłeś ten ekran i w jakiej cenie?

Ukryta Zawartość

No i na sufit też kawał wykładziny naklejałem:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c98be7693708c50f.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w tylnej (szerszej części) pomieszczenia już normalne kolory:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie,

krytykować jest zawsze łatwo..

ale po kolei:

derekdz:

"czemu nie 16:9?"

bo mam sporą kolekcję filmów w formacie 4:3, a do tego nie ma najmniejszego problemu ze zmianą formatu na 16:9,czarny górny pas ma szerokość 50 cm. No i jeszcze jedno, Barco wyświetla napisy pod obrazem, więc gdybym kupił ekran o formacie 16:9 to oglądałbym je na firance.

THX Ultra 2:

"lepsza jest czarna kaseta...."

pewnie masz rację tylko, że na jasno szarym tle da to mocno nieciekawy zestaw kolorów, a nie każdy chce mieć ciemny salon, ponadto przy jasności świecenia mojego projektora kolor kasety oraz ścian nie stanowi żadnego problemu.

darekdz:

"nie chce krytykowac ale ktos Kolege chyba w kanal wpuscil z tym wyborem ekranu:)

po co ten top i czarne ramki skoro i tak obraz nie skaluje sie na calym czynnym obszarze?

mam ADEO TENSIO Elegance z napinaczami... rewelacja za ta kase... sluchaj uzytkownikow a nie sprzedawcow i instalatorow zazwyczaj sa to rozne przeslanki w ocenie..."

dziękuję za fachową opinię i wyjątkową znajomość tematu, tylko to że Ty jesteś z czegoś zadowolony nie oznacza że zadowoli to każdego, a uwierz mi ekranu dla siebie szukałem już od prawie roku.

Mam specyficznie zbudowane kino, z dość ciemnym projektorem, ale jest ono dokładnie takie jakiego chciałem.

co do to do wyboru to zakup Adeo Tension "w ciemno" (w mojej okolicy nie byłem w stanie go nigdzie obejrzeć) za kwotę ok. 4tys zł (i do tego tylko w formacie 16:9) nie byłby zadowalający. Adeo to niestety delikatna "ekranowa prehistoria", zero możliwości regulacji, tylko standardowe wymiary z tabelki, gain tylko 1.0, przy transparentnym dla dźwięku materiale wysokość ekranu nie większa niż 146 cm itp. Obejrzyjcie sobie jak w chwili obecnej wyglądają tego typu profesjonalne produkty

Ukryta Zawartość

mają m.in. możliwość zmieniania w szerokim zakresie formatów.

Niestety na coś takiego nie miałem kasy, a zakup nowego DAvision Tension to i tak wydatek rzędu 2500 Euro.

sp_1976:

"Możesz dradzić gdzie kupiłeś ten ekran i w jakiej cenie?"

ebay.de za ok. 500 euro z wysyłką

i to chyba koniec na temat "ktos Kolege chyba w kanal wpuscil"

mimo Waszych mocno uszczypliwych uwag serdecznie pozdrawiam i zachęcam do dalszego parcia naprzód w rozwoju "doskonałego kina" w domu.

Ukryta Zawartość

niepotrzebnie tak to do siebie bierzesz to nie uszczypliwosci ale zdziwienie.

nie wiem, kto Ci naopowiadal takich dziwnych rzeczy o ADEO jesli chodzi o gain i o standardowych wymiarach, jakiej regulacji Ci tam brakuje? jaki masz problem z ogladaniem 4:3 na ekranie 16:9? napisy wyswietlasz tam gdzie chcesz w zaleznosci jak ustawisz w menu DVD lub BD. moze byc na obrazie lub pod.

nie wiem jak dlugo jeszcze bedziesz uzywal tego Barco. zapewne to doskonaly projektor byl tak jak i kiedys format 4:3... doszukiwanie sie prehistorii zalezy od podejscia... najwazniejsze, ze jestes zadowolony z zakupu... wlasnie o taki sprzedawcach pisalem co sprzedaja ADEO po 4 tys., mozna kupic duzo taniej tylko trzeba poszukac a co do gain i wymiarow pelna dowolnosc a ramki i TOP sa bez doplaty z tego co pamietam formaty 4:3 tez maja ale mniejsza o wiekszosc nie chodzi o przerzucanie sie ale o brak zrozumienia bo moim zdaniem cofasz swoje kino bez mozliwosci rozwoju... ale jak juz pisalem nie moj cyrk... naprawde serdecznie pozdrawiam bez uszczypliwosci

No każdy kupuje to co uznaje za najlepsze dla siebie.

Ja oparłerm się na opini doświadczonej firmy jaką jest Cinematic z Wrocławia, a konkretnie Pan Andrzej Gratkowski.

I gdybym decyzje zakupu miał podjąć ponownie dzisiaj, to też wybrałbym Adeo.

Wymiar zrobiono mi taki, jaki sobie życzyłem ( 110" - Gain 1,2)i co ważne nie z jakiegoś zleżałego materiału.

Teraz po 9-cio miesięcznym użytkowaniu moge potwierdzić, że wybór był słuszny, Projecta przy nim to nieporozumienie.

Oczywiście, jeżeli ktoś chce mieć ekran z najwyższej półki to tyklo Stewart.

No, ale to już są zupełnie inne pieniądze...

Posiadam ekran Adeo Plano Vision Grey.

Poprzednio była Projecta Pro Cinema.

Trudno mi porównać te dwa ekrany. To dwa różne światy. Jeżeli ktoś ma dylemat pomiędzy tymi firmami - polecam Adeo. Jeżeli ktokolwiek z Was ma dylemat - rozwijany czy tez ramowy - polecam ramowy.

Dopiero teraz moge się cieszyć prawdziwa jakością wysoko-kontrastowego obrazu w pełnej rozdzielczości HD.

darekdz, 15 Cze 2009, 20:42

"jaki masz problem z ogladaniem 4:3 na ekranie 16:9?"

ja nie mam takiej możliwości, za to nie widzę żadnych problemów z wyświetlanie 16;9 na ekranie 4:3

wyświetlanie 4:3 na ekranie 16:9 przypomina próby wyświetlania tego formatu na obecnych LCD zamiast 32" masz 20" no może trochę przesadzam. Z dwojga złego wolę to robić w drugą stronę, co do DVD to nie mam możliwości, albo jej jeszcze nie odkryłem, wyboru miejsca wyświetlania napisów. Może to kwestia przesyłu wizji po SDI.

Tak poza tym to się zgadzam, że nie chodzi o "przerzucanie się" tylko o radość z oglądania, może rzeczywiście za bardzo to co piszesz do siebie biorę. A w kwestii rozwoju to póki co możliwość oglądania w skalowanym do full HD obrazie mi wystarcza. Jak ceny płyt BD spadną to zapewne przyjdzie czas na dalszy rozwój. pozdrawiam też bez uszczypliwości.

Wybierasz format wyswietlania Panscan lub Letterbox - jakos tak sie to nazywa. Czy Twoj Barco nie ma trybu Wide? czyli dopasowania 4:3 do 16:9 poprzez rozciagniecie lekko samych bokow obrazu tak jak to robia TV?

Podepnę się do tematu, bo też szukam ekranu.

Wybór prawdopodobnie wypadnie na ekran Suprema, ale mam zgryz jeśli chodzi o mechanikę - manualny czy elektryczny. Wolałbym oczywiście ten drugi, ale...

suprema andromeda o interesujących mnie wymiarach kosztuje ok. 1.700 zł, natomiast wersja ręczna tego samego ekranu (sprawdzałem u dystrybutora, jest to identyczny ekran: czterowarstwowy wzmacniany siatką z włókna szklanego) kosztuje ok. 800-900 zł.

- Czy jest sens dokładać prawie drugie tyle do wersji elektrycznej???

- Pomijając wygodę i prestiż (:)), to co tak naprawdę daje zwijanie silniczkiem, czy ma jakiś wpływ na powierzchnię projekcyjną?

No i pytanie dodatkowe: czy ktoś z Was miał do czynienia z ekranami supremy i co może na ich temat powiedzieć?

Jesli dobrze pamietam to Supreme wypromowal Polpak po czym oddal marke. Teraz Polpak promuje TAGA HARMONY i z tego co sie interesowalem ceny sa baaaardzo atrakcyjne. Rzuc okiem moze tam cos znajdziesz jesli szukasz taniego ekranu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po pierwsze to czy manual czy elektryczny zalezy od podstawy ekranu. Od pewnego wymiaru nie stosuje sie zwijania recznego zapewne z uwagi na mase i dokladnosc nawijania na rolke. Niektorzy twierdza, iz manual po pewnym czasie odksztalaca powierzchnie i jakis sens to ma logicznie rozumujac. Roznica w cenie musi byc bo trzeba zaplacic za silnik inna obudowe i sterownik z przelacznikiem obrotow.

• 1 miesiąc później...

hmm, kilka słów na temat ekranów Adeo, montowałem je jeszcze jak produkowane były w słonecznej Itali i sprowadzane przez wrocławską firme, większe g...wna nie było, powierzchnie się zawijały, silniki warczały a wszystko kosztowało kupę pieniędzy, z tych względów yreyzgnowaliśmy w firmie z tego typu podejżanych rozwiązań. Teraz jak produkcja przeniosła się do Polski, coś się zmieniło ale do ideału jeszcze im daleko, ostatnio zamontowałem 3 ekrany z czego 1 był dwa razy w serwisie, nie robią one na mnie wrażenia. Są nastawienie na cienki jednowarstowe powierzchnie i to jest główny powód dla którego tak popularne są napinacze w Adeo, jeżeli ktoś powiesi go w świetle okna i słonko przygrzeje to na 90% powierzchnia się pomarszczy, nie odradzam ani nie polecam, ale w tych pieniądzach lepiej udać się do krajowych porducentów Avers lub Vizart z jakością jest raczej u nich lepiej a na pewno z powierzchniami.

ekran elektryczny czy manualny?

Opdowiedzią jest tylko czy stać nas na elektryczny jeżeli tak nie wybór jest prosty. Natomiast manualne są oferowane do 3 metrów dlatego że tylko taki ciężar rozsądnie obsługują wbudowane w nie sprężyny zwijające.

Co do Supremy, Taga czy czegoś co się nawzywa AVtek lub kleber to nie można kupić przyzwitego erkanu za mniej nić 1000 zł netto w rozmiarze około 2m podstawy z porządnym silnikiem oraz dorbą 3 warstową powierzchnią, pozostałe rozwiązania to chinskie wynalazki. Z drugiej stronay każdy ma to na co go stać.

Jeżeli ktoś chce kupić coś porządnego kupić to tylko produkty zza ocenu np. Dalite

Zdebesciak juz, ktorys raz czytam Twoje wpisy potepiajace miedzy wierszami Adeo. nie jestem ich adwokatem ale mam takowy ekran i nic z tego o czym piszesz nie wystepuje. silnik jest bardzo cichy a ekran idealnie prosty po rozwinieciu. uniesienie napinaczy - dla testu zmienia lekko tylko sam border bez wplywu na czesc czynna. chcialem kupic Vizarta ale cena byla kosmos i z tego co twierdzil sprzedawca nie sa warte swej ceny. Mnie na nic lepszeg nie bylo stac ale i nie zaluje.

Mysle z Wami Sprzedawcami to jest tak, ze polecacie zawsze to co jest dla Was wygodniejsze i korzystniejsze. Nie dziwi mnie to bo w koncu to interes, ktory ma przynosic kase. Ja wybralem Adeo a nie Vizarta a miala byc Taga zachwalana przez Sprzedawce. Okazuje sie, ze to jest syf jakich malo. Dla tego aby kupic dobrze trzeba sie nabiegac i znac na wszystkim jak przy budowie domu. Inaczej dobrze zrobimy tylko tym, ktorym placimy... moje skromne zdanie...

bez urazy... pozdrawiam

Witam,

podobnie jak niektórzy z Was, szukam ekranu dla siebie. Ważne dla mnie jest to, aby ekran był zmienno formatowy. Jestem zainteresowany ekranem firmy Projecta VariVision Electrol 240 High Contrast S. Sklep, w którym chciałbym dokonać zakupu znajduje się we Wrocławiu. Ja jestem z okolic Wawy. Stąd problem z obejrzeniem na żywo jak wygląda i czy jakościowo nadaje się do Epsona TW5000. Czy ktoś z Was widział ten ekran "w akcji"? Proszę o opinię.

PS. Link to story z ww produktem:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zastanawiam sie nad sensem wydawania kasy na ekran o 2 formatach. Co on wogole daje. Czy jest czarny pasek u gory czy go nie ma nie wplywa to bardziej na jakosc obrazu, a cena takiego ekranu zazwyczaj jest bardzo wysoka. Przeciez w 4:3 nie oglda sie raczej filoow a i tak ciezko jest dopasowac film do 16:9 bo albo cos ucina albo poprostu sie nie da

• 5 miesięcy później...

Nie bede zakladal nowego tematu. Mam pytanie odnosnie powierzchni ekranow adeo. Stoje przed decyzja zakupu ekranu ramowego plano velvet i do wyboru mam 3 powierzchnie: VisionWhite, VisionWhite Pro, Wision Grey. Nie bardzo wiem, ktory kupic. Grey niby podciaga kontrast ale jak kolega zauwazyl-dla jasnych projektorow. Najwiecej instaluje pow. Pro. Sam nie wiem. MOze ktos uzywa takiego ekranu?

I find your lack of faith disturbing...

Ja posiadam ekran Vision Grey. Jakość obrazu bardzo dobra. Kontrast zadowalający.

Ekran musisz dopasować do pomieszczenia. Jasne pomieszczenie - ciemniejszy ekran. Pomieszczenie mocno zaciemnione - może być jaśniejszy.

Ja jednak w obu przypadkach wybrałbym szary.

Przed zakupem byłem odwiedzić salon, gdzie pokazano mi ekran składający się z czterech części (ćwiartki). Każda część była zrobiona z innego rodzaju płótna. Obraz był bez wątpienia najlepszy na płótnie koloru szarego.

@ blaszka

Jaki rozmiar ekranu, jaki projektor i jaka jego odległość od ekranu?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Z kalkulatora na Projector Central jasność obrazu wychodzi 13 fL przy gain=0,8 (szary ekran) i założeniu spadku jasności projektora o 25% (starzenie się lampy), co jest akceptowalną wartością.

W teście na Cine4Home, dla ustawień kinowych i w trybie niskim lampy, zmierzona jasność skalibrowanego do D65 projektora wynosi 420 lumenów, co daje podobną jasność obrazu - 13,4 fL.

Jeśli pokój masz w miarę dobrze zaciemniony i nie nastawiasz się na naprawdę dużą jasność, to szary ekran może być.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nic nie rozumiem z tego co do mnie napisales ;-) Co oznacza te 13 f cos tam ;-). Pokoj mam bardzo caciemniony.

Czy z twoich obliczen wynika, ze bialy ekran tez moze byc?

Teraz sie zastanawiam czy wybrac taki z czarna ramka alu czy z velvetem. Roznica w cenie spora bo 500 zł. Do tego velvet w moim przypadku moze sie okazac mniej praktyczny zwazywszy na male dziecko, ktore delikatnie mowiac, lubi dotykac wszystko co nowe, i miekkie ;-)

Aksamit daje lepszą czerń ramki, ponieważ w znacznym stopniu pochłania światło.

Ogólnie daje to poczucie lepszego kontrastu oraz odcięcia obrazu od otoczenia.

Jeżeli masz jednak wątpliwości - kup aluminium. Sam obraz będzie takiej samej jakości, bo przecież to nie na ramce wyświetlać będziesz. 500PLN zostanie Ci w kieszeni - co ma wielki sens.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.