Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, że nie dyskwalifikuje, chodziło mi, że cena M-DACa w PL jest strasznie zawyżona.

Katalogowo, owszem, jednak i tak w mniejszym stopniu, niż innych daców, szczególnie tych promowanych.

Jak wspomniałeś powyżej można go nabyć za 3k wkładając odrobinkę starania, a to jest dobra cena biorąc pod uwagę, jak ten dac jest zbudowany i co oferuje.

Czekam na kolejną opinię na jego temat od naszego kolegi :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

M-DAC - byłem nim zainteresowany, ale tak biorąc na logikę (choć w audio często zawodzi), urządzenie można mieć w granicy 3-3,5k, do sklepów dociera w sporo niższej cenie, do tego odlicz wzmacniacz słuchawkowy, sekcję przedwzmacniacza, filtry cyfrowe, czyli też dodatkowe oprogramowanie, to ile zostanie na sam DAC? Przy tym tak duża liczba wyjść nie jest mi potrzebna.

Hehe, dobre:) Taka logika w sprzęcie grającym a zwłaszcza w DAC'ach jest całkowicie bezużyteczna.

MDAC sprzedaje się w takich ilościach, że koszt BOM i tak będzie bez porównania wyższy niż w większości DAC'ów (pomijam sprzedaż direct). W ekonomii nazywa to się efektami skali:)

PRE i filtry to nic innego jak know-how. Póki co jedynie projektanowi MDACa i Invicty:

http://resonessencelabs.com/invicta

udało się zaprogramować kość o nowe filtry cyfrowe. Wyjście słuchawkowe to po prostu analog wyprowadzony na przednią ściankę.

No tak, ale to wszystko znajduje się na liście jako 'features' i ma swoją cenę, niezależnie ile kosztowała implementacja.

Im lista dłuższa tym bardziej potrafi zachęcić wielu klientów, szczególnie mniej zorientowanych.

Moduł wi-fi do rDACa podniosł jego cenę o 1kzł, ile kosztowało jego wdrożenie?

Za 1k można kupić SBT i ma się transport, wifi, lan i cuda świata.

O to mi chodziło, ale zgadzam się Emil o koszty od strony technicznej. Ale za know how płaci użytkownik końcowy.

Słucham sobie MDACa i jednego jestem już pewny - odsłuch nowego, niewygrzanego egzemplarza nie daje żadnego, nawet najmniejszego wyobrażenia o brzmieniu tego urządzenia. Po wyjęciu z pudełka to granie to tragedia w czystej postaci.

No tak, ale to wszystko znajduje się na liście jako 'features' i ma swoją cenę, niezależnie ile kosztowała implementacja.

Im lista dłuższa tym bardziej potrafi zachęcić wielu klientów, szczególnie mniej zorientowanych.

No cóż, na poprawę humoru napiszę Ci, że pod względem kosztu wyprodukowania hegle h10 i h20 kosztują praktycznie tyle samo i co z tego wynika? Absolutnie nic.

Te bajery "dla mniej zorientowanych", wierz mi, przydają się, tylko trzeba rozumieć cel ich implementacji a nie z góry negować:)

EMiL możesz coś więcej skrobnąć o Mdacu ? Czy do tej sumy to dobry wybór jeśli chodzi o nowe urządzenia ?

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Panowie recenzjami whathifi to ja raczej bym się nie przejmował, dla nich Roksan nie wiedzieć czemu zawsze był najlepszy :) to tak jak i u Violet'a nawet Mach jest wspaniały.

Polecam najpierw posłuchać Macha, a potem klepać w klawiaturę :)

Mach jest doskonały. No, może cenę ma przesadzoną, bo ja bym ją osadził w okolicy 15 000 zł, jak za jego powłokę cielesną. Natomiast jego dźwięk jest zniewalający.

Co do Roksana Caspian M2, to stawiając go wśród kilku innych konkurentów w podobnej cenie, to niestety przegrywa. I to o spory dystans. Naim Nait XS, moim zdaniem, zjada go jak dziecko czipsa.

Nie oznacza to, że M2 jest zły, a jedynie, że jest specyficzny - można go polubić, to jego epickie granie, przerysowane basy lub nie. Zresztą Naim Nait XS, też nie jest doskonały, bo ma rozdętą średnicę (jakoś tak sztucznie), ale jego słuchanie to czysta przyjemność. Naturalny fun. W Roksanie M2 z tym gorzej, lecz nie beznadziejnie.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Naim Nait XS, moim zdaniem, zjada go jak dziecko czipsa.

Tiaa, miałem dokładnie odwrotne wrażenie... ale porównywałem M1 do XS. Oj polpak chyba coś podpadł Panu Recenzentowi?

EMiL możesz coś więcej skrobnąć o Mdacu ? Czy do tej sumy to dobry wybór jeśli chodzi o nowe urządzenia ?

Piotrek,

do caspiana i dynek MDAC pasuje IMO doskonale. Tylko trzeba pamiętać, aby nie wyrabiać sobie opinii po odsłuchu w sklepie. Nowy gra wręcz groteskowo a firmware, który obecnie pakują (0.99) ma napompowany i rozdmuchany bas, zaburza to równowagę tonalną. Wpływ filtrów też słychać doskonale - innymi słowy jest to na tyle skomplikowane urządzenie, że coś więcej napiszę jak dłużej na nim posłucham. O dziwo najbardziej podoba mi się filtr "optimal spectrum" a byłem pewny, że najfajniejszy będzie "optimal transient".

Gdy sie nie ma co sie lubi to lubi co sie ma.

Nie znaczy to, ze Caspian jest zly, ale jak pisal Violet, sa inne wzmacniacze , gorsze, lepsze, porownywalne. Najwazniejsza i tak jest konfiguracja.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

EMiL,

Polpak tu nie ma nic do rzeczy. Roksan Caspin M2 ma swoje indywidualne przymioty, cechy grania, a Naim Nait XS własne. Nie muszę chyba dodawać, że Hegel H100 ma osobne (i inne) spojrzenie na dźwięk. Tak to już jest, a co komu bardziej się podoba, to indywidualna sprawa, rzecz.

Violet, w recenzji Roksana sprawiałeś wrażenie zachwyconego, popisywałeś się (dość nieudolnie) górnolotnym słownictwem, a teraz nagle twierdisz, że to w swojej cenie taki sobie wzmak?

Czemu od razu tego nie napisałeś?

Co do Roksana Caspian M2, to stawiając go wśród kilku innych konkurentów w podobnej cenie, to niestety przegrywa. I to o spory dystans.

Czemu to się nie znalazło w recenzji?

Tak to już jest, a co komu bardziej się podoba, to indywidualna sprawa, rzecz.

Zgadzam się całkowicie. Jednakże pisanie o chipsach i dzieciach po zachwytach w recenzji może być "trochę" dziwnie odebrane, nie uważasz?

Gdybyś pisał, że któryś hebel (nawet ten najmniejszy!) zjadł caspianka jak chipsa to jeszcze byłbym skłonny uwierzyć, ale naim xs?;)

a mowili i pisali na podworku ,ze caspian 'zjada' supernaita- vilotet sluchales go? moze caspian zagra lepiej wg ciebie od wyzszego modelu jak od nizszego naima- bo ja tylko czytalem tak jak teraz to:)..........

Mczaj, wybacz, ale nie odpowiem Ci. Mam Cię za osobę, dla której nie warto pisać.

Można zatrzymać się na Roksanie M2, można też iść dalej...

Koledzy najpewniej nie mieli okazji przefiltrowania przez własny gust, uszy, mózg, czy jak to nazwać większej ilości sprzętów na raz. Mi ta rzecz udała się. Każdy z tych wzmacniaczy, a wymienionych powyżej, ma swój indywidualny styl gry, własne przymioty i wady. Trudno mi powiedzieć, że którykolwiek jest zły, niedobrze gra - bo to by była nieprawda i niesprawiedliwość. Każdy z osobna (Roksan Caspian M2, Hegel H100, Naim Nait XS, etc) grają świetnie, wybornie, lecz piszącemu te słowa chyba przysługuje jakaś subiektywność, własne odczucia?

Tak, Naim Nait XS wywarł na mnie większe wrażenie niż Roksan Caspian M2. Mogę mieć takie zdanie, czy też będę tu za nie potępiony? Jeżeli miałbym wybierać natomiast pomiędzy Naim Nait XS i Hegel H100, to wybieram ten drugi. Czy to oznacza, że tamte są złe, gorsze? Nie, po prostu one mniej trafiają w mój gust. Jednostkowo warte są jednak uwagi i dobrej recenzji, bo to dobre sprzęty są. Zapewniam o tym gorąco i namawiam do indywidualnych odsłuchów porównawczych, a nie tylko do bicia piany, jak to niektórzy Koledzy czynią powyżej.

Edytowane przez Violet

Violet, w recenzji Roksana sprawiałeś wrażenie zachwyconego, popisywałeś się (dość nieudolnie) górnolotnym słownictwem, a teraz nagle twierdisz, że to w swojej cenie taki sobie wzmak?

Czemu od razu tego nie napisałeś?

Czemu to się nie znalazło w recenzji?

osobiste rozterki, zamieszanie rownowagi emocjonalniej pod wplywem plynow wysokoprocentowych, kamuflarz, ufo itp..... podobnie jak z tym terazniejszym 'pojebanym' rzadem co doi spolecznosc i ciagnie go do dolu.. -taki przyklad byl najblizszy w mojej glowie nie wiem nawet dlaczego :)

ale na powaznie najlepiej posluchac u siebie ze swoimi kolumnami

i kablami -pozdr mikson;d

Violet, nie od dziś twoje bajanie uznawane jest dość powszechnie za najmniej wiarygodne pośród bajkopisarzy audio. Choćby te zachwyty nad Machem - kpina w biały dzień.

Przypomnę ci, co wypisywałeś o Roksanie: szczerze go rekomendowałeś jako WIELKI WZMACNIACZ ! - patrz cytat poniżej

A teraz piszesz, że mocno odstaje od konkurencji w swojej cenie.

Zapytam wprost: kiedy kłamałeś / kłamiesz? wtedy czy teraz ?

"4. Wzmacniacz ze wszech stron godny uwagi i bliższej znajomości. Niewątpliwie należy wziąć go pod uwagę przy wyborze integry do 10 000zł. Mocny i oryginalny wzmacniacz. Uczciwy i rzetelny. Solidny.

5. Roksan Caspian M2 ma własny charakter, finezyjną osobowość - swój styl gry, który może się podobać lub nie. Innych opcji nie ma – wyłącznie: „tak” lub „nie”, nic po środku. Mi do gustu przypadł, więc go polecam. Szczerze rekomenduję – wielki wzmacniacz!"

Mczaj, za przeproszeniem, bo widzę, że rozmijasz się na wielu stronach AS nie tylko z rozsądkiem, ale i ze zwykłą przyzwoitością - pocałuj mnie w dupę!

Mądry zrozumie, głupi - dalej będzie tłukł swoje. Każdy mój tekst jest indywidualny.

U mnie to było nawiązanie do Tuwima. Mczaj - jak widać, biedaczek intelektualny tego nie zna, więc mu wklejam :)

Polecam najpierw posłuchać Macha, a potem klepać w klawiaturę :)

Mach jest doskonały. No, może cenę ma przesadzoną, bo ja bym ją osadził w okolicy 15 000 zł, jak za jego powłokę cielesną. Natomiast jego dźwięk jest zniewalający.

Co do Roksana Caspian M2, to stawiając go wśród kilku innych konkurentów w podobnej cenie, to niestety przegrywa. I to o spory dystans. Naim Nait XS, moim zdaniem, zjada go jak dziecko czipsa.

Nie oznacza to, że M2 jest zły, a jedynie, że jest specyficzny - można go polubić, to jego epickie granie, przerysowane basy lub nie. Zresztą Naim Nait XS, też nie jest doskonały, bo ma rozdętą średnicę (jakoś tak sztucznie), ale jego słuchanie to czysta przyjemność. Naturalny fun. W Roksanie M2 z tym gorzej, lecz nie beznadziejnie.

Słuchaj Panie Recenzencie,

Ja NIGDY nie wyrażam opinii na temat rzeczy, z którymi nie miałem do czynienia.

Tego "wspaniałego" Macha miałem u siebie w domu i jak tylko zadasz sobie trochę trudu to znajdziesz dokładny opis co z czym grało i jakie były wyniki odsłuchu w tym porównania z Caspianem M1 NG - ja uważam, że to dźwiękowo słaby wzmacniacz a o wyglądzie nie będę wspominał.

Ty natomiast wraz ze swoimi "recenzjami" jesteś baardzo mało wiarygodny, piejesz i piejesz na blogu a później zaprzeczasz temu na forum - robisz sobie panie "kultularny" recenzencie jak to ktoś kiedyś powiedział "dupę z gęby"

----------------------------------------------------

Violet, prawda jest niestety taka, że jesteś zwykłym, drobnym krętaczem

i ani pajacowaniem, ani chamstwem, ani karkołomnymi tłumaczeniami tego nie zakryjesz

wyszło szydło z worka i tyle

o ile ktoś do tej pory nie wiedział oczywiście, co z ciebie za persona

A ja mam wrażenie, że taki Mczaj pisze tu i pieje wciąż same rewelacje o Roksanie w wielu postaciach i klonach. Ot i co.

Owszem, można uprawiać marketing, delikatne sugerowanie marki, ale to co uprawia Mczaj i jego klony, wydania, czy koledzy to więcej niż karkołomna jazda. To jawna przesada i niepotrzebna obraza dobrej marki jaką jest Roksan. Roksan produkuje dobre sprzęty, niektóre wybitne - trafiające w gust lub nie. Niestety, jej polscy wzmacniacze są warci tyle, co powyższa przytoczona przeze mnie piosenka. Tak to widzę. Koniec i bomba, a kto czytał ten trąba.

I jak widzę, już sypią się głosy poparcia dla tzw. Mczaja i innych jego klonów. Oczywiście, najprawdopodobniej z tego samego, aczkolwiek zamaskowanego źródła. Bo przecież najlepszy jest Roksan Caspian M2!!!!

A ja mam wrażenie, że taki Mczaj pisze tu i pieje wciąż same rewelacje o Roksanie w wielu postaciach i klonach. Ot i co.

Dokładnie tak, panie recenzencie od siedmiu boleści, dopiero teraz na to wpadłeś? Moje inne nicki to m.in. mikson i firma.

Pytanie jest takie - czy jak cię zacznie olewać dystrybutor Hegla to też napiszesz na forum, że mocno odstaje od konkurencji?

Dokładnie tak, panie recenzencie od siedmiu boleści, dopiero teraz na to wpadłeś? Moje inne nicki to m.in. mikson i firma.

Pytanie jest takie - czy jak cię zacznie olewać dystrybutor Hegla to też napiszesz na forum, że mocno odstaje od konkurencji?

Ręce opadają...

a moze Panowie po prostu tak jak Violet stwierdzil jemu bardziej sie podoaja inne wzmacniacze w tej cenie?

... i dlatego w recenzji napisał "Szczerze rekomenduję – wielki wzmacniacz!" ? Czy tak się pisze o wzmacniaczu, który mocno odstaje od konkurencji wg autora "recenzji" ?

Tak, podtrzymuję wszystkie słowa mojej recenzji Roksana Caspian M2. Świetny wzmacniacz, ale są też i inne, subiektywnie lub obiektywnie lepsze, bardziej trafiające w indywidualny gust. Tak to trudno zrozumieć, pieniaczu?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.