Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

hmmmm, ja to się dziwię jakim cudem prawie nowy M1 NG od stecko jeszcze się nie sprzedał ??

No chyba, że stecko postanowił zostawić sobie go u siebie :)

----------------------------------------------------

Dziwić sie ludzka natura nie ma co...

Ale szybko napewno sie sprzeda,bez dwóch zdań to pewniak.Ja przed caspianem mialem k2 który zdecydowanie przegrał z nim w bezpośredniej konfrontacji to raczej oczywiste,jednak lepiej to usłyszeć na własne uszy niż gdzieś poczytać...myślalem ze zamiana na hegla h 100 bedzie krokiem o mile..no nie wiem jak to z tymi metrami...ale tam nie zanudzam na razie znalazłem coś co daje radość ze sluchania muzyki choc jakos do caspiana korci...pozdrawiam

Edytowane przez tomek40

Witam,no powiem że to zależy oczywiście od systemu i wielu innych żeczy ale napewno kontrola basu jedst lepsza choć caspian również w tym aspekcie byl ciekawy.Od razu dało sie usłyszeć różnice w wysokich na kożyść hegla,u caspiana jakby troszke mi brakowało tego doświetlenia.No ale znów caspian ma średnice która naprawde potrafi oczarowac,hegel gra bardziej neutralnie.Hegel posiada znakomitą regulacje głośności,można w bardzo małych krokach ustawiac nieprzeszkadzające poziomy glośności.Ogólnie wszystko zależy od preferencji i życze każdemu dopasowac cos dla siebie by być mega zadowolonym.

Witam.Biorac pod uwage ze bylem wczoraj na `audio schow`w Bristolu musze powiedziec ze firma Roksan jako taka zawiodla.Miala tylko jeden pokoj i to ze slabymi kolumnami audiovector `CHYBA` zeby nie bylo atakow na mnie.Gralo slabo.Naim oganrol wiekszosc pokoi i musze powiedziec ze z wiekszoscia kolumn radzil sobie swietnie.Szkoda ze Roksan nie ma takich ukladow bo moglo byc tylko lepiej(moja opinia)Myslalem ze brytyjska ziemia bedzie przychylna dla takich firm jak ROKSAN czy EXPOSURE ale jednak nie.Zmoich wnioskow wynika ze wiekszosc firm `cisnie` jednak w PC audio.Naprawde swietna jakosc w niektorych systemach.Pozdr. Tomek

Witam klubowiczow .sam posiadam roksan kandy k2 i gra mi to z elac 244 i jest zadowolony

Jedno mam pytanie czy duża różnica jet miedzy kaspianem m2 a kandy k2 .Czy opłaca sie płacić dwa razy tyle co kandy k2 ?? CZy moze strasze modele caspiana graja także dobrze?

:)

No właśnie- ta czarująca średnica. W wielu aspektach konkurencyjne wzmacniacze bywają lepsze, ale jakoś rzadko któremu udaje się osiągnąć to, co oferuje Roksan w średnicy. Swoją drogą firma mogłaby wypuścić integrę z większą mocą wyjściową i pewnymi poprawkami:)

<szwagier83>

Upoluj M1, albo M2. Zapewniam, że różnica jest i to duża:)

<szwagier83>

Jak na zawołanie- jest w dziale ogłoszeń na sprzedaż:)

Witam klubowiczow .sam posiadam roksan kandy k2 i gra mi to z elac 244 i jest zadowolony

Jedno mam pytanie czy duża różnica jet miedzy kaspianem m2 a kandy k2 .Czy opłaca sie płacić dwa razy tyle co kandy k2 ?? CZy moze strasze modele caspiana graja także dobrze?

identycznie graja no moze m2 mial 5% wiecej gory a moze sie nie wygrzal po 100-150h?:)

istotna roznica (dla mnie), to m1 duzo ladniejszy dlatego jest m1 a nie nowy..

Mysle ze caspian ma wszystko co kandy plus wlasnie to wyrafinowanie i subtelnosc.Szczegolowosc tez na korzysc caspiana.Aczkolwiek biorac pod uwage dwa razy wieksza cene to napewno nie gra dwarazy lepiej.Chyba w ogole nie nalezy tak podchodzic jesli chodzi o audio klocki.Nic nie gra dwa razy lepiej tylko dlatego ze jest dwa razy drozsze.Oczywiscie to moja opinia.

Pozdr.

Widzisz to jest tak,cieżko mi to ująć słowami ale muzyka z caspiana jakby miala lepszy,szybszy rytm,dla mnie to było zdecydowanie odczuwalne ale jeśli ktoś lubi potężny bas to kandy miał go troche wiecej.Jako całość muzyka z caspiana jest grana jakby delikatniej a zarazem bardziej subtelnie,wysublimowanie.Ergonomia obsługi caspiana jest tez dużo lepsza skok głośności można precycyjniej ustawić jak w k2 no i jet bardzo pomocna dioda w gałce głośności.Niby pierdoły ale radość dają.

Witam i dołączam do grona klubowiczów z moim M1 NG :)

Na razie jestem na etapie kompletowania systemu i zakup Caspiana jest tego początkiem. Nie ma co ukrywać ale kupiłem go w ciemno i na razie nie słyszę prawie żadnej różnicy w porównaniu do Xindaka A06. Oczywiście winowajcą są elementy towarzyszące czyli KEF Q5 i Xindak C06.

Jakie głośniki ożywią mi system, dodadzą szybkości, wykopu w basie, otwartości i szczegółowości? I co by tu zrobić z tym brakiem wysokich tonów, czym by je podkreślić?

Mój pokój ma niecałe 14m2 (3,6m x 3,9m - głośniki na dłuższej ścianie) i siedzę pod ścianą bo innego wyjścia zbytnio nie mam ;)

Zastanawiałem się nad RLS Callisto IV. Słuchałem kiedyś u siebie trójek i zrobiły na mnie duże wrażenie jednak ten bas był za głęboki, ponoć czwórki mają bas krótszy i szybszy stąd nimi moje zainteresowanie.

Czy ktoś słyszał Callisto IV z Caspianem?

Dodam jeszcze, że muzyka jakiej słucham to głównie lekki rock i pop a, budżet na głośniki to 3kzł, wiem, że malutko ale właśnie choćby takie Callisto grają pięknie i chyba nie byłoby to przestępstwem połączyć je z Caspianem :)

Edytowane przez marcin1987

<marcin1987>

Mam Harpie Amstaff Mini i w żadnym wypadku nie odczuwam wycofania góry. Mają też szybki bas, szczegółowość i otwartość. Możesz je wziąć pod uwagę przy odsłuchach, jeśli na względzie masz także podłogówki, ale do używek trzeba trochę dołożyć. Myślę jednak, że warto!

Pozostałe elementy toru też warto z czasem wymienić, bo tworzą pewien mezalians z Caspianem, a ten niewątpliwie zasługuje na nieco lepsze towarzystwo:)

Witamy w klubie:)

Edytowane przez profundis

jeśli małe pomieszczenie to nie zapomnij o Audio Academy Phebe III - powinny się sprawdzić w małej powierzchni. Ja mam caspiana z hipkami ale w znacznie większym pomieszczeniu - około 30m

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

profundis i Chris01 dzięki za porady ale w moim małym pokoju kompletnie odpadają jakiekolwiek podłogówki bo pojawia się zbyt duże podbicie na basie z racji mojego usadowienia pod ścianą bo jak wspomniałem już wcześniej... inaczej się nie da :)

Wyjątkiem były by moje Kefy ale nie mają klasy w dźwięku no i w sumie bas też nijakiej próby.

AA Phoebe III miałem na próbę u siebie i tak dużego rozlazłego basu to już dawno nie miałem i połowy płyt nie dało się nawet słuchać i jakoś nie mogły zniknąć w pomieszczeniu, one w mojej ocenie kompletnie nie pasują do małych pomieszczeń :/

Pomimo, że Caspian schodzi bardzo nisko to najlepiej by było jak na moje ucho skrócić ten bas by nadać tempa i uderzenia bo właśnie taką prezentację muzyki bardzo lubię :) a te odbicia od ścian sprawiają, że muzyka spowalnia, a średnica staje się niewyraźna...

A może Caspian to zły wybór?

Może lepszy byłby Naim Nait XS ponoć z krótkim basem?

EMiL no tak wyszło praca i takie tam nie było zbytnio czasu się w to bawić i co chwila odkładałem sprawy hi-fi na bok ;)

Dzięki za przypomnienie o LS50 wezmę je pod uwagę :) !!

marcin1987

Z racji usadowienia pod ścianą to co byś nie kupił, to zawsze będziesz miał podbarwiony bas. spróbuj odsunąć sofę od ściany dla samego sprawdzenia co się zmieni z basem.

Wymiary twojego pokoju przypominają mi mój poprzedni pokój, i tam też mogłem ustawić sprzęt tylko na dłuższej ścianie, ale pokój był mocno wytłumiony więc bas też nie dawał się tak bardzo we znaki.

Spróbuj jakieś monitory, może one się u Ciebie sprawdzą. Poczytaj od deski do deski to co piszą koledzy w tym klubie, bo mają doświadczenie i być może w którymś z postów znajdziesz jakąś złotą podpowiedź, chociaż i tak odradzałbym zakup w ciemno.

Moje krótkie pytanko

Czy Caspiany M1 , M2 są następcami intergry caspiana mk1 mk2 ?

Bo myślałem ,że oznaczenie M1 czy M2 jest używane przez roksana do oznaczenia końcówek mocy , ale teraz zobaczyłem że są to integry

Za ile da się wyrwać teraz Roksan M1 ?

Moje krótkie pytanko

Czy Caspiany M1 , M2 są następcami intergry caspiana mk1 mk2 ?

Bo myślałem ,że oznaczenie M1 czy M2 jest używane przez roksana do oznaczenia końcówek mocy , ale teraz zobaczyłem że są to integry

Za ile da się wyrwać teraz Roksan M1 ?

Poszukaj w ogłoszeniach, i na giełdzie hifi. Kolega Stecko ostatnio sprzedawał, według mnie sprzedał w ciągu godziny :) ale zapytać zawsze można

M1 może trafisz od 3500pln jakiś stary i pewnie 70W.

M1 NG (New Generation) 85W to teraz wydatek rzędu 4000-4500pln i na niego raczej poluj.

I tak, jak pisał oley, pogadaj z kogą stecko, ile niedawno wziął za NG.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

mk1=>mk2=>m1=>m1ng=>m2 najnowszy

Nowsze wersje są lepsze od starszych, chociaż co do m1ng i m2 zdania są podzielone.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.