Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

FIRMA

Po tych wszystkich probach zapewne wiedziales czego dokladnie szukasz do swoich focusow to znalazles i to w normalnych pieniadzach,super sprawa.Mnie to czeka tylko troche na odwrot (koumny pod zestaw).

Odnosnie K2 to specjalnie pisze `na moje ucho`bo zapewne jeden bedzie wolal Hegla inny Pama a jeszcze inny CA z jeszcze innymi kolumnami.Ot zycie.

Grunt to znalesc dla siebie optymalne rozwiazanie.

Pozdr.

cześć Kuba w skromnych progach roksanowców;)

Dobrze pamiętam, że zmieniłeś z xindaka pam? Napisz kilka słów o porównianiu kandy vs xindak.

Tak - mam i PA-M i Kandy K2 i chyba tak zostanie przez jakis czas bo obydwa sa b ciekawe i trudno bylo mi sie zdecydowac na drastyczne decyzje :) Kaz dy ma cos fajnego; Kandy K2 na pewni swietnie sie sprawdza w muzyce typu rock; PA-M jest lepszy tam gdzie powinno byc wiecej powietrza; chyba lepszy detal; wiecej smaczkow

PAM ma potężne zasilanie*, to ogólnie bardzo ciekawa konstrukcja. Wbrew temu co wiele osób pisze na forum, jego moc nie kończy się na 20watach:) Pokazały to pomiary:

http://www.stereophile.com/content/lindell-ampx-power-amplifier-measurements

Gain jest baaaardzo niski (20dB vs około 30dB w większości końcówek) i naturalnym partnerem byłby DAC z regulacją głośności np. coś na SABRE ESS9018.

* przy takim caspianie M1 jakość zastosowanych części jest słabiutka. Jest ilość, gorzej z jakością.

Gain jest baaaardzo niski (20dB vs około 30dB w większości końcówek

To prawda- dlatego idealnym partnerem moglo by byc lampowe pre o duzym gainie - przez skore czuje, ze to moglo by byc dobre malzenstwo :)

Nawet takie proste pre - gain 20 dB :)

Brand New Meixing Mingda MC-6R Vacuum Tube PreAmplifier

Specifications

Input level: 1000mV

Gain: 20dB

S/N ratio: 92dB

Frequency response: 5Hz - 100KHz±1dB

Vacuum tubes: 6N6 x1 6N3 x2

Inputs: 2 Groups

Outputs: 2 Groups

Power supply: AC110V-220V 60/50Hz

Volume: 280L x 200W x 150H mm

Weight: 7kg

Kuba,

W dzisiejszych, cyfrowych czasach i poziomami na wyjściu 2 - 2.3v wzmocnienie sygnału w pre ma bardzo ograniczony sens. Ważne jest zbuforowanie po regulacji głośności i wystarczy.

Witam.

Chciałbym dołączyć do klubu z Caspianem M1NG.Powoli kompletuje reszte systemu.Głośniki to Sonus Faber Venere 2.0,dac Matrix Quattro.Juz gra to swietnie,szczegolnie srednica,co jest zapewne zasługa zarowno Roksana,jak i Sonusów.Do wymiany kable,pozostalosc po starym typowo budżetowym systemie.Kable głośnikowe to Wireworld Luna 5.Właśnie mam pytanie odnośnie kabli głosnikowych.Jakie możecie polecić do tak skonfigurowanego systemu.Wiadomo,iż zależy mi na kablach,ktore niczego nie podbarwia,neutralnych.Chce zachowac lekkie ocieplenie,muzykalność,oraz detalicznosc.Budżet okolice 3000.moga być używane.Słyszałem dużo dobrego o Albedo Monolith.Czy ktoś miał z nimi do czynienia?Prosze o podpowiedzi,co warto wziąć na odsluch.Z góry dziekuję za propozycje.

roksan kandy k2 bt - może ktoś miał już przyjemnść słuchać tej integry I coś napisze

Miałem u siebie przez ponad tydzień na odsłuchu Kandy K2 w zwykłej wersji, następnie nowy K2 BT. Nowy Kandy różni się dosyć znacznie od poprzednika. Pierwsze wrażenie to czuć więcej mocy, lepszy drive, szybość i bardziej wyciągnięta (jaśniejsza?) średnica. A co za tym idzie, lepsza przestrzeń i wgląd w nagranie (bardzo ładnie wyciąga różne smaczki z nagrań, których stary K2 nie był w stanie pokazać albo zamazywał). Ale nie ma róży bez kolców :) Dźwięk nowego K2 jest bardziej ofensywny (górna średnica), uciekło trochę tego ciepełka i płynności którą posiadała stara wersja. Odniosłem również wrażenie mniejszej ilości basu (szczególnie tego najniższego). Finalnie więc skończyłem z caspianem M2 który jest w trakcie wygrzewania i już czaruje :) Caspian może nie jest aż tak szybki i nie kipi tak mocą jak nowy K2 BT jednak ma dużo fajniejszą, pełną średnicę (z odrobiną ciepełka), która pokazuje dużo informacji i smaczków bez jej rozjaśnienia. Zejście na basie również lepsze w M2. Spotkałem opinie że caspian ma wycofaną górę, owszem jest jej mniej niż np w K2 ale osobiście nie wyczuwam deficytu, góra pojawia się wtedy kiedy powinna i ładnie wybrzmiewa. Caspian M2 gra u mnie z RLS Triton SE (wersja I) na węglowych SS które to ponoć nie są łatwe do napędzenia i radzi sobie bardzo dobrze z ich wysterowaniem. Bas jest szybki, punktowy, potrafi bardzo nisko zejść a średnica czaruje :) Brak jakichkolwiek oznak zmulenia.

Tym samych proszę o przyjecie do klubu :)

Dla ciekawskich co siedzi w środku nowego K2 BT, dało się zauważyć przez otwory w pokrywie większe kondy w zasilaczu (rozmiarowo takie jak w M2).

Edytowane przez peter250
<br /> peter250 <br />

dzięki, fajny opis, myślę że powinienem spróbować tego BT, bo ja gram na Focus 160 i troche czaru na średnicy to mam z kolumn, bas też jest dość obfity, no i mi brakuje gory i przejrzystości więc może właśnie z BT będzie to udane zestawienie

Edytowane przez krzysiekol

Witam klubowiczów,

Posiadam integre Caspiana MK1 plus kolumny Elac FS67.2, szukam do tego zestawu mojego pierwszego odtwarzacza cd, budżet do 400zł. Czytam posty i przeglądam ogłoszenia ale jest tego tyle, że ciężko się na coś zdecydować. Jak na razie źródłem jest PC (flac), z którego słucham szeroko pojętej elektroniki. Znalazłem coś takiego, co Wy na to?

NAKAMICHI CDP-2E

SONY CDP-X222ES

SONY CDP-227ESD

Jakieś inne propozycje?

Na początek wszystkiego dobrego w nowym roku :-)

Dręczą mnie dwie kwestie.

Pierwsza - czy podlączenie Focusów 140 do K2 to dobry pomysł jeśli chodzi o wykorzystanie ich możliwości?

A druga ... jestem ciekaw jakie podłogówki byście mi polecili do K2? Muzyka od chilloutu do metalu, także potrzebne są dosyć uniwersalne kolumny.

Home: Naim 112x + 150x + SMSL M8 (Tomanek) - Chord Cobra + Focal Aria 926 - Jantzen 13AWG 5N aka Supra; LG 65SJ800V + Xbox One;

Office: Musical Fidelity V-DAC II - Chord Crimson + Musical Fidelity V-CAN II + Grado SR80e

Witam.

Chciałbym dołączyć do klubu z Caspianem M1NG.Powoli kompletuje reszte systemu.Głośniki to Sonus Faber Venere 2.0,dac Matrix Quattro.Juz gra to swietnie,szczegolnie srednica,co jest zapewne zasługa zarowno Roksana,jak i Sonusów.Do wymiany kable,pozostalosc po starym typowo budżetowym systemie.Kable głośnikowe to Wireworld Luna 5.Właśnie mam pytanie odnośnie kabli głosnikowych.Jakie możecie polecić do tak skonfigurowanego systemu.Wiadomo,iż zależy mi na kablach,ktore niczego nie podbarwia,neutralnych.Chce zachowac lekkie ocieplenie,muzykalność,oraz detalicznosc.Budżet okolice 3000.moga być używane.Słyszałem dużo dobrego o Albedo Monolith.Czy ktoś miał z nimi do czynienia?Prosze o podpowiedzi,co warto wziąć na odsluch.Z góry dziekuję za propozycje.

Solid core pasują wg mnie, jantzen solid core bi-wire 6N, jeżeli za tanio to audio revive. Sugerowałbym, żebyś DACa wymienił...

dzięki, fajny opis, myślę że powinienem spróbować tego BT, bo ja gram na Focus 160 i troche czaru na średnicy to mam z kolumn, bas też jest dość obfity, no i mi brakuje gory i przejrzystości więc może właśnie z BT będzie to udane zestawienie

Myślę, że K2 BT może bardzo fajnie zagrać razem z focusami 160 (z innymi dynaudio również). Polipropylenowa membrana i esotec na pewno ujarzmią jego lekko ofensywny charakter. Warto spróbować. Zapomniałem dodać że nowy K2 gra dużo lepiej przy niskich poziomach głośności od starej wersji.

Znaczy co Hegel nie dorównuje? Kandy na pewno nie wykorzysta potencjału focusow, nie ma co na sile szukać taniej bo potem kończy się to sprzedażą.Krzysiekol chcesz dobitnej góry to krell,exposure,atoll.

Caspianowi nie dorowna na pewno czy to przy niskim czy glosnym sluchaniu tak samo Hegel

Jak dla mnie, Caspian to klasa wyżej i dużo bardziej dojrzały i wyrafinowany dźwięk. Jednak nie zapominajmy, że jest dwukrotnie droższy od K2.

Wnioskuję, że Caspian musiał mieć ogólnie więcej plusów, niż ten Hegel, skoro po kilku dniach grania to H80 wylądował "w szafie".

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.