Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

taka cisza od prawie 2 tygodni, że aż straszno jakoś tak się zrobiło ;-)

no chyba, że wszyscy słuchają muzyki ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

tylko pytanie czy sprzedający naprawdę chce go sprzedać ?? ;)

brać zanim się rozmyśli !!

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Najgorsze, że pewnie nie da rady go brać, skoro gość nie będzie chciał dać.

No chyba, że to coś więcej, niż sprawdzanie ceny, jak u niektórych ;)

Jednak, jeśli to prawdziwy zamiar sprzedaży i nie jest drożej niż takie 4k, to brać.

Bo takie cenowe okazje na M1 NG jak rok temu już się raczej nie trafią.

Chyba że M2 poniżej 5k ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

I dużych płyt słuchają :))

post-31299-0-59639100-1353609029_thumb.jpg

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Witam klubowiczów. Przymierzam się do kupna dobrego wzmacniacza głównie do rocka, popu i elektronicznej do około 3000zł, oczywiście sięgnę po używki.

Byłem na odsłuchu, w którym dobierałem kolumny i wzmacniacz w różnych kombinacjach i najlepiej spisał się Nad C356BEE z Kef Q5.

Grało to bardzo ładnie płynnie, gładko, rozdzielczo, z lekkim wykopem, a wysokie tony były idealnie wpasowane w resztę pasma nie wychodząc przed szereg.

Jednak Nad ma troszkę sztuczny dźwięk w porównaniu z np. Creek, który odpadł bo był zbyt jazzowy. Chciałbym by był to wzmacniacz na dłuższe lata i wykazywał się pewną dozą szlachetności w dźwięku.

Czy warto iść w stronę Roksan Kandy K2 czy też sięgnąć po wyższy model NADa C375BEE ?

Podejrzewam, że NAD da mi więcej przyjemności w rocku bo równowaga tonalna osadzona jest bardziej w niższych częstotliwościach dając ładny wykop.

Jak się ma ta cała równowaga tonalna i ogólne charakterystyka dźwiekowa K2 w stosunku do C356 lub C375 ?

Czesc.Sluchalem(tylko w sklepach) nadow 356bee , 375bee i R- K2 rowniez.Jak dla mnie roksan lepszy od nadow.Ale jak masz mozliwosc to sprawdz jeszcze HK-990(podobne pieniadze) bo to tez dobrze grajacy wzmak szczegolnie rocka.Pozdr.

Roksan K2 lepszy od Nadów... no ale pod jakim względem ? Możesz rozwinąć swoją wypowiedź ? Będę wdzięczny ;)

Zapomniałem dodać, że uwielbiam gdy wzmacniacz jest szybki (szybki i mocny bas) więc ważne by miał niezły atak...

A i bym zapomniał dodać... musi to być wzmacniacz "tuszujący" źle nagrane płyty bo tylko takie posiadam ;)

Tak też wygląda na rynku jakość wytłoczeń płyt muzyki, której słucham NIESTETY...

Edytowane przez marcin1987

Powiem CI tak.356bee po przelaczeniu tej samej muzy z ampli denona(2312 jesli dobrze pamietam)zrobilo sie tylko glosniej i wiecej basu(kolumny BandW 683)dla mnie slabiutko.375bee slyszalem tez z BandW CM8 i bylo duzo lepiej ale wlasnie wolno i kluchowato bez jakiejs wybitnej szczegolowosci czy dynamiki ze zbyt duza iloscia basu(mulowato).Poprostu dzwiek nie dla mnie.Bylem troche zawiedziony bo po opiniach 375 mialem powazna chrapke na ten wzmak.Co do roksana K2 to zlyszalem w roznych miejscach i na roznych kolumnach i za kazdym razem super.Otwarte granie,fajna przestrzen,dynamika,gra rowno w calym pasmie bez ostosci czy natarczywosci.Bas szybki i nielatajacy po pokoju w rytm wlasnej muzyki.Nie jestem recenzentem i nie opisze Ci wszystkich wrazen w jezyku audiofilskim ale tak ten wzmak wlasnie odbieram.Nie slyszalem w swim zyciu wiele tych klockow ale w tej cenie dla mnie(powtarzam dla mnie)to pewniak.Niestety dla jednego pewniak to dla drugiego porazka.Jesli Masz gdzie to koniecznie posluchaj.Pozdrawiam.

Tufan Hashemi shows off the Roksan Oxygene

To jest facet, który mi ostatnio na maila odpowiadał:)

A i bym zapomniał dodać... musi to być wzmacniacz "tuszujący" źle nagrane płyty bo tylko takie posiadam ;)

Czekaj i szukaj caspiana m1. Z sensownymi monitorami rock i metal brzmi świetnie.

Ten z ogłoszeń to mój...

Gość Heliand

(Konto usunięte)

Mam pytanie,

głównie do użytkowników Caspianów, jakie polecacie sieciówki do niego?

Otóż, mam do zestawu 3 kable, 2 x Wireworld Stratus 5.2 (były podpięte do transportu i daca Stello) oraz Furutecha 314Ag, z rodowanymi wtykami - do Caspiana. Czyli tak, żeby nie było źle, ale też bez szaleństwa. Niedawno przy okazji przestawiania gratów podpiąłem na próbę Furutecha do daca, a Stratusa do Caspiana. O dziwo, takie połączenie wydało mi się lepsze, tzn. mam takie wrażenie, że Caspian z Furutechem gra nieco bardziej ostro, wysokie dźwięki są mniej delikatne, a po tej zamianie generalnie dźwięk jest wg mnie ciekawszy, może nieco bardziej przestrzenny, ale tu nie jestem pewien, ponieważ wpiąłem też niedawno nabyty IC Van den Hul Orchid, więc może to wszystko razem tak działa. Muszę jeszcze trochę posłuchać, żeby to jakoś sobie poukładać.

W każdym razie pomyślałem, że może warto jeszcze jednak jakiś kabel sieciowy lepszy kupić. Bardzo proszę o jakieś propozycje, i ew. sugestie, jaki to może być efekt.

No i teraz oczywiście zastanawiam się też, czy do transportu warto podpiąć coś lepszego, niż ten Stratus? Niby jakoś specjalnie sieciówki nie spędzają mi snu z powiek, ale może warto?

Stratus ma calkiem ostra gore i troche rozlazly bas, ale jak za te cene to calkiem niezly przewod.

Do transportu moze byc cos z Nordosta, np niezly i niedrogi Magus lub cos z nowej lini.

Orchid bardzo dobry za swoja cene.

W tej cenie wlasciwie bez wad.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Witam stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu caspian m1 i od razu mam kilka pytań, poszukuje do tego zestawu kolumn, okablowanie van den hul cs 122 hybrid, interconekt qed qunex 2 kable zasilające tez do zmiany i pytanie dotyczy także jakie kable proponujecie. pokój to 18m2, muzyka naprawdę rożna ale z przewagą na muzykę amerykańska hip-hop ,rmb, trochę nowych brzmień, ale także i rock czasami, dlatego potrzebuje kolumn które zagrają z taką muzyką naprawdę realistycznie.

myślałem o takich konstrukcjach jak:

Audio Academy Hyperion IV

Kef Q700, Q900

audio physic tempo 6 "używane"

Dali ikon 6 mkII

xavian giulietta

czekam na wasze propozycje

Wiem ze to nietypowy problem z taką muzyką, ale liczę ze możne ktoś z forum spotkał się z takimi upodobaniami

pozdrawiam Paweł

Bez urazy szkoda caspiana do takiej muzy są inne sprzętu. Marcin Atoll gra jaśniej, żwawiej ma więcej wysokich tomów, gra mniej barwnie ale średnica i bas też są w porządku, caspian lepszy do jazzu, czarowania,atoll tam gdzie trzeba szybkości.

Witam stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu caspian m1 i od razu mam kilka pytań, poszukuje do tego zestawu kolumn, okablowanie van den hul cs 122 hybrid, interconekt qed qunex 2 kable zasilające tez do zmiany i pytanie dotyczy także jakie kable proponujecie. pokój to 18m2, muzyka naprawdę rożna ale z przewagą na muzykę amerykańska hip-hop ,rmb, trochę nowych brzmień, ale także i rock czasami, dlatego potrzebuje kolumn które zagrają z taką muzyką naprawdę realistycznie.

myślałem o takich konstrukcjach jak:

Audio Academy Hyperion IV

Kef Q700, Q900

audio physic tempo 6 "używane"

Dali ikon 6 mkII

xavian giulietta

czekam na wasze propozycje

Wiem ze to nietypowy problem z taką muzyką, ale liczę ze możne ktoś z forum spotkał się z takimi upodobaniami

pozdrawiam Paweł

małe sprostowanie kabel głośnikowy to chord odyssey 2 pomoże ktoś?

misiek - serio, to nie jest sprzet do takiej muzyki. Nie to ze sie czepiam po prostu tak uwazam, sprzet audiiofilski nie do nowoczesnej muzyki czy ostrego rocka bo sie po prostu nie sprawdza.

zgadza się w całej rozciągłości ale pomału przekonuje się do muzyki klasycznej i jazzu wiem ze to wielki skok ale taki już jestem , ale w dalszym ciągu od czasu do czasu ta muzyka u mnie zagości czyli co proponujecie do jazzu i klasyki

Potwierdzam że najtrudniej zagrać rocka na większości kolumn które pięknie grają inne rodzaje jak np: Jazz lub Pop. Chyba najlepiej grały u mnie ATC jeżeli chodzi o Rock ale miałem lampowe CD co też dużo dawało.Jednak i tak nie było to idealne rozwiązanie.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

misiek88,

witamy w klubie i gratulacje z powodu zakupu :)

ja tendencyjnie polecę Ci Dynaudio X16 do M1, bo połączenie jest sprawdzone u mnie i u EMiLa ;)

Jeśli chodzi o AA, to kolega stachu19 ma Phoebe III z takim samym zestawem, więc może jego popytaj (chociaż nie "widziałem" go tu już kilka miechów), bo Hypki mogą być za duże.

heliand,

Jak znajdziesz jakąś ciekawą i niedrogą sieciówkę do Caspiana, daj znać, bo też zmiana mi czasem po głowie chodzi ;)

Cześć imienniku :)

Widzę, że M2 połączyłeś z Focalami, jak wcześniej kolega WuMike miał z M1.

Jaka reszta toru (z kabelkami włącznie) ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.