Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli to będzie Twój pierwszy, "trochę lepszy" zestaw audio, to co byś nie kupił, będziesz wniebowzięty. Poważnie.

Będąc w UK z pewnością na heeda nawet bym nie spojrzał. Z dodatkowym zasilaczem robi się chora cena.

Ps. Teraz są wyprzedaże cyrusa 8xd a i nowa leema tucana się znajdzie;)

Ale cyrus to chyba raczej zimne granie ? Ja szukam ciepła ale w tranzystorze ..

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Witaj ponownie Piotr83,

Swojego Caspiana słuchałem prawie ze wszystkimi modelami Studia, łącznie z modelami na specjalne zamówienie, nie były to długie odsłuchy ale małe rozeznanie mam.

Grzegorz u mnie ostatnio był z Aries Reference i zakładam, że gdyby nie to, że moje pomieszczenie jest trudne akustycznie i okazało się dla nich za małe to te kolumny już by się dla mnie robiły.

Rozumiem, że Minasy to już ostateczny wybór po odsłuchu ?? Nie brałeś Aries'ów pod uwagę ??

Nie mniej jednak ja preferuję kolumny Grzegorza ze wzmacniaczami lampowymi.

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Minasy jak na moje potrzeby są wystarczające , w cenie Minasów odsłuchiwałem z 10 różnych modeli kolumn i one grają jak dla mnie najlepiej. Aries to już wyższa cena i są bardziej wymagające. Mi zestaw stereo prócz słuchania muzyki ma służyć na co dzień jako głośniki do telewizora wiec Minasy będą ok. Słuchałem u Pana Grzegorza jego większości kolumn z Heed-em i lampą i powiem , że ten Heed strasznie nie odstawał od lampy , tzn. barwa była podobna.

SQUAD05 i jak caspian według Ciebie pasuje do Minasów ? Dźwięk jest ciepły czy bardziej zimny ?

Macbook Pro , Apple Airport Express ---> Audiolab M-DAC---> Roksan Caspian M1 NG----> Minas Anor IIIs (2,5way) ----> B&W ASW600

Ja wolę ciepłą stronę mocy dlatego gram już chwilę na Caspianie.

O połączeniu Caspiana z Minasami nie chcę pisać gdyż był to dosłownie kilka minut odsłuchu.

Porozmawiaj z Grzegorzem to Ci dokładnie opisze różnice pomiędzy Aries/Aries Reference a Minas.

Moim zdaniem różnica w cenie jest tak nieduża, że warto się zastanowić i posłuchać obu konstrukcji.

mam na myśli to że heed ogólnie gra lampowym brzmieniem bez zasilacza, dół jest całkiem rytmiczny jest barwa ale gra grubą kreską a dynamika troszkę mogła by być lepsza jak i szybkość , mi heed grał z rls callisto III i dobrze się połączył natomiast z dynakami 2/6 za ciepło już było na dole , z zasilaczem troszkę klaruje się jego brzmienie ale nie wskakuje radykalnie poziom wyżej, moim zdaniem caspian zagra ciekawiej od heeda z zasilaczem, ja swojego heeda kupiłem nowego w promocji za lekko ponad 3tys i praktycznie za tyle sprzedałem więc jeżeli masz za 6tys komplet nowy to też nie jest to jakaś porażająca promocja, sprawdź jeszcze caspiana będzie bardziej uniwersalny, większa moc dynamika lepsze wysterowanie kolumn trudniejszych,,

Focal + Naim

ciesze sie, ze nie jestem sam:)

Stanowczo nie jesteś, też ich mam i uwielbiam słuchać, jak jestem sam :))

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

wakacje sie zblizaja wiec lipa , szkoda dobra cena

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

kino w jednym a stereo do drugiego?

jakis slobo przekonywujacy jestes

tylko pamietaj jak bedziesz zamienial f260 na te atc11 to wczesniej pisz do mnie:)

zamieniie je na f220II:D

dogadamy sie:)

Edytowane przez FIRMA

z tego co wiem rozmawiałem w decibelu jakiś czas temu to w platinum jest taki bas że caspian przy tym to mały pikuś :)

wszystko dokładniejsze dynamiczniejsze rozdzielcze przy zachowaniu ogólnej muzykalności ponoć rewela :)

Focal + Naim

moze zj.bac sie srednica z górą kosztem wysterowania tonow niskich

Firma, możesz napisać co masz na myśli ?? nie do końca rozumiem ;)

Edytowane przez squad05

koncowka moze dociazyc bas a srednica i gora moze nie byc juz taka sama jak z integry

wnisoskuje z tego co sie slyszy po dolozeniu konowki chociaz sam nie sluchalem wiec pisze moze:)

jak sam posluchasz to napisz w klubie..

Jest w Krakowie koncowka Platinum w Chillou Studio ale bez pre - moze uda mi sie kiedys podjechac i posluchac.

Chodzilo mi raczej o to ze akurat gora w Caspianie jest lekko "zgaszona" I tu mozna byloby ten aspekt lekko podciagnac - no ale z drugiej strony w cenie Caspiana to byloby juz za dobrze.

Pozdrawiam

akurat proporcja góry do średnicy i basu jest dla mnie bardzo akceptowalna bo nie lubię usilnie wyskakującej lub rozjaśniającej lub zwiększającej sztucznie "powietrze" które często jest słabej jakości , wiecie o czy piszę ;)

ja osobiście trzymam kciuki żeby roksan wypuścił daca i nowe monobloki, kto wie czy nie zagrały by fajnie z dyniami ;)

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.