Skocz do zawartości
IGNORED

Wojna Osetia Płd. - Gruzja - Rosja

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zwykle masz trudności (małpowanie z WI) z przyswajaniem słowa pisanego, bo mnie szło o ostudzenie twoich niepodważalnie głoszonych racji. Trafnie zauważyłeś poczynione przeze mnie nadużycia, ale tylko dlatego, że tu, znaczy się w Polsce, mieszkasz i stąd łatwość wychwycenia fałszu.

Zapytam więc, jak długo mieszkałeś wśród Gruzinów lub Osetyńców?

Za wywołanie obecnego konfliktu odpowiedzialność ponosi tylko Gruzja.Rdzenni mieszkańcy Osetii nie chcą przynależeć do Gruzji i Saakaszwili wykorzystując otwarcie igrzysk prawdopodobnie liczył na wstrzemięzliwą reakcję Rosji.

Będąc rusofobem oczywiście oskarżę o wszystko Rosję nawet odmienność kulturowa religijna Osetii jest ich winą!

Zginęło około 30 żołnierzy gruzniskich i 15 rosyjskich

Cywilów już prawie 2000 a kilkadziesiąt tysięcy ucieka do Rosji.

Kto na tym konflikcie najwięcej zyska?

Gość

(Konto usunięte)

...z tej relacji wynika że Gruzini wjechali na teren Osetii zamieszkanej przez rdzennych mieszkańców nie uznających zwierzchnictwa Gruzji...

No to pewnie wladz popierasz "wyjście" wojsk polskich z terenów górnego i dolnego śląska zamieszkałych w ogromnej większosci przez rdzenną ludność śląską (ostatnio nawet zabiegającą o uznanie gwary śląskiej za język narodowy )i niemiecką ?

A co wladz powiesz o Czeczenii?

Pragnę zwrócić uwagę na ciekawy aspekt sprawy wojny na Kaukazie.Otóż ocena sytuacji w znacznej mierze koreluje z podziałami poiltycznymi u nas,w Polsce.Zwolennicy PiSu jednoznacznie popierają Gruzję a przeciwnicy są bardziej umiarkowani.Czyżby to wynik przyjażni obu prezydentów?

jacch

W kwestii poszanowania praw mniejszości Czeczeni też mają to i owo na sumieniu.

Generalnie na Kaukazie wszyscy uciskają wszystkich!

jacch

o czym piszesz?

Gdyby Estonia była autonomią w obrębie naszego kraju i na przykład PiSdraki u władzy zechciały to zmienić wysyłając wojsko do zajęcia Estonii i pozwalając strzelać do każdego to byłby porównywalny przykład...

Jacch

No i co z tego?

Ale załóżmy taka hipotetyczną sytuację.Mieszkańcy Górnego Śląska w referendum ogłaszają chęć oddzielenia się od Polski.90% głosów za oddzieleniem.Co byś zrobił gdyby to od Ciebie zależało?

Wysłałbyś wojsko i policję?

jacch

Chodzi mi tylko o to,że w tej całej awanturze nikt nie jest bez winy.

Gruzja bo nie potrafi dogadać się z mniejszościami a Rosja bo wykorzytuje te waśnie do własnych celów.Nie jest to taki biało-czarny scenariusz jak przedstawiają to nasze media.

A nic nie usprawiedliwia zabijania ludzi!

Gość

(Konto usunięte)

To fakt, że Gruzja ma kłopoty _wewnętrzne_, jesli już to Rosja powinna poprosić międzynarodowe siły o interwencje, tyle, że nie było ku niej podstaw.

Myślę, że chodzi tu po pierwsze o ropę, a druga kwestia to chęć przystąpienia gruzji do NATO.

Ja natomiast nie rozumiem prezydenta Gruzji.Na co on liczył?Czy jest tak głupi i naiwny myśląc,że w czasie olimpiady Rosja nie zareaguje?

Poziom przestrzegania prawa przez Rosjan na bardzo niskim poziomie-bandycki narod,bandyckie metody.uplynie jeszcze wiele wody,jesli w ogole,zanim zajda zmiany w rosyjskim społeczenstwie na tyle i wtakiej ilosci ze wyłoni sie nowy sposob myslenia i zginie ciemnota.

• Redaktorzy

"Gruzja bo nie potrafi dogadać się z mniejszościami a Rosja bo wykorzytuje te waśnie do własnych celów."

Ja bym to inaczej zaakcentował. Rosja nie wykorzystuje tego, Rosja to inicjuje i podsyca. Jak inaczej wytłumaczyć fakt, że mimo że od XIX wieku (kiedy Rosja podbiła Kaukaz) Rosjanie uważani są na tym terenie za najgorszą zarazę, zaś obywatele "powierchności kapkazkiej" są w Rosji dyskryminowani, napadani i linczowani (w samej Moskwie, a niedawno paskudna afera w Karelii), to nagle znajdują się mieszkańcy Kaukazu, którzy głośno deklarują chęć przestąpienia od Federacji Rosyjskiej? Mimo że wiadomo świetnie, co Rosja robi z takimi, którzy z tej cudownej federacji na przykład chcą wystąpić, jak swego czasu Czeczenia?

Jedynym wytłumaczeniem jest, ze Rosja korumpuje lokalne zrusyfikowane elity w takich miejscach jak Abchazja czy Osetia, które następnie już same ciągną swoich obywateli, tym czy innym sposobem, w objęcia "matuszki". Pomagają w tym nieprawdopodobne nadużycia samej Rosji, jak wyłudzenie jakimś sposobem mandatu pokojowego w Osetii (mimo, że Rosja jest tam stroną konfliktu), co wykorzystano skrzętnie na rozdanie Osetyńcom rosyjskich paszportów. Dalszą konsekwencją jest inwazja na Gruzję w celu "obrony rosyjskich obywateli" świeżego chowu.

"Ja natomiast nie rozumiem prezydenta Gruzji.Na co on liczył?Czy jest tak głupi i naiwny myśląc,że w

>czasie olimpiady Rosja nie zareaguje?"

Tego nikt nie zrozumie natomiast ja zrozumiał jego przyjazn z prezydentem brata.

p.S.

Może uwierzył że prezydent Kaczyński jest możnym tego świata i reprezentuje ich poglądy?

Przed chwilą słyszałem jego nawoływanie do pomocy nie tylko słownej w wywołanym przez siebie konflikcie.

Gruzini zabili dużo cywilów i zrobili duże spustoszenie lecz politycznie stracili wszystko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.