Skocz do zawartości
IGNORED

Wojna Osetia Płd. - Gruzja - Rosja

suluben

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

...Człowieku, Jane's nie jest "portalem jak każdy inny", tylko firmą od dziesiątków lat specjalizującą się w zbieraniu i publikowaniu informacji militarnych. Zapewne nie widziałeś dorocznych zestawień Jane's o flotach świata, armiach świata, siłach powietrznych itd. Opracowania Jane's ma na półce każdy wojskowy interesujący się obcymi armiami...

Człowieku jozwa ten portal jest tak specjalizujący się i wiarygodny jak inny fachowy w swojej dziedźinie np. Hifi i miusik, albo "nasze" audiostereo?

...ma na półce każdy wojskowy interesujący się obcymi armiami...

Rozumię, że znasz wielu takich skoro tak twierdzisz.

>jacch, 28 Gru 2008, 12:18

>Człowieku jozwa ten portal jest tak specjalizujący się i wiarygodny jak inny fachowy w swojej

>dziedźinie np. Hifi i miusik, albo "nasze" audiostereo?

Czy ten debil rozumie cokolwiek z tego o czym pisze?

Lepiej się jacuś o węglu wypowiadaj, a nie o rzeczach o których nie masz pojęcia.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Na pewno debilu większe niż ty w swojej wyuczonej dziedzinie...o elektrowniach, elektryku z Bożej łaski.

I jeszcze jedno:

Zawsze myślałem , że wojskowi/rządy takie informacje czerpią z danych ...wywiadu, swojego, albo dzięki wymianie info. pomiędzy agencjami wywiadowczymi.

A tu proszę...NIE! Mają przecież Jane`s!!!!!! i to 24/dobę :P

I jeszcze jedno, a skąd Jane`s czerpie dane?

Od wywiadów wojskowych, czy wywiadów z politykami?

A może mają swój wywiad? A może jak jumbo...magiczną kulę?

Jumbo pomóż.....

>jacch, 28 Gru 2008, 18:33

>I jeszcze jedno, a skąd Jane`s czerpie dane?

> Od wywiadów wojskowych, czy wywiadów z politykami?

>A może mają swój wywiad? A może jak jumbo...magiczną kulę?

Z wszystkich tych źródeł o których piszesz. Nie jestem pewny magicznej kuli, ale podobno mają :-).

Dla twojej wiadomości; pierwszy Rocznik Floty Thomas Jane wydał w 1898 roku (tak, mają już 110 lat!).

Chyba są nieźli, skoro utrzymali się w biznesie przez tyle czasu.

A wracając do meritum: spodobał ci się artykuł z Altaira

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem Europejczykiem.

Właśnie w Wiadomościach obejrzałem reportaż z Osetii. Wjazdu nie ma, gruzińskie wsie spalone, mieszkańcy wypędzeni. Takie mi myśli chodzą po głowie:

-ten Saakaszwili to nie tylko debil ale i zbrodniarz

-Europa pomruczała i ucichła, Amerykanie to samo albo jeszcze mniej. Czy to już tradycja?

-czy naprawdę nie ma bata na chude ruskie dupsko???

Jestem Europejczykiem.

Jaro > Nie ma się co dziwić. Osetyjczycy napadli to rosjanie zajęli w odwecie. Nic dziwnego w tym nie ma. A polityka jaka jest prawie każdy wie, o kilka zabitych dechami wioch, nikt z polityków na arenie międzynarodowej nie będzie walczył, tym bardziej, że stracić tylko można.

A Saakaszwili to zbrodniarz i do tego idiota.

Wiem, wiem jacuś. Na temat to nie masz kompletnie nic do powiedzenia, ale o kozaczkach to i owszem.

Najlepiej przy tym pozostań ;-).

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

...Dla twojej wiadomości; pierwszy Rocznik Floty Thomas Jane wydał w 1898 roku (tak, mają już 110 lat!)...

Mógł nawet na kamiennych tablicach, nie robi to a mnie najmniejszego wrażenia. Ot grupa pasjonatów robiąca przy okazji jakiś tam interes. Pewnie warto ich poczytać, tyle że ty im nadajesz magiczną siłę argumentu ostatecznego.

Dla mnie ważniejsze jest co piszą w wiekszości gazet jak i to jaka jest reakcja polityków naszych i zagranicznych( zapewne wiesz, ze ich wiedza na ten temat jest znacząco większa od naszej), a ona jak nigdy jest zgodna choć zróżnicowana w tonie. Jestem przekonany, że tylko względy polityczne powodują brak ostrzejszej reakcji z ich strony.

P.S

Skoro reakcje świata i twoje na konflikt w Gruzji są tak różne...widać nie czytają Jane`s ;p

>jacch, 29 Gru 2008, 02:07

O Jane's:

>Ot grupa pasjonatów robiąca przy okazji jakiś tam interes.

>Pewnie warto ich poczytać, tyle że ty im nadajesz magiczną siłę argumentu ostatecznego.

>Dla mnie ważniejsze jest co piszą w wiekszości gazet (...)

Wiesz jacuś, jesteś naprawdę słodki! Twoja niewiedza (czy głupota) powaliłaby na kolana słonia :-).

>Skoro reakcje świata i twoje na konflikt w Gruzji są tak różne...widać nie czytają Jane`s ;p

Kolejny dowód na twoją immanentną głupotę.

Jakie reakcje? Jakie różnice? Ja też potępiam postępowanie Rosjan i uważam, ze według prawa międzynarodowego Osetia Południowa i Abchazja są częścią Gruzji. Ale rzeczywistość jest taka, że od dłuższego czasu Gruzja nie sprawuje realnej władzy na tych terytoriach. Niestety sama popełniła wiele błędów i nie próbowała dogadać się z Osetyńcami i Abchazami.

W swej głupocie utożsamiasz moją krytykę Saakaszwilego z wydumaną aprobatą dla postępowania Rosji.

Walnij się w niskie czółko i zapłać komuś, żeby myślał za ciebie bo sam wyraźnie nie dajesz rady.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Tak w skrócie, bo juz mi się odechciewa przepychanek z głupim.

Winą za wiadomy konflikt obarczasz Gruzinów, tymczasem każdy mądry człowiek wie/mówi w TV/pisze w gazetach, że rozrube chciała i wywołał Rosja z czysto pragmatycznego powodu...dziengi/ropa.

P.S.

Ty dalej licz gaziki jadące przez wąwóz, spisuj rejestracje i rodzaje kałaszy...razem z kolegami z Jane`s.

I żyj w przekonaniu,że posiedliście ostatnią tajemnice tego świata.

Powodzenia.

>jacch, 30 Gru 2008, 11:12

>Tak w skrócie, bo juz mi się odechciewa przepychanek z głupim.

Z ust mi to wyjąłeś :-)!

>Winą za wiadomy konflikt obarczasz Gruzinów, tymczasem każdy mądry człowiek wie/mówi w TV/pisze w

>gazetach, że rozrube chciała i wywołał Rosja z czysto pragmatycznego powodu...dziengi/ropa.

Ale z ciebie jajcarz! Najpierw piszesz, jak to przekaziory robią ludziom wodę z mózgu, a potem robisz z nich najwyższy autorytet.

Ty jacuś słowa pisanego nie rozumiesz? Ja cały czas winą obarczam Saakaszwilego, a nie biednych Gruzinów. To wcale nie jedno i to samo.

Jestem Europejczykiem.

Tym razem coś, co jacuś powinien być w stanie zrozumieć. Żadnych liczb, danych technicznych, analiz strategicznych ;-).

Nasz ulubieniec Saakaszwili odwołał szefa połączonych sztabów Gruzińskich Sił Zbrojnych Zazę Gogawę.

Gogawa zeznając przed komisją parlamentarną (nowy pupil jacusia)uznał swoją część odpowiedzialności za wynik wojny. No i co się stało? Gogawa został szefem Policji Granicznej w randze wiceministra spraw wewnętrznych. Taki gruziński złoty spadochron za trzymanie mordy na kłódkę. Kto został nowym szefem połączonych sztabów? W miejsce generała podpułkownik (oczywiście po amerykańskiej szkole)! Szeregi wiernych generałów musiały się poważnie skurczyć a jakoś nie słychać, żeby Rosjanie któregoś zastrzelili.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Zrozum wreszcie łośle....nie wazne kto rządziłby w Gruzji, ja, ty ktoś inny.

Scenariusz wydarzeń może i troszkę by się różnił, ale finał zawsze byłby ten sam.

A ty dalej gardłuj...

>jacch, 31 Gru 2008, 09:57

>Scenariusz wydarzeń może i troszkę by się różnił, ale finał zawsze byłby ten sam.

Taaaa? Czyli wszystko z góry wiadomo? To może dla oszczędności rozgonić parlament?

Ty jacuś to prorok jesteś, czy ki ... :-)?

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

...Taaaa? Czyli wszystko z góry wiadomo? To może dla oszczędności rozgonić parlament?...

Konflikt Rosja - Gruzja...cały czas...natłok informacji ;ppp

EOT. Szkoda czasu na zagubionych głupców.

A ty dalej gardłuj...gardłuj...

Obecny minister obrony Gruzji jest z wykształcenia kim???

Lekarzem psychiatrą. Czyżby Saakaszwili ufał już tylko psychiatrom?

Jestem Europejczykiem.

Amerykanie przymierzają się do spuszczenia Saakaszwilego:

"Two unequivocal, but ultimately flawed, principles guided recent U.S. policy towards Georgia. First, the United States supported the Saakashvili government, rather than promoting broader Georgian democratic development. Second, the United States backed reuniting Georgia’s territorial integrity, rather than acting as an honest broker to resolve the frozen conflicts with South Ossetia and Abkhazia. The strong personalized ties that developed between Washington and Tbilisi prevented the United States from using its power and influence to credibly restrain the Saakashvili government from adopting a military solution. U.S. reluctance to encourage Georgia to consider alternative sovereign formulas to resolve the frozen conflicts further emboldened Georgian hardliners."

I może najciekawsze zdanie:

"Over time, the Georgian regime’s domestic policies and priorities themselves became official U.S. policies and goals, leading to an unhealthy capture of U.S. foreign policy by Tbilisi."

Trochę późno się zorientowali, ale lepiej późno niż wcale.

Jestem Europejczykiem.

Pentagon nie jest zachwycony gruzińską armią. Właściwie nawet wkurzony, skoro tajny raport przeciekł do prasy: "The Georgian military, which was routed in August during a brief war with Russia, suffers from widespread mismanagement and unqualified leadership, and is in need of extensive reforms to become a modern fighting force, according to a classified Pentagon assessment. The assessment, by a team of American military officers that worked quietly in Tbilisi, offers a clinical view of a politicized military culture and substandard practices in a country lobbying to join NATO while embroiled in two bloody territorial disputes with Russia.

The report (...) made implicitly clear that after more than a decade of American training and nearly five years of heavy investment by President Mikheil Saakashvili, Georgia’s military remains immature and ill prepared.

Georgia’s armed forces, the report said, are highly centralized, prone to impulsive rather than deliberative decision making, undermined by unclear lines of command and led by senior officials who were selected for personal relationships rather than professional qualifications."

Obama będzie miał nad czym myśleć, bo jak widać Saakaszwili to mało perspektywiczne rozwiązanie ;-).

Jestem Europejczykiem.

• 1 miesiąc później...
Gość

(Konto usunięte)

Soros ostrzega: Rosja może być jeszcze groźniejsza

Znany amerykański finansista George Soros obawia się, że w wyniku spadku cen ropy naftowej Rosja może stać się dla świata jeszcze większym zagrożeniem, niż była dotychczas.

"Dopóki ceny nośników energii nie zaczną rosnąć, a gospodarka rosyjska - odbudowywać się, dopóty możliwe są (ze strony Rosji) nowe awantury wojenne za granicą i nasilenie represji wewnątrz kraju" - ostrzega Soros w artykule "Geopolityka taniej ropy", opublikowanym w poniedziałek na łamach dziennika "Wiedomosti".

Finansista podkreśla, że "przy Władimirze Putinie nacjonalizm zastąpił komunizm w roli panującej ideologii". "Władcy Kremla prowadzą przerażającą grę geopolityczną, próbując chociażby częściowo przywrócić (Rosji) potęgę z czasów radzieckich" - pisze Soros....

http://biznes.interia.pl/news/soros-ostrzega-rosja-moze-byc-jeszcze-grozniejsza,1260402

Gość

(Konto usunięte)

...no jacchcik teraz Soros do pomocy...to już zrezygnowałeś z kurdupli i Saakaszwilego...

A jakie to ma dla ciebie znaczenie?

Wiesz łośle, nie potrafisz skupic uwagi na meritum i stąd twoje problemy z postrzeganiem rzeczywistości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.