Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybym używał tylko dużych szpul 26,5cm na naby, to nie było by problemu. Ale tak, to za każdym razem gdy ściągam naby, to wylatują mi te gumki z tych nacięć. A mam kilkanaście ładnych szpul 18cm (Agfa,Basf)

Witajcie.Jaka sympatyczna dyskusja.Kasjel - na Twój problem pomogą naby AKAI bo zaciskają się na osi.Co do oringów.Jeśli są w nabach revoxowych i do tego szpule revoxowe - to pięknie się zatrzaskują i nie ma śladu luzów, ale niestety tak dobrze nie jest - inne szpule mają różne wymiary( generalnie ciut mniejsze niż revoxowe i nie zaciskują się do końca, co nie przeszkadza w dobrym uszczelnieniu, ale myślę, że Nasze naby mają idealne rozwiązanie przez docisk szpuli na tym gwincie.Rzeczywiście pewnie coś tam trzeba będzie podkleić,żeby nie tarły powierzchni szpuli.

MAG - masz przed sobą urocze zadanie - zrobić stojak lux. Przypomina mi się moje projektowanie, rysowanie,spawanie i tak dalej. W każdym razie moje stojaki znacie z wątku KIlupa i Kasjela.Mogę jedynie stwierdzić, że może piękne nie są, ale za to idealnie spełniają zadanie.Mogę magnetofon przestawiać o dowolny kąt i zmieniać nawet jak mi się znudzi.Najważniejsze, że magnetofon nawet nie drgnie podczas przewijania taśmy 26cm. Co do mnie - preferuję dla wygody ustawienie magnetofonu pod kątem ok 75 stopni - muszę go mieć pod ręką.Pozdrawiam wszystkich - Jacek

Otwór szpuli [mm] typ II wg OIRT od minimum 76,2 do max 76,3

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

czyli średnica Naba powinna wynosić max 76,2 +0,00 żeby wszystkie szpule wchodziły

Adaptery NAB niestety muszą mieć w miarę miękką gumę, pewnie dociskającą i chroniącą przed zarysowaniem. Konaktowałem się mailowo z producentem pasków klinowych - otrzymałem nr telefonu do działu produkcji. Jak będę miał więcej luzu, zadzwonię tam i przy okazji zapytam, czy gumy do NAB'ów byliby także w stanie wyprodukować. Proszę więc Was o podanie wymaganych wymiarów tychże gum. Miejmy nadzieję, że koszt nie będzie duży i NAB'y forumowe będą pełnowartościowe.

dulon184, jak dożyję, to w piątek zrobię zdjęcia i opiszę wymiary nóg do Koncerta.

Dobrej nocy.

Ja sobie sprawiłem taki stojak.W pełni profesjonalny,tylko na razie dalej stoi w połowie pusty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie,ale do forumowych nab nie będą potrzebne oringi( mam nadzieję)- myślę, że docisk gwintem załatwi wszystko.Maniuś testował na swoim Teacu i pisał, że nie ma żadnych luzów.Natomiast z pewnością przydałyby się zapasowe do revoxowych,ale może wystarczą te z Warszawkiego Wolumenu - jakby coś Marek-41 nas poratuje.Dopiero jak dostanę w rękę forumowe naby i przetestuję - będę wiedział, które są najskuteczniejsze, ale jakby nie patrzył - tylko Akaiowe dociskają naba do osi silnika tylko nie są tak efektowne jak revoxowe alu i nasze forumowe.Jest jeszcze jedna ważna zaleta tych dużych alu i naszych forumowych - będą przez swoją masę centrowały szpulę podczas przewijania.Pozdrawiam - jacek

Co do centrowania to normy podają że średnica wewnętrzna i zewnętrzna krążka nie powinna wykazywać większego bicia we wszystkich kierunkach i muszą być wykonane z dokładnością minimum 0,125mm (0,005cala)

Dulon.Jak myślisz,że ten gustowny stojaczek,to tylko dla JVC-ERA.Nic z tego.Co prawda teraz stoją tam już dwa duplikatory,ale na samej górze bedzie się błyszczał Revox PR-99 MkIV.Niech ja go ,tylko dostane w swoje łapki po uruchomieniu z serwisu.A forumowe naby będą uwiecznieniem dzieła.

jacku .

A gwint bedzie mial duzy skok ? Zeby nie trzeba było zakręcac i zakręcac ..Obiektywy fotograficzne maja jakies mocowanie bagnetowe ,czy jakos tak .

Pewnie tam są użyte normalia, każde odstępstwo podnosi koszty

Istnieje prosta metoda wyważania dynamicznego części wirujących [mogę ją podać konstruktorom na PW]w niewielkim stopniu by komplikowała budowę NAB-ów,ale bez ujemnego wpływu na czas i wygodę obsługi.

Ustalanie wzajemnej centrycznej pozycji NAB-ów do zakładanej na nie szpuli też do skomplikowanych

nie należy przypomina sobą zestaw do toczenia zewnętrznej powierzchni rur bez korzystania z uchwytu samocentrującego tylko przy pomocy dwóch stożków[ jednego umieszczonego ma wrzecionie a drugiego na na koniku]. Zresztą zrobicie jak chcecie do usuwania luzów może Wam posłużyć nawet troczek od długich gaci.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.Mam kilka opisów taśm ale nie posiadam skanera,wątek o nich możecie ciągnąć albo patrzeć spokojnie bez żalu jak zdycha.

dulon184, 7 Paź 2008, 00:37

Na pewno nie będzie to gwint drobnozwojny bo trzebaby pół dnia te Naby dokręcać:-)Lepszy będzie trochę większy skok, ale bez obaw ten gwint nie jest aż tak długi aby ręce rozbolały...

dulon184>to pytanie do Pawła, ale już widzę , ze odpowiedział.Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrówka, bo pogoda licha, coś mnie bieże - i podleczam gardło syropem z czarnego bzu własnej roboty.Mam stojaki do magnetofonów własnej roboty - kolumny i syrop do leczenia podraźnionego gardła.Trzymajcie się - jeszcze raz pozdrawiam - jacek

Wklejam parę wersji moich bałaganiarskich stojaków wraz z zasilaniem hermetycznym - toż to metal i nie chciałbym , aby na stojaku pojawiło się 220V:

Ukryta Zawartość

post-8926-100003980 1223389448_thumb.jpg

post-8926-100003981 1223389448_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze zasilanie do każdego takie jak poniżej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Jacekk011

Znakomita kolekcja. Widzę teraz, że posiadasz najwyższy, uważany za szczytowy model szpulowca Akai.

Czy możesz porównać jego brzmienie w stosunku do Revoxa. I opisać troszkę ich wady i zalety (szczególnie brzmienie) biorąc pod uwagę swoje personalne odczucia.

Mam dylemat, bo w piątek będę mieć okazje kupić albo tego, albo tamtego.

Dzięki.

żółwik>Mój Akai nie jest najwyższym - bo to GX635D, a najwyższy był 746 , ale i tak ten co mam najbardziej mi się podoba ze wszystkich Akai, dlatego go mam.Wogóle to był pierwszy kupiony przeze mnie porządny szpulak i uwielbiam go przede wszystkim z powodu wyglądu, budowy - majstersztyk.Ale jest czterośladem i autorewersem - te wodotryski mi nie imponują bo jestem zwolennikiem tylko jednego rozwiązania szpulowca - dwuślad!!!! i minimum 19cm/s przesów.Jak masz dylemat co kupić Revoxa i Akai - to masz problem - obydwa są bardzo dobre.Dlatego proponuję kupić obydwa.Natomiast musisz się zastanowić co chcesz - ja zawsze doradzam dwuślady. Acha jeszcze jaki revox - bo to też ważne.Jeśli czteroślad to kupuj Akai bo będzie lepszy, jeśli revox jest dwuśladem to kupuj revoxa.B-77, PR i wyżej grają podobnie - czyli genialnie. Absolutnie wierne nagrania.Akai też nagrywa wspaniale i nieco cieplej - taki ma tor elektroniki - więc bardzo się uzupełnia w domu z ostrym revoxem. Revoxy są tańsze od Akai - to też trzeba przemyśleć.Akai - to mechanika cudowna, dokładna, precyzja, tor przesuwu idealny,cichy - same zalety z wyjątkiem czterech śladów, Revox jest mniej precyzyjnie zrobiony, ale za to bardzo przyjazny dla użytkownika, najczęściej korzystam z Revoxów, lubię bardzo na nich pracować, są proste i to jest ich zaleta.Żółwik - ja bym kupił obydwa, ale pierwszego revoxa.

Witaj Jacku.Zdrowia ci życze,bo coś ci szwankuje.

Żółwika żeś postawił teraz pod fajnym wyzwaniem.Oby nie poszedł z torbami.

To już nie są żarty,bo kasa spora.Ja dalej czekam na swoje.Coraz trudniej mi wytrzymać,ale cóż mam zrobić.Powodzenia.

Marian>Akai mam już z 5 lat, a reszta w międzyczasie.Wcześniej miałem jeszcze Grundiga TS1000, ale miałem z nim wiele problemów i kupił go jakiś elektronik.Marian, ja generalnie nie zbieram sprzętu, bo to wszystko co widzisz użytkuję codziennie, nagrywam, przegrywam,bawię się szpulami, mikserami, ale wszystko to jest dla muzyki, po prostu słucham godzinami muzyki i głównie ze źródeł analogowych, więc gdybym miał jeden magnetofon - to bym go szybko zajechał, a tak raz jeden gra , raz drugi, raz gramofon, raz cedek i jest dobrze - tylko kolumny i końcówka mocy i mixer pracują nonstop , ale te sprzęty się tak nie zużywają jak magnetofony, chociaż powiem Ci, że mój stareńki Revox B-77 gra wspaniale, a ma 30 lat!!!Kiedyś to robiło się sprzęty.Generalnie jak widzisz - zajob pozytywny - wszyscy tu trochę mamy zajoba pozytywnego.Ja w każdym razie wśród Was czuję się normalnie w przeciwieństwie do otoczenia , w którym żyję.

Miałem przyjemność być u MArka-41 i też u niego czułem się normalnie, a On mam nadzieję u mnie - po prostu tutaj w tym wątku są specjalnego rodzaju ludzie - nie potrafię tego opisać, ale się rozumiemy i to mi wystarczy.Pozdrawiam wszystkich serdecznie - Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi