Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

rafal996, 7 Lis 2008, 17:43

Nie pisałe o Koncercie .

Ten jest superancki

Porównaj z moja fotka w tym wątku -też oncert ,ale szpule alu i srebrne NAB-y

Dzięki za informacje. Na razie się zastanawiam i rozglądam, wiem że ludzie kupuja na ebayu i to się ponoc opłaca, więc jak się coś trafi okazyjnego, to może zaryzykuję. Szczególnie poszukuję taśm na szpulach 26,5 cm i pustych szpul 18 cm. W razie czego dopytam Cię na PW.

Był przed chwilą zestaw Koncert + Radmor, a czy ktoś jeszcze pamięta taki, skromniejszy komplecik?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17871-100001989 1226078716_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do mielinskiego:

Cieszę się, że masz polski magnetofon na prawdę światowej klasy. 6 lat "siedzę po szyję" w omawianej dziedzinie i zdanie nie zmienię.

A oto moja bawialnio - sypialnia (naramienny i najsdoskonalszy sprzęt do pracy schowany w szafie wraz z całym osprzętem):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy, mam pytanie trochę mało związane z tematem. Ale postanowiłem zadać je w tym wątku, gdyż są tu praktycy wysokiej próby.

Otóż zakupiłem używane kolumny (mniejsza o większość jaka firma i model).

Jako że czuły zmysł powonienia to moje utrapienie i przekleństwo, po zbliżeniu nosa do tych kolumn poczułem zapach spalenizny (bardzo wyrażny i ostry). Wyjąłem gośnik basowy i zauważyłem, że jako wypełnienie izolacyjno-akustyczne, jest tam zastosowana wełna szklana (taka jak do izolacji na budowach) i to ona wydaje taki zapach.

Czy to możliwe, aby przetworniki w glośnikach tak się nagrzewały podczas pracy, że spowodowały ten zapach spalenizny ?

(Uprzedzam pytania-głośniki są wizualnie i technicznie w super stanie)

Tym zapachem spalenizny, przeszedł też spód obudowy i to tam go poczułem po raz pierwszy.

Moja żona prawie nic nie czuje, ale dla mnie jest to intensywne doznanie.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim zapachem we wnętrzu kolumn?

czarrek>nie spotkałem się, z takim przypadkiem.A zapach jest z wnętrza, czy po prostu zestaw głośnikowy czuć może papierosami, a wełna dosć dobrze ten zapach pochłania.

ja bym to wywalił i wcisnął wełnę owczą, ma najlepszy współczynnik pochłaniania dźwięku.

Co do mnie - mam już B-77 - wywalił się układ sterujący funkcjami play , rev, for, rec - po wymianie - wszystko jest świetnie.Dwa dni budowałem podtawę pod ramie od duala i własnie robię pierwsze nagrania na B-77 z tego ustrojstwa.Jest nieźle, ale chcę,żeby było jeszcze lepiej - wiec bawię się nadal. Ramię z duala 606 dołączyłem do napędu Technicsa SL-23 A.Pozdrawiam wszystkich - Jacek

PS piękne zdjęcia wklejacie naszych Koncertów i Radmorów - niezapomniane czasy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Kasjel:

Dzięki ;-). Zaraz dorzucę jeszcze kilka fotek ;-). Polskie audio to moja pasja...

Do Marek-41:

Rety! Gdzie, jak, kiedy? Nie musi być Akai, potrzebne mi cokolwiek...

Do rafal996:

Dzięki ;-). A Koncerta mogę tylko polecić ;-). Merkury też przyjemny, acz już niestety scalone końcówki mocy :-(. Arie też mam, fotka poniżej :-).

Do JanPeter:

Ach te ZG-40C... Chciałbym mieć, ale niestety już mi się nigdzie nie zmieszczą :-(. I czy ja widzę M2406QD?... Mało z krzesłą nie spadłem z wrażenia... Jak to się sprawuje?

Do wszystkich:

A jednak Koncert nadal budzi wielkie emocje ;-). Tylko te NABy... Jedyna okazja, by skompletowac fabryczny zestaw z koncertowymi NABami i szpula z logo Unitra ;-). A poniższe fotki... Może nieco obok tematu, za co przepraszam, ale myślę, że warte zobaczenia ;-).

Ukryta Zawartość

post-21242-100001969 1226091606_thumb.jpg

post-21242-100001970 1226091606_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naby mi się trafiły przy okazji kupowania tasm.Już pare lat temu.Długo nie miałem ich na co załózyć,czyli odwrotnie ,niż u ciebie.Troche cierpliwości,a swoje też zdobędziesz.

Do mielinskiego:

Odnośnie do ZRK czterokanałowego, to sprawuje się wspaniale. Jednego dostałem prawie 6 lat temu - po oczyszczeniu obudowy z kurzu ruszył od razu i sprawuje się wręcz w 101% niezawodnie - zero ingerencji w elektronikę. Moim zdaniem - po "Koncercie" jest to najlepszy magnetofon prod. ZRK pod względem jakości odczytu/zapisu. Nawet Opusa "przebija". Piękne, "lampowe" brzmienie i bardzo małe szumy. Znakomicie nagrywa na taśmie, do której go fabrycznie skalibrowano.

Drugiego M2406QD - dzięki uprzejmości przyjaciela - dorwałem za śmieszne pieniądze. Niestety ktoś się nieumiejętnie z nim obchodził i konieczna będzie wymiana wielu kondensatorów.

Polecam przejrzeć stare strony wątku - pisałem już coś o tym magnetofonie i umieściłem wyraźniejsze zdjęcie.

Do Kasjela:

Przy użyciu organów Eltra B11, mikr. MDU 24, automatu perkusyjnego "Rytm 16" oraz "Koncerta" z taśmą ORWO 106 stworzyłem niecały rok temu akademicką parodię "Jozina z Bazin" pt. "Paweł Jarzy" - w pełni analogowo. Mam to także przekonwertowane do postaci cyfrowej, więc mogę ewentualnie przesłać link na PW ;).

Marian obiecał,że dziś wszystko będzie wiadomo i pewnie jest, ale ostatno skarżył się na kłopoty z internetem...Zaraz do niego zadzwonię...

Do czarrek

Tak jak napisał Jacek wyrzuć to dziadostwo wysprzątaj środek i zastosuj coś naturalnego wełna owcza jak najbardziej może być bawełna tylko czysta , po pierwsze wszystko tego typu jak wełna mneralna itp powoduje że w środku obudowy robi nam się niezły kondensator elektryzuje się i jest do bani , wełna i bawełna nie maja nic z tych objawów więc do dzieła Kolego i powodzenia

Swoja droga wełnę owcza stosowałem juz 20 lat temu i działa:)

audiomagia.blogspot.com

Dzięki koledzy za zainteresowanie i porady.

A to naprawdę porządne kolumny. Nawet fronty mają wyłożone takim aksamitnym materiałem. Czego do tej pory nie widziałem.

ps.A jaką wełnę proponujecie, to znaczy w jakiej formie? Jakiegoś materiału z wełnianej narzuty na łóżko? Mam taką kapę z wełny, bardzo grubą. Czy to byłoby dobre? Przychodzi mi jeszcze na myśl wełna z poduszek nią wypełnionych ?

Rozmawiałem z Marianem w sprawie Nab.Sprawa jest już załatwiona i w środę ruszamy z produkcją.Trochę to trwało bo facet, który to wykonuje musi przestawić specjalnie maszynę pod nasz produkt a musiał się też wywiazać z innych zamówień.Marian nie mógł osobiście o tym Was powiadomić, ponieważ padł mu komputer.Przepraszamy za poślizg czasowy i prosimy o wyrozumiałość.

Dołączam się do pytania Dulona.Zamówiłem kilka kompletów,nie tylko dla siebie,więc kwestia ceny jest dość istotna.Paul,bądz szkrzynką kontaktową,jak Marianowi nawalił net.

czarrek>tutaj wszystko kupisz co potrzeba z wełną owczą włącznie.Ja w tym sklepie kupowałem wszystko do swoich zestawów i jestem bardzo zadowolony - podaję link -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wrażenie, że moja obrona przed kolekcjonersko-odsłuchowym posiadaniem różnych magnetofonów

powoli zaczyna się łamać.

Bo jak inaczej nazwać obserwowanie paru sprzętów by je zalicytować w odpowiedniej chwili ?

Inna sprawa że kolekcjonowanie czegokolwiek większego od pudełka zapałek wymaga pewnego miejsca. I

zaczynam się obawiać jak się pomieszczę z całą tą kolekcją w moim pokoju wielkości dwóch złączonych

średnich wychodków jak to złośliwie kolega mówi.

I zastanawiam nad tym gdzie kończy się czysto użytkowe posiadanie sprzętu (możliwość kopiowania z

formatu na format) a zaczyna kolekcjonerstwo by nie rzec audiofilizm :)

Do^Skellen-a

Takiego stopnia zidiocenia do jakiego co niektórzy już tu doszli nigdy nie osiągniesz, przynajmniej nie prątkujesz i nie zarażasz innych a sama świadomość zagrożenia CUN audiofilją to znacznie więcej niż połowa leczenia.

Naród wybrał, naród płaci wyjątkowo wysokie uposażenie przez cały okres kadencji sejmowej.

Ukryta Zawartość

Popieram Janusza Palikota musi istnieć wpis w konstytucji żądający komisyjnego zaświadczenia o pełni zdrowia psychicznego od prezydenta, premiera, senatorów i posłów.

Pozdrawiam

Zbyszek

Cdn i odpowiedzi na Cicer Cum Caule

Ukryta Zawartość

Do Korwin^a

Mam wrażenie, że magnetofon służy do co najmniej 2-ch rzeczy - jako narzędzie pracy i żeby ładnie

wyglądał. O ile do pierwszego to nawet można go z szafy wyciągnąć na czas użycia o tyle to drugie

wprost wymusza aby sprzęt był na widoku czas cały.

Na ten przykład pełen podziwu jestem dla pań montażystek z Polskiego radia które do około roku 1998

montowały żyletką i sklejką duże role taśmy. Kiedyś próbowałem tak zmontować jakiś swój krótki

materiał - zajęło mi to ze 2 godziny więcej, brakowało UNDO (ale UNDO rozleniwia, jego brak

powoduje większą odpowiedzialność i myślenie o tym co się montuje) i szybkiego dostępu do całego

nagrania. No i szafa wielka STM610 (?) - montażowy wymagająca dużych przestrzeni i lebensraum-u.

O ile wiem Maniuś posiada jakąś listę i zamówienia będą realizowane w kolejności zgłoszeń.Jak się upora z kompem to wszystko Wam dokładnie wytłumaczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi