Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.U mnie piękne słońce.Zabieram się za czyszczenie starszych taśm.Przechowywanie taśm w pudełkach wraz z torebkami foliowymi nie jest chyba najlepsze - brak odpowiedniej wentylacji powoduje, że łapią wilgoć w mokre dni - tak sobie tłumaczę konieczność czyszczenia co niektórych.

Pozdrawiam - jacek

Z drugiej strony, u mnie spośród starych, ok. 25 letnich taśm najlepiej próbę czasu przetrwały te, które były w folii. Mówię tu głównie o Stilonach.

Jacek.Teraz w domu,gdy pracuje ogrzewanie jest czasami,aż za sucho.Jednak dobrze jest przesłuchać sobie co pewien czas po kilka taśm,aby się wysuszyły i ponownie dobrze ułożyły na szpuli.

Jacekk011

Chciałbym nawiązać do Twojej konstrukcji ramienia dualowskiego z napędem Technics, a dokładnie do szczoteczki na wysięgniku, gdzie można to nabyć? Moja AT440ML po przesłuchaniu jednej strony potrafi być oblepiona w kurzu, którego na płycie nie widać, więc chociaż powierzchownie coś zbierze taka szczoteczka.

Pozdrawiam i przepraszam za nietematowość.

1. - jak zabierzecie się za czyszczenie taśm, to opiszcie, w jaki sposób to robiliście i z jakimi efektami. Ciągle liczę na doprowadzenie od użytku moich Stilonów, które zostawiły po jednokrotnym przewinięciu ilosc gnoju porównywalną z ubłoconym butem. Z góry odrzucam wredne insynuacje o niewłaściwym przechowywaniu. Efektu tego nie daje żadna z pozostałych taśm (Techfilm, Orwo, Basf - minimalnie pyli) oraz ponad 200 kaset. Jest to więc tylko i wyłącznie wina 'fenomenalnego' nośnika. Taśmy są prawie nie ruszane od nowości, jedna kiedyś częściowo nagrana.

2. - poszykuję danych o częściach do Arii MDS 2412 - przełącznik 3-klawiszowy ścieżek (Isostat?) i potencjometry poziomu zapisu. Danych (oznaczenia, parametry itd.), które pozwolą jednoznacznie i bezbłędnie kupić taki element. Dmuchanie, chuchanie i czyszczenie nic nie dało, zresztą tego się spodziewałem.

Witajcie!

Jak zabieralem swojego wzorcowego Studera do Polski, to z powodu braku miejsca w samochodzie musialem rozpakowac dwa kartony, ktore dostalem do kompletu; lecz z powodu braku czasu wczesniej nawet ich nie otworzylem. I oto co znalazlem - tasma 1/8 cala na pancake-u TDK, sadze ze o dlugosci 2500 m. Niestety zdjecia kiepskiej jakosci, bo robione telefonem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5308-100001722 1226260703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mql, 9 Lis 2008, 20:52

1. Jest wiele sposobów na oczyszczenie taśm. Ja zakładam taśmę na ZK-240, w pewnych miejscach zakładam waciki i przewijam aż ilość brudu zmaleje do możliwego minimum.

2. Potencjometry zapisu to 22k typu B, natomiast przełacznik ścieżek to trzy izostaty, jeśli zerkniesz do środka to odechce się Tobie ich wymiany. Opisz problem, moze obejdzie się bez ich wymiany.

Dalem rade, chassis zostalo wyjete z wozka, wiec bylo latwiej. A co do tasmy... to jest czubek gory lodowej :). Zobaczcie na zdjecia

Ukryta Zawartość

post-5308-100001672 1226276368_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy

Dzisiaj miałem dobry dzień wstałem ,pracowałem ale ta wiadomość o Polakach którzy zginęli w pożarze dobiła mnie , tragedia wiem że to ani nie wątek o tym ale gdzie mam pisać ...

Poza tym gdzie Jesteście ? cisza taka nie naturalna , piszcie coś , śnieg , śnieg ,Biało

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Pucujemy.Ja buduję gramofon,strzygę psa, próbuję naprawić pralkę - ot sprawy , sprawy , sprawy.

MAG> tragedia w tej Norwegii - bardzo przykre.

Czy naprewdę już u Ciebie śnieg?

Pozdrawiam wszystkich w pierwszej minucie naszego święta narodowego - ale myśli mam smutne - trzymajcie się - Jacek

Jacek,takie czasy.Miejmy nadzieje,że pomimo wszystko bedzie lepiej.Mag,trzymaj się ciepło.U nas jeszcze zimy się nie czuje.Jest całkiem przyjemnie.Spokojnej nocy i uważajcie na siebie.Zło nigdy nie śpi.

Podajcie proszę na jakie typy taśm macie ustawione swoje magnetofony.

Rozumiem, że dane ustawienie prądów na danego typu nośnik powoduje, iż magnetofon dokładnie odwzorowuje sygnał z wejscia na sygnał z taśmy, w związku z tym zmiana nośnika powoduje inne zachowanie sygnału z taśmy. Czy kierujecie się dostepnością nosników na rynku, czy po prostu eksperymentujecie, podajcie jakie typy taśm używacie najczęściej i które najlepiej się spisują.

Wojtek.

No to może ja zapodam. Mam nadzieję, że wcześniej nie było to poruszane, a jeśli tak, to poproszę o łagodne potraktowanie i najmniejszy wymiar kary. Otóż... w moim szpulowcu dosłuchałem się mankamentu. Polega on na tym, że słyszę bardzo cicho nagranie "od tyłu", które nagrałem uprzednio, gdy szpulki były zamienione miejscami. Chyba nieznacznie ścieżki zachodzą na siebie? Co mam takim przypadku zrobić? Pewnie potrzebowałbym taśmy nagranej z prawidłowym ustawieniem głowic i do tej taśmy powinienem ustawić moje głowice? Proszę o poradę.

krupski

Rozumiem, że twój magnetofon jest czterośladowy.

Mało danych: podaj czy taśma na której dokonywałeś zapisu była nowa, czysta, czy dokonywałeś zapisu na juz nagranej poprzednio tasmie na np. innym sprzecie???

Kręcenie nastawami głowic to ostatecznośc, nie ruszaj póki nie bedziesz pewny, że inne rzeczy są prawidłowo.

Z tymi przesłuchami może być kilka wariantów, po pierwsze dokładnie wyczyść głowicę kasującą oraz cały tor przesuwu, dwa - dla pewności możnaby przeprowadzić demagnetyzację głowic, trzy - jeżeli taśma była poprzednio nagrana na dwuśladzie, twoja głowica kasująca czterosladowa nie jest w stanie całkowice skasować tasmy, najlepiej kasować całą tasmę magnesem przed zapisem, żeby mieć pewność (poszukaj w wątku - Korwin o tym pisał)

Taśma była nowa. Zjawisko to oczywiście nie występuje, gdy nagrana jest tylko jedna strona. Głowice czyszczę dokładnie. Magnetofon to 4-ścieżkowy Philips N4504. Na śrubach mocujących głowice jest oryginalna farba, więc raczej nigdy nie były kręcone. Zjawisko to powtarza się na wszystkich taśmach. Taśmy takie mogę dokładnie skasować i nie pozostaje na fonni wtedy nic.

krupski, 11 Lis 2008, 11:22

Zastanawia mnie jedno- czy wcześniej tego nie zauważułeś? Może to być bardziej lub mnie słyszalne, ale w dwóch moich czterośladach też to było.Nie dało się tego zjawiska zupełnie wyeliminować.

Do^ Krupskiego sprawdź stan i ustawienie kołków i rolek prowadzących oraz wysokość talerza podającego i odbierającego, a najlepiej to przestań na taśmie oszczędzać i zamień magnetofon na dwuścieżkowy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie>Krupski - kup dwuślada i daj sobie spokój z czterośladem.

Levinson>polecam do revoxów taśmę revox 641 - sprawdzałem z markiem-41 - nagranie nie do odróżnienia. Druga moja ulubiona taśma jest Ampex 456 - idealna do Akai 635 - miękkie bardzo naturalne brzmienie, w revoxie niesamowita detaliczność. Inne taśmy zachowują się nieco gorzej ( dynamika nieco spada). Marek-41 - kupił ostatnio fajną taśmę - nagraliśmy to i na PR99 było też idealnie - marek wpisze pewnie co to dokładnie za taśma.

Ja polecam najbardzie te dwie, które na wszystkich moich magnetofonach spisują sie bardzo dobrze. Cenię też sobie różnorodność brzmienia , dlatego nie manipuluję ustawieniami pod konkretną taśmę, wolę mieć różne brzmienia, jest po prostu ciekawiej.

Pozdrawiam - jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi