Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory używałem taśm BASF SM 468.Mam jeszcze taśmę , którą dostałem wraz z magnetofonem.Strona czynna ciemna(ale nie czarna)błyszcząca,druga matowa czarna.Na niej spisuje się najlepiej.Bas schodzi niesamowicie nisko.Nie wiem niestety co to za taśma.Może Korwin podpowie?Nie polecam ORWO.Bez dynamiki, gra średnicą...

Ta taśma to miłość mojego życia Grand Master Tape [R] [XXXX].Ale dla chcących podbijać jej ceny na Allegro istotna uwaga jest to taśma wymagająca odpowiednich warunków przechowywania, w niekorzystnych dla siebie warunkach nośnik potrafi zamieniać się w błoto [symbol podaję wyłącznie na PW].Taśma przemarznięta lub zawilgocona ewentualnie cierpiąca na jedno i drugie jest do odratowania ale wymaga to dużego nakładu pracy i czasu

Pozdrawiam

Zbyszek

Czyli jednym słowem, mam się AŻ TAK kalibracją nie przejmować jak w magnetofonach kasetowych, czy tak?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zgadza się.Taśmy szpulowe ,przynajmniej tych dobrych firm,aż tak się nie różnią parametrami jak kasety.Tam wybór jest znacznie większy.

Upraszczając już całkowicie: taśmy do magnetofonów szpulowych są szersze grubsze pracujące przy V 4.75 - 38 cm/s a standardowa w kasetowych to tylko 4,75 szerokość o 1.5 mm mniejsza.

Zbyszek

Dziekuje za odpowiedzi!!! Bywajcie zdrowi, a tym co jeszcze nie wierza - niech posluchaja!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Na dobranoc - jeden z najbardziej intrygujących magnetofonów szpulowych. Teraz mam szansę poznać go lepiej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17871-100008281 1230512126_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manius59,

O ile dobrze pamietam to TEAC nic twardszego od hard permalloy nie uzywal do produkcji glowic w szpulowcach. Zapasowe glowice do wielu modeli TEAC'a mozna jeszcze kupic: www.openreel.net

Sprawdz czy sa do Twojego modelu. Jesli sa radze kupic komplet. Pare lat temu nawet nie byly takie drogie. Teraz yen niestety drogi.

pozdrawiam,

rafal996,

Dwa albo trzy lata temu (oj jak ten czas leci) o malo nie kupilem tego wlasnie magnetofonu. Pieta achillesowa jest ogumienie - glownie paski i sensory - czyli nie tak zle. Kup zapasowe gumy jak trafisz albo zamow w firmie co robi paski i rolki do roznego sprzetu. Poza tym trzeba oliwic wszystko co trzeba, trzymac w czystosci i podobno do 50,000 godzin pracy powinien zaliczyc. To 50 lat sluchajac 3 godziny dziennie. Na wszelki wypadek mozesz wymontowac glowice nagrywajaca i kasujaca w torze wstecz (w ich miejsce wstaw kolki mosiezne) bo nagrywanie w jedna strone wystarczy.

Mam service manual w pdf do tego magnetofonu to Ci teoretycznie moge wyslac. Teoretycznie bo ma 126Mb i tego zadna skrzynka nie lyknie. Ale moge nagrac na CD i wyslac poczta jesli potrzebujesz.

pozdrawiam,

Witam.Jestem własnie po wymianie talerzyka w tandbergu TD20A.Miał połamane skrzydełka.Zajeło to z regulacją,rozmagnesowaniem i przesmarowaniem magnetofonu około 30 minut.Jednak zamontowanie talerzyków bezposrednio na osi silnika,znakomicie ułatwia wszelkie naprawy.

Polecam obejrzenie tego filmu.To ponad 9 minut o magnetofonach Nagra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vik, 29 Gru 2008, 05:56

Dzięki za propozycję z tą serwisówką. Na razie na szczęście nie jest potrzebna, ale jak by była to będę wiedział gdzie się zgłosić.

Magnetofon jest naprawdę niezwykle ciekawy. Zupełnie inna myśl techniczna, zupełnie inna budowa. Obsluguje się go bardziej jak kaseciaka, niż szpulowca. Regulowany bias na froncie, przełącznik rodzaju taśmy, dzięki któremu ładnie można nagrywać VHSy, to jego niewątpliwe zalety. No i niezwykle wygodny revers. Dźwiękowo naprawdę wysoka półka, bardzo mi się podoba. Chociaż z Dokorderem w bezpośrednim teście przegrał. Za to na pewno okazał się lepszy, niż TEAC A-3300SX.

Doleciał też Uher Royal De Luxe C. Stan zewnętrzny bardzo dobry, mechanicznie wygląda na to, że w pełni sprawny. Ale gra tylko lewy kanał i to bardzo stłumiony. Jeszcze nie miałem czasu poszukać przyczyny.

A ja chyba zostalem oszukany! Sprzedajacy zapewnial mnie ze pieknie odtwarza i nagrywa!

Jak wiecie jestem posiadaczem Tascam`a 32 od nie dawna i wczoraj przyszly do mnie szpulki. Wiec dzisiaj przeczyscilem tor przesuwu tasmy i nagralem sobie jeden kawalek. Sprzecik chodzi cicho, z tym nie ma problemu, ale nagrywa mi tylko na prawy kanal!

Czy jest jakas procedura ratunku, czy mam go zwrocic do sprzedajacego? Orginalnie nagrane szpulki odtwarza na dwa kanaly, moze to wina glowicy i jej ustawienia?

gdy kupowalem Koncerta to wcale nie odpalil . po chwili dopatrzyłem si,e że kabel zasilania był podlamany Wystarczyła nowa wtyczka .

Spokojnie poszukaj przyczyny . Moze glowica nagrywająca jest brudna,przeczyśc kilka razy .

Neomamut.To rzeczywiście może byc jakas drobnostka,a jeśli nawet coś padło,to łatwo da się naprawić.Jeśli ogólny stan magnetofonu jest bardzo dobry,głowice ma bez śladów po taśmie ,to bym nie odpuszczał.Możesz trafic nastepny,który co prawda bedzie nagrywał,ale bedzie mocniej zużyty.

Ja już ponad trzy lata walczę z philipsem N-4450,a to tylko z powodu,że był mało używany.Ktoś cp prawda w nim sporo grzebał,ale to da sie zrobić.Decyzję musisz podjąć samemu,ale nie podejmuj jej pochopnie i w emocjach.Powodzenia.

Zacznij od dokładnego przeczyszczenia potencjometrów, przełączników nagrywania itd., wszystkiego co ten model ma. Mój Dokorder też nagrywał początkowo jeden kanał, ale wystarczyło przeczyścić przełączniki zapisu.

Ja też miałem podobny problem z moim pierwszym TEAC, i po przeczyszczeniu jednego z przełączników nagrywania zaczął prawidłowo nagrywać.Pozdrawiam Marian

Tak - cos mi brudzi glowice, wydaje mi sie, ze tasma sonego (nowa, zafoliowana, tasma z lat 80), zostawia czarne slady i by sie zgadzalo bo jest czarna! Udalo mi sie na niej nagrac oba kanaly -przytlumiona gora wywalony srodek, ale nisko skodzacy i potezny bas. Nastepnie zmienilem tasme na wieksza szpulke - Maxell UD XL - po nagraniu cicho jak diabli!

Napowno przyczyna jest brud. Chyba, ze cos jeszcze Wam przychodzi na mysl?

paul_67: rolka dociskowa zostawia zaje... czarne slady na szmatce - czyscic az znikna?

• Pokaż nowe odpowiedzi