Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dotarła już do mnie wspomniana wcześniej taśma - jak to zwykle bywa, głupi ma szczęście ;-)! Taśma zgodnie z moimi przypuszczeniami pochodzi z jakiegoś archiwum, najprawdopodobniej raz nagrana. W dodatku nawet nie mam potrzeby jej nagrywać - zawiera doskonale zrealizowane nagranie Dire Straits :-D!...

Skoro o taśmach ,to ja kupiłem taka tasiemke . dzis powinna dotrzec .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pytanie istotne kto z Was ma dostęp do ustrojstwa tnącego wodą [WJ] chciałbym zamówić dwie sztuki krążków o średnicy 26.5 cm z centralnym otworem 8mm grubość blachy 1.5 aluminium lub z plexi o grubości 2 mm.

Pozdrawiam

Wszystkich

Zbyszek

>>Korwin

Mam wtykę na miejscowej politechnice, na metalurgii. Może mają takie cuś, ale zapytać będę miał okazję dopiero w poniedziałek. Jakkolwiek, obejrzę się za takimi urządzeniami w okolicy ;-). Pozdrawiam ciepło!

Do^ Mielińskiego

A jeżeli mają zwykłe nożyce krążkowe takie jakie stosuje się przy wycinaniu krążków z blachy przy wyoblarkach to też wystarczy nawet porządny tokarz i w miarę sztywna tokarnia, bez przesady to mają być talerze do bobin gdzie bobina będzie dociskana metodą Wiaczesława Nachamowa przy pomocy śruby M * i w talerzyku magnetofonu i nakrętki. Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za błyskawiczny odzew.

Zbyszek

kupiłem trzy taśmy kalibracyjne firmy EMI na trzy prędkości.Wykonane zgodnie z ówczesna normą i wszystkim co potrzeba.W doskonałym stanie, zaklejone jeszcze przez producenta.Ale nie o tym chciałem.Na wszystkich taśmach znajdują się odcinki 3 kHz do zmierzenie i zbadania drżenia , kołysania napędu -czego jeszcze nie spotkałem w żadnej.Zwykle są to osobne taśmy.Ale to jeszcze nie koniec niespodzianek.Taśma ma odcinek ok. 1 min na którym naniesione są prążki poprzeczne do taśmy z materiału magnetycznego.Odpowiednio oświetlone lampa stroboskopową błyskającą z czest. 50 HZ powodują płyniecie obrazu prążków, a ich znieruchomienie świadczy o tym ze prędkosc jest dobra.Przy obecnej technice można taka lampę zastąpić migająca LED-ą z generatora kwarcowego 50 HZ i miec podręczną sprawdzarkę prędosci taśmy przy wszelkich PITkontrol.Na zachodzie z uwagi na wyjatkową stabilność 50 Hz wystarczało oświetlic je błyskającą neonówką.Teraz jest taka sama możliwość i u nas ,bo mamy podobna juz stabilność ...ale taśm nie ma.Niestety.

ja tak tylko z ciekawosci, jako interesujacy przyczynek.Adaptery miały tarcze stroboskopowe,magnetofony miały rolki z naniesionym stroboskopem a tu okazuje sie że na tasmach też.Ja zwykle mierze predkosc wykorzystując czestotliwość 3 kHz z testu fluttera.Ale do tego trzeba miec czestoscomierz.Czasami lepiej nie mierzyć.Bo jak człowiek zobaczy co sie dzieje, jak szpula z tasma jest raz z lewej, raz z prawej strony i co wychodzi z predkoscia i fluterem...to lepiej nie wiedziec.

opisywałem tu zachowanie sie REVOXA z małymi szpulami, ktory wyraznie zwalniał z powodu znacznego opasania rolki wynikłego z ostrego kąta taśmy wchodzącej na rolkę.Widoczne dopiero przy pomiarach.A z tymi prążkami to już miałem wcześniej zgryz.Miałem kiedyś taśmę kasetową kalibracyjną , która takie prążki miała.Nie wiedziałem do czego służą, to wykombinowałem ze do badania stopnia namagnesowania napędu, bo świetnie się to sprawdzało.Jak było trochę namagnesowania, to puszczenie takich prążków dawało słyszalny ton 50 Hz.Jako ze one są zawsze na początku taśmy, to jest ostrzeżenie żeby taśmy nie puszczać, bo się namagnesuje..Jak widać prawdziwe zastosowanie to jednak stroboskop..ale moje zastosowanie tez sprawdza się.

Muls,człowiek się cały czas uczy.Mnie jeszcze czeka kalibracja wskazników w PR-99 i ustawienie poziomu zapalania sie diod pokazujących szczyty sygnału.Jak to zrobię,to zostanie ,tylko zegar w philipsie N-4450 i wymiana paska od licznika.Słucham sobie taśm ,raz na jednym,raz na drugim,aby sie nie zastały

>>YAQIN 100MB

Choć sam czytałem, że podobno "grube taśmy szybciej zużywają głowicę", to mój Koncert niczego takiego nie zaobserwował ;-). Fakt faktem, taśma ta jest doskonała i niezniszczalna, acz dość mocno podbarwie dźwięk bez kalibracji. Np. na Koncercie różnica w dźwięku jest już bardzo duża. Dodam tylko, że mój jest skalibrowany fabrycznie na AN-35/PX5005 Stilon, a dobrze nagrywa się na Maxell, cienkich BASF'ach, Ampex'ach... No i ReVox'ach oczywiście :-). Natomiast na LGR50 brzmi już za "mięsiście"...

mielinski

Rzeczywiście potwierdzam że taśma jest mięsista i brakuje trochę góry ale w sumie ocena dobry z małym plusem.Gostek od którego mogę mieć te taśmy (likwidacja studia) mówi ze ścierają głowice ,szczególnie na prędkości 38cm,więc mam obawy.

Mogę te taśmy mieć prawie za darmo są z końca lat 90 i w bardzo dobrym stanie.Testowałem go na swoim TASCAMIE BR20-Pełny opis i zdjęcia już wkrótce.

>>YAQIN 100MB

No i z tego, co wiem, w instrukcji do Koncerta były zalecane tamy o grubości 50 mikrometrów. Przypuszczam jednak, że ta taśma najlepiej brzmi na stacyjnej...

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Witam Wszystkich Miłośników analogowego brzmienia!

Bardzo proszę o opinie i porady odnośnie mojego pierwszego, historycznego zakupu na aukcji ebay :-).

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=170329660234#ebayphotohosting

Przesyłkę już odebrałem, więc zamieszczam dodatkowo kilka zdjęć.

Pozdrawiam

post-23607-100002789 1244711121_thumb.jpg

post-23607-100002790 1244711121_thumb.jpg

post-23607-100002791 1244711121_thumb.jpg

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Bardzo dziękuję za dobre słowo, też mam nadzieję, że będę się dobrze bawił. Ten Revox traktuję jako chrzest :-). Przez ostatnie tygodnie studiowałem ten wątek, zrobiłem mnóstwo notatek i choć większość informacji technicznych jest dla mnie jak "chińszczyzna" (język, nie kuchnia), to postanowiłem zacząć od podstaw, czyli Translator Google i zapoznaję się z instrukcja obsługi :-))).

Nie uwierzycie, ale ja nawet nie wiedziałem jak założyć szpulę na nab (do wczoraj) :-). oczywiście nie obyło się bez szkód, zapomniałem zapiąć zatrzask i trochę mi porysowało przednią ściankę. Zabawa na 102 :-). Obecnie w przerwach między tłumaczeniem instrukcji czyszczę taśmy, do jednej użyłem wacika, do drugiej użyję bawełnianej szmatki (wszystko zgodnie z forumową instukcją :-)). Izopropanol odbieram dopiero w poniedziałek, więc czyszczenie toru przesuwu taśmy musi poczekać. Zresztą może i dobrze, bo do tego czasu opanuję obsługę mojego cudeńka :-).

Głowice wyglądają na moje oko bardzo dobrze, choć są trochę zabrudzone jakimś brązowawym osadem, pewnie z taśm. Szczególnie brudna jest ta mała, czerwona po lewej stronie.

Witajcie

Wreszcie znalazłem trochę czasu na podzielenie się z Wami spostrzeżeniami z testowania nowego nabytego "cacka" jakim jest TASCAM BR20- (rocznik 1994)

Magnetofon kupiłem w stanie bardzo dobrym, przewija bez zająknięcia ,startuje i wyhamowuje bardzo miękko w każdym zadanym momencie, Układ prowadzenia taśmy bez zarzutu, Żadnego łopotania, buczenia czy luzów. Po włączeniu trzeba przyłożyć do niego ucho żeby usłyszeć czy jest włączony do pracy

Stan wizualny prawie sklepowy.- drobne mikroryski.

Na razie bawiłem się nagrywaniem z CD NAD M5 Masters. Mogę stwierdzić na razie tylko tyle że nagrywa w sposób prawie doskonały. Różnica między wzorcem a kopią jest doprawdy mało postrzegalna.Za to dźwięk z kopii magnetofonu podoba mi się bardziej z niż z Cd-ka. Jest przyjemny taki ocieplony lepiej go moje ucho odbiera .W niedalekiej przyszłości sprawdzę go jak daje sobie rade z nagrywaniem z płyt analogowych (właśnie jestem na etapie rozglądania się za przyzwoitym gramofonem).

Dołączam parę fotek ,bo to chyba pierwszy TASCAM BR20 na tym forum.

Szukam przy okazji uchwytów pod bobinki i talerz bo mam okazje kupić taśmy które wymagają bobinek.Jeżeli ktoś ma na ten temat informacje to proszę na PW

pozdrawiam wszystkich zakręconych szpulą

Ryszard

Osobne pozdrowienia dla >Jacekk011 bo dzięki niemu zdecydowałem się na ten model

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sofistan.Widze,że mieszkasz w Warszawie.Jak chcesz,to wpadnij z nim do mnie ,to ci go dokładnie wyczyszcze,bo mam i płyn do głowic i do wałków,a przy okazji go rozmagnesuje.Napisz na priw.

Yaqin.Gratuluje.Jacek marzy o tym modelu,co nie omieszkał miwiele razy powiedzieć.

Piękna maszyna i w doskonałym stanie,tylko,czy półeczka wytrzyma.On swoje waży i z czasem może ją zwyciężyć.

Yaqin 100B> Wreszcie jest BR 20 wśród nas.Odbiera mi mowę jak go widzę.Gratulacje za decyzję.Ja zakochałem się w tym magnetofonie ładnych parę lat temu.Mogłem go zobaczyć , dotknąć i pomarzyć - cena była tak zaporowa, że odpuściłem zupełnie, ale marzenie w głowie siedzi.Wreszcie ma go ktoś z "naszych". To już dobrze. Moje marzenia ewoluują wraz z wiekiem, pewne się spełniły zupełnie nieoczekiwanie, pewne przestały być marzeniami.Cieszę się zawsze z czegoś co osiągnę, ale bardziej mnie cieszą radości innych ludzi.Więc cieszę się razem z Tobą.Czekamy na kolejne zdjęcia. Każde nowe zdjęcie tego cacka będzie radośnie przyjmowane nie tylko przeze mnie.Ostatnio też bardzo zauroczył mnie studer dulona. Co te magnetofony maja w sobie???powiedzcie. Pozdrawiam serdecznie wszystkich, a szczególnie Tascama Br20 - Jacek

Dodam jeszcze, że Tascam BR 20 służył w studiu Abby Road do wykonania dwuśladowej taśmy matki do Anthology Beatlesów tej z 2002 roku robionej przez samego Geroga Martina.Widziałem ten magnetofon w studiu Abby Road.Pozdrawiam serdecznie - Jacek

Jacek,trzeba marzyć o czymś trudno dostępnym,bo wtedy marzenia mają sens.Ale nigdy nic nie wiadomo i może bedziesz mi mógł coś takiego u siebie zademonstrować.Czego ci z całego serca życzę.

Ja się jeszcze muszę wstrzymać z nagrywaniem na PR-99,bo do końca nie mam skalibrowanych wskazników.W przyszłym tygodniu ,to zrobię i wtedy się zacznie.Powodzenia dla wszystkich.

• Pokaż nowe odpowiedzi