Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam że Koncert gra koncertowo na 4,75.

Im wieksza predkość jest dużo gorzej . Mój koncert nie był w żaden sposób ustawiany na tasmy video.,oprócz tego że Mieliński podpowiedział mi gdzie i które trymerki skręcic ,mimo tego że jest wysokich mniej ,ale i tak zbyt dużo ..Pisałem juz że wysokich jest wprost Za Duzo .natomiast Studer A 807 gra superancko .Studer leci na najniższej prędkości ,czy 9,53 cm/s..Ale szału dostane jak bede musiał co rusz z taśmami latac do Tascama.

Korwin, 25 Sie 2009, 16:15.

jest taka możliwość zapisu , o jakiej wspominasz ..Magnetofon cały czas odtwarza wszystkie ślady . Od Nas zalaży ktory sygnał pójdzie na wzmaka do odsłuchu .Może byc 1-2-3-4..Tylko z kablami trzeba chyba walczyc .

Idź złoto do złota my polacy w żelezie się kochamy zapis na nim jest wyjątkowo wierny bez zniekształceń zaczynałem na ferro i chyba na ferro też zakończę.Nie uznaję super basów ekstra pisków, część wielu odmian rocka i disco uważam za zwykły psychoaktywny łomot, A więc daj mu na dzień dobry AMPEX 454, AGFA PEM 468, pierwszy lepszy Stilon albo MAXEL XL 35.Przegraj z płyty Czesława Niemena o przebij Chopinem Koncert e-moll, możesz zapisać Henryka Wieniawskiego Koncerty na skrzypce i orkiestrę Nr1 fis-moll i Nr2 d-moll

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Do^ Dulona jeżeli Ci się kiedyś ten magnetofon znudzi, a mnie szlag nie trafi wygram w Totka lub zapracuję tłumacząc z ruskiego na polski lub z polskiego na ruski lub sprzedając wszystko oprócz Własnej Rodziny i samego siebie to pamiętaj że stoję grzecznie w kolejce.

Jest to magnetofon typu w pełni stacyjnego Audio Professional a Revoxy to na dwoje babka wróżyła najwyższa półka sprzętu domowego użytku i średnia sprzętu zawodowego. Przed wakacjami był u mnie Kilup z swoją Nagrą T , Mam od naszego Marka Tandberga TD-20A i wiem co piszę. Dla mnie magnetofon jest jak biała laska dla ślepca i pies przewodnik [dysgrafia i dysleksja], twierdzę, że gdyby w XVIII wieku Mosij Wernyhora miał UHER-a Report 4200 lub Nagrę IV S to literatura polska i ukraińska byłyby bogatsze o poemat ciekawszy od Iliady.

Dbaj o niego bo to precyzyjny instrument o ile nie cała sala operacyjna

Pozdrawiam

Zbyszek

Tak w ogóle t przepraszam.

Wlazłem z butami na forum a nawet nie przywitałem się jak należy...

Pozdrawiam wszystkich których wpisy czytałem na forach "magnetofon", "śliczne kasety audio" oraz tu.

Życzę zdrowia i pomyślności wszystkim...

no teraz jest jak należy

Jacek

==>WzgardliwyTetryk

sprawa środków do szpul. Mam sporo plastikowych na 1/2" - BASF, AMPEX. Wiem, że z powodzeniem można je toczyć do wymiaru 1/4", takie próby już były.

V-savage, 25 Sie 2009, 16:18..cZy to 0 decybeli to oznacza że przy nagrywaniu wskażniki maja byc w okolicach 0,na skali? Czy cos innego ?

jak wiadomo elektronik to ja nie jestem.

Odpowiem za V-savage...

Poziom wskazywany przez wskaźniki przy nagrywaniu standardowo idzie ze wzmacniacza zapisu, ale w trzy (i więcej) głowicowych może być brany ze wzmacniacza odczytu (podsłuch po taśmie) i o to chodzi V-savage. W przypadku taśm VHS prawdopodobnie masz dużą różnicę pomiędzy poziomem zapisu (source) i poziomem odczytu (tape monitor, out). I tak chcąc uzyskać przy odczycie poziom nagrania w okolicach 0dB podczas zapisu musisz dać sygnał np. +8dB i w tym momencie kłania nam się tzw. parametr MOL (maximum output level) który dla częstotliwości 315Hz dla konkretnej taśmy Fe wynosi np +6dB, a dla taśmy CrO2 (np wiele VHS) wynosi np. -3dB. Owszem uda nam się nagrać tą taśmmę video na 0dB ale wzrosną nam zniekształcenia i to te nieliniowe. Można to poprawić zwiększając prąd podkładu i ewentualnie korekcję przy zapisie (tak jak kalibracja w kaseciakach) ale obawiam się, że z kolei głowice w szpulowych na taśmy Fe nie są przystosowane do tak dużego prądu podkładu i możemy doprowadzić do sytuacji w której głowica zapisująca przestanie prawidłowo spełniać swoją funkcję bo nastąpi jej nasycenie i stracimy więcej jak zyskaliśmy.

Jeżeli ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia to proszę o uzupełnienie mojego "elaboratu" (ja mam szpulowy od 3 tygodni)

Jacek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

No tak przy odczycie 0dB na wskaźniku tylko tyle. Ale teraz sprawa wygląda już jaśniej!

Npisałeś że na 9,5 już kicha a na 19 tragedia i tu się mogę zgodzić.

Na każdej prędkości jest inna ch-ka. I na 4,75 może to faktycznie grać ok. Na 19 to wysokich mam tyle że się w głowie nie mieści ;). I wyster jest bardzo mały okolice -10dB wyżej jest przester. Chciałbym żeby te vhs dały się nagrywac jak normlane taśmy ale to cięzka sprawa. Nie tylko nagrywanie tzreba skalibrować ale też i odpowiednia ch-ka odczytu musi być zachowana.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Tak jest jackone. Sprawa nie jest taka prosta jakby się wydawało.Mi się udało uzyskać dźwięk podobny do źródła na polskim m2405 bias daje się tam naprawdę nieźle wykręcić i wszytsko mamy pod górną obudową. Ale jak dajemy tak duży prąd podkladu to różnica między source a tape robi się jeszcze większa. Bo prawdopodobnie właśnie głowica zaczyna się nasycać.

>V-savage

Co do charakterystyki odczytu to byłbym ostrożny, jak ustawimy dla taśm chromowych to nam szlag trafi odczyt na Fe. ja bym wolał skorygować tor zapisu pod kątem uzyskania charakterystyki pozostałości na taśmie VHS takiej jak w przypadku taśm żelazowych. tracimy co prawda trochę parametru S/N ale mamy przynajmniej dobry zapis. A i szumy powinny być jednak troszkę niższe

Jacek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

O korekcji odczytu nawet nie myślę, bo większość szpulaków nie ma możliwości jej ustawienia. Trzeba by ingerować głęboko w elektronikę, wątpie aby wyszło nam to dobrze, można tylko spie....ć

Idę spać ale na koniec...

Ja już myślałem czy w moim FOSTEXie nie zrobić dodatkowego układu dołączanego równolegle do układów filtra we wzmacniaczu odczytu. Przecież większość magnetofonów szpulowych miała regulowany filtr we wzmacniaczu odczytu (Playback EQ). Tak na dobrą sprawę wystarczy kondensator z rezystorem dołączany do układu ujemnego sprzężenia zwrotnego, tak jak to się dzieje w kaseciakach. Tam dla kaset Żelazowych jest jeden filtr a dla Chromowych i metalowych drugi (przy odczycie)...ale to chyba powinno pójść do DIY :-)

Z tego co napisałiscie panowie obaj zrozumiałem tyle -nie wiem czy dobrze-że aby uzyskac na odczycie wskazania 0 ,trzeba przy nagrywaniu porządnie przesterowac wskażnik .Jesli ja to dobrze zrozumiałem to WY nie macie -w moim i mojego Koncerta przypadku-racji .Przy odtwarzaniu wskażniki -mniej -wiecej sa na takim samym poziomie jak przy nagrywaniu .Ja dla siebie nazywan to -oddawaniem sygnału .Po chłopsku ---wskażniki maja cykac tak samo przy nagrywaniu i odtwarzaniu .

Jesli zle zrozumiałem .----lac w łeb i tłumaczyc -PO chłopsku .

To wygląda na to, że masz magnetofon ustawiony pod taśmy video (CrO2 lub Fe modyfikowane Kobaltem). Jak Ci regulował magnetofon serwisant to być może ustawił go właśnie na taśmy stosowane przez Ciebie.

Nagrywałem na samym początku na taśmie kasetowej (nie miałem szpul) na jednym kanale i tak przy żelazówce Maxell UD (Typ I) prawie ideał jeżeli chodzi o czułość, a pasma nie mierzyłem, natomiast po założeniu chromu z SONY UX-S (Typ II) wyszła totalna kiszka. Podsłuch "po taśmie" pokazał około -10dB i zarąbiście dużo wysokich tonów a mało niskich.

Ponadto, jak już było napisane przy małych prędkościach wychodzą na jaw zalety taśm tzw. wysokokoercyjnych (CrO2, METAL), przy większych już ich tak nie widać i dlatego prawdopodobnie w szpulowych magnetofonach nie były rozpowszechnione.

Przy dużych szpulach 265 cm [dwuślad] bezcenne jest posiadanie I] 38.1 - 19.05 cm/s II] 9.5 - 4.76 cm/s III] 2.38 - 1.19 cm/s. I] Bias wyłącznie jednopozyjny ustawiony wyłącznie na ferro. II] na dwoje babka wróżyła Bias dwupozycyjny 1) ferro 2) chrom III] tak samo jak w II].

Pozdrawiam wszystkich

Zbyszek

PS w trójsilnikowym lewy i prawy nie tknięte w środkowym obroty firmowo ustawione pozycja I] ustalone przy pomocy stroboskopu 1/2 II] i 1/4 III] obrotów firmowych.

PS-2 UHER-y Report mają dyktafonową 2.38 cm/s

Na serio. Serwis magnetofonow (w tym szpulowych) poszukuje fachowcow na 1/2 lub caly etat. Angielski nie jest wymagany (ew. podstawy). Trzeba sie zaprezentowac i cos naprawic. Nie jestem tecnikiem, za to znam angielski od 10 roku zycia. Czy znajda sie chetni? Prosze pisac na priv.

chetnie wspomoge na miejscu (odbior z lotniska itd.) w zamian za wafle Prince Polo oraz ew. serwis nabytkow (moj plan kolekcji na lata 2009-2099: po 1 szt. Nagra, Revox, Studer, Fostex, Luxman).

• Pokaż nowe odpowiedzi