Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

dulon184

da się zamontować i nie jest to zbytnio skomplikowane. Robię coś takiego do mojego FOSTEXa i nawet już testowałem coś takiego zmontowane na płytce uniwersalnej. Są dostępne moduły do zmontowania za ok. 20zł które mogą posłużyć do tego celu. Ja w swoim prototypie sprawdzałem możliwość montażu po jednej stronie taśmy (czyli odbicie) i da się to wyregulować. Najlepiej działało na taśmie z metalicznymi wstawkami. jedyny problem to znaleźdź miejsce gdzie wpiąć sygnał do zadziałania Auto Stopu. To zależy od konstrukcji magnetofonu. Jeżeli magnetofon ma zamykaną pokrywę głowic będzie łatwiej, bo czujnik możesz zamontować po drugiej stronie taśmy.

jackone, 2 Wrz 2009, 13:12.

Piszesz o kawałku metalicznej tasmy . Czyli byłby to Auto Stop ,tzw,zwarciowy .

A jest mozliwe aby zbudowac i zamontowac taki podwójny auto stop?Fotokomórka -czyli albo podczerwien ,albo zwykła żaróweczka -i zwarciowy?

Różne taśmy maja rózne blokady końcowe. Sa taśmy z metalowymi końcówkami i taśmy z bezbarwnymi wstawkami . gdyby udało sie zmontowac taki podwójny auto -stop było by cholernie wygodnie.

jak ty to widzisz,a punktu widzenia fachmana?

Do^ Jackone

Pytanie czym zmywać z taśmy nośnik i warstwę ochronną. w Tandbergu TD-20A od strony zewnętrznej taśmy znajduje się dioda emitująca [podczerwień] od strony nośnika [ i głowic ] fotoelement. Od Marka uzyskałem informację, że odcinek przeźroczysty powinien mieć przy tym konkretnie magnetofonie 15cm a całkowita długość rozbiegówki 300cm. Przy nagrywaniu 19.05cm/s 1/2 podanych wartości, zmywanie taśmy mam zamiar potraktować tak jak kiedyś traktowano wklejanie rozbiegówki w czasie montażu.

Pozdrawiam

Zbyszek

dulon184,

piszę o "metalicznej taśmie" dlatego, że odbicie światła jest większe od tego metalicznego kawałka. Ale potwierdziłem empirycznie, że można zastosować układ mierzący różnicę w odbiciu światła od taśmy z warstwą magnetyczną i rozbiegówki. Cała moja płytka ( ok 10zł) to układ LM311, kilka rezystorów 1 tranzystor służący jako element wykonawczy. U mnie w FOSTEXie był włączony jako sterownik diody LED sygnalizującej jaka taśma jest przed głowicami bo nie znalazłem na razie miejsca gdzie się wpiąć w płytę sterownika mechanizmu. Nie mam schematu a nie chce mi sie poszukiwać. Może zdobędę serwisówkę.

...

A do jakiego magnetofonu chcesz to zamontować? Być może znajdę serwisówkę to wstawię fragment na forum z dorysowanycm schematem połączeń.

Korwin,te wartości sa dla przewijania.Podczas normalnej pracy wystarczy czysty odcinek 3 cm.Ja to czyszczę czystym acetonem,ale przy otwartym oknie,bo można się paskudztwa nawdychać.

Co do problemów po rozmagnesowaniu,to prawdopodobnie zle zostało to wykonane.Wyłączamy demagnetyzator dopiero w odległości 1,5 metra od głowic.Powtórz całą procedurę.

Dzięki Marku, dzisiaj zrobię to raz jeszcze i dam znać!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Coś spokojnie na forum...

Kompatybilność nagrań w różnych standardach. Poniżej rysunek śladów w różnych systemach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pytanie wprost

Aceton zmywa nośnik z taśmy ORWO MAGNETBAND TYP 123-LH do czysta, do samego podłoża natomiast taśm takich jak Ampex, RMG i im podobnych prawie, że nie rusza. Kto z Państwa ma dostęp do takich rozpuszczalników jak BENZEN, KSYLELEN, TOLUEN i inne i usiłował już z pozytywnym skutkiem usunąć nośnik z podłoża.

Pozdrawiam

Zbyszek

Panowie, można kupić taśmy BASF (żelazo - kobalt). Czy ktoś mi coś o nich może powiedzieć. Nie mam symbolu taśmy więc nie mogę się wiele dowiedzieć.

Dzięki za odpowiedź

Do^Jackone

Pracowałem kiedyś na nich są to dobre taśmy Miałem wówczas UHER-a 4000L [A/B] mono korzystałem z zapisu 9.5cm/s bo taki sam mam w MAK-u 2S i bez cudów Panie Jezu nie wszędzie i nie wszystkim Stereo na 19/05 cm jest do szczęścia potrzebne po nocach mi się czasem śni Mechlabor Riporter 5P z mikrofonem na kiju zapisem na pełnej szerokości taśmy. Jak nie drogo to bierz.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam wreście mogę trochę odpocząć i zająć się magnetofonami.Dziś słucham muzyczki i popijam winko które wykopałem z starych zapasów.Pozdrawiam Marian

Ukryta Zawartość

post-19370-100006793 1251997661_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41, 3 Wrz 2009, 19:41

>Ha .Obok mnie był sklep ,tylko z takimi wynalazkami.Niestety to już przeszłość,ale cena świetna he

>he.

Marek-41 to były czasy,umnie pare butelek się znazlazło po przeprowadzce.

Do ^ co niektórych

Ten wątek jest poświęcony magnetofonom szpulowym, może nawet obsesjom które są ściśle związane z ich prawdziwymi i urojonymi zaletami a nie judaistycznym kultem tak zwanego handełe.Poszukuję kogoś znającego się na stabilizacji obrotów silnika głównego w granicach I] 1 - 1/2 , II] 1/2./1/2 - 1/2/1/2/12

Do Marka-41 i reszty. Mój mały kłopocik to nie wina zle wykonanej demagnetyzacji tylko kiepska jakość realizacji, gdzie na płycie Anastaci jest poprostu tragiczna! Popróbowałem parę razy inne dobrze zrealizowane płyty i jest super! Jestem załamany..... Na stronie YouTube jest nagranie z programu w stylu "Jak oni śpiewają" i jest nagrane super, choć trochę monofonicznie....

Dziękuję Marku jeszcze raz mimo wszystko za pomoc i odpowiedź....

link do utworu:

Pozdrawiam!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Wrzuciłem do zamkniętego słoika z acetonem trochę taśmy ORWO 123-LH z zieloną rozbiegówką. Najpierw zszedł barwnik z rozbiegówki potem zaczął schodzić z taśmy jeszcze schodzi od czasu do czasu telepię słoikiem wraz z jego zawartością, cud to nie jest bo to Double Play Tape [prawie zawsze korzystam z taśm 50um przed wyjęciem i wycieraniem taśmy słoik stawiam na magnesie wyprutym z głośnika [nie wiem czy to coś daje ale stawiam]

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

neomammut, 4 Wrz 2009, 22:48

Ta Anastacia to jakaś platoniczna miłość z lat młodości? Posłuchałem jej na YouToube i trafiłem na duet z Erosem Ramazottim i kurcze zdziwienie czym wcześniejszych piosenek słuchałem (Erosa) tym bardziej mi się podobały (jak dla mnie taki trochę nudziarz ale słuchalny);doszedłem do lat 90 .Ciekawe tak sobie obserwować cofając się w czasie w tył jak głos wytrenowany traci "na warsztacie" ale zyskuje na czystości, gładkości.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Do tych co Odrą ^

Nie bierz tego zbytnio do siebie, alkohol poniżej siedemdiesiati piati gradusow jest to tolko za deca i korabopławanie jak mawiają nasi bracia bułgarzy. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem załatwiania spraw o charakterze handlowym w tym konkretnie wątku inne już na forum Audiostereo od dawna stanowią przedpokoje eBay i Allegro i bractwo w nich żre się bez przerwy i jeden drugiego by w łyżce stołowej wody utopił. Nie kryguj się jak stara panna na wydaniu pod latarnią, tylko zapytaj wprost co jest potrzebne, co jest bardzo potrzebne i bez czego QURWA żyć nie można.

Słonecznego dnia

Pozdrawiam

Zbyszek

Do tych co za Bugiem SAJUZA 110/111 CHĘTNIE KUPIĘ

1) Z Sojuzem będzie kłopot - może dopiero coś ciekawego po nowym roku będzie

2) Kolegów którzy pisali do mnie na priv przepraszam bardzo - zajmę się sprawą w ciągu

tygodnia, zrobię jeszcze raz zdjęcia i będzie do podziału.

3) W ramach niedzielnych robótek ręcznych ze starego VCR oraz skalpela jak i innych drobiażdzków

powstała machina do cięcia taśmy na pół.

Zdjęcia poniżej, od siebie tylko dodam, że bardzo ważne jest DOKŁADNIE ustawić miejsce cięcia -

drobne niedokładności powodują że taśma może albo ocierać o brzegi ograniczników toru prowadzenia

taśmy albo jeździć od brzegu do brzegu (jak zbyt cienka).

Jak na razie wyregulowałem wstępnie, taśmę pociąłem a potem dokonałem badań odsłuchowym na

2-ścieżkowym TANDBBERG-u bez kręcenia jakąkolwiek korekcją.

Zgodnie z przewidywaniem - dołu prawie że nie ma, góra metaliczna, świszcząca i w ogóle jej

za dużo.

Ukryta Zawartość

post-21303-100006604 1252269528_thumb.jpg

post-21303-100006605 1252269528_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skellen.

Zgodnie z przewidywaniem - dołu prawie że nie ma, góra metaliczna, świszcząca i w ogóle jej

za dużo.

Z góra zgoda ,ale jak u mnie basu nie brakuje . A generalnie basy na wzmaku mam ustawione na połowie.

jak rozumiem z fotek ciachasz taśmę video wprost z załozonej kasety?

Dulon184 - dokładnie tak. Nóż jest zamiast głowicy czytającej dźwięk / synchro. Taśma opasując bęben

wizyjny nadziewa się sama na nóż. Początkowo obydwie połówki były zwijane na tą samą rolkę

jednakże potem jedna z połówek się urwała i taśma malowniczo spływała na podłogę.

Skellen,.

Więc obaj dzisiaj siedzielśmy w jednej piaskownicy .

Przewijałem tasme Pan Cacke z wielkiego krążka na dużą szpule .Alez sterta tego była na podlodze Aż żałuje że fotki nie cyknąłem .A weszło tego na szpule z 3 kilometry -tak na oko.

Jutro zabawa dla nerwowych -czyli cięcie i zwijanie .

Zostałem rozbestwiony przez Marka Tandbergiem TD-20A 38.1/19.05 cm/s i stosuję tą taśmę do której został stworzony to jest ferro 50 um < jest gruba jak pas transmisyjny do młockarni od parowej lokomobili lub traktora Lanz Buldog> taka taśma idealnie służy w UHER-ach Report i Royal de Luxe mniej jej się mieści na szpuli ale idealnie jest dociskana przez rolkę do wałka dotyka całą swoją powierzchnią do czoła głowicy. Do takiej byłem przyzwyczajony, i zapis na niej jest naprawdę wierny nie ma super basów ani ekstra pisków jeżeli panienka beczy jak nie wydojona koza to beczy jak nie wydojona koza a sprzęt z niej na siłę nie robi Edit Piaf.Są też normalni tenorzy i są ni to ni owo śpiewające sznapssopranem taśma ani magnetofon nie może udabrzać ma być lustrem pokazującym rzeczywistość w jej niesamowitym pięknie i qurewskiej brzydocie.

Pozdrawiam Wszystkich i spadam

Zbyszek

PS Dorobiłem dolne skrzydełka w obydwu talerzykach Tanberga zabrało mi to około 24 godzin ale nie jest to czas stracony, w razie potrzeby służę informacją na PW. C6H5-CH3[metylobenzen] Toluen

• Pokaż nowe odpowiedzi