Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Korwin

Czy możliwe jest by w trakcie tej kąpieli trzasnąc jakieś foto?Bo przyznaję że choc bujną mam wyobrażnię to tego sobie wyobrazic nie potrafię...Co do drugiego sposobu(tran i benzyna)zabrałem się ostro do poszukiwania składników i ... pytałem w kilkunastu aptekach i w żadnej nie było benzyny aptecznej.

Rommel,

Chodzi o benzynę ekstrakcyjną, znajdziesz taką w sklepach budowlanych w dziale chemicznym. Najlepsza jest niskozapachowa. Ja używam do mycia benzyny lakowej - Pilasol B.

Skoro była mowa o kwadrofoni.....:-))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uwaga

Nie biorę odpowiedzialności,za rozpuszczalniki benzynowe przeznaczone do rozpuszczania lakierów, mycia karoserii silników i innych części, ponieważ mogą jako domieszki zawierać toluen, ksylen i aceton.

Nie polecam także eteru naftowego tak zwanej benzyny lekkiej jej pary z tlenem są wyjątkowo wybuchowe benzyny estrakcyjna i lakowa mają znacznie wyższą tw. niż apteczna a lakowa potrafi pozostawiać po sobie tak jak nafta tłuste ślady.

Jeżeli ktoś Wam podaje dosłownie na tacy wypróbowany przez siebie skład specyfiku i sposób jego użycia nie wprowadzajcie własnych zmian.

Kiedyś nie miałem benzyny aptecznej i skorzystałem z estrakcyjnej kupionej w sklepie z artykułami szewskimi po trzech godzinach miałem osobno taśmę panterkę i 80 procent nośnika na dnie słoja.

Pozdrawiam

Zbyszek

>Kasjel, 2 Mar 2010, 17:27

>Skoro była mowa o kwadrofoni.....:-))

>

>

Ukryta Zawartość

Dzięki Kasjel, już jest mój, sprzęt jest z roku 1970, ciekawe jak wtedy sobie wyobrażano przestrzeń :)

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kiedyś,dawno temu,kupowało się benzynę w aptekach do automobilu,zwanego teraz potocznie samochodem.

Mam instrukcję,jak należało sprawdzic na poczekaniu i to bez laboratorium jej jakość.W skrócie miała być bezbarwna o niezbyt ostrym zapachu,dość szybko parująca z dłoni i miała nie zostawiać przy tym osadu.

I kto by pomyślał,ze te rady się przydadzą po ponad stu latach i to w zupełnie innym celu he he.

Zbyszku,zdrowia i dzięki za twoje doswiadczenie praktyczne.Już nie raz nam pomogło.

Mój TC-765 nagrywa idealnie 4 ścieżki, to samo tyczy się głowicy kasującej, wychodzi na to, że głowice są nie ruszane :) Yupi!

A jutro czas n regulację i przegląd decków, zaczynam od K555ES :) Dobranoc panowie, ciepłych snów!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ja sobie właśnie nagrywam na philipsie N-4418 kupionym za 19 zeta.Jakośc zapisu ,fenomenalna.Nagrywam na taśmie sony SLH-7-550-BL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dulan, pisałem, widocznie wcięło. Ciekaw jestem jak rozwiązałeś sprawę wyprofilowania zagłębienia wokół otworów w blachach do szpul. Przy brutalnym wybijaniu blachy się deformują. Zamówiłem śrubki M3 z łbem stożkowym i nitonakrętki M3, a teraz myślę co z tymi blachami.

Wojtek

Wojtek

Dwie aukcje dla świeżo upieczonych miłośników kwadrofonii. Sprzęty trochę niesprawne, ale może dzięki temu cena nie wzrośnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj po dłuższej przerwie odpaliłem Damę Pik i założyłem taśmę Stilon nagraną jakieś 25 lat temu. Jakość starego nagrania i odsłuchu zaskakująco dobra. Niestety przy próbach nagrywania nie było już tak dobrze. Mimo kilkakrotnych prób ze zamianami kabli sygnałowych i wyjść ze wzmacniacza za każdym razem sygnał podawany do zapisu (na głowice) był b. mocno przesterowany, silnie zniekształcony i wyjątkowo nierówny. Ta sama sytuacja na obu kanałach. Gdzie szukać przyczyny ? Jakiś czas temu wymieniałem głowicę, a teraz dokładnie przeczyściłem cały tor przesuwu taśmy.

Wojtek

Wojtek

Witam!

Odebrałem już swój analizator widma, jeśli wierzyć odczytom, to prócz kolumn wszędzie sygnał sięga 31Hz a w górę prawie 16kHz :) Ciekawe na ile są to prawdziwe wyniki, ale i tak kolumny mają maks 20kHz :)

>>neomammut

Myślę, że ten analizator ubliża Twojej elektronice, gdyż u mnie Fonomaster spokojnie oddaje pasmo 20Hz-20kHz, Koncert także (nawet więcej), Radmor również i tylko Altusy efektywnie kończą się na 18kHz :-D... Chociaż 20kHz jeszcze słychać, ale już z dużym spadkiem.

mielinski, 3 Mar 2010, 21:34

>>>neomammut

>

>Myślę, że ten analizator ubliża Twojej elektronice, gdyż u mnie Fonomaster spokojnie oddaje pasmo

>20Hz-20kHz, Koncert także (nawet więcej), Radmor również i tylko Altusy efektywnie kończą się na

>18kHz :-D... Chociaż 20kHz jeszcze słychać, ale już z dużym spadkiem.

mielinski

Szanuję Twój upór w kolekcjonowaniu rodzimej produkcji ale piszesz o paśmie przenoszenia Altusów miałem kiedyś słuchałem ale wtedy już wiedziałem że nie są to zestawy które są wierne niestety daleko im do odwzorowania poprawności brzmienia Twój zestaw zyskał b bardzo gdyby miał na końcu systemu coś co będzie grało

Jesteś młody i naprawdę nie ze złośliwości ale życzę Ci abyś jak najszybciej zmienił zestawy głośnikowe z wiadomego względu niszczysz w sobie możliwość poznania brzmienia które jest nie zakłamane i niestety okrojone z wszelkich zalet , spróbuj założyć słuchawki dobre posłuchać a potem wyobrazić sobie jak do tego dżwięku dodajesz dynamikę nieskrępowaną scenę i nie przekłamane barwy co w Altusach jest nie do uzyskania

Masz prawo Ty decydujesz ale to są raczej zabytki na czym młodzi nie powinni słuchać wypacza się zmysł poprawności brzmienia

Mam pytanie czy nie słuchałeś na innych zest głośnikowych ? poprawnie brzmiące można kupić za nie wielkie pieniądze pomyśl o tym inie miej mi za złe takiej wypowiedzi pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

>>neomammut

Nawet przez myśl mi nie przyszło, żeby się obrażać ;-)! Doskonale wiem, jakie są wady Altusów. Często obcuję z dużo lepszymi kolumnami, a sam Altusy mam po prostu z wyboru - duże, mocne, z uderzeniem w wyższym basie. Gdybym miał jeszcze trochę miejsca (przede wszystkim też kasy), kupiłbym np. Bolero czy Sonaty Tonsila. Radmora testowałem kiedyś w Delta Audio na przeróżnych bardzo drogich konstrukcjach i było całkiem miło. Z bardziej rzeczywistego brzmienia mam A-17 Fonica. Zamknięte obudowy, dość dobre wytłumienie, niezłe zwrotnice - dość przyzwoicie oddają czysty przekaz muzyki.

>>mielinski

Nie ubliża, kupiłem go tylko, żeby mi świeciło. Kiedyś w starej wierzy miałem taki analizator i bardzo lubiłem się na niego patrzeć. Analizator jest podpięty tylko pod wyjście w preampie. Bo do niczego innego się nie nadaje, szum jaki wprowadza w tor audio jest nie do przyjęcia, a jest to najwyższy model tej firmy.... Waży 3kg, front plastikowy, nie ma złoconych wtyków, ale ma dobry wyświetlacz a na tym mi zależało i efekt został osiągnięty....

Co do pasma, napisałem, na ile wierzyć odczytom :) Kolumny mają pasmo od 30Hz do 20kHz. Niektóre klocki grają nawet powyżej 20kHz, dlatego wydaje mi się, że jest tu przekłamanie w odczycie, ale to za sprawą kiepskiej jakości konwersji A/D. Sam analizator pokazuje zakres od 31Hz do 16kHz. Dół bez problemu jest osiągnięty, ale górę obcina, pokazuje jakieś maks 15kHz.

Świecić, świeci i styka :)

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam obecnie Quadral Cantaro 80/120 są to moje pierwsze prawdziwe kolumny, do tej pory korzystałem wyłącznie słuchawek lub tak zwanych dostawianych głośników made in Kasprzak lub made in chałupa. Nie dzieląc włosa ni zapałki na czworo i nie szukając w odsłuchiwanej muzyce tego czego tam nie ma i nigdy nie było Altusy do 90 procent tego satanistycznego szajsu jakiego większość Towarzystwa są aż za dobre.Odsłuchałem i nagrywałem na taśmę i HD tyle ile tylko mogłem i chyba mam całość Koncertu Inauguracyjnego w 200-lecie urodzin Fryderyka Chopina.

Pozdrawiam Wszystkich

Zwłaszcza Mielińskiego

Zbyszek

Używam oczywiście kabla DIN - RCA bo taki musi być i takiego używałem od zawsze. Kabel jest dobry bo sprawdzałem i wymieniałem kilka. Z tego wyjścia wzmacniacza nagrywam cały czas na kilka kaseciaków, Tandberga TD-20A, Teac'a 3300SX i JVC ERA i nie ma żadnych problemów z sygnałem. Jedyna zmiana to taka, że dotąd Dama była podpięta do amplitunera Denona, pod takie same wejścia jak pozostałe szpulaki przedtem i nagrywała bez problemu. Teraz podpiąłem ją do Luxmana 45A (ma 2 pętle magnetofonowe i obie wypróbowałem); Teac i Tandberg pracują na tych wejściach bez problemów jak pozostałe magnetofony kasetowe.

Wojtek

Wojtek

Filwoj.Kabel ma wygladać tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korwin, 3 Mar 2010, 22:35

>Nie dzieląc włosa ni zapałki na czworo i nie szukając w odsłuchiwanej muzyce tego czego tam nie ma i

>nigdy nie było Altusy do 90 procent tego satanistycznego szajsu jakiego większość Towarzystwa są aż

>za dobre.

No to pan pojechał panie Zbyszku, ale prawda jest taka ze jakość dzisiejszych masteringów oraz emisji radiowej jest po prostu tragiczna, można dzisiaj zauważyć postępujące upośledzenie słuchu wśród społeczeństwa. Przy tym wszystkim Altusy to high end hehe

• Pokaż nowe odpowiedzi