Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

W tym magnetofonie nie ma dosłownie ani jednego dobrego rozwiązania - naprawiłem go i wyregulowałem tak "dla sportu" ;-). Żeby sobie działał. Do użytku na co dzień nadal poluję na Marcina...

Co taka cisza coś dla Korwina i nie tylko na rozruszanie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Do^ Maga

Doceniam i dziękuję serdecznie piękny CR- albo 160 albo 240 słuchawki niezłe.

Allegrchttp://www.allegro.pl/item920330471_olfa_noz_krazkowy_cmp_3.html

jest to cyrkiel bardzo dobry

Ukryta Zawartość

średnica ostrza [uwaga wyjątkowo ostre tnie taśmę jak masło] 18mm

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Fajna "strażacka"szpulka.Ja dostałem namiar na firmę która wycina w plexi.Zastanawiam się co by wyszło z takiego materiału.Czy nie jest za kruchy,bo koszt niewielki a możliwości spore.Ciekawe jak by wyglądała szpulka z plexi.Mają różne kolory w tym czarny mat.Może ktoś już eksperymentował?

MAG, 11 Mar 2010, 20:20

W rzeczywistości kolor jest trochę ciemniejszy.Aparat rozjaśnił obraz.Ja tego nie malowałem, więc trudno mi powiedzieć o szczegółach użytego lakieru, ale spytam.

rommel, 11 Mar 2010, 18:52

>Fajna "strażacka"szpulka.Ja dostałem namiar na firmę która wycina w plexi.Zastanawiam się co by

>wyszło z takiego materiału.Czy nie jest za kruchy,bo koszt niewielki a możliwości spore.Ciekawe jak

>by wyglądała szpulka z plexi.Mają różne kolory w tym czarny mat.Może ktoś już eksperymentował?

Plexi rzeczywiście jest kruche i podatne na pęknięcia, ale gdyby wyjątkowo dbać o szpulkę, to mogłaby długo posłużyć. Zawsze można spróbować. Czy znasz orientacyjne koszty, może byłbym zainteresowany zrobieniem plastikowej repliki szpul Grundiga (środki mam, więc wystarczą same talerze). Kształt jak na zdjęciu, tylko powiększone z 22 do 26cm.

F

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Forecast88

Jestem w trakcie robienia rys.technicznego.Na dniach dam swój projekt do realizacji.Na pewno się pochwalę czy coś z tego czy nie.Wtedy się dogadamy co i jak,także w sprawie kosztów.

Mleczne 3mm x 320 x 1000 jest na danie dzisiaj do północy jutro od świtu do 18.00 albo za dwa tygodnie to jest od godziny 14.00 25.03.2010 mam takich arkuszy kilka,odbiór wyłącznie osobisty. Przestałem bawić się w reanimowanie cudzych magnetofonów, których stan techniczny zwisa naprawdę ich właścicielom.Ostatni będzie Philips Pro 12 którego po wielu tygodniach wreszcie odpaliłem i pracuje tak,że nie budzi moich najmniejszych zastrzeżeń.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS W Krakowie noże krążkowe Olfy prowadzi Dom Techniczny przy ul.Bocheńskiej [Kazimierz]

Ukryta Zawartość

Pro 12 to bardzo solidny sprzęt, który miał wypełnić lukę między magnetofonami domowymi a studyjnymi. W 1970 roku robił duże wrażenie.

Ukryta Zawartość

Forecast88

Wiem jak wygląda zewnętrznie ale ciekaw jestem jego wnętrza czy miał 1 czy 3 silniki i jak był zbudowany bo z tego co widzę to kawał dobrej maszynki to był, nie jak nowsze philipsy plastik na plastiku i plastikiem pogania.

Pozdrawiam

Do^ Forecasta88

Może i niezły ale sakramencko ciężki od strony elektromechanicznej przy nieco młodszym AKAI z krzyżową głowicą to po prostu kpina, zdążyłem go poznać dokładnie milimetr po milimetrze i cud Boski, że jeszcze nie oszalałem ani płci nie zmieniłem. Elektronika solidna ale tym, którzy przyzwyczaili się do modułów śni się jak kondensat koszmarów nocnych.Odpaliłem mam do niego instrukcję obsługi i serwisową zacząłem do niego dorabiać solidne kable ale mi już przeszło. Nie moja Bajka nie moja Palma i nie moje Małpy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Wystarczy poklikać trochę:

Ukryta Zawartość

Miał trzy silniki na prąd zmienny.

Nie każdy nowszy Philips był plastikowy - N4520/N4522 to 25 kg żywej wagi i prawdziwe aluminium na froncie.

Ukryta Zawartość

Philips Pro 12 nie zdobył popularności, bo był za mały dla profesjonalistów (tylko 18cm szpule), a do domu zbyt ciężki i za drogi. No i nie grzeszył pięknością... Takie trochę nie wiadomo co, nie wiadomo dla kogo. Teraz to raczej eksponat.

Forecast88

Dzięki za info, co do philipsów to ja sie zraziłem N7300 tak ze jakoś ta koncepcja mi nie spasowała. Co do tego pro 12 to jest ciekawie zbudowany ale masz racje nie sprawdził się choć szkoda, bo mało trafia się 2 śladów stereo na szpulki 18cm.

Pozdrawiam

Do ^ Forecasta88

Dzisiaj straciłem 5 godzin z życiorysu na smarowanie pucowanie itp [wewnątrz jest tak czysty,że wręcz sterylny , każda dźwignia umyta, każde łożysko potraktowane Olistą , czekałem jak durny albo na przyjazd albo na telefon]. Sam namawiałem jego obecnego właściciela aby go kupił i kupił go płacąc mniej niż dwieście złotych, wstępnie go kiedyś odpalałem mając prawą rękę na temblaku, la Finita Comedia.

Powoli składam maszynerię do cięcia taśm 1/2 / 2 x 1/4" i n+1 płytkę do klejenia

Pozdrawiam

Zbyszek

Zachariaszjan,

Trzeba pamiętać, że Philips N7150/N7300 to magnetofon klasy tylko trochę wyższej od popularnej, wprawdzie z dużymi aspiracjami - zwłaszcza wersja N7300 na szpule 10.5 cala, ale jednak nie można go porównywać z maszynami za ponad 1000 złotych. W 1980 roku kosztował 1300 DM i to było dużo taniej od Akai, czy Teac'ów, dochodzących do 2000 DM. Dziś też jest o wiele tańszy od konkurencji na duże szpule - myślę, że w cenie poniżej 500 PLN jest bardzo interesującą propozycją na start (oczywiście pod warunkiem pełnej sprawności). Na niemieckim ebayu zdarzają się naprawdę niezłe okazje.

N7300 to następca udanej serii magnetofonów domowych N4420-N4515 (ich numeracja jest trochę pomieszana), osadzony w całkowicie plastikowym chassis, bo taka była wtedy moda. Uważano, że plastik świetnie tłumi wibracje, a do tego jest lekki, tani i łatwy w obróbce. Większość rozwiązań sprawdziła się w poprzednikach, najsłabszym chyba jego punktem jest rolka dociskowa i jej skomplikowany mechanizm.

Sam mam model N4515 - mocno plastikowy, ale bogato wyposażony i niezawodny, a co najważniejsze, bardzo dobrze brzmiący, jak na swoją cenę poniżej 200 złotych. Jeśli go porównać z Arią, czy Opusem, to przewyższa je pod każdym względem.

Ostatnio nadźwigałem się trochę swoich dwudziestokilowców i doceniłem plastikowego Philipsa - z łatwością można go przenieść jedną ręką bez obawy kontuzji.

U mnie Philips N-7125,czyli srebrna wersja N-4420 stoi sobie spokojnie na gramofonie.Żaden inny szpulowy magnetofon by tego bezkarnie nie zrobił.Nie liczy się masa,tylko jakość dzwięku,a tu naprawdę nie ma się czego wstydzić.

Jako ciekawostke napiszę,że pierwsze biurowe elektroniczne kalkulatory ,miały ołowianą podstawę,która co nastepna seria była mniejsza,aż całkiem znikła.

Po co?

Otóż urzedasy nie miały zaufania do lekkich utrządeń po wielu latach obsługi ciężkich mechanicznych maszyn do liczenia .My chyba nie jesteśmy tak ograniczeni.

Cisza jak makiem........

A więc tak mam na zbyciu Revox PR-99 MK 3 , Tascam 32 , Otari MX 50 wszystkie 2 track 19cm/s oraz 38cm/s stan bardzo dobry kto pierwszy ten będzie właścicielem tylko proszę o poważne oferty jak ktoś chce wiedzieć w jaki stanie są podeślę zdjęcia pozdrawiam

Na święta będę w PL

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi