Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Marek, rzeczywiście przy takim ustawieniu wskaźniki pokazują poziom odtwarzanego sygnału. Prawy potencjometr (II kanał) szumi podczas kręcenia i jakby skokowo zmienia poziom sygnału. Czy to znaczy, że może być uszkodzony czy raczej brudny ?

W.

Wojtek

marek-41

Oczywiście nie dam sobie niczego obciąc za to,ale to jak dla mnie JEST Revox A 77.Dwa potencjometry z prawej ,dwa z lewej.Po środku trzy gniazda typu duży jack.Nad nimi jest jakiś napis ,Wskazniki po prawej stronie,na pierwszym planie włącznik -przełącznik prędkości.Widoczne wyłączniki przy wskażnikach zapisu kanału.Podejrzewam by nie psuc nastroju i koncepcji teledysku po prostu odłączono podświetlenie wskażników i power.Ale jak piszę nic na siłę,może masz rację...

rommel

A czy Revox B77 nie jest zabójczo podobny do PR99

Tak można polemizować i to zapewne w nieskończoność.

A 77 na 100% to to nie jest

dobra poddaję się!Ale tylko co do modelu.Revox to jest na pewno.A może ktoś ma lepszej jakości ten teledysk "Tangerinów"?Sprawa się wyjaśni.Choc myślę że zasiadając do tego teledysku przy małym "bezalkoholowym":-)doszlibyśmy do jakiegoś konsensusu...

Przeanalizowałem ten teledysk na dużym ekranie i jednak bym się zgodził,ze to A-77 w wersji przed MkIV.Z początku zmyliła mnie jakaś jasna nalepka nad gniazdami cinch,którą wziąłem za wskaznik.

Magnetofon ma złożoną aluminiową pokrywę nad rolkami i nie oświetlone wskazniki.Może to jakaś specjalna wersja.Jedynego ,czego jestem pewien,to ,że to Revox.

Może się pomyliłem jest to Revox ale co to za wersja dokładnie to nie wiem

Mam pytanie mój A77 jest w kondycji dobrej wizualnie prawie ideał ale zapragnąłem zrobić mu regulację, znacie może jakiegoś specjalistę godnego polecenia, który by przystał na wysyłkę sprzętu, albo takiego który mieszka gdzieś w okolicach Rzeszowa ??

Muzycy Tangerine Dream używali na koncertach zmodyfikowanych magnetofonów Revox A77 jako kamer pogłosowych. Poza tym, nagrywali na nich wersje demo, a nawet całe płyty, np. Spacecraft z 1978.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi. Ten teledysk, a przede wszystkim ten koncert Tangerine Dream to dla mnie czysta magia. Zjawisko nieomal metafizyczne. Wiele bym dał, aby móc przenieść się w czasie i być obecnym w tej katedrze. Analogowe syntezatory i magnetofony szpulowe.....coś wspaniałego !

Wklejam zdjęcie mojego Philipsa N4450.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ładny :) Design jest świetny!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

A, i jeszcze coś: Pioneer SE-L25 (chyba z 1970), są moje!!!

Zdjęcie z aukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Osobiście za philipsami nie przepadam ale ten N4450 jest po prostu piękny, ten magnetofon posiada takie coś w sobie czego brak jest wielu innym zacniejszym konstrukcjom, a co do stylistyki to jest ponad czasowa.

Revox A-77 poskładany, ale niestety kanał II nie nagrywa. Chyba potencjometr padł ostatecznie, albo niepewny lut całkiem wysiadł. W wolnej chwili rozbiorę i przelutuję to co będzie podejrzane. Boję się, że trzeba będzie szukać potencjometru na wymianę.

Wojtek

Wojtek

Filwoj

Jak kupiłem swojego A77 po tygodniu zrobiło mi się to samo.Wymiana potencjometra załatwiła sprawę.Kilka stron wcześniej(może kilkanaście,to był chyba luty...)zamieściłem nawet zdjęcie resztek tego potencjometra który się dosłownie rozleciał...Mam nadzieję że u Ciebie również wystąpiła prosta do usunięcia usterka.

Marek-41 - co do zdjęć z pozytywów (slajdów) - jak masz parę sztuk, które chciałbyś w dobrej jakości przenieść do cyfry - służę pomocą - mam dobrą lustrzankę i specjalny konwerter z soczewkami - takie kopie wychodzą lepiej niż skan w fotolabie.

Zależy jaki to fotolab, np Agfoskie, jeszcze do analogowych odbitek miały świetne skanery!

właśnie odebrałem próbne wersje pudełek do szpulek. mnie się podobają. gruba tektura. elegancki materiał. mogą być w kolorze ciemno-czerownym (jak widać) lub granatowym. rozmiar dopasowany do szpulek idealnie, szpulki nie ruszają się po zamknięciu pudełka. mogą być w całości oklejone materiałem ale według mnie to zbyteczne, jak stoją na półce to i tak widać tylko grzbiety. ładnie prezentują się obok książek.

możemy zebrać zbiorcze zamówienie jeśli są chętni.

do 50 sztuk musimy zapłacić po 20zl za duże i 15zł za małe.

jak zbierzemy większe zamówienie cena spadnie pewnie jakieś 20%.

koszty przesyłki według Poczty Polskiej, chyba że ktoś chce kurierem.

proponuję termin zamówień do 15 maja. czas realizacji będzie ok. 2 tygodni, może szybciej.

Ukryta Zawartość

post-24671-100006209 1272379014_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Filwoj

Potencjometr załatwił serwisant.Prawdopodobnie dostosował nowy.Sam tak zrobiłem w Tesli B116.Takie jak w Revokie (i wspomnianej Tesli)są już nie osiągalne.Przynajmniej mnie się nie udało.

WzgardliwyTetryk

Fajne pudełeczka!Ja puki co zastosowałem wariant ekonomiczno-prowizoryczny...Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma!:-)Zwłaszcza że tak jak piszesz widac tylko grzbiet.

Ukryta Zawartość

post-24392-100006197 1272383533_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41 - co do odległości - nie widzę problemu - można wysłać, a jak nie pocztą to mniej ryzykowna jest "przesyłka kurierska" - wręczasz kierownikowi pociągu na dworcu paczuszkę (jest opłata i kwitek dla Ciebie), ja ją odbieram u siebie na dworcu, zaraz po przyjeździe tego pociągu :-).

Co do zżółkniętych slajdów - to typowe dla starych zdjęć (filmów) - dlatego też japończycy do konwertera dodali specjalny filtr który te zażółknięcia likwiduje :-)

WzgardliwyTetryk, wstępnie jestem zainteresowany pudełkami ale teraz nie wiem jeszcze ile bym chciał, muszę policzyć a to będzie możliwe dopiero w przyszłym tygodniu. No i zdecydowanie wolałbym aby cena była niższa o te 20% co najmniej. Pewnie będę potrzebował 20 sztuk lub więcej...

Wojtek

Wojtek

czy natknęliście się na jakieś materiały dotyczące zmieniającej się przez lata budowy szpulowców z półki studyjnej ,profesjonalnej no bo to od niej rozwiązania techniczne trafiały póżniej "pod strzechy"

chodzi mi o konstrukcję elektroniczną no i mechaniczną choć w zasadzie z tej drugiej strony niewiele się zmieniał tor przesuwu i system rolek

myślę ,że to bardzo interesujące jak np radzono sobie ze stabilizacją silników,capstana ,ich współpracą szczególnie w okresie zanim wszystkim zaczął sterować komputer

wiadomo,że w epoce analogu osiągano doskonałe parametry jeżeli chodzi o liniowość czy zniekształcenia więc te konstrukcje musiały być majstersztykiem

mój sprzęt też ma szereg ciekawych rozwiązań i ciekawy jestem jak to było w innych maszynach z tego okresu

mam niby dużo materiałów i książek ale nie mam nigdzie syntetycznego opracowania opisującego i wyjaśniającego zasady działania "serc" tych maszyn a przede wszystkim porównań tych konstrukcji od strony technicznej

czyżby ta wiedza była niedostępna i ograniczała się tylko do byłych konstruktorów i serwisantów

myślę ,że warto trochę pozgłębiać temat od strony technicznej

VSOP

Można zdobyć wyjątkowo dokładne informacje od producentów professionalnego sprzętu z odsyłaczami do literatury ogólnej takiej jak na przykład rosyjskie Maszynostrojenie [wielotomowa Budowa maszyn], i szczegółowej *) pisma wewnętrzne oraz rysunki zdjęcia itp wytwórni, należy spełnić jeden tylko warunek nie wolno umieszczać tych informacji *) w internecie. Oprócz wyżej wymienionych materiałów można od czasu do czasu zdobyć niestety bardzo trudno dostępne materiały niemieckojęzyczne z lat 30-40 !!! -50.

Życzę powodzenia

Zbyszek

PS Często producenci przez osoby podstawione publikują bzdury na temat swoich wyrobów dotyczy to zwłaszcza taśm wielowarstwowych a potem są one powielane przez samozwańczych guru na różnych forach

wzajemnej adoracji.

wiesz, nie chodzi przecież o dokładne schematy(choć udało mi sie zdobyć do mojego) tylko o np. zdjęcia wewnętrzne konstrukcji, specyfikacje i parametry

być może wiedza ta jest hermetyczna gdyż 99% tych maszyn trafiło do celów komercyjnych i tam też trafiały materiały reklamowo -techniczno-serwisowe

trochę takich info jest o studerze bo on m.in wyznaczał trendy i np. w roku 1970 w modelu A80 firma ta wprowadziła takie rozwiązania elektroniczne z zakresu control logic,tension,capstan etc. które na rynek domowego,szpulowego hi-fi traiły dopiero po 15 latach w poł. 80

nieżle co?wiadomo przynajmniej dlaczego te maszyny były takie drogie- rozwiązaniami wyprzedzały o ponad dekadę

pozdrawiam

VSOP

• Pokaż nowe odpowiedzi