Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Do^ Ravaglii

Mnie interesuje baza czyli konkretnie układy elektromechaniczne postęp w elektronice obecnie jest tak szalony, że można pokusić się na wykonywanie zawodowego sprzętu dosłownie od zera.Ostatnio w sprzęcie kasetowym dosłownie mi odbiło na JVC CD-1635 Mark II [ma tak zwany SuperANRS, Coreless Motor i Sen Alloy Head czytaj głowice nie do zajechania] jest cięższy i większy niż UHER CR-240 trudniejszy w obsłudze ale zapis na nim i przerzucanie jego na inny sprzęt wprost rewelacyjne..

Pozdrawiam

Zbyszek

Kasjel, 29 Kwi 2010, 21:44

Daj znać, jak już je dostaniesz, czy nie brudzą głowic lepkim osadem. 406 to dobra taśma, o ile pochodzi z okresu po 1994, nie powinno być z nią problemów.

Obejrzałem aukcję taśm j/w i jestem zniesmaczony tym co tam przeczytałem... Szkoda, bo taśmy pewnie b. dobre ale poczułem się jak potencjalny złodziej i nie skorzystam.

W.

Wojtek

==> Filwoj

Masz rację, żenujący opis aukcji (teraz dopiero przeczytałem). Niestety inni też w podobnym stylu piszą. Jedyne usprawiedliwienie to to, że są tacy, którzy niepoważnie traktują zakupy na Allegro.

Dzisiaj jadę do Dulona co by trochę pogadać bo chłopak ma zepsuty komputer i bardzo się nudzi.

pozdrawiam i życzę

miłego łyk_endu

Panowie ! Nie przejmujcie się jego nieco chamskim opisem aukcji, tylko patrzcie jaki ma towar i za ile ! Teraz sprzedaje te Ampexy również bez pudełek po 19zł. !

Po co bawić się w przecinanie taśmy 1/2cala, albo kupować stare Stilonki. Moim zdaniem to bardzo dobra oferta. A jak będzie w rzeczywistości, to się okaże. Ale myślę, że będzie OK. W końcu to jest Ampex !

Kasjel, 30 Kwi 2010, 16:24

No właśnie dlatego, że to Ampex, wolę poczekać na Twoją opinię na temat stanu tych konkretnych taśm...

Ampex jest znany z tego, że jego taśmy z backcoatingiem miały sticky shed. W latach dziewięćdziesiątych świetnie o tym wiedzieli, ale wciąż produkowali te taśmy, dopiero w 1995 zmienili proces produkcyjny i to po krytyce konsumentów i pod naciskiem konkurencji. I tak zbankrutowali, ale wcześniej narobili kłopotu użytkownikom i nie tylko. Większość amerykańskich archiwów audiowizualnych jest pełna taśm Ampeksa.

Te taśmy 641 powinny być bezpieczne, bo są bez backcoatingu, ale to bardzo cienka taśma i typu voice-grade, czyli do muzyki średnio się nadaje.

Miałem parę Ampeksów, mam sporo Quantegy i wszystkie ostrzeżenia się sprawdzają. Ampex z BC sprzed 1995 brudzi. Quantegy jest OK.

Do^Kasjela

Nie ćwierkaj głupot kolego chusteczka jednorazowa służy do wycierania nosa, a papier toaletowy do innych zabiegów. Nie nagrywałeś nigdy na ciętych VHS-ach ani DAT-ach, nawet tego nie wiesz, że niektóre taśmy Stilon-a to nie był tak zwany produkt własny, czy licencyjna Agfa, tylko Ampex produkowany w USA a w Polsce jedynie cięty.Nie nagrywacie tylko przegrywacie z nośnika na nośnik a z tego co od czasu do czasu jest jako cud ogłaszane wyjątkowo marną muzykę, a więc po jaką cholerę taśma Super Master. Odpytaj Mirka Dulona o taśmy magnetowidowe [ nie wymagające nawet przestawiania BIAS] lub DAT z Streamerów IBM lub z olbrzymich szpul.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jeszcze jedno

Mam od Pana Konstantego S. 3 x 18cm taśmy były przechowywane w makabrycznych warunkach po przewinięciu przez szmatkę szpula/szpula zachowują się idealnie, nawet ich nie kąpałem zapis z przed lat idealny bez zniekształceń.Na podstawie treści zapisu mogę tylko stwierdzić że ma on powyżej dwudziestu lat.[mowa oczywiście o Ampexie]

A jeżeli ktoś idzie w Polskę robić wywiad nawet z muzyką w tle to VHS na 13- przy przesuwie 9.5cm/s

ma takie parametry jak BASF LH-Super przy przesuwie 19.04cm/s.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin- a czy ja coś mówię, że przecięte taśmy VHS czy DAT są do niczego ??? Nic takiego nie powiedziałem. Chodziło mi jedynie o to, że cięcie i klejenie taśmy z kawałków to czasochłonna robota.

Tak więc chyba lepiej jest skorzystać z takiej oferty, jak na tej aukcji i mieć gotową taśmę.

Ja nie posiadam maszynki do przecinania taśmy 1/2cala. A klejenie taśmy też mi kiepsko wychodzi. Dlatego wolę gdy trafiają się okazje, i można kupić fajne szpulki za nieduże pieniądze.

Do^Kasjela

Z klejeniem masz świętą rację oprócz taśmy klejącej 1" od Lecha59 kupione na Allegro lub dostane od Naszych na forum są wyschnięte i kleją gorzej niż marnie do tak zwanej "Leszkowej" nie mam zastrzeżeń jest rewelacyjna rewelacyjna jest także taśma 'SCOTH TAPE CLEANING FABRIC 1" 610-1-1-150 PA CR 84-9800-5845-1 [3M Company] ale żeby nią czyścić tor przesuwu trzeba ją najpierw przeciąć 1"/ 2x 1/2" i 1/2" 2x 1/4" zabieg ten jest wyjątkowo paskudny wymagający cięcia nożem krążkowym z autonomicznym napędem użycie tej taśmy do czyszczenia taśmy magnetofonowej wymaga prostego oprzyrządowania tak zwanej cygańskiej drogi [na przynajmniej 3-4 słupków lub więcej] aby czyścić taśmę od strony nośnika i od strony warstwy ochronnej [albo samego podkładu]. Trafiają czasem do mnie taśmy brudne i zniszczone z bardzo ciekawym zapisem, mającym charakter dokumentu i trzeba się z nimi pieścić.

Pozdrawiam Zbyszek

Dokonałeś mądrego zakupu solidny nośnik, bardzo dobra szpula i mocne estetyczne pudełko ciesz się nimi.

Obecnie przegrywam 21 płyt winylowych TD na szpule 18cm. Wykorzystuję do tego celu Uhera Royal de Luxe. Trochę szkoda niszczyć z trudem zdobyte płyty, dlatego przegrywam je na szpulki. Poza tym dostałem niedawno gramofon Dual 505, który gra bardzo dobrze. No i mogę zabrac się za "Wielkie Nagrywanie" :-))

Uhera Royal C mam w remoncie [odtwarza ale nie nagrywa] a na chodzie mam Uhera Variacord 263 z dwomblokami głowic dwuślad/czterościeżkowy < wymiana jest błyskawiczna> . Bobin AEG mam dość taśma o średnicy 265 mm mieści się idealnie w pudełku po PIZZA SALAME Dr.Oetkera co nieco jedynie wzmocnionym.

Będę miał trochę luzu to wytnę sobie krążki na szpule 18.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nigdy nie miałem taśmy Ampex i gdzieś czytałem na temat brudzącej serii. Jestem zainteresowany taśmą Ampex 456, jakie są wasze opinie Panowie na ten temat.

Pozdrawiam.

Cały czas jestem z Wami i czytam wszystkie wpisy,ale ostatnio bardziej mnie zajmuje wyposażenie nowego mieszkania.Wczoraj np.zakupiłem kabinę prysznicową:)Mam nadzieję,że jak uporam się ze wszystkim to wrócę na forum i prześlę fotki jak rozmieściłem sprzęt na nowym miejscu.Pozdrawiam serdecznie!!!

Mam Ampex 407 i jedna brudzi, a druga nie.Tak więc nie ma jakiejś konkretnej zasady,ale ryzyko zawsze istnieje.Dodam jeszcze,że taśmy pochodzą z różnych serii i nie były wcześniej używane.

web

O tasmach bylo dosc duzo na poczatku tego watku. Ampex/Quantegy 456 (457 - 35um wersja) produkowana od wczesnych lat 1970 do lat 1990siatych niestety sypie sie i smaruje glowice bo zmieniono binder (lacznik?) trzymajacy back coating. Nowsze i starsze tasmy nie maja tego problemu. Korwin ma metode na wzmacnianie lacznika i smarowanie tasmy. Ja probowalem uzywac NuFinisz i nawet dziala ale moim zdaniem szkoda czasu. Ze stajni Ampex/Quantegy najlepsze sa GP9 i 499. Z innych juz nie produkowanych bardzo dobrze spisuja sie maxell xl-I i UD. Ale mozna uzywac nowych rmgi. Ja preferuje sm900.

pozdrawiam,

Dzięki za odpowiedź. Osobiście posiadam stare TDK LX, oraz nowe Zonal 675 i Basf Emtec w tym sporo czystych. Ampexem zainteresowałem się z tego względu, że nie posiadam takiej... nad tą Maxell też myślałem i zapewne ją zakupię w przyszłości.

Pozdrawiam.

web, 3 Maj 2010, 13:20

Przeczytaj i wyciągnij wnioski:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Prosba o pomoc...

Po 2 lataach oczekiwania dotarl do mnie wreszcie wymarzony Akai 636.

Radosc byla wielka do momentu wlaczenia :(

Ledwo ciagnia, ledwo przewija i szpulki ocieraja o korpus.

Moje zdolnosci mechaniczne i znajomosc tematu to mniej niz zero.

Czy jest w Warszawie ktos kto moglby podjac sie reanimacji "mojego malenstwa" ?

Wszelkie sugestie mile widziane.

olafi, 4 Maj 2010, 13:53

Nie podejmuję się naprawy, ale mogę coś doradzić.

Na początek trzeba wszystko dokładnie wyczyścić i nasmarować współpracujące części, oczywiście zgodnie z instrukcją serwisową. Stary smar potrafi nieźle zablokować mechanizm.

Paski gumowe po latach mają prawo się trochę wyciągnąć i nie zapewniają odpowiedniej siły - wtedy wygląda to, jakby silnik był "za słaby". Wystarczy wymienić pasek i zaczyna działać. Na ebayu coś mało pasków do Akai, można spróbować dobrać jakiś zamiennik.

Talerzyki mają napęd bezpośredni, więc w tym przypadku to nie paski, ale skoro szpule trą o korpus, to znaczy, że talerzyki są zbyt nisko. Albo wymagają regulacji, albo ktoś przy nich grzebał, co i tak wymaga poprawy.

Instrukcja serwisowa jest tu:

Ukryta Zawartość

to wprawdzie do 635, ale on jest bardzo podobny do 636.

Warto spróbować, można czegoś się nauczyć. Najważniejsze, to robić dużo zdjęć w trakcie pracy, dokumentować, gdzie co było przykręcone, i nie pomieszać śrubek.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

olafi, 4 Maj 2010, 13:53

>Prosba o pomoc...

>Po 2 lataach oczekiwania dotarl do mnie wreszcie wymarzony Akai 636.

>Radosc byla wielka do momentu wlaczenia :(

>Ledwo ciagnia, ledwo przewija i szpulki ocieraja o korpus.

>Moje zdolnosci mechaniczne i znajomosc tematu to mniej niz zero.

>Czy jest w Warszawie ktos kto moglby podjac sie reanimacji "mojego malenstwa" ?

>Wszelkie sugestie mile widziane.

Paradoksalnie jest źle i jest jednocześnie dobrze. Źle, bo magnetofon działa nieprawidłowo, a dobrze, bo wykonuje wszystkie funkcje.

Wbrew pozorom, ten magnetofon ma prostą konstrukcję napędu i myślę, że da się go przywrócić do stanu używalności.

Pierwszą rzeczą do sprawdzenia, są kondensatory rozruchowe silników napędzających talerzyki. Jeśli po zwolnieniu hamulców talerzyków i uprzednim usunięciu tarcia pomiędzy elementami talerzy i obudową, nie będą występowały opory tarcia na osiach silników, to słabe przewijanie może być efektem uszkodzenia wspomnianych kondensatorów.

W Milanówku jest pan Leszek, który zajmuje się serwisowaniem takich urządzeń. Mogę służyć telefonem do niego na priv.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Gdyby kogoś to zainteresowało.

Jak przerobić Akai GX-630DB na wersję D czyli układy Dolby są uszkodzone i nie chce nam się ich naprawiać.

1. Odlutować przewody od punktów 17(17') i 20(20') na płytce P.B AMP.

2. Połączyć kawałkiem przewodu punkt 17(17') z punktem 20(20') na płytce P.B AMP.

3. Odlutować przewody od punktu 4(4') na płytce REC AMP i punktu 5(5') na płytce SRT.

4. Połączyć punkt 4(4') na płytce REC AMP z punktem 5(5') na płytce SRT za pomocą odcinka przewodu ekranowanego.

GM

Dziekuje wszystkim za odpowiedz i rady. Z tych sugerujacych samodzielna operacje chyba nie skorzystam. Za bardzo mi zalezy na tym sprzecie :) Ale posiadlem dzieki temu jakas wiedze teoretyczna. Niestety nawet gdybym chcial sam pokombinowac to nie mam teraz czasu. Troche pokomplikowaly mi sie sprawy rodzinne i zawodowe...bywa.

G.Mark...jesli mozna to prosze o namiary na Pana Leszka na priw.

A wszystkim dziekuje za wsparcie, to jedyne forum w forum warte czytania i pelne zyczliwych pasjonatow.

Obecnie mieszkam u teściów, ale za chwilkę udaję się na moje stare mieszkanie posłuchać magnetofonów.Nie na piwo, nie do kumpli tylko do muzy mnie ciągnie:)

• Pokaż nowe odpowiedzi