Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja myślę, że na AS :)

Zdrówko!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Marku, jak dostałem Tascam`a to nie było jak, musiałem go wyregulować z instrukcją serwisową w ręku, mechanicznie i elektronicznie został zrobiony na tip-top. Skoro teraz mu się coś przytrafiło, to już trzeba pomierzyć gdzie trzeba i jak trzeba to wymienić.

Ale spokojnie, jeśli zrobię przedwzmacniacz to wtedy będę myślał dalej :)

Paul, właśnie autoryzowany serwis by się przydał :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Neomammut,teraz rozumiem.Cała trudnośc polega na tym,że prawdziwych fachowców od takiego sprzętu jest niewielu.Ja miałem szczęśćie się zupełnie przypadkowo z jednym zgadać,ale jak ktoś nie ma takich znajomych,to jest kłopot.Dobrze,że chociaz jest to forum i możemy sobie w jego ramach pomagać.

Dlatego Marku, staram poznać tą magię, by móc wszystko robić sam. Zmusił mnie do tego jeden deck, tak, tak, nie mylicie się: TC-K990ES. Był u specjalisty i nic to nie dało. Dlatego postanowiłem go zrobić sam. Już teraz WIELKIE podziękowania dla V-Savage`a, za jego pomoc i co jak co, pewnego rodzaju szkolenie! Staram się wykorzystywać zdobytą wiedzę, ale w elektronice nie zawsze wszystko jest czarne i białe. W końcu nauczyłem się czytać schemat, zawsze była to dla mnie czarna magia:) Nauczyłem się też bardzo ważnej rzeczy, nic nie można kombinować bez pomierzenia napięć. Bez tego nie można nawet zacząć naprawy! Rozłożyłem przedwzmacniacz, schemat i miernik w dłoń i już wiem, gdzie szukać przyczyny, co sprawdzić i jak. Wcześniej dobrze jest obejrzeć wszystko :)

Wiele razy pomógł mi też G.Mark, jego wiedza też jest imponująca, za to też WIELKIE podziękowania!

Też żałuję, że nie studiowałem elektroniki, bo złapałem bakcyla! w porównaniu do ludzi, którzy są elektronikami, nie wiem nic, ale trzeba sobie jakoś radzić!

Nie mówię, że wiem wszystko, moja wiedza jest nadal znikoma, ale dzięki temu naprawiłem TC-765 i powiem jedno, zajebiste uczucie :D

PS: Dziękuję wszystkim, których nie wymieniłem, wybaczcie!

Cieszę się,że założenie tego watku ,daje tyle radości i że wymiana informacji jest tak użyteczna.

To za namową Korwina ,zdecydowałem sie spróbować i są efekty.

Jak widzę na forum,to własnie miłośnicy magnetofonów,nieważne,czy szpulowych,kasetowych,drogich,czy tanich pomagają sobie bezinteresownie na miarę swoich możliwości.To podnosi na duchu,gdy dookoła spotyka sie tyle zupełnie przeciwstawnych zachowań.Życzę wszystkim ,aby udało im sie zdobyć obiekty swoich marzeń i oby udało sie im przywrócić ich pierwotny blask.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykopany w kosmos jest ten Philips :D

Przedwzmacniacz, usterka zlokalizowana, kondy w zasilaczu :) Dobrze, że mam na wymianę :D

Neomammut.Jak dzisiaj robi takie wrażenie,to jak się musiałem czuć,gdy po raz pierwszy zobaczyłem takie coś w 1972 roku i to na żywo.Byłem wtedy posiadaczem tonetki.Dzwiękiem ten magnetofon nie zachwyca,choć nagrywa całkiem dobrze,ale wygląd jest powalający.Mam znacznie lepsze,nowsze studyjne sprzęty,ale zawsze moi goście gapią się na tego philipsa jak za przeproszeniem 'sroka w gnat"

Próby zdobycia tego modelu ,trwały od tamtego czasu.Jednak w końcu się udało.

Gratulację.Ja ostatnio,wykorzystując przysłana mi przez Korwina nagłowną lupę naprawiłem przewód din do tego magnetofonu.Jeden przewód pozwala na odczyt i zapis równocześnie.Był to standart według mnie znacznie bardziej przyjazny użytkownikowi,niż wiecznie się plączące kable cinch.

Witajcie!

Wy tu gadu-gadu, a ja tu ciezko pracuje ;-) :-D. Na zywo zdjecia z rocznicy urodzin pubu w Danii, wlasnie puszczam muze ze szpulowcow :-)))).

Pozdrowionka

Ukryta Zawartość

post-5308-100004201 1273939206_thumb.jpg

post-5308-100004202 1273939206_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj ja też :)

Kilup, a jak ludzie reagują na takie starocie?:D

Żona w pracy to ja sobie maluję:)przy muzyce oczywiście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jakiś czas temu w moim rozumie zrodziła się koncepcja zbudowania układu zdalnego sterowania do Akai GX-630DB. Ta koncepcja nie powstała samodzielnie, ale po obejrzeniu filmu na YT, który obrazował współpracę tego magnetofonu z pilotem pochodzenia niewiadomego.

Założenia konstrukcji:

- brak ingerencji we wnętrze magnetofonu,

- obsługa wszystkich funkcji dostępnych "z przycisku" na przednim panelu,

- wykorzystanie gniazda "Remote" i pilota fabrycznie obsługującego magnetofon.

Wykorzystałem do budowy:

- czujnik podczerwieni z odtwarzacza CD firmy Sony,

- pilot zdalnego sterowania firmy Sony od jakiejś miniwieży,

- przekaźnik R15 w celu zdobycia wtyku pasującego do gniazda "Remote" magnetofonu,

- obudowa po modemie kablowym,

- płytka uniwersalna, tranzystory, przekaźniki i inne duperelki.

Najważniejszą "duperelką" był mikrokontroler Atmel AT89C2051, którego zaprogramowanie powierzyłem koledze z pracy. Kontroler po odebraniu kodu odpowiedzialnego za daną funkcję, wystawia na swych wyjściach sygnały sterujące kluczami tranzystorowymi, które z kolei załączają przekaźniki. Te ostatnie pełnią funkcję przycisków mechanicznych i zwierają odpowiedni styk gniazda "Remote" z masą. Zasilanie całości pobierane jest z magnetofonu. Na wolny styk gniazda "Remote" wyprowadziłem napięcie +24V z zasilacza magnetofonu. Na płytce drukowanej znajdują się dwa stabilizatory +12V i +5V.

Przednia ścianka obudowy modemu została w części zamaskowana szybką z odtwarzacza CD.

Testy wykazały, że urządzenie prawidłowo steruje funkcjami magnetofonu, a program zapisany w pamięci kontrolera, rozpoznaje sygnały generowane przez dwa różne piloty Sony. To ostatnie jest bardzo fajne, bo jeden pilot ma funkcję sterującą nagrywaniem, a drugi nie. Ten drugi można zostawić na wierzchu, nie bojąc się, że jakiś ciekawski kot naciśnie klawisz nagrywania, skutecznie kasując cenny zapis na taśmie. :-)

GM

post-3254-100004185 1273944216_thumb.jpg

post-3254-100004186 1273944216_thumb.jpg

Gratuluję projektu! Świetna sprawa, choć ja osobiście lubię tak podchodzić i naciskać te przyciski, ale czasami pilocik też by się przydał :)

G.Mark, a dało by radę zrobić do innych magnetofonów? hihihi Nic oczywiście nie sugeruję, ale :D

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 15 Maj 2010, 19:29

>Gratuluję projektu! Świetna sprawa, choć ja osobiście lubię tak podchodzić i naciskać te przyciski,

>ale czasami pilocik też by się przydał :)

>G.Mark, a dało by radę zrobić do innych magnetofonów? hihihi Nic oczywiście nie sugeruję, ale :D

Oczywiście, że tak. Wystarczy odpowiednio zaprogramować kontroler, pod posiadanego pilota i skonfigurować klucze tranzystorowe i przekaźniki tak, aby zwierały odpowiednie styki gniazda "Remote" do masy. W TC-765 jest tak samo jak w Akai. :-)

GM

>>G.Mark

A może jakiś schemacik? :)

>>Paul

Nie gadaj głupot, myślisz, że my ograniczeni jesteśmy? Widać, że to Tascam malował :D hihiihihiihi

Ma kolo rękę do malunków :)

Bardzo mocny emocjonalnie przekaz, ale jakże piękny. I ta sentencja końcowa. Dzisiaj naszych synów, mężów, ojców znów posyłają na wojnę. Piękna i wrażliwa artstka z niespotykaną formą przekazu.

Bardzo Ci dziękuję za link. Vlado.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

neomammut, 15 Maj 2010, 19:54

>>>G.Mark

>A może jakiś schemacik? :)

Hmmm... jakby tu powiedzieć... Schematu praktycznie nie ma. :-) To idzie tak:

- nóżka 1 kontrolera układ resetowania,

- nóżka 20 kontrolera +5V,

- nóżka 10 kontrolera na masie,

- nóżki 4 i 5 kontrolera rezonator kwarcowy,

- nóżka 6 kontrolera wyjście czujnika podczerwieni,

- nóżki od 14 do 19 wyjścia sterujące kluczami.

- klucze tranzystorowe typu "otwarty kolektor",

- zasilanie +5V i +12V (kontroler i przekaźniki).

GM

To tak skrótowo, narazie wystarczy :) Jak się będę przymierzał, to pewnie zapytam o to i o tamto :) Teraz tylko musisz wstawić silniki w potencjometry i przycisk POWER i masz full opcje :)

neomammut, 15 Maj 2010, 19:54

>>>G.Mark

>A może jakiś schemacik? :)

>

>>>Paul

>Nie gadaj głupot, myślisz, że my ograniczeni jesteśmy? Widać, że to Tascam malował :D hihiihihiihi

>Ma kolo rękę do malunków :)

Może nie tak do końca, ale przy muzie płynącej z niego przyjemniej się pociągało pędzlem:)

>>G.Mark

No to ja tyskie poproszę :)

>>Paul

Dobra, dobra nie kombinuj :)

Po zmianie kondów w przedwzmacniaczu dostałem ścianę dźwięku! tutaj też mamy przykład jak łatwo można się do dźwięku przyzwyczaić. Wczoraj słucham sobie jak zwykle wieczorem i miło mi się słucha i jak wiecie mam korektor graficzny z aktywnym analizatorem widma. Dźwięk mi się podobał, ale zobaczyłem, że na analizatorze nie mam w ogóle górnych rejestrów, a aktualnie słucham płyty Bad Jacksona (powinno być ich trochę). Dopiero po chwili uświadomiłem sobie, że nie mam góry! Gdyby nie analizator to chyba bym się nie domyślił :)

Teraz 20kHz to nie problem :)

Panowie, bardzo przyzwoita oferta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież umówiliśmy się, że nie podajemy linków do aukcji......

• Pokaż nowe odpowiedzi