Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich widzę że praca przy magnetofonach sprawia wam wiele radości to dobrze wielu z nas próbuje ratować świat!

Do mnie właśnie dotarł Studer A81 ogromna maszyna ciekawa a jakże:) ale do rzeczy magnetofon przechowywany był w złych warunkach obawiam się że będzie ciężko przywrócić mu życie.

Od czego zacząć ?

Postanowiłem go w pierw wysuszyć co dalej?

Z wyglądu nie jest zniszczony brakuje mu kilku drobiazgów , w slotach posiada wszystkie karty.

Zdjęcia zamieszczę wieczorem.

audiomagia.blogspot.com

Ampex F-44 ma opinię słabego i nieudanego,a pomimo tego Ciebie zachwycił..Poszukaj ampexa 350,to dopiero zobaczysz co może ampex .Miałem okazję pobawić się takim u Henryka.Zdziwiony byłem jednym z jego parametrów, a mianowicie dynamiką.Pod tym względem bije na głowę revoxa 36.

Wiem o tym. Bo to raczej magnetofon do użytko domowego. Dla przypomnienia rok produkcji 1963-65.

Henryk się nim zajmował. Jak wiesz dostać 350-ke w nienagannym stanie raczy z niemożliwością.

A ten F-44 jak na swój wiek, tor lampowy i pełną techniczną sprawnośc potrafi się podobać. Tymm bardziej, że w takim znakomitym stanie dałem za niego z transportem ok. 200 dolarów. Lampy na pokładzie są warte więcej. A Henryk dorobił mi nakładkę na rolkę aby dopasować prędkość obrotową do naszych 50-u Hz.

:)

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Wiem o tym. Bo to raczej magnetofon do użytko domowego. Dla przypomnienia rok produkcji 1963-65.

Henryk się nim zajmował. Jak wiesz dostać 350-ke w nienagannym stanie raczy z niemożliwością.

A ten F-44 jak na swój wiek, tor lampowy i pełną techniczną sprawnośc potrafi się podobać. Tymm bardziej, że w takim znakomitym stanie dałem za niego z transportem ok. 200 dolarów. Lampy na pokładzie są warte więcej. A Henryk dorobił mi nakładkę na rolkę aby dopasować prędkość obrotową do naszych 50-u Hz.

:)

Pozdro

Widzałem u Henryka taki sam,który dostał śp;Korwin.Ma sporo lamp ,jak na taki z pozoru mały magnetofon.

Nie miałem nic większego pierwsze podejście czyszczenie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4738-0-78678600-1412062336_thumb.jpg

post-4738-0-81995800-1412062348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Gratuluje ten A80 robi wrażenie .

Napisz coś więcej, to chyba pierwszy A80 u nas na forum.

Nikt inny się nie chwalił.

Sprawny ?

Coś udało Ci się dostać wiej niż na zdjęciach ? Tzn. Mostek z wskaźnikami i dół obudowy z wózkiem ?

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

To jest Studer A81R model wykonywany przez firmę Studer na zamówienie ARD

Jest wiele do zrobienia brak stołu oraz mostka ze wskaźnikami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

To jest Studer A81R model wykonywany przez firmę Studer na zamówienie ARD

Jest wiele do zrobienia brak stołu oraz mostka ze wskaźnikami

Ukryta Zawartość

kupisz ?czy bedziesz sam robil mostek

Ukryta Zawartość

Przywracam do życia Akai 4000D. Jeden z bolców talerzyka jest delikatnie skrzywiony. Jak ściągnąć plastik ze sprężynką, który blokuje szpulę?

No właśnie w AKAI nie ma. Są w Philipsach, Sony, a w AKAI nie - chyba, że od spodu. Także najprawdopodobniej trzeba odkręcić te trzy śrubki mocujące talerzyk i działać dalej już na zdemontowanym.

Edytowane przez adamstan

Koledzy mam problem, a raczej dwa z moim Akai gx 620.

1. "szukam" jednego kanału - konkretnie lewego, w mono gra, wskaźniki ładnie się kiwają, gdy wcisnę stereo LEFT ON dźwięk zanika gra tylko prawy. Miał ktoś podobny problem, może jakaś podpowiedz, jestem na etapie wymiany tranzystorów(znalazłem 3sztuki uszkodzone), ale dalej cisza, pomierzyłem też trochę kondków, ale nie widzę uszkodzeń.

2. pod koniec szpuli dźwięk zwalnia, myślę że to sprawa zasilania, ale do tego jeszcze nie zaglądałem, schemat jak dla mnie trochę mało wyraźny.

Plan mam taki, aby najpierw uruchomić(może z waszą pomocą) kanał lewy, wtedy zajmę się zasilaniem. Szkoda że serwis tego akajca jest trochę jak na moje utrudniony, audio na jednej płycie, zasilanie na drugiej, wszystko w całości, żadna sekcja nie jest wypinana aby coś wylutować, pomierzyć z sekcji zasilania trzeba trochę bebechy ogołocić, ale nic to pomału zrobię nikt mnie nie goni ;)

Głowica jest OK jak nowa, sygnał jest podawany na moduł w stereo L/P(sprawdzone)

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi

kupisz ?czy bedziesz sam robil mostek

Raczej nie będę robił mostka nie mam takiej potrzeby.

Ps.

Wyczyść pocztę w skrzynce pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

1. "szukam" jednego kanału - konkretnie lewego, w mono gra, wskaźniki ładnie się kiwają, gdy wcisnę stereo LEFT ON dźwięk zanika gra tylko prawy. Miał ktoś podobny problem, może jakaś podpowiedz, jestem na etapie wymiany tranzystorów(znalazłem 3sztuki uszkodzone), ale dalej cisza, pomierzyłem też trochę kondków, ale nie widzę uszkodzeń.

Ten magnetofon zawsze odtwarza dwa kanały i nie da się wyłączyć lewego lub prawego. Przełącznik, o którym piszesz, służy do włączenia lub wyłączenia nagrywania danego kanału i nie ma wpływu na odtwarzanie. Moim zdaniem problem leży w torze nagrywania i należy zacząć od dokładnego wyczyszczenia styków przełączników "Track selector" i "Monitor".

2. pod koniec szpuli dźwięk zwalnia, myślę że to sprawa zasilania, ale do tego jeszcze nie zaglądałem, schemat jak dla mnie trochę mało wyraźny.

Silnik lewej szpuli, przy odtwarzaniu pracujący jako hamulec lewej szpuli, cały czas dostaje w tym trybie, takie samo napięcie zasilania. To samo dotyczy silnika prawej szpuli. Moim zdaniem musisz zacząć, podobnie jak powyżej, od przeczyszczenia styków przełącznika prędkości przesuwu taśmy i rozmiaru szpul.

GM

Ten magnetofon zawsze odtwarza dwa kanały i nie da się wyłączyć lewego lub prawego. Przełącznik, o którym piszesz, służy do włączenia lub wyłączenia nagrywania danego kanału i nie ma wpływu na odtwarzanie. Moim zdaniem problem leży w torze nagrywania i należy zacząć od dokładnego wyczyszczenia styków przełączników "Track selector" i "Monitor".

G.Mark, jak zawsze dziękuję Tobie za zainteresowanie, może jeszcze raz napiszę jakie jest zachowanie akajca:

dwa przyciski z zielonymi diodami TRACK SELECTOR ON/OFF, jeżeli diody sygnalizują ON L/P gra jeden-prawy kanał i skaźnik VU reaguje tylko z prawego kanału, w lewym kanale jest cisza i wskaźnik też stoi,

jeżeli wyłączę przycisk TRACK SEL. LEFT gaśnie dioda nad nim i gra wyraźnie w mono na dwa kanały, wtedy wycieraczki machają obie,

jeżeli wyłączę kanał prawy gaśnie dioda nad nim, jest całkowita cisza, przy wyłączonym lewym kanale oczywiście, wycieraczki nie pracują wcale, dźwięku nie ma ani na wyjściu na wzmacniacz, ani w słuchawkach.

Kurcze nie wiem czy jasno się wyrażam, staram się prosto opisać problem nie używać górnolotnych określeń czy terminów. Tak to wygląda.

Na filmiku YT widzę że gość zmienia wł/wył różne przyciski(także i te track sel.) w tym GX 620 i faktycznie niezależnie od tego dwa kanały grają, to już teraz zgłupiałem i nie wiem czego i gdzie teraz szukać,

G.Mark - pomóż jeżeli możesz bo na tą chwilę pomysłów brak.

Wrócę do domu zaraz zabieram się za styki jak pisałeś wcześniej.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

dwa przyciski z zielonymi diodami TRACK SELECTOR ON/OFF, jeżeli diody sygnalizują ON L/P gra jeden-prawy kanał i skaźnik VU reaguje tylko z prawego kanału, w lewym kanale jest cisza i wskaźnik też stoi,

jeżeli wyłączę przycisk TRACK SEL. LEFT gaśnie dioda nad nim i gra wyraźnie w mono na dwa kanały, wtedy wycieraczki machają obie,

jeżeli wyłączę kanał prawy gaśnie dioda nad nim, jest całkowita cisza, przy wyłączonym lewym kanale oczywiście, wycieraczki nie pracują wcale, dźwięku nie ma ani na wyjściu na wzmacniacz, ani w słuchawkach.

Bardzo przepraszam, ale chyba Cię okłamałem. W tym modelu istotnie jest tak, że aby coś grało w lewym lub prawym kanale, musi być wciśnięty odpowiedni przycisk.

W moich dwóch magnetofonach Akai, te przełączniki działają tylko przy nagrywaniu, ich wyłączenie pozwala zabezpieczyć się przed przypadkowym skasowaniem nagrania.

GM

Witam,

co sądzicie o tym japońskim Ampexie model 700? To jest to samo co Teac 7300.

Pozdro

In 1975 Teac released the A-7300 2T 2 Track mastering tape recorder with dbx. Teac manufactured this same unit for Ampex and to Ampex specifications as the Ampex ATR-700 professional reel tape recorder. This was the first known joint manufacture of a reel tape recorder by Ampex and Teac.

Tak to są te same modele .

Mam Teac A-7300RX nic na jego temat nie napiszę kiedyś w końcu znajdę czas.

audiomagia.blogspot.com

In 1975 Teac released the A-7300 2T 2 Track mastering tape recorder with dbx. Teac manufactured this same unit for Ampex and to Ampex specifications as the Ampex ATR-700 professional reel tape recorder. This was the first known joint manufacture of a reel tape recorder by Ampex and Teac.

Tak to są te same modele .

Mam Teac A-7300RX nic na jego temat nie napiszę kiedyś w końcu znajdę czas.

Moge go kupić w wersji 2T, dwie wyższe prędkości, za ok. 850 zł. Warto?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

No to kupiłem:

$_57.JPG

Mam nadzieję, że nie będę musiał zawracać Henrykowi głowy.

W nim na szczęście jest selektor napięcia zasilania i częstotliwości.

Z NABami więc 50 dolarów oszczędności :).

Wersja dwuśladowa z 7,5 i 15ips. Niestety brak głowicy 4T do odtwarzania. Szkoda.

To co mi się w nim podoba to wyciągnięte na przełączniki regulacje BIASu.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

No właśnie w AKAI nie ma. Są w Philipsach, Sony, a w AKAI nie - chyba, że od spodu. Także najprawdopodobniej trzeba odkręcić te trzy śrubki mocujące talerzyk i działać dalej już na zdemontowanym.

Talerzyk zdemontowałem w pierwszej kolejności :-) Niestety oś na której jest ten plastik jest zespolona z talerzykiem. Wygląda na to, że jedynym sposobem jest demontaż od przodu. Pytanie tylko jak.

Talerzyk zdemontowałem w pierwszej kolejności :-) Niestety oś na której jest ten plastik jest zespolona z talerzykiem. Wygląda na to, że jedynym sposobem jest demontaż od przodu. Pytanie tylko jak.

Pod talerzykiem powinna być śruba kontrująca na imbus. Albo nawet dwie, jeśli jest tak jak w Sony TC 765.

Są to po prostu śrubki dociskowe które "dociskają" do osi talerzyka.

No to kupiłem:

$_57.JPG

Mam nadzieję, że nie będę musiał zawracać Henrykowi głowy.

W nim na szczęście jest selektor napięcia zasilania i częstotliwości.

Z NABami więc 50 dolarów oszczędności :).

Wersja dwuśladowa z 7,5 i 15ips. Niestety brak głowicy 4T do odtwarzania. Szkoda.

To co mi się w nim podoba to wyciągnięte na przełączniki regulacje BIASu.

Pozdro

Niestety transakcja nie doszła do skutku.

pan przeliczył się z kosztami transportu do Polski. Zamiast ok. 130 USD zaśpiewał mi 500 USD.

A kupiono w cenie z transportem 130.

Bardzo mocno zastanawiam się nad negatywem :(.

Pozdro

witam wszystkich forumowiczów serdecznie.

wielokrotnie czytałem watki o magnetofonach, masa przydatnych informacji i duzo fajnych ludzi. Dziękuję.

Chciałbym poprosić o sugestie a najlepiej sprawdzone osobiście doświadczenia z wymianą łożysk w silniku przewijania magnetofonu Revox A77.

Wyczytałem na zagranicznym forum, że są to bardzo popularne łożyska typ 608

nawet używane w łyżworolkach, hulajnogach itd i ktoś zastosował z sukcesem wlaśnie te z łyżworolek. Po takiej wymianie silnik u mnie terkocze i pracuje głośno.

Wymiarowo nowe łożysko prawie takie jak orginalne. Otwór w nowym jest wiekszy może o 0.1mm. Podobno Revox używał ABEC1 (stopień precyzyjności wykonania)

a ja mam ABEC5 czyli niby wyższa dokładność.

Czy koś może ma sprawdzone żródło takich łożysk?

Pomińmy zagraniczne portale.

pozdrawiam

witam wszystkich forumowiczów serdecznie.

wielokrotnie czytałem watki o magnetofonach, masa przydatnych informacji i duzo fajnych ludzi. Dziękuję.

Chciałbym poprosić o sugestie a najlepiej sprawdzone osobiście doświadczenia z wymianą łożysk w silniku przewijania magnetofonu Revox A77.

Wyczytałem na zagranicznym forum, że są to bardzo popularne łożyska typ 608

nawet używane w łyżworolkach, hulajnogach itd i ktoś zastosował z sukcesem wlaśnie te z łyżworolek. Po takiej wymianie silnik u mnie terkocze i pracuje głośno.

Wymiarowo nowe łożysko prawie takie jak orginalne. Otwór w nowym jest wiekszy może o 0.1mm. Podobno Revox używał ABEC1 (stopień precyzyjności wykonania)

a ja mam ABEC5 czyli niby wyższa dokładność.

Czy koś może ma sprawdzone żródło takich łożysk?

Pomińmy zagraniczne portale.

pozdrawiam

Kup łożyska NSK. Cena 8 -10 zł/szt i powinno być wszystko ok. Z ich zakupem nie ma żadnych problemów. Ja tak zrobiłem.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-12292-0-43276000-1412874308_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup łożyska NSK. Cena 8 -10 zł/szt i powinno być wszystko ok. Z ich zakupem nie ma żadnych problemów. Ja tak zrobiłem.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

dziekuję ślicznie za podpowiedż. W moim miasteczku jest jeden maly sklep tylko z łożyskami. Mieli NSK po 9zł. Po wymianie już jest cicho. Przy okazji podpowiem zeby wymienic łozyska trzeba tylko zdjąć tylko dwa pierścienie osadcze (fachowa nazwa, nowe po 20gr) ale bez wlaściwych szczypiec Seegera to masa frustracji.

Następnie trzeba te łozyska wypchnąć na zewnątrz (delikatnie puk puk młotkiem w ołowek lub śrubokret przyłożony do łożska). Oczywiście silnik trzeba wyjąć z magnetofonu na samym poczatku i zapisac lub zrobic fotke odpinanym kabelkom.

Przeleciał mi dzisiaj koło nosa Tandberg TD20A, wersja 19/38 2TR. Stan idealny. Głowice jak nówki.

$_57.JPG

$_57.JPG

A przeleciał mi bo go chciałem kupić albo tanio albo wcale :).

Wiecie za ile poszedł?

411 EUR. Ktoś się bardzo cieszy :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Witam.

Bardzo ładny ten Tandberg, ciekawe jak brzmi.

Dojechały taśmy RMG SM911, 762m, 50u - powiem tylko, że bardzo dobra taśma do prędkości 38cm/s, ale przy 19 też daje radę, choć nie ma wtedy tak szczegółowego przekazu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15740-0-58202100-1413215947_thumb.jpgpost-15740-0-25850300-1413215950_thumb.jpgpost-15740-0-63403500-1413215953_thumb.jpgpost-15740-0-27769900-1413215956_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam.

Bardzo ładny ten Tandberg, ciekawe jak brzmi.

Dojechały taśmy RMG SM911, 762m, 50u - powiem tylko, że bardzo dobra taśma do prędkości 38cm/s, ale przy 19 też daje radę, choć nie ma wtedy tak szczegółowego przekazu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-15740-0-58202100-1413215947_thumb.jpgpost-15740-0-25850300-1413215950_thumb.jpgpost-15740-0-63403500-1413215953_thumb.jpgpost-15740-0-27769900-1413215956_thumb.jpg

Mam takie dwie.

Ale wolę EMTEC PER 528 z Polskiego Radia bo ... ze trzy razy tańsze. A równie dobre.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi