Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Zmierzyłem rezystancję głowicy:

Lewy kanał: 106 ohm

Prawy kanał: 105 ohm

Zaraz sprawdzę te elektrolity.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

a ja się pytam ponownie - odlutowałeś przewody głowicy i sprawdziłeś, czy "warczy"?

albo z drugiej strony - sprawdzałeś szpikulcem"od końca" (wg schematu - masz go w ogóle?), gdzie sygnał się urywa? sprawdzenie toru odczytu - czy w ogóle działa - to jedna z najprostszych czynności przy serwisie magnetofonu

Pisałem o tym wcześniej. Podaję ponownie:

cyt.: "Pykałem metalowym szpikulcem w punkty lutownicze przy samej głowicy i słyszałem pyknięcia na słuchawkach."

Na poprzedniej stronie podałem rezystancję głowicy. Podaję ponownie:

Sprawdziłem elektrolity, niby pojemności trzymają, ale wymieniłem dla pewności. Tak sobie myślę, żeby resztę elektrolitów sprawdzić, może faktycznie któryś tam nie trzyma.

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pisałem o tym wcześniej, czytałeś? Podaję ponownie:

cyt.: "Pykałem metalowym szpikulcem w punkty lutownicze przy samej głowicy i słyszałem pyknięcia na słuchawkach."

A czy szpikulec miał metaliczny kontakt z Twoją dłonią, czy był od niej odizolowany? Rezystancje uzwojeń głowicy wyglądają na prawidłowe.

Kondensatory sprzęgające stopnie sprawdzone?

GM

Nie miał, czyli test nie zaliczony. Kondensatory sprawdziłem, ale wymienię je zaraz dla pewności i w ogóle sprawdzę resztę.

Pisałem o tym wcześniej, czytałeś? Podaję ponownie:

No to głowica jest OK. Z resztą bardzo w to wątpiłem żeby była uszkodzona. Musiał byś sam zrobić zwarcie a przecież nie jesteś głupi :-) To tak jak pisałem wyżej zrób sobie taki tester i jedź po kolei. Wówczas znajdziesz to miejsce gdzie gubi się sygnał. Tylko jeśli słychać brumienie na obu kanałach gdy dotykasz metalowym śrubokrętem pinów głowicy to by znaczyło że tor wzmacniacza odczytu jest sprawny (?). Jednak radzę ci sprawdzić to tym testerem.

Ostatecznie pożyczę ci głowicę z mojego TC 377 do testu. Jeśli magnetofon zagra na niej to zapolujesz na jakiegoś TC 366 lub 377 ew. 399 na części i wstawisz sobie z niego głowicę do TC 765.

Dotykam od głowicy szpikulcem metalowym punkt lutowniczy i szpikulec ma kontakt z moją ręką - słyszę brumienie w obu kanałach, ale w cale nie głośno tylko cicho. Powiedzieliście, że będzie głośno? Już nic nie rozumiem :)

Dotykam od głowicy szpikulcem metalowym punkt lutowniczy i szpikulec ma kontakt z moją ręką - słyszę brumienie w obu kanałach, ale w cale nie głośno tylko cicho. Powiedzieliście, że będzie głośno? Już nic nie rozumiem :)

Może masz twardą i suchą skórę :-) Ale poważnie zamocz ten palec którym dotykasz szpikulca albo po prostu pośliń. Przy takich testach powinno być głośno, tak że wcześniej należy ustawić małą głośność na wzmacniaczu aby potem nie spanikować.

Jest cicho, za cicho. Jak przekręcę poziom odtwarzania na full, to wtedy słyszę wyraźnie, ale natężenie dźwięku jest powiedzmy w skali od 1 do 10: 4

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Byłoby głośno, gdyby układ był sprawny, a ponieważ nie jest...

GM

Też mi się tak wydaje :) Dziękuję wszystkim, szukam w takim razie jeszcze raz, dokładniej.

więc teraz z drugiej strony - dotknij środkowe kołki przełącznika tape/source (tylko warczenie będzie cichsze, bo wzmocnienie niewielkie tego stopnia); jak brzęczy, to dobrze; następnie kołki, do których przychodzi sygnał z wzmacniacza odczytu, następnie C217(kond. na wyjściu drugiego stopnia wzm.odcz.), potem C212 (kond.wejściowy II stopnia), dochodzisz do PB level - czyli idziesz "od tyłu" i szukasz przerwy (proste jak pie...lenie za przeproszeniem, tylko chyba nie czytałeś uważnie tego, co wcześniej pisałem)

Tak, tak geelo07, wczoraj już zrozumiałem i masz rację, szkoda, że tak późno :)

Dzisiaj będę szukał dopiero, bo wczoraj już sobie odpuściłem by odpocząć :)

znalazłem przez przypadek chyba jedną z pierwszych taśm nagrywanych przez siebie - stara Stilonka, zapisy mono na ścieżkach 1 i 3 oddzielnie, część z fal długich - chyba połowa lat 80-tych (m.in. dwa kawałki Secret Service z Sopot'85, nagrane z Rubina 714p)

oprawić ją w ramki? ;-))

Edytowane przez geelo07

znalazłem przez przypadek chyba jedną z pierwszych taśm nagrywanych przez siebie - stara Stilonka, zapisy mono na ścieżkach 1 i 3 oddzielnie, część z fal długich - chyba połowa lat 80-tych (m.in. dwa kawałki Secret Service z Sopot'85, nagrane z Rubina 714p)

oprawić ją w ramki? ;-))

Ja też! :)) Też stilonki (a nawet fotonki). Na jednej utwory z listy przebojów z 1990 roku nagrywane od Niedźwieckiego, a potem z jakiejś audycji Bogdana Fabiańskiego.

I druga - na stronie A jakiś koncert Pet Shop Boys, a na B - mono! - na jednej ścieżce italo disco z późnych lat 80. a na drugiej: "Dwaj panowie B, czyli jej pierwszy kochanek" Mariana Hemara. Nagrywana z telewizji, szło to kiedyś w Teatrze Telewizji TVP w 1989 roku. Zajeżdżałem tą taśmę potem wielokrotnie, oczywiście jako słuchowisko. Kondrat, Zborowski i Zającówna w głównych rolach... :) Nagrywane na poczciwej ZK-140 T, w wersji z dwiema diodami. Nagrania z tej zetki bardzo ładnie brzmią na obu moich japończykach.

Ja znalazłem też nagrania mono, też stilonki, a nagrany jestem ja, moja siostra, mój ojciec i moja mama :) Bezcenne :D

mam trochę różnych starych nagrań na Stilonkach, m.in. fragmenty LP3, nawet w dobrej jakości (19cm/s); ta szpulka, którą odnalazłem to moja pierwsza - przesłuchałem dokładnie; te starocie odtwarzam na Arii i - jak wspomniałem - nawet całkiem dobrze grają; próbowałem nawet coś na nich nagrywać (niedawno - niestety "pokancerowałem" stary zapis) i też całkiem nieźle to słychać; może jeszcze przerzucę się na małe szpulki ;-)

TC-765: Chyba jednak kondensatory sprzęgające do wymiany. Dzisiaj raz jeszcze je sprawdziłem, niby pojemność mają, ale za nimi nie ma napięcia. Dam znać jutro. Nie wiem jak ja je poprzednio sprawdzałem :)

Wiam,

nabyłem ostatnio Akai GX636 trochę z nostalgii za młodością trochę z chęci posłuchania taśm z mojej młodości, które gdzieś tam zalegają nagrane przed ponad 30 laty. Siłą rzeczy dołączyłem do posiadaczy szpulowców. I tu pojawił się problem bo nie mam instrukcji a nie do końca wiem do czego służą niektóre włączniki i jak nagrywać. Może jest u osoba, która wykaże chęć pomocy starszemu panu i wyjaśni co jest co :) Oczywiście wszystko jest sprawne, dzialą jak należy i intuicyjnie udało mi się nagrać coś z winylu. Nie mniej jednak chciałbym wiedzieć czy wszystko robię dobrze. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam. J.M.

Tu masz instrukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tylko się zarejestruj żeby móc ściągnąć.

Pozdrawiam

Marcin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz instrukcję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tylko się zarejestruj żeby móc ściągnąć.

Pozdrawiam

Marcin

dziękuję :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłem szpulowy magnetofon Akai jak pisałem wyżej. Nie oczekiwałem cudów po jego brzmieniu. Nie mniej jednak jestem rozczarowany. Przede wszystkim wycofaniem wysokich tonów. Brzmi matowo w porównaniu do CD i czarnej płyty. Stąd moje pytanie o Wasze spostrzeżenia. Zastanawiam się co może być tego przyczyną. Dlatego pytam osoby doswiadczone w tej kwestii. Jeśli to kwestia regulacji, ostatecznie ma ok. 30 lat, to kogo polecacie do zrobienia przeglądu.

Na jakim magnetofonie nagrywałeś poprzednio te taśmy? Przeczyść głowice, tor przesuwu taśmy, wyczyść też taśmę podczas przewijania, może być wilgotną szmatką. Może głowica w Akai ma zły azymut. Ale to raczej nie to. Najpierw przeczyść, później się będziem zastanawiać.

Na jakim magnetofonie nagrywałeś poprzednio te taśmy? Przeczyść głowice, wyczyść też taśmę podczas przewijania, może być wilgotną szmatką. Może głowica w Akai ma zły azymut. Ale to raczej nie to. Najpierw przeczyść, później się będziem zastanawiać.

taśma nowa TDK , rozpieczętowana z fabrycznego pudełka, nagrywałem z cd i gramofonu, potem porównywałem, głowice przeczyściłem. nagrywałem i odtwarzałem oczywiście na tym samym magnetofonie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kupiłem szpulowy magnetofon Akai jak pisałem wyżej. Nie oczekiwałem cudów po jego brzmieniu. Nie mniej jednak jestem rozczarowany. Przede wszystkim wycofaniem wysokich tonów. Brzmi matowo w porównaniu do CD i czarnej płyty. Stąd moje pytanie o Wasze spostrzeżenia. Zastanawiam się co może być tego przyczyną. Dlatego pytam osoby doswiadczone w tej kwestii. Jeśli to kwestia regulacji, ostatecznie ma ok. 30 lat, to kogo polecacie do zrobienia przeglądu.

taśma nowa TDK , rozpieczętowana z fabrycznego pudełka, nagrywałem z cd i gramofonu, potem porównywałem, głowice przeczyściłem. nagrywałem i odtwarzałem oczywiście na tym samym magnetofonie.

Aaaa… to zmienia postać rzeczy.

Przyczyn może być dużo. Namagnesowany tor przesuwu taśmy. Uszkodzenie elektroniczne. Rozregulowany tor przesuwu taśmy. Rozregulowana elektronika megnetofonu, itd.

U mnie „wycofanie” wysokich tonów nie występuje.

GM

Edytowane przez G.Mark

gx-636 to bardzo przyzwoity magnetofon. Na predkosci 19cm/s na ucho niemal nie odroznialny od CD na dobrej tasmie.

A jak odtwarza stare tasmy?

pozdrawiam,

Edytowane przez vik

>>lulu

Nową taśmę też przeczyść, głowice także. Gry pierwszy raz uruchomiłem Tascam`a 32 to jedne kanał nie grał, a drugi był maksymalnie stłumiony. Przeczyściłem głowice, taśmę i było ok. Można by też przeczyścić potencjometry Kontaktem PR. I tak jak napisał Vik, wtedy dokonaj nagrania i zobacz czy będzie tak samo.

• Pokaż nowe odpowiedzi