Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Może też być tak, że pomimo, iż to GX, głowica odtwarzająca może być zużyta/uszkodzona. Jeden z serwisantów na tapeheads opowiadał, że kilkukrotnie ludzie przynosili mu do konserwacji/naprawy wysokie GXy (typu właśnie 636) z głowicami tak zajechanymi, że góra kończyła się gdzieś w okolicy 7-8kHz.

Być może też ktoś grzebał i podkręcił zbyt wysoko prąd podkładu.

A tak ogólnie - obecnie korzystam głównie z Sony TC755 i Akai GX210D, i muszę powiedzieć, że przy prędkości 19cm/s niemal każda taśma brzmi dobrze, a niektóre nawet wybitnie (jak np. współczesna RMGI LPR35 czy Maxell XL-I), zaś na 9,5 bardzo ładnie zachowują się maxelle (szczególnie XLI) i właśnie TDK. Przy czym z TDK trzeba ostrożnie, bo np. teoretycznie topowe ich taśmy LX i GX niestety często się sypią, tzn. nośnik płatami odpada od podłoża :-(. Za to podstawowa "Audua" zachowuje się przyzwoicie.

Edytowane przez adamstan

Dopowiem, uważajcie bardzo na taśmy Sonego, zużywa się niestety warstwa ślizgowa. Sama warstwa magnetyczna jest ok. Nie pamiętam jak się nazywa ten środek, by tą warstwę ślizgową przywrócić? Oleista jakoś tak?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Może też być tak, że pomimo, iż to GX, głowica odtwarzająca może być zużyta/uszkodzona. Jeden z serwisantów na tapeheads opowiadał, że kilkukrotnie ludzie przynosili mu do konserwacji/naprawy wysokie GXy (typu właśnie 636) z głowicami tak zajechanymi, że góra kończyła się gdzieś w okolicy 7-8kHz.

Być może też ktoś grzebał i podkręcił zbyt wysoko prąd podkładu.

A tak ogólnie - obecnie korzystam głównie z Sony TC755 i Akai GX210D, i muszę powiedzieć, że przy prędkości 19cm/s niemal każda taśma brzmi dobrze, a niektóre nawet wybitnie (jak np. współczesna RMGI LPR35 czy Maxell XL-I), zaś na 9,5 bardzo ładnie zachowują się maxelle (szczególnie XLI) i właśnie TDK. Przy czym z TDK trzeba ostrożnie, bo np. teoretycznie topowe ich taśmy LX i GX niestety często się sypią, tzn. nośnik płatami odpada od podłoża :-(. Za to podstawowa "Audua" zachowuje się przyzwoicie.

z TDK jest tak u mnie, sypie sie dużo pyłu i "wiórów" z okolicy rolek prowadzących i napinacza.

Głowice wyglądaja na dobre.Przynajmniej wizualnie.

gx-636 to bardzo przyzwoity magnetofon. Na predkosci 19cm/s na ucho niemal nie odroznialny od CD na dobrej tasmie.

A jak odtwarza stare tasmy?

pozdrawiam,

tego nie wiem, nie sprawdzałem, mam stare ale jeszcze nagrywane na Arii więc raczej to niczego nie powie :)

jak przeczyścić taśmę ?

Edytowane przez lulu

Głowice wyglądaja na dobre.Przynajmniej wizualnie.

One (GX) zawsze wyglądają na dobre, bo u nich zużycie nie polega na starciu (szklanego) czoła, tylko na wykruszaniu się krawędzi szczeliny.

Taśmy, z której "lecą wióry" raczej bym nie używał.

Edytowane przez adamstan
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

jak przeczyścić taśmę ?

Ja bym zaczął od sprawdzenia stanu „plomb” na śrubach służących do regulacji położenia głowic. Z racji łatwego do nich dostępu, różne mądraski nimi kręcą i rozkręcają położenie głowic w trzy…

Jeśli skos głowic nagrywających nie pokrywa się ze skosem głowic odczytujących, to żadne czyszczenie taśmy nie pomoże.

Odkręć dwa wkręty imbusowe, zdejmij osłonę mostka, obejrzyj łby wkrętów i lakier na nich.

GM

Ja bym zaczął od sprawdzenia stanu „plomb” na śrubach służących do regulacji położenia głowic. Z racji łatwego do nich dostępu, różne mądraski nimi kręcą i rozkręcają położenie głowic w trzy…

Jeśli skos głowic nagrywających nie pokrywa się ze skosem głowic odczytujących, to żadne czyszczenie taśmy nie pomoże.

Odkręć dwa wkręty imbusowe, zdejmij osłonę mostka, obejrzyj łby wkrętów i lakier na nich.

GM

Ok.

Lulu - Włączę się do dyskusji a propos porównania brzmienia. Niedawno przyjaciel przyniósł mi kilka płyt CD Pata Metheny'ego i ścieżkę do Siesty M. Millera i M. Davisa. Przegrałem ścieżkę na AKAI GX-747, na taśmie Scotch Dynarange. Porównałem potem oba nagrania (wmacniacz: Yamaha AS-500, kolumny ALTUS 110 + Arcus TS100, sub Yamaha SW-Y12, SA-CD Pioneer PD-10K). Potem zaniosłem je do Tomka, żeby porównać na innym sprzęcie (Wzmacniacz Roksan Kandy, kolumny Epos, kompakt NAD. Odtwarzaliśmy płytę i taśmę - na magnetofonie Revox B77 - bez użycia żadnego korektora i konturu. Mogę mówić o swoich subiektywnych wrażeniach, ale różnice obaj zauważyliśmy. Kompakt miał bardzo selektywną i czystą górę, dość dźwięczną średnicę - bas był poprawny. Wydawało się, że wszystko jest w porządku. Potem w ruch poszła szpula. Zaskoczenie: soprany pozostały czyste i selektywne. Ale bas dość nas zaskoczył: głębszy, mocniejszy (zwłaszcza wyrazista stopa w drugim utworze na tej płycie). Średnica - w tym dolna - była zdecydowanie głębsza, mocniejsza i gęstsza. Jak to określił Tomasz: "dźwięk bardziej wypełniony". Szczególnie w partiach klawiszowych, trąbce Davisa i klarnecie. Dźwięk faktycznie się trochę różnił od pasma płyty, ale był mocniejszy, głębszy, cieplejszy i zdecydowanie bardziej przyjemny dla ucha. Płyta w porównaniu z nim wydawała się "chłodna" i "matematyczna".

To takie subiektywne spostrzeżenie laika :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Lulu - Włączę się do dyskusji a propos porównania brzmienia. Niedawno przyjaciel przyniósł mi kilka płyt CD Pata Metheny'ego i ścieżkę do Siesty M. Millera i M. Davisa. Przegrałem ścieżkę na AKAI GX-747, na taśmie Scotch Dynarange. Porównałem potem oba nagrania (wmacniacz: Yamaha AS-500, kolumny ALTUS 110 + Arcus TS100, sub Yamaha SW-Y12, SA-CD Pioneer PD-10K). …

Taaak… A my próbujemy dojść do tego, czy magnetofon Kolegi lulu jest w ogóle sprawny…

GM

Zdecydowanie warto spróbować zrobić nagranie na taśmie niesypiącej się. Jeżeli ta TDK jest w stanie takim, że lecą wióry na rolkach i napinaczach, to zrobienie na niej dobrego nagrania jest mało prawdopodobne.

Lulu, zrób zdjęcie mostka z głowicami, szczególnie śrub i wklej tutaj. I nie spiesz się, bo widzę, że Ci nie wychodzi i się łatwo poddajesz, bo byś chciał, żeby to już zagrało. Spokojnie przeczytaj raz jeszcze nasze rady i przemyśl sprawę co zrobiłeś, czego nie i co dało/nie dało efektów.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Taaak… A my próbujemy dojść do tego, czy magnetofon Kolegi lulu jest w ogóle sprawny…

GM

Przepraszam, doczytałem. Trafiła mi się nie tak dawno TDK GX, z której sypał się biały osad. Próbka nagrania (na obu: GX-747 i X-300 EE) była wyraźnie stłumiona. To samo z BASF LH LP35 i DP26. Więc może faktycznie i o to chodzi...

Lulu, zrób zdjęcie mostka z głowicami, szczególnie śrub i wklej tutaj. I nie spiesz się, bo widzę, że Ci nie wychodzi i się łatwo poddajesz, bo byś chciał, żeby to już zagrało. Spokojnie przeczytaj raz jeszcze nasze rady i przemyśl sprawę co zrobiłeś, czego nie i co dało/nie dało efektów.

pewnie bo niecierpliwy jestem :)

dobry pomysł z tym zdjęciem

Przepraszam, doczytałem. Trafiła mi się nie tak dawno TDK GX, z której sypał się biały osad. Próbka nagrania (na obu: GX-747 i X-300 EE) była wyraźnie stłumiona. To samo z BASF LH LP35 i DP26. Więc może faktycznie i o to chodzi...

Bardzo możliwe. Jak taśma się sypie, to to, co się z niej osypuje tworzy straty kontaktowe (pogarsza kontakt z głowicą), które przy zapisie są krytyczne. Ten biały osad z TDK GX to, o ile mi wiadomo, kwasy tłuszczowe które wydzieliły się z warstwy poślizgowej wskutek jej degradacji.

Ja mogę :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

dobry pomysł z tym zdjęciem

Skoro dobry to...?

Jestem bardzo ciekaw wyglądu mostka głowic tego magnetofonu, chociażby dlatego, że ostatnio spotkałem się z GX-635DB, w którym jakiś idiota nie dość, że zmienił ustawienie głowic, to na dodatek powymieniał wszystkie wkręty regulacyjne. Głuptasek się nie zorientował, że wkręca metryczne wkręty w otwory z gwintem calowym. I parę z nich udało mu się zerwać.

GM

Co za baran..., a musiał je wymienić?

>>lulu

W weekend znajdę trochę czasu, daj znać na PW w jakich godzinach miałbyś czas.

>>G.Mark

Udało Ci się coś z tym zrobić?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

....

>>G.Mark

Udało Ci się coś z tym zrobić?

Tak. Zastosowałem wkręty z niepotrzebnego mostka z innego Akai, a zerwane gwinty przerobiłem na M4.

GM

może któreś będzie przydatne, mam niestety kiepski aparat.

wydaje się jednak, że sa plomby pozrywane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1119-0-88886900-1418242739_thumb.jpg

post-1119-0-89035300-1418242755_thumb.jpg

post-1119-0-76044600-1418242770_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

może któreś będzie przydatne, mam niestety kiepski aparat.

wydaje się jednak, że sa plomby pozrywane

Czy magnetofon nagrywa również "głucho" do "tyłu"? Jedyny podejrzany wkręt jaki mi się udało zobaczyć, to ten

post-3254-0-93991200-1418243535_thumb.jpg

Służy on do regulacji skosu głowicy nagrywającej przy nagrywaniu "do przodu". Jeśli ślad lakieru na jego główce nie pokrywa się ze śladem lakieru na mostku, to skos głowicy nagrywającej nie pokrywa się ze skosem głowicy odtwarzającej. I stąd "głuche" nagrania w trybie "do przodu".

Czy możesz wskazać inne wkręty, w których ślady lakieru na główkach nie pokrywają się z tymi na mostku?

GM

Słuchajcie, ja wiem, że zadam dziwne pytanie, ale jeśli kondensator trzyma pojemność a nie przenosi napięcia, tzn. z 12V przed nim pojawia się 0.234V za nim to coś jest z nim nie tak prawda?

TC-765: U mnie jak zwykle pojawiają się magiczne problemy, ale pewnie jesteście przyzwyczajeni :)

Niżej macie schemat.

Na głowicy odkłada mi się napięcie 0.68V. Następnie na emiterze transyztora Q117 pojawia mi się wzmocnione napięcie 13V. Na razie ok. Sprawdzam dalej napięcia i na ujemnym biegunie kondensatora C207 mam 0V. Sprawdziłem kondensator i dla pewności go wymieniłem. Nadal to samo. Wylutowałem w takim razie rezystor R216 i pojawiło mi się napięcie na ujemnym biegunie kondensatora C207. Wlutowałem rezystor z powrotem i sprawdzam dalej. Do przełącznika Monitor żaden z elementów nie powoduje przywrócenia napięcia na ujemnym biegunie C207. Na koniec zostawiłem sobie PR`kę RV104. Po odlutowaniu pojawia mi się napięcie na rezystorze R217.

Jest jeszcze jeden problem. Na emiterze tranzystora Q115 powinno być 0.6V. Ja mam bardzo niskie napięcie 21mV.

Identyczna sytuacja dzieje się w drugim kanale.

Na razie sprawdziłem tylko drogę sygnału przed przełącznikiem Monitor. Nie wiem, czy dalej szukać, ponieważ po przełączeniu na źródło słyszę normalny sygnał. Jutro jeszcze raz dokładnie sprawdzę elementy.

Wszelkie uwagi mile widziane :)

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

Marcin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spadek napiecia ne kazdym emiterze (baza-emiter) MUSI byc okolo 0.6V. Jesli pozostale elementy sa OK to wymien tranzystory. C207 jest prawdopodobnie OK ale wymien go na wysokiej klasy przeznaczony do audio 22uF/50-63V i rownolegle doloz rownolegle polypropylen powiedzmy 220nF/100V. Jak na schemacie Q115 na emiterze jest 0.6V do masy to na jego bazie musi byc 1.2V do masy. NA Q117 masz napiecie bazy 11V na emiterze 11.6V (spadek baza-emiter 0.6V). Tak ma byc.

lulu,

sprobuj odtworzyc najlepiej zachowana stara tasme. Pamietasz mniej wiecej jak brzmiala na Arii. Na akai powinna grac nie gorzej. Jak neomamut wpadnie z dobrze nagrana tasma to porownasz, Wyrzuc ta TDK. RMGI produkuje dobre tasmy. Na super nahrania mozesz kupic SM-900 (grubsza 50um na maly print though) a na muzyke LPR-35. Ze starych tasm dobrze sie zachowuja maxell xl-I i maxell UD w takiej kolejnosci.

pozdrawiam,

Edytowane przez vik

@neomammut - jeżeli chodzi o napięcia stałe, to właśnie po to są kondensatory sprzęgające, żeby je odcinać. Także za C207 jak najbardziej nie ma być napięcia stałego z poprzedniego stopnia.

Czy na kolektorze Q115 masz 2.7V, jak na schemacie? Bo jeżeli na emiterze masz 0V, to jeżeli na kolektorze będzie coś koło napięcia zasilania (18V), to by znaczyło, że ten tranzystor nie pracuje (jest cały czas zatkany).

Edytowane przez adamstan

Czy magnetofon nagrywa również "głucho" do "tyłu"? Jedyny podejrzany wkręt jaki mi się udało zobaczyć, to ten

Ukryta Zawartość

Służy on do regulacji skosu głowicy nagrywającej przy nagrywaniu "do przodu". Jeśli ślad lakieru na jego główce nie pokrywa się ze śladem lakieru na mostku, to skos głowicy nagrywającej nie pokrywa się ze skosem głowicy odtwarzającej. I stąd "głuche" nagrania w trybie "do przodu".

Czy możesz wskazać inne wkręty, w których ślady lakieru na główkach nie pokrywają się z tymi na mostku?

GM

oglądając nawet pod powiększeniem śruby to wydaje się, że na nich nie ma śladu lakieru, jakby były z niego oczyszczone, wszystko poza tym wygląda jak nowe.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

oglądając nawet pod powiększeniem śruby to wydaje się, że na nich nie ma śladu lakieru, jakby były z niego oczyszczone, wszystko poza tym wygląda jak nowe.

W każdym razie tor prowadzenia taśmy, jego geometria, do sprawdzenia na początek. Wszystko zawsze wygląda na nowe. Nie może być inaczej. Dopiero później zaczynają się schody.

Słuchajcie, ja wiem, że zadam dziwne pytanie, ale jeśli kondensator trzyma pojemność a nie przenosi napięcia, tzn. z 12V przed nim pojawia się 0.234V za nim to coś jest z nim nie tak prawda?

TC-765: U mnie jak zwykle pojawiają się magiczne problemy, ale pewnie jesteście przyzwyczajeni :)

Tak, jesteśmy. Do nieznajomości zasady działania podstawowych elementów elektronicznych również. Niestety kondensatory tak działają. Niechętnie przepuszczają prąd stały, ale bardzo lubią to robić z prądem zmiennym. Przy czym żeby kondensatory elektrolityczne to robiły, muszą być spolaryzowane napięciem stałym. Co w przypadku kondensatorów sprzegającym w Twoim magnetofonie, niewątpliwie zachodzi.

Na głowicy odkłada mi się napięcie 0.68V.

Bzdura. Na głowicy nie odkłada się to napięcie.

Następnie na emiterze transyztora Q117 pojawia mi się wzmocnione napięcie 13V.

Bzdura kolejna. To jest jego napięcie zasilania, bo to tranzystor PNP.

Na razie ok. Sprawdzam dalej napięcia i na ujemnym biegunie kondensatora C207 mam 0V. Sprawdziłem kondensator i dla pewności go wymieniłem. Nadal to samo. Wylutowałem w takim razie rezystor R216 i pojawiło mi się napięcie na ujemnym biegunie kondensatora C207. Wlutowałem rezystor z powrotem i sprawdzam dalej. Do przełącznika Monitor żaden z elementów nie powoduje przywrócenia napięcia na ujemnym biegunie C207. Na koniec zostawiłem sobie PR`kę RV104. Po odlutowaniu pojawia mi się napięcie na rezystorze R217.

Patrz wyżej, czyli podstawy działania kondensatorów elektrolitycznych.

Jest jeszcze jeden problem. Na emiterze tranzystora Q115 powinno być 0.6V. Ja mam bardzo niskie napięcie 21mV.

Sprawdzić tranzystory poza układem. Najprawdopodobniej są „strzelone” złącza C-E. Sprawdzić elementy otaczające tranzystory. R206/306 na początek.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi