Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

G.Mark wolę zadać głupie pytanie, niż udawać znawcę, szczególnie, że z elektroniki nie jestem zbyt mocny.

Opisałem moje obserwację, żebyście wiedzieli co się dzieje.

Rezystory R206/406 sprawdziłem odrazu, tak samo R212/412, R213/413, C206/406. Wszystkie tranzystory do przełącznika MONITOR są sprawne. Wieczorem sprawdzę wszystko raz jeszcze.

>>adamstan

Wieczorem dam znać.

Jeszcze raz dziękuję.

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jeszcze jedno mi się przypomniało. Sprawdź, jakie napięcie masz podczas odtwarzania w punkcie połączenia R226 i R426, ewentualnie na bazie Q120/Q220. Powinno być 0V, jeżeli jest tam jakieś napięcie dodatnie, to masz cały czas aktywne wyciszanie (otwarte tranzystory Q120/Q220 które zwierają sygnał do masy).

Edytowane przez adamstan
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G.Mark wolę zadać głupie pytanie, niż udawać znawcę, szczególnie, że z elektroniki nie jestem zbyt mocny.

Podziwiam ludzi, którzy biorą się za naprawę sprzętu elektronicznego, nie mając podstawowej wiedzy. Szkoda tylko, że wychodzi to w trakcie naprawy, a nie przed jej rozpoczęciem.

Skoro wszystko sprawdziłeś i wszystko jest sprawne, to popatrz co się dzieje obecnie w układzie.

Tranzystor Q115 powinien pracować z prądem kolektora 4mA co jest równe 0,6V (napięcie na emiterze) / 150 omów (rezystancja R206).

Tymczasem u Ciebie prąd kolektora Q115 wynosi zaledwie 140uA co jest równe 21mV (napięcie na emiterze) / 150 omów (rezystancja R206). Prąd kolektora jest prawie 30 x mniejszy od wymaganego.

Więc albo źle mierzysz napięcia lub elementy, albo któryś z elementów nie jest jednak sprawny, albo, i taka możliwość istnieje, tranzystor Q115 i jego odpowiednik w drugim kanale na mierniku są sprawne, ale po podaniu na napięcia zasilania występującego w układzie, okazują się jednak uszkodzone.

Inna sprawą jest to, że wiekowe tranzystory sprawne na mierniku, mogą mieć wzmocnienie o wiele mniejsze niż wymagane.

Podstaw w miejsce Q115 jakiś dowolny, ale nowy, tranzystor np. B548 i zobacz co się stanie.

GM

Edytowane przez G.Mark

G. Mark ma rację. Prawdopodobnie nie pracuje pierwszy stopień wzmacniacza odczytu. Sprawdzenie napięcia na kolektorze tak czy inaczej wiele powie. Jeżeli będzie równe napięciu zasilania (18V), tzn. że raczej tranzystor do wymiany, a jeżeli się okaże że nie ma napięcia zasilającego, (czyli na kolektorze też koło 0, a na "górnej" nodze R205 napięcie znacznie zaniżone) to być może kondensatory elektrolityczne C203/403 dostały zwarcia.

PS W poprzednim poście chodzi zapewne o tranzystor BC548.

Edytowane przez adamstan
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G. Mark ma rację. Prawdopodobnie nie pracuje pierwszy stopień wzmacniacza odczytu. Sprawdzenie napięcia na kolektorze tak czy inaczej wiele powie. Jeżeli będzie równe napięciu zasilania (18V), tzn. że raczej tranzystor do wymiany, a jeżeli się okaże że nie ma napięcia zasilającego, (czyli na kolektorze też koło 0, a na "górnej" nodze R205 napięcie znacznie zaniżone) to być może kondensatory elektrolityczne C203/403 dostały zwarcia.

PS W poprzednim poście chodzi zapewne o tranzystor BC548.

Dzięki za poprawkę oznaczenia tranzystora. C mi zjadło.

Co do reszty, to zaczynam się obawiać, że napisałem stek bzdur niestety. 

Zwróć uwagę na spadek napięcia na R204. Wynosi on na nim 5,2V przy jego rezystancji 47k, co daje prąd płynący przez niego i przez kolektor Q115 110uA, a nie 4mA lub około tej wartości. Pomijam prąd płynący przez bramkę Q116.

Zgłupiałem już.

GM

Faktycznie dziwne. Kolejna rzecz która mnie dziwi w tym układzie, to czemu akurat R206 ma być większej mocy (0.5W) niż reszta, skoro nie płyną przez niego żadne duże prądy. Ciekawa sprawa. Spróbuję zasymulować ten kawałek układu (tylko stałoprądowo, bo chcemy sprawdzić punkty pracy tranzystorów), ciekawe, co wyjdzie.

Edytowane przez adamstan

Dobra Panowie, wieczorem posprawdzam wszystko i podmienię tranzystor Q115 tak jak to napisał G.Mark. Na mierniku faktycznie wygląda, ze jest sprawny, sprawdzę go jeszcze ma innym.

Pozdrawiam

Marcin

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zasymulowałem. Wygląda na to, że schemat ściemnia z tym 0.6V na emiterze Q115. Jak nic wychodzi ok. 20mV i Ic ok100uA. Trzeci stopień (Q117) pracuje z prądem ~3mA, i tu już napięcia pasują.

Tak więc być może trzeba będzie jednak zainteresować się układem wyciszania, a dokładniej jego sterowaniem.

Edytowane przez adamstan

Nie ma mnie w domu teraz, ale przypomniałem sobie, że Q115 wymieniłem na nowy tzn. na 2SC1345.

>>adamstan

Ok, wieczorem zobaczę i ten układ.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zapomniałem o obwodzie bezpośredniego sprzężenia zwrotnego R213 – R212, które łączy kolektor Q117 z emiterem Q115. R214 nie biorę pod uwagę, bo jest on odcięty przez C206.

Ale i tak, biorąc pod uwagę wartości rezystancji R213/R212 oraz prąd stały płynący w tym obwodzie pod wpływem napięcia 11,6V (kolektor Q117), napięcie stałe odkładane przez ten prąd na R206 to tylko 9mV.

GM

Edytowane przez G.Mark

Tak jest. W symulacji rezystancję tego obwodu sprzężenia uwzględniłem - praktycznie nie ma wpływu na punkt pracy Q115. Nie widzę żadnego sposobu, w jaki na R206 miałoby być 600mV.

Edytowane przez adamstan
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak jest. W symulacji rezystancję tego obwodu sprzężenia uwzględniłem - praktycznie nie ma wpływu na punkt pracy Q115. Nie widzę żadnego sposobu, w jaki na R206 miałoby być 600mV.

Czyli, że nie ma innej możliwości i na schemacie jest babol w kwestii wartości napięcia na emiterze Q115. Sugerując się tym błędem, wyprowadziłem całkowicie błędne wnioski i sugestie, za co bardzo przepraszam.

GM

Podziwiam ludzi, którzy biorą się za naprawę sprzętu elektronicznego, nie mając podstawowej wiedzy. Szkoda tylko, że wychodzi to w trakcie naprawy, a nie przed jej rozpoczęciem.

G.Mark - spójrz proszę na to z innej strony: nie mam wystarczającej wiedzy a mam popsuty sprzęt którego naprawy nikt nie chce się podjąć \ w okolicy nie ma specjalisty \ koszt naprawy kilkukrotnie przewyższa naprawiany sprzęt - co mam do stracenia przystępując do 'samodzielnej' naprawy? Moim zdaniem nic - sprzęt jest martwy i jeśli sam się nim nie zajmę to i tak wyląduje na śmietniku. Jaka jest różnica czy wyrzucę go zepsutego bo już był zepsuty czy też wyrzucę go bo sam bardziej go popsułem? A co mogę zyskać? Moim zdaniem sprawny sprzęt jeśli usterka była nieduża, np. niesprawny kondensator, tranzystor, rezystor.

Rozumiem też punkt widzenia profesjonalisty który naprawami zajmuje się zawodowo i ma pewnie szerokie kontakty z osobami równymi mu pod względem umiejętności technicznych - czytanie niefachowych opisów prób działań pewnie jest męczące i irytujące. Ale wydaje mi się - poprawcie mnie jeśli się mylę - nikt z nas laików nie zgrywa mądrzejszego niż jest i z góry uprzedza o swoim poziomie technicznym przystępując do naprawy czy zadając pytania. Pozostaje tylko kwestia ile czasu profesjonalista w tej relacji z laikiem wytrzyma prowadząc go za rękę jeśli już zdecyduje się pomóc w naprawie. Idealnym miejscem uzyskania takiej pomocy jawi się forum Elektroda ale to forum dla profesjonalistów i tam moderacja nie dopusci do zadania 'głupiego' pytania (co jest zrozumiałe). Nasze naprawy są naprawami amatorskimi i jestem wdzięczny wszystkim użytkownikom naszego Forum którzy próbują nam pomóc.

Pozdrawiam,

Maciek

>>G.Mark

Nie masz za co przepraszać, miedzyinnymi bez Twojej pomocy nic bym nie zrobił.

Wracając do babola, to nie pierwszy babol na jaki trafiłem, więc mnie to nie dziwi. Druga sprawa jest taka, że próbowałem sprawić by tam było te 0.6v, ale moja wiedza nie starcza bym mógł sam dojść do tego by stwierdzić, że to babol.

Wieczorem zrobię wiec tak jak mówi Adamstan. Zobaczymy, czy to to, a może zdziwienia ciąg dalszy :)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

>>G.Mark

Nie masz za co przepraszać, miedzy innymi bez Twojej pomocy nic bym nie zrobił.

Wracając do babola, to nie pierwszy babol na jaki trafiłem, więc mnie to nie dziwi. Druga sprawa jest taka, że próbowałem sprawić by tam było te 0.6v, ale moja wiedza nie starcza bym mógł sam dojść do tego by stwierdzić, że to babol.

Wieczorem zrobię wiec tak jak mówi Adamstan. Zobaczymy, czy to to, a może zdziwienia ciąg dalszy :)

Takie napięcie na emiterze Q115 uzyskać jest bardzo łatwo, wystarczy "skopiować" otoczenie Q117. Zmniejszyć znacząco wartość rezystora R205 i lekko zwiększyć rezystancję R206. Prąd tranzystora się zwiększy, tym samym zwiększy się spadek napięcia na R206. Ale wtedy spadnie znacznie wzmocnienie pierwszego stopnia (Q115), a w tym miejscu układu, duże wzmocnienie jest raczej wskazane. Przy okazji zmieni się również polaryzacja Q116 co jest na pewno niewskazane.

Zostaw więc to tak jak jest i zajmij się tranzystorami, które wskazał Adam.

Nie jestem pewny czy to było w tym wątku, czy gdzieś indziej, ale ktoś miał już taki przypadek, tylko dot. jednego kanału. Tranzystor "mutujący" miał metaliczne zwarcie złącza C-E i bez względu na to co dostawał na bazę, sygnał audio był cały czas zwarty do masy.

GM

Edytowane przez G.Mark

Wylutowałem tranzystory Q120 i Q320 i działa! Według miernika trany są oczywiście sprawne :)

Czy możecie mi jeszcze powiedzieć po co jest ten układ wyciszający? Czy to jest związane z tym, że jak nie idzie żaden sygnał z głowicy to układ automatycznie wycisza wzmacniacz odczytu?

Ten układ wycisza wzmacniacz odczytu w trybie przewijania, i chyba stopu. Akai GX210 np. go nie ma, i przy przewijaniu, pomimo że taśma jest odsunięta od głowic, delikatnie słychać nagranie. Generalnie nie jest niezbędny, chyba że przesłuchy przy przewijaniu Cię denerwują ;-)

Edytowane przez adamstan
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wylutowałem tranzystory Q120 i Q320 i działa! Według miernika trany są oczywiście sprawne :)

No to super.

Załóż nowe tranzystory, mogą być praktycznie dowolne NPN'y o napięciu Uce 25V i wyższym i prądzie kolektora Ic 200mA maks.

Ale skoro oryginalne tranzystory na mierniku są sprawne, ich wzmocnienie nie jest istotne, to sprawdź co się dzieje na ich bazach.

W trybie "stop" i przewijania powinno być na nich napięcie ok. 0,6V, a trybie odtwarzania 0V. Jeśli tak nie jest, to problem nie leży w tranzystorach, ale w układzie, który nimi steruje.

Diody D102/D302 i kondensatory C209/C309 też są do sprawdzenia.

GM

Edytowane przez G.Mark

>>adamstan

Tzn., nie to że denerwują, ale lubię mieć cały układ sprawny :)

>>G.Mark

Tak jest Szefie :) Sprawdzę resztę elementów tego układu.

Oryginalne trany, które tam siedziały to - i tu kolejny babol. W spisie elementów jest podany 2SC634A, a na schemacie 2SC1363...

Chłopaki, dziękuję bardzo i za krytykę i za pomoc i za cierpliwość. Wiem, że G.Mark miał tej cierpliwości aż nadto. G.Mark wybacz, krytyka jednak też jest mi potrzebna :)

Teraz to już z górki :D

Konkretny typ tranzystora tu jest nieistotny, byle miał te parametry które podał G.Mark, i żeby rozmieszczenie końcówek się zgadzało. Jeżeli tranzystory są sprawne, to podejrzewałbym jakiś problem w bloku sterowania, z którego przychodzi sygnał sterujący te tranzystory. Czyli do sprawdzenia to co pisałem wcześniej, punkt połączenia R226 i R426 (tylko stany pomyliłem, bo faktycznie tutaj wysoki zatyka, a niski otwiera), bo tam właśnie przychodzi ten sygnał. W trybie "play" 12V, w pozostałych 0. Jeżeli w trybie play jest 0, to usterka albo w samym układzie sterowania albo w połączeniu - do sprawdzenia kabelki i złącza.

Edytowane przez adamstan
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Oryginalne trany, które tam siedziały to - i tu kolejny babol. W spisie elementów jest podany 2SC634A, a na schemacie 2SC1363...

...

2SC634A ma wyższe napięcie Uce = 50V i prąd kolektora 200mA maks. W tym miejscu układu może pracować praktycznie dowolny tranzystor o podobnych parametrach. On jest tutaj tylko kluczem zwierającym sygnał audio do masy.

A czy z górki, to się okaże, czy tranzystory dostają właściwe sygnały sterujące.

GM

Witam maniaków magnetofonów szpulowych .To jest mój pierwszy post na forum jednak czytam posty juz baaardzo długo . Magnetofony szpulowe pasjonują mnie juz od wielu lat ,obecnie mam AKAI GX-630DB ,AKAI GX-620,AKAI GX-260 i dwa AKAI GX-210 :-) .

Mam problem Magnetofon szpulowy AKAI GX-620 , szumy tylko podczas odtwarzania w pozycji tape i włączonym play , w pozycji source szumu nie ma .Magnetofon szumi w obu kanałach równo dosyć mocno nawet bez taśmy . Nagrywanie i odtwarzanie super , bardzo czysto ale w przerwach miedzy utworami psuje to efekt .Przy głośniejszym odtwarzaniu wyraźnie słychać muzykę i mocny szum ,nagraną szpule sprawdziłem na innym magnetofonie i szumu nie ma czyli wnioskuje ze wzmacniacz odczytu . Tylko od czego zacząć ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... punkt połączenia R226 i R426 (tylko stany pomyliłem, bo faktycznie tutaj wysoki zatyka, a niski otwiera), bo tam właśnie przychodzi ten sygnał. W trybie "play" 12V, w pozostałych 0. Jeżeli w trybie play jest 0, to usterka albo w samym układzie sterowania albo w połączeniu - do sprawdzenia kabelki i złącza.

Oj chyba odwrotnie. :-) W trybie play 0V, w pozostałych +12V.

post-3254-0-36516000-1418322971_thumb.jpg

post-3254-0-44760500-1418322980_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

Oj chyba odwrotnie. :-) W trybie play 0V, w pozostałych +12V.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3254-0-44760500-1418322980_thumb.jpg

GM

Hmm... faktycznie, to włączenie tranzystora "do góry emiterem" mnie zmyliło. Ale dziwnie to zrobili. W momencie kiedy podawane jest 0V, baza wisi w powietrzu (odcięta przez diodę?), czyli tranzystor jest zatkany. No a przy 12V, baza jest spolaryzowana dodatnio względem kolektora, czyli tranzystor jest w stanie nasycenia i zwiera sygnał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamstan

W TRYBIE STOP

Z konektora CNP702 (CNJ702 na drugim schemacie) na pinie 7 wychodzi napięcie 39V. Za diodą D102 mamy napięcie 12V.

W TRYBIE PLAY

Z konektora CNP702 (CNJ702 na drugim schemacie) na pinie 7 wychodzi napięcie 27V. Za diodą D102 mamy napięcie 8V.

Czyli jakby układ działa, tylko za duże napięcie jest do niego dostarczone. Diody D102, D302 są sprawne. Kondensatory na wszelki wypadek wymieniłem.

No to jest lipa, bo 8V też wystarcza do wysterowania tych tranzystorów wyciszających (aczkolwiek nie do końca, dlatego masz tylko tłumienie a nie całkowity brak sygnału). W takim razie jest jakiś problem w układzie sterowania.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W TRYBIE STOP

Z konektora CNP702 (CNJ702 na drugim schemacie) na pinie 7 wychodzi napięcie 39V. Za diodą D102 mamy napięcie 12V.

W TRYBIE PLAY

Z konektora CNP702 (CNJ702 na drugim schemacie) na pinie 7 wychodzi napięcie 27V. Za diodą D102 mamy napięcie 8V.

Czyli jakby układ działa, tylko za duże napięcie jest do niego dostarczone. Diody D102, D302 są sprawne. Kondensatory na wszelki wypadek wymieniłem.

Czyli, że układ wyciszania nie dostaje w trybie play napięcia równego 0V. Jest cały czas uruchomiony. Teraz sprawdź, co dzieje się na bazie i kolektorze Q717

post-3254-0-72500600-1418323997_thumb.jpg

W trybie stop:

- na bazie 0V

- na kolektorze +18V.

W trybie play:

- na bazie 0,6V,

- na kolektorze 0V.

Z kolektora tego tranzystora pobierany jest sygnał do sterowania bazami tranzystorów wyciszających.

GM

Edytowane przez G.Mark

Właśnie lecę po kolei układ sterowania :)

• Pokaż nowe odpowiedzi