Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiste, że łatwiej i zdrowiej jest dobrać 4 rezystory o bardzo zbliżonych parametrach, niż takie potencjometry.

Myślę, że 1% dokładność jest wystarczająca. Kilka miesięcy temu miałem okazję parować kondensatory do swojego tascam'a 38, zabawa przednia, zapewniam. Z 1000 kondensatorów, kupionych u chińczyka, wybrałem ok. 450 o identycznej wartości (0,05%). Reszta się mieściła w tolerancji ok. 1%.

Philips N4504.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1944-0-66622600-1476382412_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Ehhh dużo wstyd się przyznać, bo stwierdzicie że już mam całkiem nierówno pod kopułą. Zgadnij. Fajną rzeczą jest ten filc dociskowy, który można używać lub go odsunąć tą pomarańczową dźwigienką w zależności od taśmy. Nie wiem tylko jakie ma być jego położenie defaultowe. Wiem już też dlaczego większość tych magnetofonów ma połamane dźwigienki przełączników. Czasami niektóre konstrukcje zadziwiają głupotą. Tutaj niestety montaż dolnej części obudowy grozi połamaniem "dinksów".

Ukryta Zawartość

post-1944-0-62408800-1476389125_thumb.jpg

post-1944-0-06815000-1476389149_thumb.jpg

post-1944-0-50229700-1476389153_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Twoj to czysciutki .

W moim caly mostek byl konkretnie zapuszczony .

A swoja droga nadal podtrzymuje opinie ze Philipsy to idioci robili.

Bez ladu i skladu .

7 bezpiecznikow i kazdy w innym miejscu.

Edytowane przez dulon184

Ehhh dużo wstyd się przyznać, bo stwierdzicie że już mam całkiem nierówno pod kopułą. Zgadnij. Fajną rzeczą jest ten filc dociskowy, który można używać lub go odsunąć tą pomarańczową dźwigienką w zależności od taśmy. Nie wiem tylko jakie ma być jego położenie defaultowe. Wiem już też dlaczego większość tych magnetofonów ma połamane dźwigienki przełączników. Czasami niektóre konstrukcje zadziwiają głupotą. Tutaj niestety montaż dolnej części obudowy grozi połamaniem "dinksów".

Ukryta Zawartość

Gratuluję, bo masz magnetofon z pierwszej serii i do tego z małym przebiegiem.Co do przełącznika docisku filcu, to należy stosować go w czasie zapisu.Nowsze wersje mają już możliwość przełączania docisku bez potrzeby zdejmowania dolnej pokrywki.

Dzwigniowe przełączniki są łamamane podczas niechlujnego transportu, a nie podczas montażu dolnej pokrywy.Aby spokojnie założyć dolną pokrywę, należy dzwignie przełaczników ustawić w górnej pozycji.

Dulon, jest jeszcze jeden ukryty bezpiecznik .Jest to specjalny fragment przewodu , który ma się upalić,gdy np; ktoś zastąpi drutem inne bezpieczniki. Jest ukryty w transformatorze zasilacza i ratuje wszystko w razie czego przed spaleniem.Tak więc durnie tego nie robili.Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Mareczku.

Skoro zrobili iles tam bezpiecznikow w roznych miejscach to jak nic durnie .

Kolejny przyklad?

Aby wyjac modul przedni - cala elektronika itd to kable Laczace elektronika z silnikami sa dlugie , na dodatek odpinane, ale kabel od transformatora zrobili krotki .

i JAk toto gdzies z boku polozyc skoro idiota pozalowal kawalek kabla .A rowniez mogli dac wtyczke z jednej strony.

Nie durnie?Durnie.. I jeszcze ilels tam przykladow mozna podac .

Edytowane przez dulon184

Rozbierałem go wielokrotnie, bo jak chyba wiesz mam go już 35 lat i mi to nie przeszkadzało.Co prawda lepiej to było rozwiązane w poprzedniej serii N-4418, a jest znacznie gorzej w ostatniej N-7150.

Edytowane przez Marek-41

Jeden rezystor w szereg od źródła sygnału a następnie za nim rezystor równolegle w stronę gniazda din

Nie potrzeba rezystorów równoległych,a już proporcje 100k/10 omów to istna karykatura.Wystarczy 680k w szereg.Zupełnie dobry jest pomysł wmontowania oporów do środka wtyczki DIN.Jeśli przesadzisz z obniżaniem napięcia to skończy się potężnym wzrostem szumów. Edytowane przez KraVetz
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Nie potrzeba rezystorów równoległych,a już proporcje 100k/10 omów to istna karykatura.Wystarczy 680k w szereg.Zupełnie dobry jest pomysł wmontowania oporów do środka wtyczki DIN.Jeśli przesadzisz z obniżaniem napięcia to skończy się potężnym wzrostem szumów.

Ten schemat który zamieściłem na fotce to zgodny z serwisówką do naszych zrk zk246 a więc aria podobna tłumik do kalibracji.

Ten schemat który zamieściłem na fotce to zgodny z serwisówką do naszych zrk zk246 a więc aria podobna tłumik do kalibracji.

A ja na schemacie przejściówki dla Revoxa A77/B77.Nota bene wielokrotnie sprawdzony patent.Zresztą podziel sobie sygnał w stosunku 1/10000.
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

A ja na schemacie przejściówki dla Revoxa A77/B77.Nota bene wielokrotnie sprawdzony patent.Zresztą podziel sobie sygnał w stosunku 1/10000.

W zakresie dzielników napięcia są różne szkoły. Każda metoda jest dobra aby skuteczna i prosta

Ja stosuję do nagrywania ze źródeł cyfrowych dzielnika który przedstawiłem przy zastosowaniu dobrych rezystorów metalizowanych i mam to we wtyczce DIN5

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Wracając jeszcze do tych dzielników napięcia to tak jak przedstawił na obrazku kolega G.Mark to tak mnie uczyli w szkole. I tak jak pisałem że są różne szkoły to za moich czasów w kategorii elektronicznych były w Warszawie trzy takie szkoły. Ja kończyłem przy WZT a była jeszcze Kasprzaka i na Zajączka i myśle że jeszcze w tych dwóch uczyli tak samo. Pozdrawiam

U mnie w Lublinie też tak uczyli, ale może to szkoła Szwajcarska??

Kravetz, dzielnik stosuje się po to by pozbyć się szumów źródła Czym innym są szumy wejścia, a czym innym szumy źródła, często mylone jako jednakowe.

Wyjście wzmacniacza napięciowego zawsze jest nisko impedancyjne z racji niskiego stosunku I/U, wejście zaś takiego wręcz odwrotnie wysoko impedancyjne.

No chyba, że jest to wzmacniacz o wzmocnieniu 1/1. Dzielnik taki, to nic innego jak dopasowanie napięciowo-prądowe źródła z wejściem.

U mnie w Lublinie też tak uczyli

Nie wiem jak uczyli w Lublinie,ale prawda jest taka,że jeśli poziom sygnału jest zbyt niski to wybitnie zmniejsza się jego stosunek do szumów własnych wzmacniacza wstępnego.Nawet poświęcanego.To już lepszym pomysłem byłoby całkowite ominięcie tego wzmacniacza w funkcji zapisu.Co zresztą zrobił któryś posiadacz ZK246 i opisał na jakimś forum.Zwłaszcza,że dzisiejsze źródła są wysokonapięciowe.Wydziwianie na temat ówczesnych

konstruktorów w kwestii zakłóceń powodowanych przez silnik wygląda na zwykłe dziwaczenie.Zwłaszcza gdy się nie ma pojęcia do czego służą pseudo cewki z drutu na wejściu do płytek wzmacniacza wstępnego.Patent równie prosty jak i skuteczny.

test nagrywania naprawionego - polowicznie . Filusia n 4419.

Nagrywanie na video .

Nagrywa pieknie . Wskazniki na odwarzaniu dochodza do -3.

Koncert tego nie potrafi.

Pieknie odtwarza ale??

Nie nagrywa prawy kanal .

Testowane na wejsciu Aux i tape.

Wskazniki - cykaja normalnie na obu kanalach ,a odtwarzanie jest tylko w lewym.

Zauwazylem ze nie dziala w prawa strone balans-

Dotyczy nagrywania i odtwarzania nagranego kawalka .

na innych tasmach - nagranych balans dziala normalnie ..

Moze jakies podpowiedzi dla laika ?.

Co ciekawe maszyna bardzo dobrze kreci tasmy na przewijaniu- nawet 18 leca jak burza..

Nagrywanie na Stilonku daje te same efekty.

Edytowane przez dulon184

jeśli poziom sygnału jest zbyt niski to wybitnie zmniejsza się jego stosunek do szumów własnych wzmacniacza wstępnego.Nawet poświęcanego.To już lepszym pomysłem byłoby całkowite ominięcie tego wzmacniacza w funkcji zapisu.Co zresztą zrobił któryś posiadacz ZK246 i opisał na jakimś forum.Zwłaszcza,że dzisiejsze źródła są wysokonapięciowe.Wydziwianie na temat ówczesnych

konstruktorów w kwestii zakłóceń powodowanych przez silnik wygląda na zwykłe dziwaczenie.Zwłaszcza gdy się nie ma pojęcia do czego służą pseudo cewki z drutu na wejściu do płytek wzmacniacza wstępnego.Patent równie prosty jak i skuteczny.

1- Za niski poziom na wejściu, zawsze skutkuje podniesieniem szumów własnych wejścia, jest ono niewysterowane.

2- Źródła wysokonapięciowe łatwiej jest dopasować do wejść, szczególnie tych starych.

3- Nic nigdy nie pisałem o zakłóceniach sygnału od silnika w magnetofonie.

4- J/w o pseudo-cewkach z drutu (do czego one mają służyć?).

Ale rzeczywiście nie mam żadnego pojęcia co miała by robić taka cewka we wzm. wst. m. cz. W układach W. cz. wiem co takie ustroje robią, ale..... nie w M. cz..

Zakłócenia sygnału od silników DC, AC, DD i innych, pochodzą od nich samych i kwestią powstawania ich, można by zapisać całą bibliotekę USA.

Przez moje marne, przydługie, 50 prawie letnie życie, zebrałem trochę doświadczeń elektronicznych i zawsze stwierdzę, że jeszcze NIE WIEM NIC.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Nie nagrywa prawy kanal .

Testowane na wejsciu Aux i tape.

Wskazniki - cykaja normalnie na obu kanalach ,a odtwarzanie jest tylko w lewym.

Zauwazylem ze nie dziala w prawa strone balans-

Dotyczy nagrywania i odtwarzania nagranego kawalka .

na innych tasmach - nagranych balans dziala normalnie ..

Moze jakies podpowiedzi dla laika ?.

Co ciekawe maszyna bardzo dobrze kreci tasmy na przewijaniu- nawet 18 leca jak burza..

Nagrywanie na Stilonku daje te same efekty.

Jeśli Filuś nie nagrywa istotnie prawego kanału, to czeba brzószek Filusia otworzyć i posprzątać brudek na wszelakich styczkach i przełoncznikach. :-))

W kolejności następnej prosty test pszeprowadzić, ktorego ony opis się tu znajdywa http://www.audiostereo.pl/magnetofony-porady-serwisowe_58247.html/page__view__findpost__p__3912281 :-)))

Ale bacząc na wypowiedzi Twe wcześniejsze, ów test może być trudny do uczynienia z uwagi na brak skila w temacie elektronicznych zagadnień sensu largo.

Może szczęście będziesz miał i czyszczenie cykanie prawidłowe maszynie przywróci :-)

Sorka za bledy, ale klapitra mi nawala w laptoku. :-))))

GM

Edytowane przez G.Mark

Podczas mojej zabawy z tym klocuszkiem wszelkie brudy wyczyscilem .

Wypsikalem wszystkie przelaczniki i pstrykacze w srodku.

jedyne nie czyszczone to te sluzace wlasnie za nagrywanie - czyli wszystkie te z prawej strony .

Mocowalem sie wtedy z nasadka od balansu a ona wcale nie musi zejsc . Dzis potrenowalem demontaz na tym drugim egzemplarzu i juz wiem jak tam sie dostac..

Wypsikalem potencjometr od balansu ale nic to nie dalo .

Biore sie do demontazu i sprawdze te nie ruszane .

Rozebrane - wypsikane .

Nie widac sladow zadnej ingerencji..

Zobaczymy efekt popsiuczki.

A ja miałem dzisiaj pożyteczny wieczór. Otóż jako, że nabawiłem się Filu.. Philipsa N4504 więc zacząłem robić remanent w taśmach 18cm. Gromadnie popełniłem samobójstwo 25szt. taśm SWIEMA. Sypały się jak choinka. Wszystkich było ok 40szt. Z czego prawie wszystkie miałem nowe nie używane w woreczkach. Niektóre z lat 1989, 1990 ale były i perełki 1978 i 1979. Te najstarsze są w najlepszej kondycji. Popatrzcie na film i na zdjęcia.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-46603300-1476561435_thumb.jpg

post-1944-0-04073300-1476561438_thumb.jpg

post-1944-0-66433100-1476561442_thumb.jpg

post-1944-0-74318200-1476561444_thumb.jpg

post-1944-0-37655600-1476561447_thumb.jpg

post-1944-0-21674000-1476561449_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

I z nagrywaniem na prawym kanale nadal kicha Przelaczajac nagrywanie na sciezke 3-2 - czyli prawy kanal , wskazniki cykaja a odtwarzanie nie dziala.

.

Gdzie moze byc blad?

Moze glowica nagrywajaca nawalila?

Jak ja sprawdzic ?

Zamienic przewody czy wstawic inna?

mam taka z 4418

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

1- Za niski poziom na wejściu, zawsze skutkuje podniesieniem szumów własnych wejścia, jest ono niewysterowane.

2- Źródła wysokonapięciowe łatwiej jest dopasować do wejść, szczególnie tych starych.

3- Nic nigdy nie pisałem o zakłóceniach sygnału od silnika w magnetofonie.

Ale rzeczywiście nie mam żadnego pojęcia co miała by robić taka cewka we wzm. wst. m. cz. W układach W. cz. wiem co takie ustroje robią, ale..... nie w M. cz..

Zakłócenia sygnału od silników DC, AC, DD i innych, pochodzą od nich samych i kwestią powstawania ich, można by zapisać całą bibliotekę USA.

Przez moje marne, przydługie, 50 prawie letnie życie, zebrałem trochę doświadczeń elektronicznych i zawsze stwierdzę, że jeszcze NIE WIEM NIC.

Cewka z drutu w tych magnetofonach zrk zk246 i nie wiem jak w następcach występuje tylko w jednym kanale i jest wpięta między rezystor R4 który jednym końcem jest podłączony do emitera tranzystora T1 (pierwszy stopień wzmacniacza napięciowego) a masą. W drugiej płytce jest jak gdyby zwora w koszulce która jest pętlą wokół tego tranzystora. Podobno ma to na celu zminimalizowanie zakłóceń silnika i innych własnych. Chyba trzeba by było najpierw zastosować w tym magnetofonie zasilacz stabilizowany tak jak jest to zrobione w innych konstrukcjach zagranicznych z tego okresu a nawet wcześniejszych

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

I z nagrywaniem na prawym kanale nadal kicha Przelaczajac nagrywanie na sciezke 3-2 - czyli prawy kanal , wskazniki cykaja a odtwarzanie nie dziala.

.

Gdzie moze byc blad?

Wszędzie. http://www.audiostereo.pl/magnetofony-porady-serwisowe_58247.html/page__view__findpost__p__3912281

Może.

Jak ja sprawdzic ?

Omomierzem.

mam taka z 4418

Rób co uważasz za stosowne i prowadzące do celu.

GM

Edytowane przez G.Mark

Cewka z drutu w tych magnetofonach zrk zk246 i nie wiem jak w następcach występuje tylko w jednym kanale

Otóż druga cewka jest przy przełączniku ścieżek,przynajmniej występowała w tych egzemplarzach z jakimi kiedyś miałem do czynienia.Widać ją na zdjęciu nawet w modelu 2405.Obie cewki mają za zadanie skompensować przydźwięki wywołane polem magnetyczne silnikaAle do tego trzeba zrozumieć co to jest przeciwfaza.Co do zasilaczy stabilizowanych to lekka przesada.W sztandarowym modelu Philipsa N4450 nie ma żadnej stabilizacji i zakłóceń od zasilacza nie ma.Podobnie jak w modelach z serii 44xx.Saba czy Telefunken również tego samego nie stosowały.A trudno tym firmom zarzucić,że nie znają się na magnetofonach. Edytowane przez KraVetz
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

.

Gdzie moze byc blad?

Jak ja sprawdzic ?

mam taka z 4418

Zdaje się że tam występuje przełącznik listwowy zapis/odczyt i należałoby się jemu najpierw przyjżeć. Czy wogule działa i styki nie zaśniedziałe. To najczęściej występująca przyczyna kłopotów. W nowszych modelach magnetofonów zastąpiono ten newralgiczny element elektroniką. Chyba że styki są złocone to taki problem też nie występuje. Głowica to ostatni element który należałoby sprawdzać chyba że wiązka kabelków łączących z elektroniką jest również na złączu

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zdaje się że tam występuje przełącznik listwowy zapis/odczyt i należałoby się jemu najpierw przyjżeć. Czy wogule działa i styki nie zaśniedziałe. To najczęściej występująca przyczyna kłopotów. W nowszych modelach magnetofonów zastąpiono ten newralgiczny element elektroniką. ...

Zgadza się, że zdaje się. Czy istnieje w ogóle możliwość, aby przyjrzeć się nigdzie niedostępnej instrukcji serwisowej, zanim się coś napisze?

http://elektrotanya.com/philips_n4419-00-04-15-19_sm.pdf/download.html

post-3254-0-27036300-1476605803_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Glowica nagrywajaca zmierzona omomierzem.

Sprawna Znaczy wskazania sa takie same ..

Znaczy teraz generator na wejście, schemat do ręki i badamy układ od wejścia do styku 2 układu "Recording unit" czyli wyjścia sygnału na głowicę nagrywającą.

GM

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Zgadza się, że zdaje się. Czy istnieje w ogóle możliwość, aby przyjrzeć się nigdzie niedostępnej instrukcji serwisowej, zanim się coś napisze?

http://elektrotanya.com/philips_n4419-00-04-15-19_sm.pdf/download.html

post-3254-0-27036300-1476605803_thumb.jpg

GM

Znam takiego elektronika wirtuoza który bez instrukcji serwisowej naprawia sprzęty elektroniczne i robi to z powodzeniem. Praktycznie nie ma takiego sprzętu którego by nie zrobił. Pamiętam dobre 10 lat temu naprawiał mi kamerę wideo w której koklusz był niesamowity a instrukcji serwisowej brak. I nie ma po co robić sobie złośliwości. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli

• Pokaż nowe odpowiedzi