Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Taśmy z muzyką stereo to pojęcie względne. Musi być sygnał ciągły testowy i nie stereo. Dopiero wtedy można powiedzieć że mamy punkt odniesienia. Miernik analogowy może być jakikolwiek w klasie 2,5 (UM112, Lavo, V640, ja używam radzieckiego cokolwiek w tej klasie). Jeżeli ten sygnał nagrany będzie taki sam w obu ścieżkach to dopiero ustawiamy wskaźniki przy czym często było tak że -2db na zachodzie to było 0db u nas

Ostatni test nagrywania .Nagrywanie.

Potencjometr lewy max do góry -prawy 7.nie ruszane przez całe nagrywanie

Współny 7.

Odtwarzanie .

4,76. lewy -3-5. prawy plus 3 .

9,53 -lewy -1-2 -----prawy plus3

19,053 -lewy -1-2----prawy plus 3 .

Taśma Stilonek.

Jako że się nie znam nic nie kręciłem peerkami.

dzięki wszystkim za podpowiedzi.

Poproś kogoś, kto wie, że ma prawidłowo skalibrowaną maszynę. Ale tak na prawdę, a nie że mu się wydaje ;) I niech ci nagra na niej 315Hz z poziomem 0dB - powiedzmy 30 minut i potem 10kHz z poziomem powiedzmy -10dB. Mając ten pierwszy zapis będziesz mógł ogarnąć (w sposób amatorsko wystarczający) po kolei wszystko. Drugi zapis właściwie tylko po to abyś mógł skorygować (albo i nie) azymut. Może azymut masz idealny i nie warto go ruszać (bo jak azymut to i wysokość często). Ważne aby w zapisującej azymut się zgadzał z odczytującą. Bo tu mogą być właśnie kwiatki z poziomami. Elektronika może być nie grzebana ale jakiś zapaleniec "podregulował" głowicę na przykład i tu siedzą Twoje poziomy.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Zanim zaczniesz kręcić pr-kami dokładnie zaznacz obecne położenie.

Sprawdź, na pr-kach powinno być zaznaczone kreską położenie fabryczne.

Musisz umieć wrócić do poprzedniego położenia.

A co powinno się robic po podłączeniu sygnału 1 Khz na wskażnikach?

Jaka powinna byc reakcja na taki sygnał . I w jakim położeniu mają byc sówaki?

suwaki.

Oj byki sie wali .

sorki

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Skoro mikser ma wszystkie wej/wyj xlr to faktycznie konieczność. Ale wiedza czasami jest potrzebna dlaczego pojedyńczy xlr ma 3 złącza ci sobie a sygnał jest mono

Mikser powinien mieć i XLR i duży jack na wejściach . Na wyjściach tak samo .

Wejścia są liniowe i do tych podłączamy magnetofon , odtwarzacz cd i wszystko co ma około 1 v napięcia czułości i to są wejścia duży jack . XLR w mikserach to wejścia mikrofonowe i tam czułość jest miliwoltowa i pod żadnym pozorem nie wolno podłączyć wyjścia liniowego , odtwarzacza CD , Magnetofonu . Można uszkodzić podłączane urządzenie i mikser.

Nie wiem jakie wejścia sa w mikserze .

Wiem tylko że musiałem przelutowac kable od Studera ,bo na obecnym mikserze nie grały ..

Wejścia do końcówki mocy równiez były inne - również kable przerabiałem . A Poprzedni mikser grał normalnie. Obecnie -Robi sie .

W każdym mikserze są dwa typy wejść . Mikrofonowe XLR , oraz liniowe duży jack . Do tych drugich możesz podłączyć sygnał z wyjścia słuchawkowego dowolnego urządzenia telefonu komórkowego , odtwarzacza cd jak takie posiada , ale nie tylko . Do tego wejścia podłączasz odtwarzacz cd z wyjść RCA i XLR jeśli takie odtwarzacz CD posiada to samo z magnetofonem . Czułość gniazda duży jack "liniowe" około 1 V . Natomiast wejście XLR mikrofonowe , można podłączyć tylko mikrofon lub gramofon z wkładką magnetyczną , w przypadku gramofonu musisz pobawić się trochę korekcją "tony wysokie ,średnie , średnio niskie , niskie" Nie wolno do tego gniazda podłączać magnetofonów CD plajerów i innych wynalazków , inaczej mikser często będzie lądował w serwisie.

Edytowane przez Piwo Jasne
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

A co powinno się robic po podłączeniu sygnału 1 Khz na wskażnikach?

Jaka powinna byc reakcja na taki sygnał . I w jakim położeniu mają byc sówaki?

suwaki.

Oj byki sie wali .

sorki

315 Hz napisał ci sk-victor do ustalenia odczytu z taśmy referencyjnej i 10kHz do ustawienia głowic i tego się trzymaj bo w inny sposób nie dojdziesz do niczego. Taśma nagrana na dobrym magnetofonie !!!!

Poprzednim mikserem grałem kilka lat - tym gram ponad pół roku . Zadnych kosmicznych cudów..

Na wejściach XLR... Mam podłączone wszelki moje klocki.- Wszystko zapitala bez problemów.

315 Hz napisał ci sk-victor do ustalenia odczytu z taśmy referencyjnej i 10kHz do ustawienia głowic i tego się trzymaj bo w inny sposób nie dojdziesz do niczego. Taśma nagrana na dobrym magnetofonie !!!!

.

\ Czyżbym używał zbyt trudnego języka?

Pytam co - fizycznie - sie stać powinno po podłączeniu sygnału 1 KHZ.Jak powinny być ustawione suwaki itd. Czy na wskażnikach powinno się cosik pokazac . Co?

Czy wskażniki maja wybuichnąć - zmienic kolor na zielony itp? Bez urazy ,prościej nie potrafię tego opisac .

Generalnie.

Jaka powinna byc reakcja maszyny?

Edytowane przez dulon184
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

1kHz jest wg schematu w torze zapisu za potencjometrem suwakowym suma i ma wynosić 0,7V. Sygnał podany na wejście wzmacniacza sumy. Ustawienie poziomu zapisu realizowane jest przez pr102 we wzmacniaczach zapisu (na kondensatorze elektrolitycznym ujemnym biegunie c102 powinieneś mieć wtedy 20mV)

Edytowane przez Artur1970

Pytam co - fizycznie - sie stać powinno po podłączeniu sygnału 1 KHZ.Jak powinny być ustawione suwaki itd. Czy na wskażnikach powinno się cosik pokazac . Co?

No ale co ma się stać ?? No nic się nie stanie ;) W celach kalibracyjnych są z reguły przyjęte takie wartości 315Hz dla poziomów a około 10kHz dla azymutu i potem koło 10kHz przy regulacji biasu. Ale każdy producent mógł sobie zrobić taśmę pomiarową wg. swojego uznania i taką sugerować w serwisówce. Ale nie popełnisz żadnego błędu jeśli użyjesz takich wartości. 1kHz może do pomiaru wow & flutter być pomocny ? Nie wiem. Ale po co ci ten 1kHz ? A tak w ogóle to jaki masz dokładnie model Koncerta ? Masz do niego serwisówkę ? Tylko tak poważnie to pierwsze ogarnij mechanikę w 100% zanim się za regulację reszty weźmiesz. Hamulce, napinacze, wysokości czół głowic i w ogóle mechanika na perfekt pierwsze. Bo jak nie to się nie dokręcisz pr-kami niczego do końca świata.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Podałem ci wartości dla zapisu skoro tak się uperasz ale nic nie kumasz. Co cię obchodzi ten zas... mikser. Jak masz te 0,7 V za suwakiem to za pr102 powinieneś mieć 20mV. Zmierzyłeś już czy znowu od dupy strony robisz wszystko ?

Ciężko idzie się dogadac.

Cos musi sie stać .

Wskażniki sie ruszą - lub nie .. itp.

Koncert zapyta czy chcę herbaty.

Nie wiem co się stac powinno dlatego pytam .Podłączjąc ten 1 KHZ wskażniki - przy mojej próbie z marszu oparły sie o prawą stronę . Kazano mi suwaki nagrywania na maxa podnieść .

I ciągle mam wrażenie jakby odpowiadający nie rozumieli o co pytam..

Maszyna to czarny Koncert 3401 Sd.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Cos musi sie stać .

Nie wiem co się stac powinno dlatego pytam .Podłączjąc ten 1 KHZ wskażniki - przy mojej próbie z marszu oparły sie o prawą stronę . Kazano mi suwaki nagrywania na maxa podnieść .

No to przecież logiczne że zbyt wysoki jest sygnał na wejściu i należy go obniżyć najlepiej dzielnikiem napięciowym takim jaki rekomenduje zrk. Już o tym kiedyś pisałem i zamieszczałem schemat na tym forum. Czy to tak trudno zrozumieć ? Dobrze ktoś na blogu hifi fidelity napisał że nie dla każdego jest magnetofon szpulowy

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Te napięcia które podawałem są dla poziomu 0db. Sygnał na wejściu radiowym ma mieć taki poziom aby udało się ustawić suwak na tyle aby było za nim 0,7V zmiennego mierzone przyrządem analogowym i należy ustawić pr102 gdzie za nim ma być 20mV zmiennego mierzone przyrządem analogowym i to jest 0db. Jeżeli jest inacze na wskaźnikach koncerta to korygujemy prkami jak tu podano na forum. Przy odczycie ten sam sygnał powinno być za pr130 30mV zmiennego mierzone przyrządem analogowym. Ale przedewszystkim należy postąpić tak kolega sk-viktor zasugerował. Prościej dla upartych się nie da tego przełożyć

A ktoś inny powiedział że prostota wypowiedzi to dla niektorych trudność

Jeżeli ktoś nie jest elektronikiem z wykształcenia lub wykonywanego zawodu to nie powinien się za to zabierać bo nie potrafi ogarnąć elementarnych zasad. Tak jak murarz nie będzie szefcem tak prawnik nie będzie lekarzem. To tyle. Co mogłem to zrobiłem i więcej w tej sprawie nie zabieram głosu

Cos musi sie stać .

No uparłeś się z tym 1kHz. To nie jest jakaś magiczna wartość. No podasz 1kHz to nagra 1kHz. Czy dasz 1 czy 2 czy 5 czy 6,5 czy 7kHz to reakcja wskaźników jest generalnie taka sama. Jest sygnał to i się wychylą. Jest mały poziom to się mało wychylą jest duży to do ściany.

A jeżeli w serwisówce są podane wartości napięć dla 1kHz to należy go użyć.

i tylko o to mi chodziło .

proste , a jakże trudne .

Pozdrawiam

No wiesz Twoje pytanie było trochę... abstrakcyjne, że tak powiem, więc stąd brak zrozumienia następował ;) Będzie dobrze, Koncerta jakoś ogarniesz myślę.

Zauważyłem pewną prawidłowość na All..ro związaną m.innymi z cenami,a dyskusją tu obecną.Wystarczy tylko,że ktoś pochwali się nabytkiem i rozpocznie się dyskusja,ceny zaczynają dobijać zenitu.I to czasami zupełnie przeciętnego rupiecia.Naturalnie w opisie jest to nówka nie śmigana i jedyny egzemplarz w tej części Europy.Istnieje spore prawdopodobieństwo,że część z nich pochodzi z akcji zbierania elektrośmieci.Bo właśnie tam bywają taakie okazje.Człowiek z którym czasami koresponduję,pochwalił mi się właśnie czymś takim i z zazdrości aż westchnąłem.Otóż kupił od elektrośmieciarzy grający!!! ASC 5002.za 35 zł.Nie mógł więcej utargować bo jak twierdzili sprzęt był ciężki,a dla wyrównania wagi musiał im dać stary monitor.Jako przeciwwagę chciałbym podać ostatnią okazję! z Alledrogo czyli Philipsa 4420 za 880zł z transportem.Po co komuś 5 szt..

Dulon - co Ty tam kombinujesz z tym Koncertem? Do jego kalibracji jest przewidziany sygnał 1kHz i tak ma być. Podaje się go na wejście uniwersalne, na wskaźnikach ustawiasz 0db i na wyjściu "monitor" ma być 0,7V. Proste jak budowa cepa.

No proszę .

Jednak sa ludzie którzy czytaja i potrafią prosto i logicznie wytłumaczyc ..

Dzięki serdeczne za konkretną odpowiedż .

Odezwę się na PW.

Pozdrawiam.

Z Philipsem nie dość, że nie jest lepiej- on gra najwyżej przeciętnie.

No to znalazłeś się w pułapce zwanej własny gust i ucho.Co prawda nie mam 4510,ale nie sądzę,żeby się nawet ciut różnił brzmieniem od 4419 jaki stoi u mnie na półce.Kiedyś miałem w domu B115 jak i CM 160 Tesli i po za mechaniką która mi się raczej nie podobała,reszta była wybitnie OK.Po prostu brzmienie miało wszystko to czego się spodziewamy po magnetofonie średniej klasy.A trzeba przyznać,że głowice miały już spory resurs.Do dzisiejszego dnia mam gdzieś Amaterske Radio (8/81) w którym poddawano sporym torturom zgodność z czeską normą,która w tych czasach była znacznie twardsza niż DIN.26kz ze spadkiem 3 dB na 19 cm to jednak spory wyczyn.Zwłaszcza przy odstępie szumów =64 dB.Na normalnej prędkości ,odpowiednio 18khz/62 dB.Zupełnie inaczej jednak należy podchodzić do sprawy podobania się.Mam do czynienia z modelem Philipsa 4422,znacznie młodszego niż 4510,a brzmienie ma kiepskie.Może obce taśmy odtwarza dość przyzwoicie,zwłaszcza z Sony TC558,ale do Grundiga TS600 wprost się nie umywa.No ale spróbuj to wytłumaczyć komuś kto ma do porównania ZK140t i M1417s.

Nie piszę nic o brzmieniu posiadanych magnetofonów i nie porównuję ich pomiędzy sobą.Z jakiego powodu?.Ponieważ są to już wiekowe konstrukcje i z konieczności musiał bym porównywać konkretne egzemplarze.Pomimo faktu,że moje egzemplarze są perfekcyjnie zestrojone, to to nie jest to tożsame z fabrycznie nową konstrukcją.

Osobiście miałem to szczęście,że swojego philipsa N-7125 posiadam prawie od nowości i porównywałem go z fabrycznie nowymi ówczesnymi konstrukcjami z tzw demoludów.Pamiętam,że na taśmach stilon , a szczególnie orwo nie potrafił zapisywać na miarę swoich możliwości.Dopiero, gdy udało mi się kupić taśmę TDK to pokazał co potrafi.Posiada obecnie nowe głowice i z powodzeniem używam go obecnie do zapisu nowych taśm.Jedyną różnicą w porównaniu do również czterośladowego Tandberga TD20A jest słyszalne osłabienie najniższych częśtotliwości, ale to wynika z zapisywanego pasma częstotliwości.Philips zapisuje od 35 hz, a tandberg od 15 hz.Jednak reszta pasma nie różni się w jakiś słyszalny sposób, a przecież te magnetofony należą do różnych klas.

Po co poruszam ten temat? Po to , aby was zachęcić , oczywiście w miarę Waszych możliwości do próby dokładnej kalibracji i regulacji Waszych sprzętów.

Gwarantuję, że doznacie miłego zaskoczenia.

Do czego zmierzam dopieszczając swoje magnetofony.

Do stanu, aby zapisywany sygnał jak najmniej różnił się od sygnału zródła.Własne brzmienie jest dla mnie dowodem ,że należy postarać się jeszcze lepiej.

Próby robię na jak najniższej prędkości zapisu, bo wtedy wymagania są największe.Czasami operacja trwa sporo czasu, ale uwierzcie mi. Warto.

Edytowane przez Marek-41

Nie piszę nic o brzmieniu posiadanych magnetofonów i nie porównuję ich pomiędzy sobą.Z jakiego powodu?.Ponieważ są to już wiekowe konstrukcje i z konieczności musiał bym porównywać konkretne egzemplarze.Pomimo faktu,że moje egzemplarze są perfekcyjnie zestrojone, to to nie jest to tożsame z fabrycznie nową konstrukcją.

Osobiście miałem to szczęście,że swojego philipsa N-7125 posiadam prawie od nowości i porównywałem go z fabrycznie nowymi ówczesnymi konstrukcjami z tzw demoludów.Pamiętam,że na taśmach stilon , a szczególnie orwo nie potrafił zapisywać na miarę swoich możliwości.Dopiero, gdy udało mi się kupić taśmę TDK to pokazał co potrafi.Posiada obecnie nowe głowice i z powodzeniem używam go obecnie do zapisu nowych taśm.Jedyną różnicą w porównaniu do również czterośladowego Tandberga TD20A jest słyszalne osłabienie najniższych częśtotliwości, ale to wynika z zapisywanego pasma częstotliwości.Philips zapisuje od 35 hz, a tandberg od 15 hz.Jednak reszta pasma nie różni się w jakiś słyszalny sposób, a przecież te magnetofony należą do różnych klas.

Po co poruszam ten temat? Po to , aby was zachęcić , oczywiście w miarę Waszych możliwości do próby dokładnej kalibracji i regulacji Waszych sprzętów.

Gwarantuję, że doznacie miłego zaskoczenia.

Do czego zmierzam dopieszczając swoje magnetofony.

Do stanu, aby zapisywany sygnał jak najmniej różnił się od sygnału zródła.Własne brzmienie jest dla mnie dowodem ,że należy postarać się jeszcze lepiej.

Próby robię na jak najniższej prędkości zapisu, bo wtedy wymagania są największe.Czasami operacja trwa sporo czasu, ale uwierzcie mi. Warto.

Dokładnie tak - święta racja !!! Stąd właśnie biorą się te ekstremalne opinie że jakiś deck to złom a inny to cudo. Ludzie kupują decka, podłączają, nie gra dobrze i tworzą opinię. A tak na prawdę żaden producent nie produkował urządzeń które by nie spełniało normy Hi-Fi. Tyle tylko że teraz po 30 lub 40 latach trzeba poświęcić im trochę czasu.

Dziś postanowiłem trochę po męczyć akai.

Bardzo mnie zastanawia czemu tak mocno grzeją się silniki od napędów nie da się dotknąć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziś postanowiłem trochę po męczyć akai.

Bardzo mnie zastanawia czemu tak mocno grzeją się silniki od napędów nie da się dotknąć.

Mam podobny model GX 625 - w moim również silniki się grzeją - cała górna krata po dwóch, trzech godzinach jest bardzo gorąca, niemniej magnetofon dobrze pracuje, obroty stabilne, przewijanie również bez zarzutu - może ten typ tak już ma...

Edytowane przez wyspa40

Rozumiem ze silnik może trochę być ciepły,ale nie tak gorący że można jaja smażyć.Na początku myślałem ze tylko transformator tak się grzeje,ale po zdjęciu górnej osłony transformator i silniki. Sprawdź czy u ciebie też tak jest ale musisz zdjąć tą osłoną.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Zbliża się Mikołaj .

Podać adres?

hahahahah

A co masz w prezencie ? .

Mam do ciebie pytania merytoryczne .

Używasz miksera . Czy tak ? . Do jakich wejść w mikserze podłączasz magnetofony ? . Do czego w mikserze potrzebne jest napięcie 48 V tzw "phantom" , podawane na wejścia XLR ? "oczywiście jak się je włączy odpowiednim przyciskiem" .

Przepraszam autora i uczestników tego wątku o pytanie nie związane z tematem.

Rozumiem ze silnik może trochę być ciepły,ale nie tak gorący że można jaja smażyć.Na początku myślałem ze tylko transformator tak się grzeje,ale po zdjęciu górnej osłony transformator i silniki. Sprawdź czy u ciebie też tak jest ale musisz zdjąć tą osłoną.

Wszystkie trzy się grzeją ? Kiedyś tak miałem w GX-215 że główny silnik grzał się niesamowicie ale obroty trzymał. Rozebrałem go i strasznie ciężko się obracał. Był delikatnie przytarty na tulejkach. Papierkiem 2000 przeleciałem osie wirnika + troszkę pastą polerską, potem czyszczenie tulejek (tulejek mikroporowatych nie wolno pastą polerować bo zatyka się pory) potem olejek maszynowy i silnik jak nowy. Przestał się nadmiernie grzać.

• Pokaż nowe odpowiedzi