Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

W realu wyglądają jeszcze lepiej, pozatym można bez problemu wrócić do oryginału (żarówek), jednak uważam, że z tymi diodami wygląda to lepiej niż z oryginalnymi żarówkami :)

Ja jednak zdecydowanie wolę ciepłe światło żarówek, ma nieporównywalny klimat. Ale to już co kto lubi, nie jestem takim ortodoksem jak niektórzy na unitra-klubie ;) Byle nie montować np. oczojebnych kolorowych ledów.

Ja też nie jestem zwolennikiem kolorowych diod LED, pozatym żeby podświetlenie na LED dobrze wyglądało trzeba sie troche napracować, bo diody niestety nie rozpraszają światła jak żarówki, ale jest na to sposób :)

Ja lubie chłodnobiałe światło o wysokiej temperaturze barwowej (im wyższa tym lepsza, ideał to 6500K), dlatego spodobały mi się te białe LEDy :)

To mój nowy nabytek - wchodzę totalnie w świat analogu.Paweł w końcu mnie skusił.Na razie jestem pod wielkim wrażeniem.Pozdrawiam wszystkich i życzę wiele radości z muzyki - Jacek

PS. Naprawdę nie potrzeba regulacji barwy dźwięku - niesamowite!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8926-100008664 1238801635_thumb.jpg

post-8926-100008665 1238801635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jacek, moje gratulacje!Brzmienie lampy jest powalające!Niektóre tranzystory próbują je naśladować, ale nic nie odda piękna oryginału.No i jeszcze ten wygląd!Pierwszy kawałek jaki puściłem w domowym zaciszu w towarzystwie lampy był "I Was Made For Lovin`You, wiadomo jakiego zespołu i pierwsze co mnie zaskoczyło to barwa głosu P.Stanley`a.Słuchałem jak porażony , chociaż znam każdą nutkę w tym utworze...Pozdrawiam serdecznie!Paweł

Witajcie.Tak dla mnie rewelacja - wokale, gitary, potęga no i...Paweł miał rację - żadna regulacja barwy nie jest potrzebna- po prostu jej nie ma.Dzisiaj słucham i słucham i nadziwić się nie mogę - sam nie wierzę, że to prawda - a jednak.Pozdrawiam - Jacek

Witam w tak piekny dzień.Gratuluje Jacku.Zbliżają się upały,a ty sobie kupiłeś gustowny grzejniczek.Ale co człowiek zniesie,aby zaspokoic swoje hobby.

Ja zajmuje się porządkami,a przygrywa mi The Beatels z takich pięknych austrlijskich szpul.

Te po prawej,też są ciekawe,bo są to szpule ,specjalnie produkowane kiedyć do zastosowań profesionalnych.Nie musiały być piekne,tylko się sprawdzać w codziennej pracy.Beatlesów mam nagranych na trzech szpulach,zapakowanych i dokładnie opisanych ,jak na studio przystało. .Nagrania dokonano w Australii na teacu X-10.Odtwarzane na philipsie N-4450 brzmią swietnie.

Ukryta Zawartość

post-15150-100008623 1238854278_thumb.jpg

post-15150-100008624 1238854278_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy z nas ma jakieś powody do radości, Was cieszą magnetofony a mnie dziewczyna, Którą będę nagrywał w czasie prób a potem mam taką nadzieję w czasie koncertów i rozwalania festiwali. Jest to kawał świetnego głosu i normalny człowiek.Mnie najbardziej będzie cieszyć jak do 17 kg dobrego naprawdę sprzętu założenia szpuli 10.5" z doskonałą taśmą przy dwóch ścieżkach [2 x 1/8"] i V=38.1cm/s na porządnych mikrofonach nagram Ją po świętach i szpulę wyślę do Warszawy do Marka.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS można do mnie wysyłać maile nie licząc na PW które raz chodzą a raz nawalają

A ja sprowadzę was na poziom 2-ścieżkowych walizek :)

Koledze wpadła w ręce sprawna Melodia i chcę mu nagrac na ZK-120 2-ścieżkowa taśmę, żeby mógł cokolwiek zadziałać. Ale w papierach do M601SD znalazłem takie zalecenie: "przy kopiowaniu z magnetofonów z uziemionym stykiem 1, np. ZK120(T), ZK140(T), ZK145 konieczne jest dodatkowe złącze pośrednie typu ZP1, które należy przyłączyć bezpośrednio do gniazda magnetofonu mono". Chcę nagrać na ZK-120 z komputera, ale to trochę niepokojące. Wiecie cos o tym złączu ZP1? Czy jest potrzebne tylko do podłączeń "out" z ZK, czy w obie strony, a więc do nagrywania także?

Masz tutaj pomocny rysunek jak połączyć cinch z din.

Ukryta Zawartość

post-15150-100008608 1238862668_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za szybką odpowiedź, ale nie o to mi chodziło. Produkcję kabelków mam opanowaną, łącznie z DIN->Cinch/Euro (Atari 130XE->wzmacniacz/TV :) Minijack->DIN i DINDIN mono/stereo też mam. Rozwijając - chodzi mi o to "uziemienie styku 1" (czyli sygnałowego, a przecież masa jest na styku 2), czy nie wywoła to jakiegoś zwarcia, przeskoku itp. W instrukcji do ZK-120 jest obrazek, na którym przez złącze pośrednie są podłączone gramofon i ZK-120 jako odtwarzacze. Może jest jakieś dziwne okablowanie samego gniazda radio/mikro w ZK, które nie przeszkadza przy nagrywaniu, a ma znaczenie przy odtwarzaniu z ZK przez wzmacniacz? O ile pamiętam, podłączanie ZK do Amatora stwarzało problemy, a w zdaniu, które przytoczyłem wcześniej, tez jest mowa o przesyłaniu ZK -> inny magnetofon.

Z instrukcji do ZK wynika, że gniazdo jest jednak okablowane normalnie, więc odważyłem się połączyć maszynki, jak planowałem. Na razie nic się nie dzieje i wszystko działa. Ciekawe, o co chodzi tym ZP1?

Witam

Aby nagrać coś na ZK1XX trza sie podpiąć pod właściwy pin w gniazdku na górnym panelu w rogu magnetofonu, tam dwa piny to wejścia (jedno ma wyższą, drugie niższą czułość), jeden to jest masa i jeszcze jeden to wyjście sygnału, jeden pin nie jest używany.

Aby podpiąć ZK pod wzmacniacz należy wykorzystać właśnie to gniazdo w rogu magnetofonu, wyłączyć pokrętłem tonu głośnik, zaś pokrętłem głośności można regulować poziom sygnału na wyjściu.

Najnowsza wersja mojej sterowni.Pozdrawiam wszystkich - Jacek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jacku, muszę przyznać z pewną zazdrością, że zgromadziłeś chyba najbardziej imponujący sprzęt z nas wszyskich. Przynajmniej dla mnie. Gratuluję!

Witajcie Koledzy w Palmową...No cóż czas płynie, a my jak dzieci.Ale tak ma być.Rafal - wiem że masz podobny gust plastyczny do mojego, więc podoba Ci się to - tak jak mnie.O gustach się nie dyskutuje - tylko go ma, takiego , lub takiego.Paweł mnie ten wzmak podoba się w każdej opcji i z każdej strony. Postąpiłem z nim tak jak z Akai GX635 - kupiony dla piękna.Gdyby nie grał dobrze - też pozostałby tam gdzie stoi(takie zboczenie), ale na szczęście kupił mnie swoim dźwiękiem po pięciu godzinach od włączenia.Testuję go od dwóch dni i tylko na razie płyty CD.Wyobraźcie sobie, że mogę wreszcie słuchać płyt CD. Teraz przyjdzie kolej na winyle. Jestem bardzo zadowolony z tego kolosa(29kg wagi), ale niestety w wątku o lampowcach jakiś inny panuje klimat, nikt nie chce odpowiedzieć mi na pytanie dotyczące wejść we wzmacniaczu z przodu.Są tam dwa wejścia RCA input(0,6V) i (o,25V).Na przełączniku rodzaju wejść są cztery opcje do wyboru(CD,DVD,Tuner,TApe), a ten z przodu nie wiem do czego jest i co się podłącza - w instrukcji nic nie pisze, może Wy macie jakiś pomysł?Pozdrawiam - Jacek

Nie chcę się wymądrzać, bo nie mam wzmaka lampowego.Ale takie gniazda z przodu są poprostu dla szybkiego podłączania sprzętu np.przenośnego. Chodzi o to, żeby nie szukać gniazd z tyłu i nie przestawiać klocka, jeśli np. kolega przyniesie I-Poda itp.I chce go podłączyć do wzmaka.

Wygląda to tak...Kasjel, ale czy to oznacza , że jak coś tu podłączę, to właśnie z tego będzie szedł sygnał, a przełącznik po lewej będzie nieczynny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi