Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Witajcie.

Zamieszczam zdjęcia hamulców w moim Revoxie,(pierwszy raz w życiu samodzielnie zajrzałem do wnętrza magnetofonu :-))

P.S.

Ukłon dziękczynny w stronę Marka, za to, że poświęcił swój czas na sprawdzenie i oczyszczenie mechanizmów w moim sprzęcie. To wspaniale, że istnieją tak życzliwi ludzie :-)

Pozdrawiam wszystkich!!!

post-23607-100002635 1244889259_thumb.jpg

post-23607-100002636 1244889259_thumb.jpg

post-23607-100002637 1244889259_thumb.jpg

Witajcie

Więc teraz w 100% zgadzam się z Dulonem - odginać, odginać :-)! Zaczepy sprężyn są nie wiadomo czemu pozaginane do wewnątrz...

Pozdrawiam

Witam.Też mi się to wydawało podejrzane,ale obawiałem się,czy zaczepy nie pękną przy próbie ich prostowania.Ale chyba nie ma innego wyjścia.

Rozebrałem swojego i zrobiłem zdjęcia.Należy się im dokładnie przyjrzeć i zrobic dokładnie tak samo.

Sprężynki należy zamocować w tych samych miejscach i odgiąć blaszki,tak,aby powstał między nimi ,a zderzakami taki sam luz.Powinno być ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15150-100002633 1244892581_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sofistan, 13 Cze 2009, 12:34.

Zrób mały eksperyment.

Recznie pokręc prawą rolką w prawą strone .Taśmy hamujące i cała rolka działa w ten sposób że kręcąc w prawą strone rolka niejako samoczynnie naciąga hamulec .Reka wyczujesz czy hamulec sie -Zapina -nazewnictwo moje .Kręcąc prawą rolka w lewą strone wyrażnie wyczujesz że hamulec działa dużo słabiej ..Musi to byc tak ustawione aby podczas tego napinania sprężynka troche sie rozciągała . Dopiero po razciągnięci powinna sie oprzeć o Wage - nazewnictwo moje-,czyli ten bolec na koncu

Z lewą rolka jest to samo tylko w lewą strone .

Kolejna proba . Podczas hamowania -na włączonym klocku -naciśnij do dołu ową wagę . Jeśli nic to nie zmieni ,trzeba wyginac dolne końcówki które sa przymocowane do dolnej części tasmy hamujacej .

Owa wagę naciskaj oczywiście pośrodku tejże wagi .

I kolejna próba . Na przewijaniu Srubokrętem podnies ową wagę lekko do góry .Jeśli wyczujesz zwiększenie obrotów ,to oznacza że ktorys hamulec trzyma rolke ..Jeżeli szpulak ma napinacze wtedu to wyrażnie widac -napinacze opadaja w dół.Ale twój klocek nie ma napinaczy ..

Przypomne .

Bardzo precyzyjna robota..

Wystarczy ustawic tak jak u mnie i powinno byc dobrze.Hamulec w jedną stronę hamuje dwa razy mocniej,niż w drugą.Jeśli po takim ustawieniu jak u mnie bedzie za słabo hamował,to wystarczy zwiekszac nacisk przesuwając mocowanie sprężynki bliżej końca ramienia.Jak ustawi sie takie przerwy ,to hamulec powinien być zwalniany przez elektromagnes ,w odpowiednim momencie.

Marek-41, 13 Cze 2009, 18:36

No mareczku niekoniecznie .

W moim Revoxie PR 99 MK3 ktorego mam do ciecia ,hamowanie zostało prawidłowo ustawione dopiero po dodaniu po 1 sprężynce na każdą strone .

Pozdrawiam.

Dopiero z takimi sprężynkami normalnie hamuje.

Ukryta Zawartość

post-19835-100002616 1244911977_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najpierw trzeba ustawić tak jak jest u mnie,a dopiero jak to bedzie za mało,to można zwiększać naciąg.Podstawą jest jednak to,aby był luz pomiędzy dzwignią,a kołkiem,bo inaczej najmocniejsza sprężyna nie pomoże.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Marek,

Zgodnie z twoim zdjęciem, krok po kroku, czyli: wyprostowałem blaszki,zamieniłem stronami i założyłem sprężynki(dodatkowo bardzo delikatnie, nieznacznie je zacisnąłem na końcach),

dulon184

potem czytając Twój wpis, wykonałem pierwszą próbę - wszystko ok, druga próba - na moje odczucie też, złożyłem, odpaliłem, niebo a ziemia, ale taśma podczas przewijania do przodu jeszcze trochę luzuje, więc rozebrałem po raz kolejny, przełożyłem dolne mocowania sprężynek o jedno oczko, odpaliłem i...działa jak marzenie! Hamulce hamują, taśma nie wariuje, jestem szczęśliwy :-)

Teraz tylko pozostaje mi czekać na listę Trójki :-))) Jak za szczenięcych lat :-)

Zamieszczam zdjęcie mojej maciupeńkiej (póki co) świątynki :-)

post-23607-100002611 1244914350_thumb.jpg

I oto chodziło.Trening czyni mistrza.Cieszę się,że ci poszło bez komplikacji.

Magnetofon,jak sam zresztą widzisz,jest w świetnym stanie,więc powinien ci bardzo długo bezawaryjnie służyć.

Zazdroszczę wam, że macie czas bawić się swoimi maszynkami... Ja mam na razie tylko tyle czasu żeby odnotowywać kolejne rzeczy do zrobienia koło moich zabawek, a trochę się już ich nazbierało. I w szpulakach i w kaseciakach; czekam na zamknięcie kilku obrzydliwych tematów całkowicie nie związanych z tym co lubię i zabieram się za zaległości.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

>>sofistan

Radmorek 5102 ciągnie ci Altusy 140? Bo to raczej nie 110, prawda? Swoją drogą - zapraszam na mój profil na YT, nazwa użytkownika taka, jak tutaj ;-).

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Marek

Z wysokością talerzyków to oddzielna historia. Sprawdziłem jak sie kręcą po kolei wszystkie rodzaje szpul i okazało się, że metalowa 26' trze. Zacząłem się przyglądać, drapać w pusty (na tamtą chwilę) łeb i znalazłem przyczynę. Górny, środkowy zatrzask plastikowej, frontowej pokrywy nie łapał. Potem to już z górki, wywaliłem podkładki, jedną podłożyłem pod element zatrzasku i łapie jak złoto, a gra jak marzenie, biedni sąsiedzi, chociaż biedni to oni dopiero będą, właśnie podpiąłem nowe "speakersy" :-))))))))).

Z rolką jeszcze nic nie zrobiłem, brakło czasu.

mielinski

Mój Radmorek ciągnie wszystko :-), kiedyś, w zamierzchłych czasach (ze cztery lata wstecz:-)), gdy Radmor igła kosztował tyle ile w rzeczywistości był wart, nabyłem swojego, potem pojechał na wybrzeże, gdzie przeszedł gruntowną renowację, konserwację i coś tam jeszcze (totalne spa) :-).

Twój filmik robi wrażenie, szacunek dla Koncerta i Twojego talentu.

Na moim zdjęciu to rzeczywiście Altusy 140, ale widoczek już nieaktualny, przed niespełna godziną powędrowały do piwnicy :-).

Pozdrawiam!

>>sofistan

Moje Radmory w sumie sprawdzałem tylko na własnych Altusach 110 i jest dobrze... 5102-TE już wyblakły, ale doskonały technicznie, zakupiony jako nowy przez mojego tatę. Fonomaster 76 w stanie doskonałym z kompletem wymienionych przeze mnie kondensatorów, także kupiony przez tatę. 5102 lekko wyblakly, ale o dziwo fabrycznie - trafił do mnie od znajomego zapakowany w karton, zaklejony, ze wszelką dokumentacją. O pochodzeniu Arii i Koncerta mówić nie mogę... Ale mam je również dzięki ludzkiej życzliwości ;-).

Oto skanik z katalogu Domu Sprzedaży Wysyłkowej z 1979roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś dostałem od znajomego silnik na 220V z regulacją obrotów na tylnej pokrywie. Można go przykręcić do dowolnego blatu i wykorzystać jako napęd do czegoś. Piszę o tym dlatego, że moim zdaniem był by bardzo dobry do maszynki do przecinania taśmy 1/2 cala. Jeśli ktoś chciał by taki silnik, to oddam go za darmo. Do opłacenia będzie tylko koszt wysyłki.

Witam.Iak Kasjel zaczął,to i ja się dołącze.Mam na zbyciu silnik do magnetofonu kasetowego.Niestety nie wiem jakiego .Silnik jest firmy sankei.Też oddam w dobre ręce.

Marek-41, 15 Cze 2009, 16:49.mój wpis jest adresowany do Kasjela .i jest pod jego wpisem ..Odnosnie silniczków to ja natomiast posiadam kila sztuk ,z tym że do Video . Moze ktos jest w potrzebie?

Kiedyś dawno już o to pytałem, ale pojawili się nowi forumowicze w tym wątku, więc pytam jeszcze raz.Czy ma ktoś taką nasadkę do zabieraka z starego szpulaka Sony ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi