Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ! Chodzi mi o tą część ! Ta nasadka z skrzydełkami, która dociska NAB lub szpulę do talerzyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kasjel, 15 Cze 2009, 21:00.

W takim przypadku musisz szukac talerzyków . Nie mam pojecia czy te skrzydełka sa standardowe ,czy tez nie . Może ktos z chlopakow bedzie wiedzial .

>>Kasjel

No i o tym właśnie mówiłem :-). Wygląda na zdejmowane, założyłem więc, że jest odkręcane, jak w ReVox'ie. Jeśli nie, to mój pomysł jest nieco lichy :-D...

Może ktoś kiedyś kupił szpulaka Sony na części. W moim TC 377 i 399 są śrubki które mocują tą nasadkę. Wystarczy odkręcić śrubkę i ta końcówka wyskakuje bo jest na sprężynie. W Sony TC 765 nie ma takich śrubek, ale część jest napewno demontowalna. I myślę, że napewno dopasował bym tą nasadkę z dowolnego szpulaka Sony na szpule 18cm.

W serwisówce do Sony TC 765 znalazłem coś takiego, ale prawie nic nie widać :-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Sony TC 765 od góry nie ma śrubki, tylko taki bolec. Na zdjęciu czerwona strzałka pokazuje ten bolec. Nie ma tam miejsca na śrubokręt. Jest poprostu gładkie czoło tego bolca.

Kasjel.Philipsy mają to zbudowane tak samo,tylko jest miejsce na srubokręt i skrzydełka są metalowe.Masz już więc nastepnego ewentualnego dawce.Musi pasowac.

Ten kawalek plastiku to jakis slaby jest, bo w moim bylym TC 755A, tez byl nadlamany.Chcialem sie dostac do niego, jest to mozliwe chyba tylko od spodu talezyka, ale zniechecilem sie w trakcie rozbierania.Miedzy glowka bolca metalowego a dnem tej plastikowej nasadki jest sprezyna, w sumie mozna by znalezc dlugopis albo marker o podobnej srednicy uciac kawalek nawiercic otwor na bolec metalowy-tylko pozniej jeszcze pozostaje problem doklejenia skrzydelek.To juz chyba wyzsza szkola jazdy.pozdr

Dulon184 - zobacz ! To ten silnik. Co ? Chcesz go ?

Ukryta Zawartość

post-7746-100002347 1245162981_thumb.jpg

post-7746-100002348 1245162981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To mój pierwszy wpis więc na wstępie chciałbym wszystkich powitać.

Forum jako całość – wyrywkowo przyznaję – poczytuję od jakiegoś już czasu i przyznam szczerze jakoś zachwycony panującymi tu stosunkami nie jestem. Ten konkretny wątek stanowi chlubny wyjątek więc przestudiowałem go sumiennie od „deski do deski” – sumiennie nie oznacza jednak, że całkowicie skutecznie (niestety). Dlatego też mam nadzieję, że wybaczycie mi lamerskie czy też po prostu głupie pytania zadawane przez żółtodziobów.

To co skłoniło mnie do wpisu to zarówno fakt wejścia w posiadanie (no już prawie) tych pierwszych szpulek, jak i panująca przyjazna atmosfera i poprostu brak chamstwa. Wracając do magnetofonu wybór padł na Uhera Rogal de luxe C – między innymi dlatego, że to egzemplarz „forumowy”. Tyle się tu naczytałem o szrocie i wrakach wciskanych za dość poważne kwoty, że zdecydowałem się na magnetofon od użytkownika który jest jak mi się wydaje jest pewny i mam nadzieję cieszy się sprzętem a nie nim handluje.

Cóż nie ukrywam, że ten magnetofon posłuży, jak gdzieś zostało to zgrabnie ujęte, do przelewania pustego w próżne – czyli do nagrywania/kopiowania muzyki z innych źródeł (Winyl, CD, DAT). Jestem amatorem, miłośnikiem a nie znawcą tematu i dlatego wydaje mi się, że szkoda dla mnie jakiegoś super wysokiego modelu. Zresztą grać to będzie podłączone do sprzętu jakby nie patrzeć budżetowego – którego najmocniejszym ogniwem jest lampowa końcówka mocy Omak – która wyznacza dla mnie absolutny Hi-End, czy też szczyt oczekiwań. Dodam może jeszcze, że pomieszczenie odsłuchowe (które przy okazji jest salonem i sypialnią) ma w porywach do 12 metrów. Daje to pewien obraz możliwości i potrzeb.

Muzyka w której się lubuję to Rock/Hard Rock (ale raczej w tym starszym wydaniu – typu LED Zeppelin, Black Sabath), Lżejszy metal ze szczególnym naciskiem na niezbyt tu zdaje się ceniony Iron Maiden oraz Gothic ze szczególnym uwzględnieniem Nightwish (z Tarją). Jednak Rock rockiem, metal metalem lecz oprócz tego z równą lubością słucham Enyii, Tarji – solo, Santany, Blues Brothers czyli niemalże wszystkiego za wyjątkiem Disco, Techno i Rapu.

Może tyle o sobie, a teraz jeśli pozwolicie pytanko mam ………

Jak wiadomo nawet najlepszy szpulak nie pogra sobie bez szpul i taśm Więc pytanko będzie o taśmy …….

Lecz, nie w stylu co kupować (w znaczeniu marki) to jak się zorientowałem BASF, EMTEC, MAXWELL, 3M to firmy „pewne” choć nie należy również pogardzać Stilonem czy AGFĄ – na poziomie amatorsko/początkującym są wystarczające. Pytanie brzmi gdzie kupić? Wiem allegro ale od kogo kupować aby nie naciąć się na szmelc (i przy jego pomocy nie załatwić magnetofonu) a których/jakich sprzedawców unikać? Jeśli nie godzi się robić komuś reklamy lub anty reklamy prosiłbym o wskazówki na PW. Co jeszcze poza taśmą i szpulami powinienem zgromadzić aby rozpocząć „zabawę” i świadome użytkowanie szpulowa?

Na tym kończę na dziś.

Zatem pozdrawiam i zasiadam na szpilkach w oczekiwaniu na upragnione szpulki

Kiedyś udało mi się kupić kilka pięknych Basf DP 26 i Agfa w znakomitym stanie. Taniutko mnie wychodziły, bo po 7 do 10zł/szt za osiemnastki. Potem też dostałem 12 taśm Agfa w oryginalnych plastikowych pudełkach i na tych fajnych błękitnych szpulach. Lecz niestety okazało się, że taśma jest już wytarta. Zapłaciłem wtedy 120zł za te 12szt razem z wysyłką. Na szczęście okazało się, że jedna taśma była na pięknej aluminiowej szpuli Akai. Która na Allegro sprzedaje się po 50 zł (pusta) :-))

toyota1664>witaj.To bardzo optymistyczne co piszesz.Cieszę się bardzo z Twojego wpisu.To prawda,że magnetofony mają w sobie jakąś dziwną magię przyciągania dobrych ludzi.Dlatego warto tu być.Pozdrawiam Ciebie i wszystkich z naszego ulubionego wątku tego forum - Jacek

Witam, dziękując za miłe przyjęcie :)

Cóż faktycznie na alledrogo taśm sporo – stąd dylemat którą wybrać? Brać pod uwagę jedynie kompletne – tzn. z pudełkiem i folijką, czy również interesować się „gołymi” że tak powiem taśmami na szpulach bez obwolut zewnętrznych? Choć kilka zapewne i tak powinienem kupić dla samych szpul? Pewnie zaraz wyda się, że jestem takim troszkę gadzeciarzem ale trudno – cóż lubię po prostu piękne przedmioty, stąd pytanie skąd wytrzasnąć aluminiowe szpule 18-tki (to maksymalny rozmiar tego co mogę założyć na tego Uhera) czy cena ok. 50 pln jest waszym zdaniem do przyjęcia, czy jest już bandycka?

Jak dotąd wyszukałem instrukcję serwisową do mojego modelu, mam nadzieję, że jednak nie będzie mi zanadto potrzebna , tak samo jak schemat elektryczny – ale w razie co wiem gdzie pukać – dziękuję

Pozdrawiam tymczasem – czas popracować troszkę

• Pokaż nowe odpowiedzi