Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Witam.

Mam problem z Revoxem A77.

Wczoraj rano nagrywałem "Carmen" i wszystko było w jak najlepszym porządku. Dźwięk czysty, bez zniekształceń, miód dla ucha. Wieczorem, podczas nagrywania nadal było ok, wskaźniki kanałów działały poprawnie, ale podczas odtwarzania materiału jeden z kanałów zagrał bardzo cicho. Powtórzyłem nagrywanie-odtwarzanie kilka razy, bez zmian. Zdjąłem pokrywę i wyczyściłem cały tor przesuwu taśmy, wszystkie połączenia z głowicami oraz rolkę, użyłem do tego celu sprężonego powietrza i Kontakt PLUS. Niestety nic nie pomogło, nadal nagrywa cichutko na jedną stronę.

Proszę o podpowiedź, co może być przyczyną i jak ewentualnie to sprawdzić i usunąć usterkę.

Radio gra super na obu kanałach. Wszystkie kabelki przy głowicach są przylutowane.

Pozdrawiam

Jacek

Może przełącznik zapis odczyt.Dzisiaj w moim philipsie N-4450 zauważyłem,że podczas odtwarzania prawy wskaznik pokazuje niżej o 3 Db,choć słuchowo oba kanały grały dobrze.Poprzełączałem przełącznik scieżek kilka razy i nagle oba wskazniki pokazują już równo.Magnetofon stał kilka dni nieużywany,jest dośc dużo wilgoci w powietrzu,wiec mogą się zdarzać takie problemy.

Kasjel,ja nie znam nikogo,kto by tego używał.Niektóre moje magnetofony jak N-4450,tandbergi,a szczególnie revoxy mają całą masę trikowych ustawień.Też tego nie używam.

Właśnie ! RevoX A 77 to stareńki model. A w powietrzu jest teraz mnóstwo pary wodnej. Trzeba potraktować wszystkie przełączniki kontaktem. Nie zapominać o przełączniku tape/source !. Oczywiście poza przełącznikiem listwowym zapis/odczyt.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Czyli jak rozumiem mam pięć listwowych przełączników, przewijania, play, stop, rec, a do reszty przełączników muszę sie dostać zdejmując oprócz głównej, plastikowej pokrywy, tę część z całym sterowaniem? Jeśli tak, to jak to zrobić :-)?

Najpierw spóbuj poprzełączać wszystko kilka razy.Może to wystarczy.Przełączniki w A-77 są znakomitej jakości.Na wielu forach,użytkownicy revoxów uważają model A-77 za najbardziej niezawodny.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Tak też zrobiłem i jest duża poprawa, choć jeden kanał gra nadal trochę ciszej, ale o dziwo, gdy przełączyłem na mono dźwięk jest idealnie rozłożony!

>>sofistan

Wiem, że pozornie nie na temat, ale czy nadal jest problem z dźwiękiem Radmora? Znaczy jeden kanał gorszej jakości? Skoro z tunera grał dobrze, a problemy występowały, gdy jako źródło był A77... Czy na innych urządzeniach dźwięk tez był "uboższy"? Bo jeśli nie, to wina byłaby po stronie ReVox'a. Suche kondensatory w układzie wyjścia i te historie...

Pozdrawiam

P.S. W ramach zdjęcia tematycznego - tyle jest zabawy z całym torem audio w Koncercie, 65 sztuk:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Forumowe Nab-y na Alle... szszsz...

:-)

Ukryta Zawartość

Nie komentuję, cena tych NAB to gustowne połączenie zalet: sępa, szakala i hieny innych zalet nie dostrzegłem w porównaniu do NAB produkowanych kiedyś w Norwegii do Tanbdberga czy w Szwajcarii do Studera - Revoxa to tak zwane nowe szaty króla

Pozdrawiam

Zbyszek

Jeżeli są wykonane na dziko [ na czarno / na fuchę] w ilościach przekraczających kilka sztuk nie chcę być w skórze ich producenta

Gość sofistan

(Konto usunięte)

No to jestem ugotowany, bynajmniej nie chodzi o temperaturę na zewnątrz. Twoje zdjęcie mnie trochę przeraziło. Czasu, ochoty i cierpliwości mam mnóstwo (okres wakacyjny, to w mojej branży totalny zastój), ale brak mi wykształcenia elektronicznego. Wszystko co potrafię zrobić przy swoim sprzęcie, to zasługa ludzi na tym forum, za co jeszcze raz bardzo dziękuję :-).

Jednak do odważnych świat należy :-)))

Wyczyściłem po raz kolejny, ale już bardzo, bardzo dokładnie Arię, czyli tor przesuwu, rolkę i wszystkie styki jakie tylko dostrzegłem po zdjęciu przedniej pokrywy. Następnie dokonałem próbnego nagrania z Radmora i okazało się, że jest dokładnie to samo jak podczas nagrywania na Revoxa, czyli jeden z kanałow jest znacznie cichszy. Pykanie podczas włączania i wyłączania amplitunera pojawia się nadal, ale tylko na tym głośniejszym kanale.

Teraz muszę przyłożyć sobie w pierś, kiedyś zapewniałem, że mój Radmorek pociągnie na wszystkim, chyba się myliłem :-)

Pozdrawiam

Jacek

mielinski, 1 Lip 2009, 13:15

mieliski masz racje !!! ja nie posiadam kilku magnetofonów i nie potrzebuje tylu nab. Wystarczy mi jeden kąmplet,ale widze że sprawa nab jest nadal komentowana.Tak się zastanawiam komu to przeszkadza,chciałem dobrze a wyszło jak wyszło.Każdy kto się zadeklarował z kolegów forum otrzymał.Jest mi przykro że są ludzie którzy potrafią tylko komentować,ilu to było chętnych na produkcje i nic.Przepraszam że nie na temat ale to jest nauczka na przyszłość żeby się nie wychylać.Pozdrawiam Marian

Marian,jak to ty sprzedajesz,to nie ma sprawy.Rozumiem,ze musisz odzyskac kasę.

Cały problem z nabami wziął się stąd,że nie znalismy od początku ostatecznej ceny i wielu z nas,ja zresztą też założylismy,ze uda się to zrobić znacznie taniej.Błedem było składanie obietnic kupna ,bez dokładnych danych.Też mam nauczkę,ale ty masz kłopot.Zapomnijmy o sprawie,bo dolewanie oliwy do ognia nikomu nie pomoże.

Marek-41, 1 Lip 2009, 16:42

Marek-41 masz racje ja też chciałem żeby było jak najtaniej,ja nie mam do nikogo pretesji wiem że wyszło nie tak jak wszyscy chcieliśmy.To był broblem złożony w trakcje realizacji wychodziły różne nie przewidziane problemy,o których już nie bede pisał.Pozdrawiam

Jesteśmy bantustanem o ograniczonej autonomii i odpowiedzialności gdzie wycięcie krążka o średnicy 265 mm z dziurą centralną 8mm z blachy aluminiowej 1.5mm urasta do problemu i wymaga sztabu specjalistów.Nie komentuję może podobnie było z tymi nakrętkami PAX VOBISCUM dajmy sobie siana.

Zbyszek

Polecam tak zwany wolny temat np: muzyka prawdziwa a dziwa, lub cuda i dziwy

Pamiętacie taką "kryzysową" wersję M2405S ??? Miały plastikową raczkę bez chromowanych boków, sztuczny laminat zamiast mahoniu i diabli wiedzą, na czym jeszcze wtedy zaoszczędzono.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do^Skellena

Ta taśma to chyba taśma filmowa 35 mm a maszyneria to "magnetofon" do ostatecznego wgrywania dźwięku do filmu metodą "postsynchrony" już po wywołaniu taśmy z wykorzystaniem ścieżki magnetycznej [pierwsze wgrywanie dźwięku [ na żywo na planie odbywało się odbywało się z zasady metodą optyczną]

Jadą Goście Jadą to film czarnobiały z 1962 roku.

Mogę się mylić ale raczej w to wątpię

Pozdrawiam

Zbyszek

Jak widać, nawet M2405S może być piękny ! Przyznacie mi rację ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel,jak po tonetce w końcu zdobyłem,bo wtedy się nie kupowało,tylko zdobywało M-2404S to do dzisiaj pamiętam radośc z nagrywania.Miałem tylko do słuchania wewnetrzne głosniki i SN-50 ,czyli słabiutkie słuchawki,ale stereo.Sam magnetofon brzydki nie był i do dzisiaj ma swój urok.Tylko założyc mu dobre głowice i spokojnie może grać dalej.

Do^Korwin`a:

Wgrywanie optyczne dźwięku na planie było by dziwne - czuły na wstrząsy i uderzenia galvanometr

modulujący strumień światła średnio by się sprawdzał.

Stawiam że proces wyglądał w ten sposób, że na planie stała taka machina magnetyczna do

rejestracji dźwięku setkowego na taśmie perforowanej (łatwa synchronizacja współbieżności z

taśmą filmową w kamerze) potem zaś ewentualnie w studiu master dźwięku był nagrywany optycznie.

Udało się mi obejrzeć ostatnio ten film - tam ten magnetofon występował w charakterze playera

playbacku Bogurodzicy przed bitwą co jest dziwne bo jaki sens używać taśmy perforowanej jak można

było zwykłą Tonette (zgaduje, że wtedy już produkowaną).

Witam serdecznie,postanowiłem i ja się trochę pochwalić właśnie udało mi się zdobyć Arię MDS 2412 za szaloną kwotę 100zł.Niby nic w tym dziwnego ale jest to metalic-nówka zapakowana oryginalnie w karton fabryczny,przeleżała w warunkach domowych X-lat.Kiedyś było to moje ogromne marzenie,ale jakże trudne do zrealizowania za to dzisiaj posiadam także Damę pik,m-2405 i wierzę że zdobędę jeszcze Koncert.A więc marzenia się spełniają szkoda tylko że po trzydziestu latach.

Kasjel.Ciekawe,że wiekszośc magnetofonów można prawidłowo datowac wyłącznie po wyglądzie.

Tak jak samochody,miały wspólne cechy zależne od czasu,kiedy je budowano.I tak ZK-240,który był wzorem do wszystkich pózniejszych magnetofonów serii "M" jest podobny do philipsa N-4450.Choc konstrukcyjnie te magnetofony sie całkowicie różnią,to mają wiele wspólnych cech.Przyciemniana szybę,czarną górę i srebrny dół.Pochodza prawie dokładnie z tego samego roku.Podobne wzornictwo było u telefunkena ,grundiga itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi