Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, w 2001 roku Marantz 7700 zostal sprzedany na amerykanskim EBay'u niejakiemu Benowi. Odrestaurowal go i jak pisze jakosc nagrywania i odtwarzania jest niesamowita.

A tak ogolnie pewna uwaga co do sprzetu audio i nie tylko. Nie jest trudno zaprojektowac dobry sprzet - obojetnie czy magnetofon czy wzmacniacz czy CD odtwarzacz (czy auto). Kazdy student hobbysta niekoniecznie ostaniego roku elektroniki zaprojektuje naprawde dobry sprzet. Rewelacyjnie innowacyjne rozwiazania sa zadsze bo wymagaja troche wiecej zachodu, talentu i doswiadczenia ale wersja produkcyjna jest zawsze mniej lub bardziej okrojona jako ze glupota i chciwosc (zrobic jak najtaniej) kierownictwa zaczynaja dominowac. Projektowanie podzespolow elektronicznych jest nieraz znacznie trudniejsze i kosztowniejsze - miedzy innymi dlatego tak malo jest firm produkujacych CPU.

Jesli chodzi o szpulowce to szkoda, ze w zadnej firmie japonskiej nie pojawil sie wspolwlasciciel hobbysta szpuli i nie zdecydowal zaprojektowac nowego modelu na powiedzmy trzy albo nawet cztery predkosci z 38cm/s wlacznie, czterokanalowego a wiec uniwersalnego na 1/4 cala tasmy. RMGI musialaby zaczac tyez produkowac tasmy EE czyli typu II. Przy dzisiejszych technologiach nierownomiernosc predkosci przesuwu moglabybyc ze 3-4 razy mniejsza niz na sprzecie z lat 80sistych, precyzja predkosci tez znacznie lepsza, glowice super trwale i jednoczesnie bardzo sprawne itd itp. Pasmo przenoszenia lepsze niz w SACD a odstep od poziomu szumow jak i znieksztalcenia moglyby konkurowac z CD - od -30dB w dol na pewno. No ale poki co musimy sie cieszyc tym co mamy.

pozdrawiam,

Coraz bardziej mi się to podoba :)

No i stało się, wreszcie kupiłem wyczekiwany od dawna magnetofon na duże szpule. Co prawda nie żadna rewelacja, bo jest to TEAC A-3300SX, ale na początek wystarczy. Ciekawy jestem bardzo jak to zagra.

manius59>pięknie, pięknie - czekamy na dobre wiadomości.Pozdr - Jacek

rafal996>gratulacje - wreszcie zakręci Ci się w głowie reel to reel! Ten Twój teac - to bardzo dobry model, byle tylko nie był zajechany to odwdzięczy się pięknym dźwiękiem. To wszystko ta seria co maniusia59 - dobre stare Teaci.Czekamy na opisy, zdjęcia , wrażenia i wszystkie Twoje przeżycia z nim związane.Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Do^Maniusa59 zrobienie prostego oprzyrządowania do precyzyjnego cięcia taśm 1/2" na 2 x 1/4" na dowolnym magnetofonie bez dokonywania jakichkolwiek przeróbek tego ostatniego wymaga także tokarki. Cięcie [play] zamiana rolek odwinięcie A przyklejenie początku części B do końca części B taśma gotowa do nagrywania

Pozdrawiam

Zbyszek

Rafał.Potwierdzam słowa Jacka.To jest porządny sprzęt.Widziałem jego wnetrze w Sujejówku i byłem pod wrażeniem.Wewnątrz jest zbudowany jak revox.Oby ,tylko ci się trafił mało używany egzemplarz.Gratuluje.A co do pomysłu szpul,to też mi się to zaczyna podobać.

Rafal1996 Moje gratulacje będziesz zadowolony z TEAC, ja mam TEAC A-3440. Dobrze że to ty kupiłeś a nie jakiś chandlarz .Ja miałem go licytować nawet do 400 zł,ale zrezygnowałem jak bym miał przeczucie że to jeden znaszych. My powiniśmy się znać po niku żeby nikt nikomu nie podbijał ceny. Pozdr Marian

Zgadzam się z Marianem.Powinniśmy sobie pomagać zarówno na tym forum jak i na aukcjach.Oby wiele dobrego sprzętu trafiło do tych , co potrafią to docenić i prawdziwie się cieszyć.

Rafal>spraw sobie szpule 26 i naby > to bardzo dodaje piękna.Choć to kosztuje , ale warto.

Pozdr.-Jacek

Ja na allegro mam takiego nicka, jak na forum. Ale inna sprawa że nie widać że licytuję, dokąd nie zalicytuję... czyli do kilku(nastu) sekund przed końcem aukcji.

Z tym pomaganiem sobie, głównie w senie nie podbijania sobie nawzajem bez sensu ceny, to jest oczywiście dobry pomysł i nie raz o tym myślałem - tylko jak to zorganizować? Nigdy nie wiadomo kto na co akurat poluje, a forum jest publiczne i napisanie takiej informacji tutaj prawdopodobnie skutkowałoby mimowolnym skokiem ceny.

Na szpule i naby będę polował, ale chyba już nie w tym miesiącu, bo coś za dużo tych zakupów w ostatnich dniach. TEAC to jedno, a poza tym kupiłem też Arię i decka Sony TC-K75, nie wspominając o duplikatorze JVC ERA. Będzie co robić przez najbliższe tygodnie.

Nie wyrzucajcie uszkodzonych CD, wałek o średnicy 30mm należy na długości 5mm stoczyć do średnicy 15mm a następnie na długości > 10mm do średnicy 28mm; rurę od odkurzacza wewnętrzna 28mm należy pociąć na pierścionki wysokie na 6.5mm i przy pomocy wałka ustalającego współosiowość CD i pierścienia skleić je razem przy pomocy "Kropelki", element mocujący talerzyk robimy z środka szpuli "filmówki obklejonego gąbką trzyma idealne jest łatwy do montażu i demontażu.Pozdrawiam

Zbyszek

Jak ruszą NAB-y i reszta ceny spadną na Allegro na pysk, zwłaszcza, że większość proponowanych gadżetów to rozłażąca się w rękach plastikowa tandeta.Nieco mi się zdycha ale dzisiaj rodzina moich Ampex-ów powiększy się o następną 13 i będzie ich już 13 + odrobina taśmy na tak zwane młode może się rozmnoży.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nikt nie będzie kupował plastikowego złomu,ani wydawał worów pieniędzy na zbieraninę wybitych łożysk ślizgowych pogiętych dźwigni wysuszonych elektrolitów i trzeszczących pamiątek po potencjometrach, nie jest to mój pomysł tylko VIK-a i dodarł w Jego ostatnim wpisie z Antypodów stara elektromechanika z lat 70-80 i współczesne podzespoły elektroniczne i można wspólnymi siłami brać się za tworzenie sprzętu swoich marzeń, jedni będą budowali sprzęt cztero drudzy dwu a jeszcze inni jednościeżkowy dla jednych szpula 10" będzie pełnią szczęścia a dla innych kombajn na szpule 15-18 składający się z trzech połączonych z sobą na stałe magnetofonów szpulowych stereo dwie sćieżki i dołączonego do nich kasetowego.Magneton powinien być dostosowany do człowieka do jego potrzeb do specyfiki jego pracy czy reż formy rozrywki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Właśnie skończyłem wstępny przegląd przyniesionej dziś Arii M-2407. Miał być niesprawny jeden kanał, a grają oba. Właściwie magnetofon po dokładnym wyczyszczeniu jest gotowy do użycia. Nawet głowica wygląda przyzwoicie jak na nasze polskie dzieła. Jestem przyjemnie zaskoczony brzmieniem, jest bardzo kulturalne, ciepłe i podbite pięknym, potężnym basem. Miały jednak coś w sobie te nasze ZRK, a ja się z miłości do nich chyba nigdy nie wyleczę.

Przy okazji zapytam, czy któryś z kolegów nie ma czasem talerzyków szpul z zaciskami? Bo ta Aria niestety zacisków nie ma, a te nakładki na szpule nie dość, że mnie wnerwiają, to jeszcze są zwyczajnie zniszczone i brzydkie.

>JanPeter

O żesz...

Taki MTV kasetowy (chyba to MTV-20) widziałem na żywo raz, na bazarze, za obłędną cenę. MTV-10 szpulowego - nigdy. O quadro nie wspominając.

A magnetofon B302 - ewulocję MK125 mam w domu do dziś i działa.

Witajcie!

Pytanie do Maniusa59:

Dotarla do Ciebie wiadomosc na PW ? Niestety nie mam tej wiadomosci do Ciebie w wyslanych, ani odpowiedzi - stad to pytanie.

A propos NABow - Nagra ma bardzo fajne NABy wykonane z duraluminium, ale niestety pasujace tylko do przystawek na duze szpule do Nagr reporterskich z serii IV lub Nagry-T.

Pozdrawiam

Sylwek

• Pokaż nowe odpowiedzi