Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Marku gardło mi szwankuje, ale sobie poradzę.Dobrze, ze ręce nie szwankują i mogę spokojnie pisać.Marek już nie mogę się doczekać jak uruchomisz swojego Revoxa,Mamy takie same sztuki - jak bliźniaki .MAG i Paul - mają taskamy 32, a my Revoxy PR99MKII - .Jestem też ciekawy jak Twój stojak będzie się zachowywał podczas przewijania szpuli 26 cm ...czy drgnie czy nie.A co jeszcze w Tym revoxie robią,czy jest jakiś problem, czy nie mają czasu jak zwykle?

Na stojaku juz stoją dwa duplikatory,więc ma już porządne obciążenie he he.Cały sprzęt jest już w końcowej fazie.Pan Leszek jednak musi się zajmowac swoimi sprawami ,a mój robi ,tylko w wolnych chwilach,dlatego to tak długo trwa.A-77 jest już gotowy do odbioru,lecz chce odebrać oba równocześnie,ze względu na trudny i daleki dojazd.Zdrowia i powodzenia.Ps.Nawet philips N-4450 już gra i wymaga ,tylko końcowych regulacji.Tak,więc niedługo bedzie u mnie świeto.Trzy nowe szpulaki na raz i to wszystkie na 10,5 calowe szpule.Jeden czteroślad i dwa dwuślady.

>Jacek bardzo się cieszę że jest nas tylu zakręconych pozytywnie,ja zaczynałem od ZK120,ZK146 ZK240 ZK 246 i tak dalej. Potem przez 24 lata nie zajmowałem się leżało to wszystko szafie, rodzina patrzyła namie jak na dinozaura . Aż wreście pojawiło się forum i tyle spaniałych osób którym nie jest obojętny magnetofon.Pozdrawiam spaniałe grono Marian

Witajcie

Marku Jacku do pięt wam nie dorastam z moim skromnym dorobkiem gratuluje Wam obu wspaniałych maszyn nie spieszę sie z zakupem ponownym ale pytać chyba mogę jak mielibyście doradzić to mam tak do wzięcia Teac X1000M , Teac X2000M 2 TRACK MASTER RECORDER ,a może REVOX B 77???

Niedługo jadę na licytacje może coś wyłuskam

Mnie czeka dużo pracy a gromadzę na razie materiał i w zimę a która sie właśnie zaczęła okolo tygodnia temu zacznę coś działać bo trza mieć zajęcie

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

audiomagia.blogspot.com

Widzę,że większość z nas jest przeziębiona.Mnie również wzięło.Właśnie sobie popijam herbatkę z cytrynką i słucham Black Sabbath.Jacek, piękne są te Twoje stojaki a sprzęt na nich prezentuje się rewelacyjnie! Zdrówka wszystkim życzę!!!

MAG>Ja bym na Twoim miejscu wziął TeacaX2000m - ze względu na 2 track, a jeśli B-77 ma prędkości 19 i 38 - też bym brał - tyle ,że w tej kolejności co napisałem.Naprawdę wbrew pozorom B-77 - to bardzo niezawodny sprzęt.Marku - zazdroszczę Ci bardzo pozytywnie tych emocji.Wyłuskuj i przywoź, potem wklejaj zdjęcia i opisuj swoje emocje.Kurcze ile radości może człowiekowi sprawić taki magnetofon. Jest też w tym motyw filozoficzny!!!naprawdę...potwierdzam to po raz kolejny" życie wydaje się prostsze, gdy się coś naprawia". Praca przy takim sprzęcie odstresowuje.Powoduje,że zapominamy o problemach życiowych, jest łatwiej pewne sprawy znieść.Siedzę dzisiaj usilnie przy magnetofonach, czyszczę,namiętnie i próbuję zapomnieć, że jutro idę na pogrzeb bliskiego mi człowieka...Serdecznie Was pozdrawiam - JAcek

Bierz Teaca X2000M !!! A jak już go będziesz miał, to ja chyba oszaleję z zazdrości ! :-))

PS,- Ja właśnie wyleczyłem grypo- przeziębienie, czy jak to nazwać.Męczyłem się z dwa tygodnie.

I to w tym czasie musiałem załatwiać różne sprawy, związane z powrotem do pracy.....

>Jacekk011

Dzięki wielkie za odzew.

No to mam dylemat czy 2, czy 4 ślady. Jednak narazie chyba dwa.

Tylko albo Revox PR99, albo Akai GX-636.

Niestety dwóch nie kupię, bo zabraknie mi kasy na życie, lub opłaty. A zadłużać się nie zamierzam.

Revox jest w sumie w podobnej cenie co Akai. (o 100 zł tańszy)

Ale jest w idealnym stanie ! Koleś kolekcjonował go i prawie nie słuchał - to widać. Dlatego się taki zachował, gdyż mówi że PR-77 gra znacznie lepjej i na nim słuchał wiele lat.

A co do dwóch śladów to jakość oczywiście lepsza. Ale... mam taśmy nagrywane na 4 śladach.

Sądze, że na dobrym sprzęcie przy przesuwie 19cm/s jakość pewnie też będzie niedużo gorsza.

Mój Akai 4000DS oraz Sony TC-366 są czterośladowe i tam nagrałem dużo taśm. Analognicznie będzie z odczytem na nich.

Poza tym 2 ślady dużo żadziej spodkać i wszystkich, których znam też posiadają niestety 4-śladowe.

O 2-śladowych pomyślę jeszcze za jakiś czas, to nieuniknione. :-)

Żółwik.Ja też miałem tylko czteroślady i mam tak nagranych mnóstwo taśm.Jednak zawsze mnie kusił studyjny standart ,a do końca mnie skusił Jacek 011 ,a szczególnie Korwin i nie mam im tego za złe.Obecnie mam trzy czteroślady i dwa dwuślady,a szykuje się jeszcze jeden z predkością 38cm/sek.Czyli będzie remis.

Szykuje też mi się dostęp do radiowego archiwum z muzyką,nagraną oczywiście na dwuśladzie.

Postanowiłem sobie,że to już absolutny koniec i żadnych wiecej magnetofonów ,kolumn itd.

Mam zamiar postanowienia dotrzymac,no chyba ,że coś wymienie na inny model.

Dziękuję wszystkim już sie kontaktowałem z moim znajomym i sprawa jest nagrywana ale jeszcze sie nie cieszę dziekuje za porady ma tez Revoxa b 77 i inne ale ten Teac x 2000 M jest super to fakt

MAG

audiomagia.blogspot.com

Witam

Zaraza na Forum zaczęła się od mojego UHER-a REPORT 4200 MONITOR następni zainfekowani to Marek-41 i Jacek011 z tym,że objawy już były znacznie cięższe bo sprzęt jest stacjonarny i na duże szpule wzięło Maga i jeszcze paru innych i zaczęła się pełna pandemia z pandemonium które do tej pory trwają.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie.Dzisiaj dostałem kasetę od Paula_67 na JVC ERA oczywiście z winylowymi nagraniami.Jak wielkie szkody robi zapis cyfrowy , a szczególnie mp3.Płyty, które mi Paul nagrał mam gdzieś w wersji mp3 i wogóle ich nie słucham, a tej taśmy wyjąć się nie chce z odtwarzacza - te same nagrania, a różnice są tak zasdnicze mimo, że dotyczą subtelności, cyfrowa kompresja robi wielką szkodę muzyce, możemy nawet nie chcieć słuchać naprawdę dobrych nagrań.Nigdy nie przepadałem za Metallicą, bo po prostu słuchałem tylko wersji cyfrowych, a ten analog całkowicie zmienia obraz muzyki.Tzn jest - jak powinno być soczyście, dynamicznie, z powietrzem.Mój odtwarzacz CD włączam coraz rzadziej.Gramofon, magnetofony i JVC ERA - to się liczy.Pozdrawiam wszystkich mocno - Jacek

PS dzisiaj z gardła przeszło mi w kark ( tzw byczy). Wygrzewam się i aktualnie słucham Queen od Paula z JVC ERA.

Witajcie

Aja dzisiaj właśnie słucham sobie od Ciebie Jacku szpulki heh no powiem że nagrałeś to Jacek świetnie i na 38cm/s i na 19 cm/s idzie rewelka niestety nie mogę powiedzieć bezpośrednio który szpulak nagrywał pierwszy utwór na 38cm/s bo przez moje zaniedbanie zgubiłem tą karteczke z opisem więcej jest w tym wszystkim wina przeprowadzki ale mam nadzieje że się znajdzie jest tak u mnie pierwszy utwór na 38cm/s idzie fajnie potem jak sądzę nagrałeś na tym samym sprzęcie na 19cm/s i ponownie to samo nagranie na inny szpulaku tak samo 38 i 19 w drugim przypadku jest subtelna różnica jakości mianowicie średnica bardziej klarowna i więcej kontroli na dole ale podkreślam to są subtelne różnice których nie wychwyutją domownicy a i nawet koledzy z którymi siedzę czasem i słucham jest wspaniale dzielić sie z Wami takimi samymi doznaniami.

Teraz na kolejke sesji nagraniowej Korwina jestem ciekaw bo jak na dobre wyszło że Korwinie nagrałeś to na dwuśladzie :) nic w przyrodzie nie ginie no to spadam bo jeszcze sie nie nacieszyłem jednym a drugi nagrywam:) pozdrawiam

MAG

audiomagia.blogspot.com

MAG> B-77 i Fostex A-2 - chyba tak było.Cieszę się że Ci się podoba.JUż jeździsz na nartach?Pozdrawiam Ciebie , całą rodzinkę...oraz niedźwiedzie i renifery - Jacek

Jacek zdrowiej, na grypę najlepsza jest tak zwana góralska herbatka i okłady z gażdzinki pomyśl o tym.Kombinuję cały czas jak koń pod górę czy brać z sobą ukochanego UHER-a REPORT 4200 MONITOR i tracąc taśmę, czas i pieniądze nagrywać na 19.05cm/s, lub 9.5cm/s wystarczająco wiele jak na ambitną rozrywkową,czy ostatecznie olać szpule i nagrać na UHER-ze Cr-240 lub SONY WM-D6C Cierpienia Młodego Wertera przy tych problemach to pryszcz.

Najlepszego i słońca

Zbyszek

ŁAZARZE NIECH WASZA WIARA WAS UZDROWI

Zanim nadejdzie Dzień Świętej Gdygdy gorąco polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mocowanie zwykłej szpuli filmówki 10" kupionej wraz z taśmą na Allegro blokada nakrętką [może być w kształcie stożkowego kielicha, w czasie ochlaju otwór zatykamy palcem].

maszynkę do klejenia można też wykonać w sposób prosty wtapiając płaskownik w plastik przy pomocy żelazka

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Przepraszam

Ukryta Zawartość

Jest to Danio metoda na głoda: na parterze solidny mocny kasetowy na piętrze szpulowy z nadstawkami pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Witam.Kupiłem na allegro nowiuteńką taśmę Emtec,czyli Basf na aluminiowej szpuli typu nab.

O cenie nie pisze,dodam,tylko,że nie była wygórowana.

Dostałem od sprzedającego propozycje kupienia większej ilości takich samych taśm.Ponieważ ,kupiłem sobie ,tylko jedną dla porównań z revoxami,to poprosiłem go o zgodę na przekazanie jego adresu e-mail kilku przyjaciołóm.Zgodę otrzymałem,więc chetnych proszę na priw.

Nie wiem,ile tych taśm jest w ofercie,więc pospiech jest wskazany.

Marek-41

A czy ta taśma jest w dobrej kondycji?

Fajnie by było założyć takie szpule do kupienia są ale musze napisac i zapytać ile? dziękuję Wam za porady wiem że mozna na Was liczyc serdecznie dziękuję sprawa mi się naświetliła bardziej aczkolwiek były jakieś wachania

Wyszukałem w internecie i do mojego Tascamka głowice są takie same jak BR 20 no no to bym nawet nie śmiał pomysleć , aż mnie podbudowało:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Też już od niego kupowałem, ale osiemnastki. Jakiej jakości jest ten EMTEC? Bo już kilkakrotnie mi proponował. Z tego co wiem, tych taśm ma on całkiem sporo.

• Pokaż nowe odpowiedzi