Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Połamane trzy suwaki, brak pokrywy głowic,nóżek. I chyba nie będę słuchał .

Nie będziesz słuchał,szkoda.Ja swojego philipsa N-4450 naprawiałem dwa lata.Kupiłem drugiego na części,aby jeden uruchomić.Teraz znowu jest niesprawny i czekam na lepszą pogodę,aby podjechać do dobrego człowieka,który mi pomógł naprawić zasilacz.Trzeba go jeszcze zamontować i podłączyć.

Czasami jest trudno i wydaje się,że się nie da już z tym nic zrobić,ale nie można się poddawać.

Ostatnio poznałem gościa ,który ma sporo nowych części do koncerta.Spróbuje odświerzyć kontakt i wybadam ,czy czasem nie ma tego czego potrzebujesz.Uszy do góry.

Nie będziesz słuchał,szkoda.Ja swojego philipsa N-4450 naprawiałem dwa lata.Kupiłem drugiego na części,aby jeden uruchomić.Teraz znowu jest niesprawny i czekam na lepszą pogodę,aby podjechać do dobrego człowieka,który mi pomógł naprawić zasilacz.Trzeba go jeszcze zamontować i podłączyć.

Czasami jest trudno i wydaje się,że się nie da już z tym nic zrobić,ale nie można się poddawać.

Ostatnio poznałem gościa ,który ma sporo nowych części do koncerta.Spróbuje odświerzyć kontakt i wybadam ,czy czasem nie ma tego czego potrzebujesz.Uszy do góry.

Serdeczne dzięki.

Jak pewnie wielu z was zakupiłem niedawno na aukcji użytkownika polskieradio taśmy i rozbiegówki. Zapłaciłem następnego dnia, taśmy dotarły w przyzwoitym stanie i czasie a niedługo otrzymałem pozytywny komentarz jako odpowiedź na wystawiony przeze mnie. A dzisiaj niespodzianka ! Przesyłka polecona z wezwaniem do zapłaty i groźbą w razie nieuregulowania należności o przekazaniu moich danych do KRD... Tak to jest jak robi się interesy z dużą firmą o nieciekawym bagażu historycznym, żaden prywatny sprzedający tak mnie nie potraktował a było już ich wielu.

W.

Wojtek

Witam Panowie szybkie pytanko z nieco innej beczki:Czym można zastąpic smar do windy ramienia w gramofonie Fonomaster?

Bonawentura Marek ma rację!Nie poddawaj się!Ja już 4-ty miesiąc walczę z amplitunerem ZRK AT 9100 którego uratowałem od utylizacji.Miał głuche oba kanały,ale powolutku,po spaleniu kilku tranzystorów,kilogramach rzuconego mięcha(nawet udało mi się wysadzic kondensator),jeden kanał już buczy a drugi szumi!Jestem całkowitym amatorem,więc i ten efekt cieszy!Nie podaję się,licząc że jeszcze go usłyszę!Życzę ci wytrwałości,na pewno się opłaci!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, nie rozumię... Skoro zapłaciłeś i dostałeś pozytyw, to skąd ta groźba?!

To nie jest "groźba" tylko polecenie zapłaty i standardowa formułka o tym, że brak takowej skończy się... itd.

Wystarczy jeden mail lub telefon i sprawa zostanie wyjaśniona. Obawiam się, że Filwoj dostał przez pomyłkę list, który miał trafić do zupełnie kogoś innego.

GM

List adresowany jest do mnie i opiewa na kwotę jaką zapłaciłem. Podejrzewam, że wpłata mogła nie dotrzeć lub zostać źle zaksięgowana. Moje nerwy zagrały ponieważ nie było żadnego telefonu, maila ani innej próby kontaktu tylko od razu coś takiego.

W.

Wojtek

To conajmniej dziwne, bo zawsze sprzedający wysyła przedmiot po otrzymaniu przelewu...

Ostatnio zakupiłem 4 płyty winylowe, sprzedający wysłał mi jej do sprawdzenia, po otrzymaniu i odsłuchaniu zapłaciłem umówioną cenę. Komuś tak ufnemu nigdy nie wyciąłbym żadnego numeru.

W.

Wojtek

Witam,

Od jakiegoś czasu obserwuję i czytuję ten wątek, bo sam jestem pasjonatem magnetofonów szpulowych. Dziś jednak piszę po raz pierwszy z prośbą o pewną małą pomoc. Otóż udało mi się kupić dwuśladowy mostek z głowicami do magnetofonu UHER Variocord 263. Niestety do tej pory korzystałem jedynie z zapisu czterośladowego i nie mam taśm nagranych w systemie dwuśladowym. Mostek który kupiłem, choć w dobrym stanie, ma jednak poprzestwiane głowice - widać to gołym okiem, po skosach w stosunku do kołka ustalającego i śladu po taśmie na głowicach - nie są na szczęście wytarte, więc można je swobodnie wyregulować. Potrzebowałbym pomocy w sensie nagrania przez któregoś z przychylnych forumowiczów taśmy w takim systemie, tak abym mógł ustawić poprawnie głowice. Nie proszę o nagranie testowe ale o kilkuminutowy kawałek muzyki. Jeśli ktoś chciałby pomóc prosze o info na priv. Prześlę taśmę do nagrań i opłacę ewentualne koszty przesyłki oczywiście. Pozdrawiam.

Trochę szpulowo, trochę dyskotekowo, klimaty lat 80-tych.

Magnetofon raczej zacnej urody, co to za model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Trochę szpulowo, trochę dyskotekowo, klimaty lat 80-tych.

Magnetofon raczej zacnej urody, co to za model

Ukryta Zawartość

Jak na moje oko to Otari 5050.

Ukryta Zawartość

Gdyby dziś dyskoteki były robione na takim sprzęcie i przy takiej muzyce, chętnie bym chodził ;-) Teraz włączą jakieś łomotanie i grupa łysoli w dresach z krokiem w kolanach razem z dziewczynami z toną tapety na twarzy "bujają się" do tego samego rytmu przez całą noc :-(

Co tam dyskoteki.Niebawem wybieram się z moim philipsem N-4450 do ponownego zamontowania w nim już sprawnego zasilacza.Niejako,przy okazji ,zobaczę sobie takie cacka,które czasami trzeba wyładowywać przy pomocy takiego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marku to dopiero musi być frajda wynająć podnośnik widłowy do przestawiwnia magnetofonu w domu!!!

Pozdrawiam wszystkich serdecznie w słoneczną niedzielę - Jacek

Powoli w pełni świadomie rezygnuję z wpisów na Tym Forum zaczynam od wątku "Magnetofon" i "Magnetofony Szpulowe", zostawiam sobie jedynie udział w tych, które sam założyłem i w wątku "Magnetofony Nagra.

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Witajcie!

Wreszcie rozwiązałem problem podłączenia kilku urządzeń (w moim przypadku dwóch szpulaków i duplikatora ERA). Rozważałem mnóstwo pomysłów, które opisywaliście - mikser(zajmuje sporo miejsca i jest drogi), rozdzielacz sygnału(super, ale ubogi w opcje), aż wpadł mi w ręce selektor AKAI. Myślę, że to jest to, mogę podłączyć cztery szpulaki, mało tego, mogę nagrywać na wszystkie z tunera, mogę przegrywać z każdego na każdy, bajka :-).

Pozdrawiam Wszystkich Zakręconych Szpulomaniaków :-)

Jacek

Witajcie!

Wreszcie rozwiązałem problem podłączenia kilku urządzeń (w moim przypadku dwóch szpulaków i duplikatora ERA). Rozważałem mnóstwo pomysłów, które opisywaliście - mikser(zajmuje sporo miejsca i jest drogi), rozdzielacz sygnału(super, ale ubogi w opcje), aż wpadł mi w ręce selektor AKAI. Myślę, że to jest to, mogę podłączyć cztery szpulaki, mało tego, mogę nagrywać na wszystkie z tunera, mogę przegrywać z każdego na każdy, bajka :-).

Pozdrawiam Wszystkich Zakręconych Szpulomaniaków :-)

Jacek

Zamieść zdjęcie tej zabawki>

Oto zdjęcia :-)

Kiedyś mogłem mieć taki. Zadałem sprzedającemu pytanie, czy sprzeda "poza Allegro" i za ile. Odpowiedzi się nie doczekałem. Potem okazało się, że maila z odpowiedzią zjadł mój program anty-spamowy. A chciał go sprzedać za 50zł !!! Potem sam o sobie przpomniał, ale niestety chyba żonka uświadomiła go, że ten "tape selector" jest więcej warty. I sprzedał go w licytacji za 150zł :-((

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Kiedyś mogłem mieć taki. Zadałem sprzedającemu pytanie, czy sprzeda "poza Allegro" i za ile. Odpowiedzi się nie doczekałem. Potem okazało się, że maila z odpowiedzią zjadł mój program anty-spamowy. A chciał go sprzedać za 50zł !!! Potem sam o sobie przpomniał, ale niestety chyba żonka uświadomiła go, że ten "tape selector" jest więcej warty. I sprzedał go w licytacji za 150zł :-((

No to żałuj, bo sprzęcik przedni :-)

Czy wiecie może, gdzie można kupić miniaturowe śrubki z stożkowym łbem ??? Potrzebuję takie do nab Akai, które kupiłem. Niestety te tylne, srebrne ścianki mam spękane. Kumpel wytnie mi nowe z blachy aluminiowej na "Water Jet,cie". Ale śrubki przydały by się nowe. Mierzyłem ich średnicę suwmiarką elektroniczną, i wyszło mi 1,88mm.

No to żałuj, bo sprzęcik przedni :-)

O proszę ! Tyle tylko udało mi się zdobyć :-) Oryginalne zdjęcie z tej aukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel
  • Pokaż nowe odpowiedzi