Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

No piękne studio gratuluję , czy Możesz wkleić również zdjęcia z wizyty w radio ??? było by to dla nas

ciekawe nie powiem , prosze w imieniu swoim jak i kolegów o więcej:) pozdrawiam

MAG

audiomagia.blogspot.com

Kilka zdjęć z "Trójki":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21312-100002770 1225012368_thumb.jpg

post-21312-100002771 1225012368_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do^ Krupskiego nie obrażając nikogo ale ponad 90% na tym forum magnetofonami się jedynie bawusia służą one przeważnie do przelewania z pustego w próżne czyli z winyla na taśmę, panuje powszechna opinia, że im większy i cięższy mebel tym lepszy, a jakość zapisu jest wprost proporcjonalna do obrotów i wielkości talerza. Mnie magnetofon służy jedynie do durnej, niepotrzebnej syzyfowej ciężkiej pracy i jeśli można prosić to poprosiłbym o zdjęcia kolekcji Pańskiego Znajomego .

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Krupskiego

Bardzo lubię analog czy to jest taśma dwa cale czy tylko ułamek nie istotne , ważny jest koloryt nagrania , winyl - tama to bardzo pouczające doświadczenie .

Bardzo lubię pracować na taśmie ,kiedyś to była kaseta obecnie posiadam około 2000 tys kaset nagranych

w większości ( służyły mi do pracy kilkanaście lat temu ) teraz z radością wracam do tego wspaniałego archiwum w wolnych chwilach .

Kupiłem ostatnio Tascam 32 zacna maszyna może w planach coś więcej ale bez specjalnej podniety ot nadarzy się okazja to kupię , mieszka obecnie na dalekiej północy i wyjazd do wielkiego miasta graniczy z cudem ale jakoś daję rade

Bardzo ładne te magnetofony , nie przeczę lubię rozwiązania tego typu fascynuje mnie mechanika tych maszyn jak i finalne działanie zapewne nie tylko mnie pozdrawiam

MAG

audiomagia.blogspot.com

Do Krupskiego.Insrukcje się mam nadzieje przydały.Posiadam N-7125,to wesja deck Pańskiej zabawki,tylko z aluminiowym frontem.Kupiłem go w 1980 roku od perkusisty znanej wtedy grupy Vox.

Służy mi wiernie od tamtego czasu ,a jakośc nagrań jest nie gorsza niż z Tanberga TD20A,choć swego czasu mocno różniły się ceną.Ten magnetofon miał wtedy bezapelacyjnie najlepszy stosunek jakości do ceny.Mogłem wybierać pomiędzy nim,a Akai GX-4000 i wybrałem philipsa,czego nie żałuje do dziś.

Zamieszczam zdjęcie pomocne w razie ewentualnej potrzeby regulacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pwiedzcie mi onim cos wiecej nie moge znalesc nic o nim w necie i czy warto kupic? (mam zk140) chce miec lepszy

Ukryta Zawartość

Także pozwolę sobie powitać Szanownych Zebranych w imieniu swoim i mojej trzódki (w tym ostatnio

nabyty Uher Royal De Luxe z którym niestety jest parę problemów, para Mechlaborów, dwa UHERY

Report oraz sowiecki taśmociąg o wdzięcznej nazwie Jauza).

Niestety tylko Jauza zgodziła się pozować (chociaż jak każda baba narzekała że kadr nie taki,

że tu jej starość widać) reszta kategorycznym NIE ucięła dyskusję :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jajcasz77, 27 Paź 2008, 16:32.

Witaj. nie mam do niego żadnych papierów . Wien tylko ze ma 2 predkości ,9,5 ,oraz 19,05. jakis czas temu był na Allegro taki sam model z opisem technicznym . Poszukaj w archiwum.

jak tem szpulak gra ,opisywałem w tym wątky jakis czas temu . Sa tam rownież fotki rozebranego Soniaka.

pozdrawiam

Do^ SKELLEN-a

Witaj pośród porąbanych mam UHER-a ROYAl de LUXE C poszukuję do niego schematu elektromechanicznie oprócz licznika który padł jest bezbłędny padła elektronika [brak zasilania] mam UHER-a REPORT 4000 IC AUTOMATIC do reanimacji i kilka kasetowych decków na tak zwane danie, nie wiem kiedy do mnie dotrze UHER 520 SG Variacord i w jakim jest stanie.Poszukuję dwuślada stereo z przesuwem 19.05cm/s bo taki mam w UHER-ze REPORT 4200 MONITOR

Pozdrawiam

Zbyszek

Do Korwin^a

To co ja mam to UHER 4000 Report-L sztuk dwa, czekają aż znajdę czasu tyle by pochylić się nad

nimi i chociażby z dwóch jeden zrobić. I niestety, nie posiadam żadnej dokumentacji, schematów.

Zostaje mi tylko metodą radzieckiego uczonego "Macajewa" przywrócić je do stanu pełnej funkcjonalności. Tak samo jak Royal czeka swoje parę minut (miał być w stanie bardzo dobrym a

potencjometry trzeszczą, prawy kanał milczy jak zaklęty - tyle sprawdziłem przez te chwil parę

jakie miałem).

PS. Czy mówiąc o Sabaton-ie miał Kolega Szanowny na myśli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Tak Panzer Sabaton Battalion

Nawet się zapisałem do fanklubu i rzuciłem obłąkaną myśl, której się wcale nie wstydzę założyłem wątek Rozkwitały pąki białych róż chcę aby zaśpiewali obojętnie czy po szwedzku czy po angielsku czy wzmocnieni o polskich wokalistów nasze pieśni patriotyczne w sposób prosty i dosadny trafiający do ludzi bez niepotrzebnych ozdobników. W tej strona polska Polish Panzer Battalion, ma przekroczony limit transferu [509]. Wbrew tym bzdurom,które powypisywali tutaj wielbiciele Iron Maiden zespół szwedzki wyjątkowo sobie cenię i żałuję, że nie byłem na Ich koncercie

Pozdrawiam

Zbyszek

Estetyka muzyki tej grupy jest mi bardzo daleka, nie gustuję w takich brzmieniach. Tekstowo na pewno są godni uwagi. A Iron Maiden cenię sobie bardzo wysoko, szczególnie znakomity koncepcyjny album Seventh Son of a Seventh Son oraz dwie niedawne płyty - Brave New World i A Matter of Life and Death.

Wymieniłem wszystkie płyty I.M. w stanie doskonałym w ramach tak zwanego machniom na taśmy bez żalu. Na dopracowanie brzmienia mają chłopcy dość czasu jest to zespół młody I.M. rzępoli już od 1975 i szczytów nie osiągnął rewelacją dla mnie jest Rammstein ze względu na treść i formę tekstu i idealne zgranie ich z muzyką. Uczeni w piśmie powiedzą,że nie wolno porównywać industrial rock z heavymetalem,

powermetal,heavy metal i industrial rock wyszły z hard rocka obrastając we pływy innych gatunków muzycznych krajów w których powstawały.

Mnie odpowiada Sabaton i Rammstein

Pozdrawiam

Zbyszek

Drobne ogłoszenie parafialne: Oddam w dobre ręce ok 40 szt bobinek systemu AEG

na taśmę 1/2 cala. Odbiór osobisty w mieście stołecznym bądź wysyłka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do ^ Kasjela jedyne czego nie mogę słuchać po niemiecku to ich państwowego hymnu, kolędy Heilige nacht i Richard-a Wagnera wszystko tak jak leci.Kto chce poznać niemiecką psychikę, całe ich moralne zakłamanie kulturę i filozofię powinien dzień w dzień oglądać grafikę Albrechta Durera Ritter, Tod und Teufel i słuchać Rammstein-a najlepiej na taśmie lecącej non stop na autoreversie w tak zwaną zamkniętą pętle

Pozdrawiam

Zbyszek

PS a wracając do IM nie mam najmniejszej ochoty zachwycać się anglosaskoceltycką satanistyczną mitologią wolę już szwabską dobrze jest dobrze znać swojego sąsiada

Ja nie darzę szczególną sympatią niemców, ale paradoksalnie uwielbiam nurt w muzyce elektronicznej zwany "Berliner schule" czyli "Szkoła Berlińska". A moi ulubieni wykonawcy to też niemcy (Tangerine Dream, Klaus Schulze,Kraftwerk).

A więc znowu Skandynawia tylko bliżej eskimosów zespół od Sabatonu o 3 lata starszy znam cenię i lubię a dziewczyna ma głos taki, że zawodowe operowe piewice nie są godne Jej majtek przepierać.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jeśli mówimy o Nightwish-u i Tarji to tak. Nowa wokalistka na moje ucho jest zbyt popowa czy hmmm ...

zbyt pospolita bym tak rzekł.

Jednocześnie biję się w piersi publicznie ! Oto poprawiam swój błąd - to są bobinki 1/4 ! cala

a nie 1/2 (taśma wypruta z kaset VHS i podobnych) !

Panowie posłuchajcie tego, miałem okazję być na koncercie bardzo ciekawa muzyka , a raczej śpiew

Mari Boine najwybitniejsza wokalistka północy , nagrała płytę między innym z Janem Garbarkiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi