Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Analog PRO TOOLS CLASP system - typowa pętla, w domenie cyfrowej, takie zabiegi? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

po kilkudniowej walce z przesłuchami poddaję się na razie; albo coś z głowicą odczytu jest nie tak (ta sama taśma odsłuchiwana na N7300 ma mniejsze przesłuchy), albo Koncert za bardzo podbija najniższe częstotliwości;

próbowałem delikatnie zmieniać położenie głowic (ciut opuścić względem taśmy), ale to nic nie dało - dalej prawa ścieżka jest słyszalna w obu kanałach z drugiej strony, mniej więcej tak samo jak tu kolega Mikołaj zaprezentował na swoim przykładzie

Witam.Mam propozycję,jak chcesz możemy zrobić wymianę i pewnie na tym dobrze wyjdziesz.Mam komplet 3 głowic od mostka z koncerta 2 track.027/022/i kasująca 2 track/Głowice były zakładane kilka razy (mam 4 taśmy z allegro których nie kasuje,bo 2 ślady to po porostu ściana dźwięku).Ciekawi mnie w jakim stanie masz te głowice?,moje mają tylko małe przetarcia takie praktycznie znak po taśmie i łatwo bidzie je ustawić.Masz 4 track Philipsa,koncerta przerobisz na 2 track i przesłuchach zapomnisz.Głowice trzymałem do ReVox A77 2 track którym praktycznie nie nagrywam (po prostu nie mam z czego,zaś nagrywam Jazz z radia Swiss i wystarcz mi do tego 4 track.Dekodery cyfry w porównaniu do 30sek.tracki demo z radia(internet) które utwory można u nich kupić po 0.99euro - dzieli to przepaść w jakości. (na korzyść nawet tego marnego 125kb mp3.,lepszy bass i klarowna góra be przesunięć fazy które słyszę z dekodera)Dlatego nie nagrywam to 2 śladem a tylko 4 ślady i to na 9,5cm/sek.Głowice są sprawne bo trochę wcześniej próbowałem na nich nagrywać(tak z ciekawości)Pozdrawiam.

-> Mikołaj_2010

raczej może uda kupić się całego dwuślada za przyzwoite pieniądze; na razie pozostanę przy tym co mam - nagrania są "kompatybilne" z każdym posiadanym przeze mnie magnetofonem; może szarpnę się na nowe głowice - zobaczę , jak generalnie sytuacja "będzie się rozwijać"

teraz mam priorytet - słuchawki; i tu potrzebne są trochę solidniejsze fundusze

Edytowane przez geelo07

-> Mikołaj_2010

raczej może uda kupić się całego dwuślada za przyzwoite pieniądze; na razie pozostanę przy tym co mam - nagrania są "kompatybilne" z każdym posiadanym przeze mnie magnetofonem; może szarpnę się na nowe głowice - zobaczę , jak generalnie sytuacja "będzie się rozwijać"

Witam.Ok rozumiem;ale jakby coś to wiesz że mam i mogę się zamienić na używane 4 track.Mam jeszcze 2 w ReVox A77 /4 ślady/ w nim wstawione te przeszło 30 letnie od Konceta po szlifie i jeszcze nawet bardzo dobrze nagrywają.W module od tych 2 ślady głowic też ma wstawione 4 track.(tak że jeszcze mam na czy grać).Przydałaby się jakaś nagrywająca,to już wystarczyło mi do... ?Mam 55lat i wiesz o co mi chodzi.Pozdrawiam serdecznie.

Mam jeszcze (2) drugi w ReVox A77 /4 ślady/

Przyjrzyj się Superluxom, ostatnio zakupiłem trzy różne modele za niemal symboliczne pieniądze i jestem b. zaskoczony ich jakością. Oczywiście pozytywnie.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Dziękuje serdecznie za pomoc, rzeczywiście najwięcej głowic uhera jest w niemczech. W moim magnetofonie Omega Drive działa poprawnie, ale muszą być dobre taśmy. Na popularnych stilonach nawet nie drgnie :)

przeprowadziłem eksperyment i zmierzyłem charakterystykę z/o dla taśm chromowych w moim Koncercie i powiem szczerze - jestem zaskoczony; przy przeróbce "w ciemno" pętli sprzężenia zwrotnego wzmacniacza zapisu charakterystyka mieści się w polu tolerancji niecałych 3 dB w paśmie 20Hz - 24kHz ; poziom sprawdzałem przy -10dB na wskaźnikach wysterowania, więc pomiar ma charakter bardziej orientacyjny; sama taśma też jest "zmęczona" - postaram się zdobyć Maxella EE w dobrym stanie i wtedy sprawdzić dokładnie

udało mi się kupić (wiadomo gdzie) orginalną pokrywę mostka do Koncerta 3401 w stanie fabrycznie nowym - zapakowaną w szary papier z "metką" ZRK; i pomyśleć, że przeleżało to gdzieś prawie 30 lat... (jest jeszcze jedna wystawiona dla chętnych)

Edytowane przez geelo07

ALE RODZYNEK:

Ukryta Zawartość

A TO JAKI WYNALAZEK:

Ukryta Zawartość

A TO CIEKAWOSTKA:

Ukryta Zawartość

czyli była idea zastosowania Dolby C do szpul

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym zapytać o taki model Ampex 301 czy warto się w to pakować???

Panowie proszę dajcie mi odpowiedz czy jest to dobry Ampex bo jest do wzięcia.

Chciałbym zapytać o taki model Ampex 301 czy warto się w to pakować???

Panowie proszę dajcie mi odpowiedz czy jest to dobry Ampex bo jest do wzięcia.

Na tak postawione pytania nie sposób odpowiedzieć. Wpierw musisz zdefiniować swoje potrzeby , oczekiwania, a zatem musisz odpowiedzieć na wiele pytań. Mam kilka ampexsów i trochę doświadczeń w ich remontach i eksploatacji. Skontaktuj się ze mną przez PW podam Ci swój numer telefonu pogadamy ( nie lubię „klikać”)

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Witam Kolegów.

Mam problem z moim dwuścieżkowym Revoxem A-77. Dziś postanowiłem go odpalić (po dwóch latach). Odtwarza doskonale, wszystkie funkcje działają perfekt, ale nie chce przewijać "do tyłu". Bez szpul działa, w jedną i drugą stronę. Założyłem jedną szpulę, przewijanie działa, założyłem dwie szpule, przewijanie działa, połączyłem je taśmą, nie działa przewijanie "do tyłu". Proszę, podpowiedzcie mi co może być przyczyną. Z góry dziękuję.

Jacek

A jak spróbujesz palcem "pomóc" lewej szpulce, to zaczyna przewijać, czy się zatrzymuje? Czujesz wtedy jakieś opory? Czy lewy talerzyk pociągnie taśmę, jeśli spróbujesz odwinąć prawą szpulę?

Przyjrzałbym się regulacji naciągu taśmy.

Witam Kolegów.

Mam problem z moim dwuścieżkowym Revoxem A-77. Dziś postanowiłem go odpalić (po dwóch latach). Odtwarza doskonale, wszystkie funkcje działają perfekt, ale nie chce przewijać "do tyłu". Bez szpul działa, w jedną i drugą stronę. Założyłem jedną szpulę, przewijanie działa, założyłem dwie szpule, przewijanie działa, połączyłem je taśmą, nie działa przewijanie "do tyłu". Proszę, podpowiedzcie mi co może być przyczyną. Z góry dziękuję.

Jacek

Zgadzam się z Markiem, w pierwszej kolejności sprawdź czy hamulec jest zwalniany przy przewijaniu. Jeśli z hamulacami wszystko jest w porządku następnym krokiem powinno być przeczyszczenie styków przekaźników sterujących funkcjami przewijania. Po długim czasie zastoju ich styki mogły ulec zanieczysczeniu (Śniedź). Jeśli te zabiegi nie dadzą efektu (Chociaż w 5 na 12 A77, które już remontowałem zawsze pomagało czysczenie przekaźników i ich podstawek) powinieneś pomierzyć czy napięcia przy przewijaniu są zgodne z tymi podanymi w serwisówce.

Edytowane przez szerszy

Bez szpul działa, w jedną i drugą stronę. Założyłem jedną szpulę, przewijanie działa, założyłem dwie szpule, przewijanie działa, połączyłem je taśmą, nie działa przewijanie "do tyłu".

A czy bez połączenia taśmą przewijanie 'do tyłu' działa z normalną prędkością, rozpędza się tak samo szybko jak silnik przewijania 'do przodu'? Bo podczas odtwarzania silnik podający też kręci się 'do tyłu' żeby zapewnić naciąg taśmy, ale z o wiele mniejszą 'mocą' niż przy przewijaniu do tyłu, może jakiś problem z przekaźnikiem powoduje że zamiast pełnego ciągu do tyłu silnik pracuje właśnie w trybie napinania taśmy przy odtwarzaniu? A z luźną szpulą 'udaje' że kręci prawidłowo?

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Bardzo dziękuję za pomoc, jak tylko znajdę trochę czasu zasiądę do mojego A-77 i sprawdzę wszystko o czym napisaliście, a potem niezwłocznie napiszę o efektach.

Dodam tylko, że dźwięk na dwuścieżkowym jest niesamowity, mam wrażenie, że słyszę oddech wokalisty, może to jakość nagrania na taśmie, co by jednak nie było, to jestem pod wrażeniem.

Pozdrawiam

Jacek

Marku, jak sprawdzić ten hamulec? Chodzi o opór podczas kręcenia na sucho?

Forecast88 - gdy próbowałem pomóc palcem w przewijaniu, to nic nie dało. Włączałem przycisk "przewijanie", potem pyknięcie (włącza się), potem nic, czułem dość duży opór gdy mu pomagałem w przewijaniu. Miałem wrażenie jakby się "dusił", ale po przyciśnięciu "stop" odpuszczał (czyli już się nie dusił). Muszę sprawdzić te hamulce (są nowe). Szkoda, że go nie przytargałem do pracy :-)

Jacek

Bardzo dziękuję za pomoc, jak tylko znajdę trochę czasu zasiądę do mojego A-77 i sprawdzę wszystko o czym napisaliście, a potem niezwłocznie napiszę o efektach.

Dodam tylko, że dźwięk na dwuścieżkowym jest niesamowity, mam wrażenie, że słyszę oddech wokalisty, może to jakość nagrania na taśmie, co by jednak nie było, to jestem pod wrażeniem.

Pozdrawiam

Jacek

Marku, jak sprawdzić ten hamulec? Chodzi o opór podczas kręcenia na sucho?

Forecast88 - gdy próbowałem pomóc palcem w przewijaniu, to nic nie dało. Włączałem przycisk "przewijanie", potem pyknięcie (włącza się), potem nic, czułem dość duży opór gdy mu pomagałem w przewijaniu. Miałem wrażenie jakby się "dusił", ale po przyciśnięciu "stop" odpuszczał (czyli już się nie dusił). Muszę sprawdzić te hamulce (są nowe). Szkoda, że go nie przytargałem do pracy :-)

Jacek

Skoro Marka jeszcze nie ma pozwolę sobie na małe wtrącenie się w temat.

Odkręć dwie śruby trzymające górną pokrywę z tworzywa sztucznego osłaniającą przednią mechaniczną część magnetofonu. Zdejmij pokrywę i uruchom magnetofon, wciśnij przycisk "Reel Motors OFF", zasłoń kawałkiem papieru fotocelę albo wyjmij żarówkę, która ją oświetla. Uruchom teraz przewijanie, hamulec powinien zwolnić talerzyk i umoożliwić mu swobodny ruch. Teraz uruchom silniki (Wyciśnij przycisk "Reel motors..."), czy hamulec nie utrudnia ruchu silnikowi?

Jeśli masz dynamometr zamontuj małą szpulę i sprawdź z jaką siłą silnik "Ciągnie". (Porównaj odczytaną wartość z serwisówką)

To tyle jeśli chodzi o sprawdzenie hamulców... Dalej zostają już przekaźniki itd.

Ps.

Czy twój magnetofon przechodził gruntowną konserwację? Przyszła mi do głowy jeszcze jedna możliwość, która może wystąpić jeśli magnetofon nie przeszedł wymiany felernych elektrolitów "Frako". Mianowicie jeśli, któraś "wydmuszka" uległa uszkodzeniu może powodować nawet zwarcie i obciążać zasilanie do tego stopnia że przy dodatkowym obiciążeniu napięcie zasilające solenoid spada do tego stopnia że nie trzyma on hamulców w dostatecznej odległości od bębna... To tylko jedna z możliwośći i chyba jest najmniej prawdopodobna.

Edytowane przez szerszy
Gość sofistan

(Konto usunięte)

szerszy - mój magnetofon nigdy nie przechodził gruntownego przeglądu (kupiłem go parę lat temu i w sumie nie sprawdzałem, bo wszystkie moje taśmy są na cztery ścieżki), dopiero w ostatnio zakupionych taśmach trafiła mi się dwuścieżkowa i pomyślałem, że trzeba go uruchomić. Założyłem nowe hamulce (w oryginalnych są ukręcone śruby), sprężyny na nich i już.

Jacek

szerszy - mój magnetofon nigdy nie przechodził gruntownego przeglądu (kupiłem go parę lat temu i w sumie nie sprawdzałem, bo wszystkie moje taśmy są na cztery ścieżki), dopiero w ostatnio zakupionych taśmach trafiła mi się dwuścieżkowa i pomyślałem, że trzeba go uruchomić. Założyłem nowe hamulce (w oryginalnych są ukręcone śruby), sprężyny na nich i już.

Jacek

W takim razie twój A77 wymaga jeszcze trochę pracy zanim pokaże swoje pełne możliwości :) Po kompleksowej kalibracji ten magnetofon potrafi mocno zaskoczyć posiadacza. "Przeszedłem" już kilka magnetofonów szpulowych z koncertem i Uherem SG631 Logic włącznie i zatrzymałem się na A77. Żeby docenić ten magnetofon trzeba znać się na elektronice i umieć dostosować go do posiadanej taśmy, prostotę i "pancerność" jego konstrukcji wtedy uznaje się za jedne z jego największych zalet.

Po konserwacji i skalibrowaniu te magnetofony mogą bezobsługowo pracować długimi latami, nie ma tam nic co może uszkodzić się samo z siebie. Jedynymi elementami zużywającymi sie w trakcie eksploatacji są tanie jak barszcz lożyska. (Nie licząc oczywiście głowic i rolki dociskowej ale ich zużycie jest normalne dla każdego magnetofonu)

Ps.

Zabawę z elektroniką po sprawdzeniu działania hamulców zacznij od czyszczenia styków przekaźników sterujących transportem taśmy. Najczęściej to one powodują problemy z przewijaniem. (Jak już otworzysz magnetofon można też na wszelki wypadek przeczyścić listwę - wielosekcyny przełacznik suwakowy sprzężony z trzpieniem włącznika)

Edytowane przez szerszy

Witam. Co sadzicie o tym szpulowcu? Wart jest kupna? Używa ktoś z Forumowiczów ten magnetofon? Pozdrawiam :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Nikonowiec

Witam. Co sadzicie o tym szpulowcu? Wart jest kupna? Używa ktoś z Forumowiczów ten magnetofon? Pozdrawiam :-)

Ukryta Zawartość

Jest wyjątkowo udany magnetofon pod każdym względem. Odpytaj Kasjela ma albo dokładnie taki sam albo bardzo podobny. Pozdrawiam Zbyszek.

Ukryta Zawartość

Jest wyjątkowo udany magnetofon pod każdym względem. Odpytaj Kasjela ma albo dokładnie taki sam albo bardzo podobny. Pozdrawiam Zbyszek.

Z tego co wiem [o ile się nie mylę] jest to magnetofon dwuśladowy

TC377 jest modelem czterościeżkowym. Do zalet należą bez wątpienia Ferytowe (Bardzo trwałe) głowice.

Nikonowiec-> Upewnij się, że maszyna, którą masz okazję kupić jest przystosowana do europejskiej częstotliwości sieci (50Hz).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

małe pytanie - BASF LGR50 - używał ktoś tej taśmy? kupiłem na A... pozostałość ze szpuli 730m - wrażenie pierwsze o.k., trzeba tylko pp obniżyć do minimum, wtedy "góra" jest bardziej wyraźna

ale kąsek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

małe pytanie - BASF LGR50 - używał ktoś tej taśmy? kupiłem na A... pozostałość ze szpuli 730m - wrażenie pierwsze o.k., trzeba tylko pp obniżyć do minimum, wtedy "góra" jest bardziej wyraźna

ale kąsek:

Ukryta Zawartość

LGR50 to typowy, gruby, bardzo solidny broadcast radiowy z lat 1981-1998. Co na niej zapiszesz, zostanie po wsze czasy. Ja na niej obniżam prąd podkładu tylko trochę, tak na -1 w skali do 3, i dla mnie jest OK.

A te Maxelle dość drogie, nawet jak za nówki. W końcu to tylko 18 cm, a te cienkie 25um już takie super nie są.

Ukryta Zawartość

a jakie są opinie n.t. taśm Emtec wystawianych przez Polskie Radio wiadomo gdzie? mam chęć kupić kilka sztuk.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

a co to za cudo, że tyle kasy ktoś chce:

Ukryta Zawartość

tu mała ciekawostka:

Ukryta Zawartość

czyżby to głowica całośladowa (Korwin chyba takiej szukał):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi