Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Obdarzył mnie niczym niezasłużoną życzliwością i nazwał swoim przyjacielem. Odwiedził mnie trzykrotnie, a wizyty nazywał pielgrzymkami na górę ampeksową, gdy używał terminu ”święta góra” protestowałem. Wczoraj po dwudziestej pierwszej otrzymałem wiadomość, że odszedł. Zapamiętam go takim jakim jest na tej fotografii. Zdjęcie, marne, lecz jego twarz mówi wszystko o pasji jaką miał do tych archaicznych już maszyn. Do zobaczenia Panie Zbigniewie! Śpij spokojnie Korwinie. Henryk Konstanty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niezmiernie mi przykro z powodu odejścia Pana Zbigniewa, chętnie czytałem wypowiedzi wielu sprawach zgadzałem się z Panem Zbyszkiem,niech spoczywa w spokoju.

Witam smutna wiadomości ,niech spoczywa w pokoju.

Brak słów... A specjalnie dla Zbyszka poezji dzisiaj po raz pierwszy od zakupu czyli 10 (!) latach kalibrowałem Nagrę i w trakcie dowiedziałem się od syna Maćka o tej tragedii....

Spoczywaj w spokoju Zbyszku! Niech się Twoja poezja rozchodzi po niebiosach i raduje uszy i serca wszystkich w Królestwie Bożym !

Edytowane przez Kilup

Czasami takie wiadomości przychodzą jak grom z jasnego nieba. Dlatego nie można zwlekać z dobrocią w stosunku do innych. Tego zawsze jest za mało. Zbyszek mi bardzo pomógł w paru sprawach ( nie tylko magnetofonowych). Ja starałem się na coś mu przydać. Planowałem w wakacje pojechać do Krakowa spotkać się z nim - nie zrobiłem tego. Teraz bardzo żałuję.Rozmowa z nim telefoniczna zawsze była pełna optymizmu.Ceniłem sobie to forum właśnie przez jakość niezwykłych ludzi - teraz jest jedno puste miejsce - jakże wymowne. No cóż Zbyszku - nie zobaczyliśmy się w Krakowie - zobaczymy się kiedyś w lepszym świecie. Dziękuję Ci za Twoją dobroć - Jacek

Nie mogę oswoić się z myślą , że Zbyszek do mnie już nie zadzwoni , a robił to prawie codziennie.Zawsze , nawet jak się marnie czuł ,tryskał optymizmem,co zawsze podnosiło mnie na duchu.Ostatnio był szczęsliwy, że nareszcie ruszyło się z jego sprawach i był pełny nadziei.

I nagle ,koniec.Do zobaczenia Zbyszku w lepszym miejscu.

Jeszcze nie jest mi znany ,ani termin ,ani miejsce pogrzebu.Podam to natychmiast jak bedę znał termin.

A jeszcze kilka dni wcześniej czytałem jego posty, które zawsze kończył pozdrowieniami. Ja w mojej okolicy miałem ostatnio wiele takich sytuacji, gdy ktoś z znajomych umarł....a wcale wcześniej nie leżał tygodniami w szpitalu konający. Nie znamy dnia ani godziny. Śmierć może pojawić się nagle i nie oczekiwanie. Pozostaje tylko ból i zwątpienie w sens tego wszystkiego.......

Nie zawsze się z nim zgadzałem, ale jestem pod ogromnym wrażeniem pogody ducha z jaką żył i dla wiedzy jaką posiadał. "Requiescat in pace"

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pytanie do posiadaczy Akai GX-630DB.

Czy przy nagrywaniu i odsłuchiwaniu nagrywanego sygnału po taśmie, włączanie i wyłączanie Dolby, powoduje spadek i odpowiednio wzrost szumów w odsłuchiwanym sygnale?

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G.Mark : podpuszczasz??? :-)

W Akai GX-630DB to nie wiem, ale w GX-635DB mogę sprawdzić we wtorek.

Pozdrawiam

Wcale nie podpuszczam. W moim egzemplarzu 630DB, włączanie i wyłączanie Dolby przy nagrywaniu i odsłuchu po taśmie, nie powoduje spadku lub wzrostu szumów w odsłuchiwanym sygnale. Gdy magnetofon pracuje w trybie odtwarzania, włączanie i wyłączanie Dolby taką zmianę powoduje. No i zastanawiam się, czy przypadkiem w moim ktoś czegoś nie przerobił i Dolby przy nagrywaniu jest włączone na stałe, uniezależniając ten układ od przełącznika na przednim panelu.

GM

Acha, we wtorek moge sprawdzić. A one nie mają przypadkiem podwójnego systemu Dolby? Tzn , że w trakcie odsłuchu po taśmie przy nagrywaniu sygnał idzie także przez układ Dolby? Czyli jak włączysz Dolby to masz nagranie i od razu odsłuch poprzez układ Dolby? Choc wtedy to jak by wyłączyć Dolby to szumy powinny wzrastać. Dziwne to Twoje Dolby w takim razie :-).

Pozdro

Dolby działa tak samo w każdym magnetofonie - aby usłyszeć zmianę poziomu szumów należy poprostu nagrywać ciszę, czyli zwiększyć maksymalnie poziom zapisu przy braku sygnału wejściowego; wtedy, przy dużym wzmocnieniu głośności odsłuchu po wciśnięciu rs powinien być słyszalny spadek szumów (własnych i taśmy); podczas zapisu muzyki z normalnym poziomem trudno usłyszeć różnicę, chyba że w słuchawkach w cichszych partiach utworu; w moim Koncercie mam oddzielne "guziki" on/off dla rec i play, więc przy zapisie z Dolby mogę wyłączyć go w torze odczytu i podsłuchiwać efekty jego działania

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... należy poprostu nagrywać ciszę, czyli zwiększyć maksymalnie poziom zapisu przy braku sygnału wejściowego; wtedy, przy dużym wzmocnieniu głośności odsłuchu po wciśnięciu rs powinien być słyszalny spadek szumów (własnych i taśmy); ...

I ten sposób okazał się strzałem w dziesiątkę. Wykonałem taką próbę i efekt włączania i wyłączania Dolby w trakcie nagrywania jest zgodny z teorią. Układ okazał się całkowicie sprawny.

Pozostaje mi jedynie przeróbka układu generatora prądu podkładu w taki sposób, aby regulacja prądu w jednym kanale, nie wpływała na wartość prądu w drugim kanale. Regulacja "na dwa mierniki" jest trochę kłopotliwa.

Pozdrawiam i pięknie dziękuję za pomoc.

GM

Pozostaje mi jedynie przeróbka układu generatora prądu podkładu w taki sposób, aby regulacja prądu w jednym kanale, nie wpływała na wartość prądu w drugim kanale. Regulacja "na dwa mierniki" jest trochę kłopotliwa.

pozwoliłem sobie zerknąć na schemat i na Twoim miejscu nic bym nie zmieniał, a jeżeli już to nie generator ppik tylko regulację pp z tym, że nie wiadomo, czy coś to da; orginalnie są trymery i można próbować wstawić zamiast nich układ kondensator + pr-ka; trzeba się trochę przy tym "pobawić" niestety

poza tym pp ustawia się raz i raczej nie zmienia się go; najlepsza jest regulacja "bias level" z płyty czołowej, ale z tym jest jeszcze więcej "zabawy" (chyba, że jest fabryczna)

Edytowane przez geelo07
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

pozwoliłem sobie zerknąć na schemat i na Twoim miejscu nic bym nie zmieniał, a jeżeli już to nie generator ppik tylko regulację pp z tym, że nie wiadomo, czy coś to da; orginalnie są trymery i można próbować wstawić zamiast nich układ kondensator + pr-ka; trzeba się trochę przy tym "pobawić" niestety

poza tym pp ustawia się raz i raczej nie zmienia się go; najlepsza jest regulacja "bias level" z płyty czołowej, ale z tym jest jeszcze więcej "zabawy" (chyba, że jest fabryczna)

Samego generatora nie będę przerabiał. Chodzi mi tylko o ew. zmianę tej jego części, która odpowiada za regulację prądu podkładu. Obecnie jest ona zależna. Zmiana prądu w jednym kanale, wpływa na zmianę w drugim. Poza tym, nie jestem pewien, czy napięcie uzyskiwane z generatora, po wymianie tranzystorów na nowsze typy, jest zgodne z napięciem podanym na schemacie. Tego ostatniego nie zweryfikowałem po wymianie tranzystorów.

GM

Witam wszystkich małe pytanie,jak kalibrujecie swoje "zabawki" pod dany typ taśmy.Taśma emtek wiadomo skąd przed taśmą 0db po +5db dodam że reszta taśm ,czyli ampex orwo stilon jest "ok" jak to poustawiać.Magnetofon tesla b116 ,i tylko ten magnetofon ma takie "anomalie" pozdrawiam.

Sprawdź jak duża jest różnica w poziomach sygnału przy częstotliwości około 1Khz (Coś w przedziale 400hz-1k będzie dobrze. 1kHz stosuje się przy kalibracji poziomu zapisu przy prędkości 19.05cm/s). [ustaw potencjometry na panelu przednim odpowiadające za poziom zapisu na maksimum po to by uniknąć wpływu ich nie idealnej współbieżnośći]

Przełącznik monitor ustaw w pozycji "Source" i podaj z generatora sygnał o częstotliwości np 1kHz, musisz dobrać jego poziom tak by na wyjściu magnetofonu uzyskać 100mv RMS lub 283mv PP(Jeśli mierzysz oscyloskopem)

Załaduj taśmę i uruchom nagrywanie, sprawdź różnicę w poziomach sygnałów przy ustawieniu przełącznika w pozycjach "Source" i "Tape", jeśli jest ona znaczna musisz ją skorygować potencjometrem montażowym odpowiadającym za regulację poziomu zapisu (Rec,LVL). [Który to konkretnie dowiesz się ze schematu lub serwisówki]

Ps.

Przed regulacją poziomu zapisu powinieneś jeszcze sprawdzić czy poziom odczytu jest poprawnie ustawiony ale do tego potrzebna jest taśma z najlepiej pełnośladowym zapisem sygnału 1khz o wzorcowym poziomie 250nWb/m (Standard NAB)

Edytowane przez szerszy

Dzięki za odpowiedz z generatora jest w miarę ok,poziomy +,- około 1db,problem nasila się przy nagrywaniu muzyki podbija wysokie tony "mocno".Generator mam tylko z karty komputerowej ale to chyba nie jest problemem.Na tej samej taśmie pozostałe 2 magnetofony nagrywają super.Te 2 pozostałe magnetofony to uher royol de luxe i orbita"rosyjski"wszystko działa w ustawieniach fabrycznych.

W takim przypadku musisz poprawnie ustawić wartość prądu podkładu (Dla taśmy PER528 przy 19.05cm/s będzie to -5dB względem maksymalnego "piku" prądu podkładu ustawianego przy częstotliwości 10kHz (Wg zaleceń Revoxa) [Poziom odniesienia -10 lub -20dB w zależności od zaleceń serwisówki]

Jeśli samo ustawienie prądu podkładu będzie niewystarczające będziesz musiał odrobinę zmienić ustawienie korekcji Zapis/Odczyt ale do tego lepiej mieć wobulowany generator Mcz bo inaczej można stracić dużo czasu na tą regulację/linearyzację charakterystyki odczytu oraz zapisu przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej częstotliwości granicznej pasma przenoszenia.

Ps, Dodaję poglądową tabelkę ułatwiającą zgrubne ustawienie prądu podkładu.

Zapomniałem dodać że proste karty dźwiękowe komputerów osobistych przy generowaniu wyższych częstotliwości akustycznych z niskim poziomem wyjściowym wnoszą do sygnału o częstotliwości podstawowej dużą ilość szumów oraz harmonicznych w związku z czym słabo nadają się do precyzyjnej regulacji magnetofonów. [Mam to udokumentowane pomiarami zniekształceń i poziomu szumów wnoszonych przez kilka kart noszących dumne opisy HD aduio ;) ]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Wszystko ładnie może Kolega podpowie podpinam generator dajmy na to 10KHZ, ale tego nie rozumie -20 10 5 db jak na to "patrzeć".Elektronika analogowa "czarna magia"pozdrawiam.

Ustawiasz generator na częstotliwość 10kHz, zmieniasz poziom sygnału wyjściowego generatora tak by na wyjściu magnetofonu przy przełączniku "Monitor" ustawionym na "Source"/Źródło uzyskać sygnał o poziomie np. -20dB czyli 100mV RMS lub jeśli wolisz mierzyć oscyloskopem 283mV PP (Wartość międzyszczytowa napięcia). Przełączasz "Monitor" na pozycję po taśmie i ustawiasz maksymalny możliwy odczyt zwiększając prąd podkładu.

Zwiększając go dalej uzyskasz spadek odczytywanej wartości na ekranie oscyloskopu lub na skali miernika, dla posiadanej przez Ciebie taśmy powinien on wynosić -5 lub -6dB względem maksymalnej odczytanej wartości. Po takim ustawieniu jeśli zmierzona charakterystyka pasma przenoszenia będzie dalej mocno podbita powinieneś wyregulować korekcję (Eq), jeśli twój magnetofon nie ma takiej możliwości to będziesz musiał delikatnie "na słuch" wyrównać ją zmieniając wartość prądu podkładu w bardzo niewielkich granicach.

Elektronika analogowa "czarna magia"

Dla mnie "Cyfrówka" jest czarną magią :) ale to pewnie dlatego że już dawno kończyłem "elektronika" i nie zajmuję się tym zawodowo.

Również pozdrawiam.

Edytowane przez szerszy

SONY TC-755 mniej-więcej zrobiony :-) "Motylki" od Revoxa rzeczywiście pasują idealnie, musiałem jedynie skrócić sprężynki.

Niestety, uszkodzona była głowica nagrywająca - mechaniczne uszkodzenie czoła, wyglądała jakby ktoś ją złośliwie potłukł i podrapał, lewy kanał nagrywał się ok. 6dB ciszej niezależnie od ustawienia. W związku z tym przełożyłem głowicę z TC-377 i teraz nagrywanie jest w porządku, aczkolwiek jeszcze nie jest to ideał - nie da się idealnie skalibrować. Aby doprowadzić magnetofon do stanu świetności należałoby jeszcze powymieniać pr-ki na płytce zapisu i podkładu, pewnie także parę kondensatorów, oraz dokładniej oczyścić przełączniki suwakowe na płytkach, ale to wiązałoby się z całkowitym demontażem elektroniki magnetofonu (te wiązki kabli, wszystko lutowane do płytek!), a chwilowo nie mam na to siły...

Magnetofon obecnie prezentuje się tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SONY TC-755 mniej-więcej zrobiony :-) "Motylki" od Revoxa rzeczywiście pasują idealnie, musiałem jedynie skrócić sprężynki.

Niestety, uszkodzona była głowica nagrywająca - mechaniczne uszkodzenie czoła, wyglądała jakby ktoś ją złośliwie potłukł i podrapał, lewy kanał nagrywał się ok. 6dB ciszej niezależnie od ustawienia. W związku z tym przełożyłem głowicę z TC-377 i teraz nagrywanie jest w porządku, aczkolwiek jeszcze nie jest to ideał - nie da się idealnie skalibrować. Aby doprowadzić magnetofon do stanu świetności należałoby jeszcze powymieniać pr-ki na płytce zapisu i podkładu, pewnie także parę kondensatorów, oraz dokładniej oczyścić przełączniki suwakowe na płytkach, ale to wiązałoby się z całkowitym demontażem elektroniki magnetofonu (te wiązki kabli, wszystko lutowane do płytek!), a chwilowo nie mam na to siły...

Magnetofon obecnie prezentuje się tak:

Ja również musiał bym wymienić chociaż jeden, prawy motylek W Sony TC 765. Czy mógł byś mi jakoś pomóc ? Może został ci jeden dobry motylek z Sony TC 755 ? Albo masz na sprzedaż dwa takie z Revoxa ?

Niestety nie mam. Mój Sony jak go kupiłem nie miał motylków w ogóle. Te Revoxowe kupiłem na ebayu -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale tylko jeden komplet - aczkolwiek sprzedawca (bigdave-h) ma ich więcej, niestety są dość drogie - para kosztuje 40 funtów.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich!

Pogrzeb naszego Kolegi Zbyszka Korwina-Piotrowskiego odbędzie się w najbliższy piątek 12.10. na cmentarzu Rakowickim w Krakowie.

Rozpocznie się w Sali Pożegnań o godz. 11.

Poznaliśmy się ze Zbyszkiem dzięki Nagrze III, którą przypadkowo zdobyłem. Od tego czasu dzwoniliśmy do siebie i widywaliśmy się regularnie.Widziałem się z nim ostatni raz pod koniec lipca - obeszliśmy wtedy tzw. pchli targ pod Halą Targową i skąd mogłem wtedy przypuszczać, że to już ostatni raz.

Zbyszek nauczył mnie wiele, spędzilśmy w Jego pokoju mnósto czasu na tak zwanych "posiadówach".

Mimo coraz gorszego zdrowia, zawsze miał w sobie mnóstwo energii i humor się go trzymał.

Człowiek mający sporą wiedzę i niebywałe doświadczenie życiowe, pałający nieskrępowaną miłością do doskonałego zapisywania dźwięku.

Będzie mi Go bardzo brakować, ale pamiętajmy, że On jednak ciągle żyje - zostawił po sobie wielką spuściznę w postaci choćby tych prawie 6 tys. postów na forum Audiostereo. Ja zapamiętam na zawsze spędzone z nim miłe chwile.

Szkoda, że takie wydarzenia spadają na nas niespodziewanie, ale z życiem tak już jest.

Pewnie jeszcze nie raz rozśmieszą mnie do łez posty Zbyszka, więc będzie on dla mnie ciągle żył.

Kor91.jpg

Kor1.jpg

Edytowane przez JanPeter
  • Pokaż nowe odpowiedzi