Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Audiotone - szkoda, że wyjechałeś do kraju kraciastych spódniczek...bo już dawno miał byś zrobione boczki do Tascama. Mam też możliwość "wypiaskowania" napisu w np.aluminiowej płytce. Tak więc i logo dało by się zrobić.....

Kasjel.Zastanawiam się,czy takie boczki zawsze są niegrozne.W A-77 boczne ścianki są ażurowe i ich zasłonięcie podniesie znacznie temperaturę wewnątrz.Trzeba ten fakt wziąść pod uwagę.

Marek- niektóre szpulaki są przeznaczone do zabudowy, więc nie ma problemu. Ale rzeczywiście o wentylacji trzeba myśleć. I jeżeli piszesz że w A77 są otwory w bokach, to lepiej ich nie zasłaniać.

Ewentualnie wykonać kratki wentylacyjne w tych boczkach.

W Dokorderze też są fabryczne boczki, ale za to wszędzie indziej gdzie się da zrobiono otwory wentylacyjne - cała góra i tył to jedno wielkie sito, nawet na froncie między szpulami są wycięcia. I nie dziwię się, bo on i tak wytwarza sporą temperaturę.

Dobrze wiedziec .

A ja jestem gapa . podalem zly telefonu kurierowi w UK i nie odebrali mi przsyłki .

Niebawem pokaże na forum moj kolejny nabytek .Kolejny ,po kolejnym.

Wracając do tematu taśmy referencyjnej.

Biorąc pod uwagę zerowe zainteresowanie kasetami - kaset nie będzie. Osoby które na PW wysłały mi

adresy pocztowe w ciągu tygodnia / dwóch otrzymają obiecane przesyłki z odcinkami taśmy na

bobinkach. Zostały jeszcze 2 - 3 bobinki do rozdysponowania, chętnych proszę o PW z adresem

wysyłki.

NABy

Zainteresowani zwyklymi NAB'ami, a nie dzielami sztuki tokarskiej, moga takowe nabyc po rozsadnej cenie na EBay'u - glownie amerykanskim. Sa tam czesto po $25 do $35 za pare. Przesylka do Polski podejrzewam nie jest droga. Ja swoja nowiutka pare w fabrycznym opakowaniu (SONY TC-... nie pamietam modelu) kupilem pare lat temu za $25 plus $10 przesylki. Sprawuja sie bardzo dobrze na moim rt-909.

pozdrawiam,

Witam!

Czy ktoś z Was miał styczność z płytami fabrycznie nagranymi na szpule, tu jest przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Czy materiał był nagrywany z taśm-matek, czy z winyli? Jaka jest jakość takich nagrań?

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

mielinski,

Nie wiem czy preferujesz dwuslady szeroko-sciezkowe (np TEAC x....M) czy normalne stereo na tasmie 1/4 cala. Jesli chodzi o te ostanie ja bym na pierwszym miejscu postawil akai 747 poniewaz ma bezposredni naped i bardzo dobre glowice oraz mozna nagrywac tasmy typu II. Najwiekszy problem jest z czesciami ale jesli magnetofon jest zadbany moze pracowac bardzo dlugo.

Teac x2000r jest akustycznie bardzo dobry ale slaba strona sa glowice i silniki. Wartym zastanowienia jest pioneer rt-909 poniewz jest zbudowany jak czolg - bardzo dobre siniki i mechanizm przesuwu. Nadal mozna kupic do niego orginalne glowice nagrywajace a glowice odtwarzajace od Joe z Nortronics zrobione z duracore po rozsadnych cenach oraz ogumienie na EBay'u i paru innnych sklepach. Duracore jest nieco trwalsze od twardego permaloy'u.

Podobno calkiem dobrze zbudowane sa rowniez Revox'y ale zadnego z nich nie mialem. Tym nie mniej dla ciekawosci moze sie skusze jak spotkam dobra okazje.

pozdrawiam,

synromka,

Takie tasmy byly bardzo popularne szczegolnie w USA w latach 1970siatych. Byly tez wersje kwadrofoniczne wielu nagran. Niektore nagrania/tasmy byly naprawde wysokiej jakosci i na glowe bily winyle.

pozdrawiam,

Może ktoś się wypowiedziec o AKAI X201 D? Miał ktos z tym do czynienia?

Z góry dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko zależy od warunków w jakich były przechowywane taśmy.Mam film na,którym jest odtwarzana taśma nagrana w 1947 roku.Jakośc jest bez zarzutu.

dziekuje vik :)

muślałem ze odnosi sie to do czasów na 9.5 cm/s bo tak jakoś mi wychodziło z obliczeń.Ale wygląda na to ze moje obliczenia były błędne.teraz mam pewność.jeszcze raz dziekuje.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

witam

Akai doszedł,stan jest taki:

-nagrywa bardzo cicho na jeden kanał(głowice czyściłem)

-nie da się zmienić prędkości obrotów na 19 cm/sek

-poobijany

-trzeszczy coś w jednym kanale(pewnie elektrolity)

natomiast odtwarza ok...

• Pokaż nowe odpowiedzi