Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie jestem jedną nogą w klubie :-)

Dla ozdobienia mojego studia kupiłem Fostex Model 80. 8-śladowy. Zważywszy cenę to raczej sprzęt amatorski, ale na pewno pokuszę się o sprawdzenie czy aby na pewno i nagram na niego bębny :)

Mam prośbę do ewentualnych posiadaczy o wszelkie rady, opinie i wrażenia. Dotąd miałem w życiu tylko do czynienia ze starą Arią i Opusem, więc jestem zielony jeśli chodzi o sprzęt ze świata. Heh, nie wiem nawet co to są "nab-y"...

Czy ktoś z Poznania lub okolic ma namiar na godnego zaufania serwisanta tego typu sprzętu?

Jurek 87.Gratuluję zakupu za tak niską cenę.To nie jest sprzęt amatorski,lecz w pełni profesjonalny.Tylko to ,że jest ośmiosladem odstraszyło amatorów,a profesjonaliści już pewnie nagrywają na osmiosmioknałowym cyfrowym takim jak na zdjęciu poniżej.Miłej zabawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O! Miło mi i dzięki za odpowiedź. Ja sam nagrywam profesjonalnie na komputer przy pomocy interfejsów RME. Ale słuchając np. Zeppelinów słyszę jak bębny lubią taśmę. Z opinii kolegów z branży wiem że poważne nagrywanie na taśmę ma sens przy wysokich modelach np. Studera. Jednak popróbuję, bo mam sentyment do takich zabawek i w ogóle trudno mnie powstrzymać przed działaniem ;-) Teraz tylko chciałbym zdobyć:

1) Dobrą taśmę (w rodzaju Ampexa 456),

2) Kontakt z człowiekiem, który będzie to umiał odświeżyć, skalibrować itp.

Wielkie dzięki za pomoc!

Ja mieszkam w Warszawie,ale zdaje się ,że i w Poznaniu jest ktoś kumaty w serwisowaniu takich zabawek.Poszukaj,a zapewne znajdziesz.Też jestem ciekawy jak to nagrywa,bo jest chyba na zwykłą taśmę 1/4 cala.

paul_67, 20 Lis 2008, 14:

dzieki .

marian mial wczoraj podrzucic konto do wpłaty za NABY-...Moze wiesz gdzie wplacic kasę >

Pozdrawiam.

PS

A może NABY ..........beda darmowe????

hahahaha

U mnie to grało wyśmienicie, więc u Ciebie też nie będzie gorzej.Poczta działa jak działa.Zdarzyło mi się,że zwykła przesyłka doszła na drugi dzień a były też takie, które potrzebowały na to tydzień!

Dulon, gratuluję! A-807 to dla mnie jedna z najbardziej fascynujących maszyn, jakie widziałem. Przez pewien czas myślałem poważnie o kupnie tego modelu, ale naczytałem się o skomplikowanej elektronice, która po latach potrafi sprawiać kłopoty i generować koszty, więc zrezygnowałem. Oby z twoim było wszystko w porządku. Ech, chciałbym kiedyś takiego obejrzeć na żywo... :)

rafal996, 2

mialem okazje byc przy probie nagrywania na tym Studerze . Oczywiscie w domu juz spac nie moglem . I tym oto sposobem zapadla decyzja o kupnie .Przy próbie nagrywania nie śmialem nawet poprosic o mozliwośc pokrecenia przy nim .Jednak widok takiej maszynki nie dawał mi spokoju .

telefon ,pytanie ,uzgodnienia cenowe dzisiejsza wplata kasy i tylko czekac na potwierdzenie otrzymania wplaty ii...........Będzie mój .Oczywiscie opiszę wrwżenie i wstawie fotki.

Z rozpedu nawet aparat cyfrowy kupilem .Alez jestem podekscytowany .

Do Daniela22

Mam takiego samego Akai-a, moj chodzi jak zyleta i jest w idealnym stanie. Co do zmiany predkosci, wystepuje w nim pewien kruczek; spedzilem pare godzin, zanim doszedlem jak sie zmienia predkosc :-).

Pozdrawiam

a to jest maszynka do przerabiania szpul na kasety :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cholera, zaladowalo zdjecie nie tak jak potrzeba. Oczywiscie nie jest do do masowej produkcji :)

Co do Akaia, to predkosc zmienia sie mechanicznie, a to w taki sposob, ze jest nakladana tuleja na walek napedowy. Jak sie korzysta z predkosci 9,5 cm/s to tulejke sie zdejmuje i zaklada sie ja na trzpien ktory jest nad glowicami. Danielowi22 brakuje tulejki i srubki mocujacej. Troche czasu minelo, zanim mi zaswitalo po zakupie, jak sie zmienia ta predkosc - mialem ustawiona na 19 cm/s. I glowilem sie tez, na cholere ten trzpien :)

Zakupiony zaplacony Fostex E 2 ,wspominany na forum ,nie bedzie moją własnościa .

Pokrecony Angol ,za cholere nie chcial udostepnic odbioru w sobote -niedziele ,a tylko wtedy kurier odbiera przesyłki z UK.

Marek-41,

dzieki .

Gośc totalnie porypany. Pisalem do niego kilukrotnie,zostaw go gdziekolwiek ,aby tylko w tym miescie .

Za nic nie chcial .

Kilka dni wcześniej chcialem kupic większa ilośc taśm . Gośc podal mi taka cene za przesyłke że gośc z firmy kurierskiej za glowe się złapał . Chciale obebrać swoim kurierem .. Nawet o tym slyszec nie chcial

Jakieś Pacanioki w tej Angli

Wielka szkoda, że w końcu się nie udało. Naprawdę jakiś wyjątkowo uparty gość.

Ale co się odwlecze...

Ja wczoraj zajmowałem się testowaniem VHS jako nośnika. Przyznam, że jest potencjał w tych taśmach. Co prawda nie da się ich wysoko wysterować przy nagrywaniu, ale w niczym to nie przeszkadza. Odtwarzanie jest znakomitej jakości na każdym z moich magnetofonów, nagrywa się z za dużą górą, ale regulacja biasu załatwia sprawę. Docelowo myślę o skalibrowaniu jednego magnetofonu tylko do nagrywania na VHSy. Nośnik jest wyjątkowo cienki, dzięki czemu na jednej szpuli mieści się bardzo dużo taśmy - nie mierzyłem, ale już trzynastka wydawała mi się niesamowicie długa, a co dopiero pomyśleć o zapełnieniu tą taśmą szpuli 26 cm.

Rafał,to taśma chromowa,więc może by ci się przydał jakiś Akai przystosowany do taśm typu EE.Wtedy dopiero zobaczysz co to potrafi.

rety,no to się władowałem.Okazało się również po dokładnym zbadaniu że głowice są prawdopodobnie zużyte...Można wiedzieć jaką średnicę ma ta tulejka?

Dołączam fotkę głowic,tu jeszcze przed doczyszczeniem.Chyba niewiele widać na tym foto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi