Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

JanPeter, 12 Gru 2008, 18:23

>"W roku 1949 Willi Studer opracowuje tam pierwszy wysokiej klasy magnetofon przenośny, który jednak

>wciąż musi być zasilany z sieci. (...) Po raz pierwszy w historii urządzenie [pana K. - przyp.] o

>masie zaledwie 5 kg umożliwia zapis dźwięku o jakości dostępnej dotychczas jedynie na d użych

>magnetofonach stacyjnych."

Nie znam się na przemysle filmowym, ale szybki rekonesans w sieci pokazuje że produkty firmy pana Kudelskiego są tam pewnym standardem. Ale tam priorytetem nie jest sama jakość dźwięku ale w równym stopniu możliwość pracy w terenie - nawet konno ;-) Stacjonarne studio ma z oczywistych względów inne priorytety - tam na pierwszym i niemal ostatnim miejscu jest jakość dźwięku, nawet jeśli miałoby to ważyć 200 kg i pobierać 1 kW mocy. Dlatego rynek studyjny został opanowany przez inne marki (Studer/Revox, Ampex, ATR).

Ciekawa strona na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazłem tam nawet okazyjnie NOWEGO 24-śladowego Studera A-827 NA GWARANCJI! Jedyne 20,000 USD :)

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

jurek87, 13 Gru 2008, 14:43

Dokładnie studio to inna bajka, nie ma sensu porównywać sprzętu z różnymi przeznaczeniami typu; domowy vs studyjny.

Mam nadzieję Jurku,że będziesz wzbogacał ten wątek swoimi wpisami, są naprawdę do rzeczy i miło się je czyta. To tyle ode mnie.

Pozdrawiam

Jak myślicie ? Chyba źle zrobiłem, że nie dałem więcej za niego. Trochę mi szkoda....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witajcie serdecznie.

Mam pytanie do obecnych czym mozna wyczyścić taśmy? ponieważ po samym nawet przewinięciu na wałkach stałych tuż ponad głowicami pozostawiają straszny czarny klejący nalot , czy to wogóle jest do wyczyszczenia? czy takie tasmy juz do niczego sie nie nadają.Nagrania na tych taśmach są dopiero dobre przy prędkości 38 cm/s z kolei na 19 cm/s jakosc jest nie doprzyjęcia wysokie leżą i obniżona dynamika.Oplaca sie wogóle czyścić takie taśmy czy one juz są do śmietnika bo są poprostu stare lub nie były moze przechowywane w odpowiednich warunkach.

Mam 4 takie taśmy 10.5" AMPEX-a 406 i troszku mi szkoda ich wyrzucac. niewiem co robić, macie jakieś rozwiązanie ?

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Powyższe oczywiście do Kasjela.

Audiotone, ja też mam takie taśmy i też mi szkoda... ale nie łudzę się, że coś się z tym zrobi. Trzeba się tego pozbyć moim zdaniem.

znam ten ból,mam kilka takich mocno brudzących ale są tam nagarnia studyjne w świetnej jakości więc nie wyrzucam tylko czyszczę tor przesuwu po każdym odtworzeniu :->.w moim przypadku to starość bo nośnik pochodzi z połowy lat 70

VSOP

Takiego UHER-a będę serwisować jakoś po nowym roku jak czas znajdę. Problem jest w dostępności

dokumentacji do niego. Inną sprawą jest fakt, że sprzedawcy potrafią napisać 100% sprawny a potem

wychodzą różne kwiatki :/

Do^ Skellena jak będę miał dokumentację Ty ją będziesz miał również mój Royal de Luxe C jest w remoncie ale mam sprzęt JanaPetera , który został zreanimowany i jest to świetna maszyna.

Pozdrawiam

Do^ Audiotone powinienem na twoją prośbę nie odpisywać podałem Tobie namiary na znaną nam obojgu Osobę która miała fabrycznie nowe taśmy na szpulach typu NAB nie raczyłeś na moje PW odpisać, kup myjkę ultradźwiękową, detergent, przeczytaj instrukcję taśmę nawiń w miarę luźno nie truj ludziom dupy.

Zbyszek

cos dziwnego sie tutaj dzieje na tym forum..... teraz to widze i dotyka to także mnie...

> teksk oczywiście wyrwany z kontekstu, nieważne.

Obiecuje że już nie będe. Takich jak ja są tutaj dziesiątki nie mających pojęcia na temat dużych szpulek, niemających żadnego doświadczenia a brak jak widzę dokładnego śledzenia wszystkich wpisów na tym wątku jest jak widzę bardzo bolesny.

Żegnam kolegów.

audiotone, 15 Gru 2008, 22:14

>cos dziwnego sie tutaj dzieje na tym forum..

Rowniez i ja to zauważam .Od czasów NAB cos sie pokrecilo .

Mocno wierzę że jest tutaj nadal duże grono zakreconych ,ktorym nie jest obca chęc pomocy .

Glowa do góry /

pozdrawiam.

Do^Audiotone

Na temat czyszczenia taśm wielokrotnie jeszcze w wątku Kasjela pisał Marek pisałem ja powtarzane było w Magnetofonach szpulowych pisał również Vik i w dodatku bardzo mądrze, obecnie kiedy ten wątek staje się coraz bardziej vorzimmerem Allegro albo paradą próżności niektórych nerwy ponoszą poniosły i mnie i jeśli czujesz się urażony przepraszam i mnie tu już nie ma, pojawiłem się tutaj chwilowo po zbiorowym nalocie na JanaPetera, którego zdaniena temat magnetofonu Nagra całkowicie podzielam

Pozdrawiam

Zbyszek

Wybacz Korwin mnie terz troszku poniosło.... to tyle. nie zywie żadnej urazy nie jesteśmy przecierz dzieci :) pozdraiwm serdecznie Wojtek

Według treści wpisów tutaj umieszczanych, oraz w "Magnetofonie" można dosyć łatwo rozpoznać charaktery ludzi piszących w tych wątkach. I w zasadzie zawsze byli tacy, którzy lubieli "wymachiwać szabelką" oraz tacy, aż do bólu spolegliwi i tolerancyjni.

A ja mam tylko prośbę do "Mag,a" oraz "Audiotone", aby nie dawali się tak łatwo zaszczuć.

Bo czym się Panowie przejmujecie ? Potem są tylko deklaracje o wystąpieniu z tego wątku, i takie tam....obrażanie się.Ważne jest to, że jesteśmy razem i pomagamy sobie. A jak ktoś ma kiepski dzień lub coś go w nos ugryzło, to niech lepiej się zastanowi, zanim coś napisze !

Na ostudzenie emocji - ciekawostka.

Ukryta Zawartość

Ciekawa aukcja i sprzedającemu będzie baaardzo ciężko sprzedać tę głowicę... Z tego prostego powodu, że ona leży u mnie w szufladzie i nigdzie się nie wybiera :) Zdjęcie jest moje, zrobiłem je gdzieś rok temu na potrzeby tego forum i gdzieś tu jest wklejone. Sprzedający po prostu poczęstował się zdjęciem, nie pytając o zdanie autora. Jak widać, audiostereo jest źródłem nie tylko wiedzy ;)

Ukryta Zawartość

Ja kiedyś znalazłem żywcem zerżniętą moją opinię na temat wzmacniacza Diora WS 432, w aukcji na Allegro. Nawiasem mówiąc, to strasznie beznadziejna jest ta moja opinia i z błędem ortograficznym :-)) Ale sprzedający poprostu skopiował wszystko i wkleił w opis.

Ja haruję jak dziki osioł i jedyny sprzęt na którym mi zależało uciekł mi z rąk Sojuz 110 pozbyłem i pozbywam się sprzętu i nic, "daremne żale, próżny trud,bezsilne złorzeczenia",ale jakoś leci n + 1 taśma którą odsłuchuję na zasadzie skasować czy zostawić, ostatnio dorwałem się do właściwego stycznika starego zawiasowego typu, czyści błyskawicznie i dokładnie i taśma jak ze sklepu, bez pijanych duszków w dalekim tle.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jeszcze na dobranoc, zdjęcie mojego ostatniego zakupu, czyli Dama Pik sztuk dwie. Zostały dziś gruntownie oczyszczone, przetestowane i na razie towarzyszą Arii sztuk także dwie. Zaszalałem z tymi zakupami ostatnio, ale warto było, bo za śmieszne pieniądze uratowałem kolejne dwa magnetofony od śmietnika.

Mam obecnie trzy Damy Pik i z niemałym rozbawieniem je porównuję. Powszechna jest opinia, że w ZRK pakowali takie podzespoły, jakie akurat były pod ręką i te Damy są najlepszym dowodem, że to prawda. Trzy sztuki, a każda inna. Różnice zaczynają się już na froncie, są trochę inne płyty czołowe (każda inna), są trzy różne rodzaje wskaźników, różnią się też trochę przełączniki wejść. Wewnątrz dwa rodzaje mostków, trzy rodzaje głowic ("normalna", z dodatkowymi ekranami, oraz pierwszy raz przeze mnie widziana - ze srebrnym czołem), trzy różne rozwiązania naciągów, oraz bardzo liczne drobne różnice, np. w rodzaju mocowania poszczególnych elementów mechanizmu. Nie porównywałem tylko elektroniki, ale sądzę że też się może różnić.

Ale i tak te graty to moja pierwsza i największa magnetofonowa miłość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal966>Szalejesz z tymi Kasprzakami, ale cóż stare miłe czasy.

Co do wpisów w wątku - wystarczy zmniejszyć swoje ego do poziomu najmniejszego jak tylko się da i wszystko będzie dobrze.Ludzie różnie reagują na siebie, szczególnie gdy się nie widzą - mogą dać czadu i niepotrzebnie kogoś urazić. Myśl puszczona do jednego - może poruszyć drugiego - niekoniecznie pozytywnie. Wszyscy są tu zakręceni dobrze- to naprawdę zacne Grono ludzi. Pamiętajmy, że im dłużej się znamy - tym pozwalamy sobie na więcej, nikt z pewnością tutaj z premedytacją nikogo nie poniża, ani obraża - dość tego jest w życiu codziennym i widocznie nas też brudzi to życie. Więc Panowie - trzymajmy się razem, pomagajmy jeden drugiemu. Ciągle będą też nowi miłośnicy szpul - więc miejmy wyrozumiałość do prostych pytań. Można przecież podać link jak nie chce się komuś odpowiadać po raz setny na to samo pytanie.Weźcie też pod uwagę, że wielu z nas chce się pochwalić jakimś nowym nabytkiem lub nowym doświadczeniem...i bardzo dobrze - gdzie ma to zrobić - pewnie wokół siebie nie znajdzie nikogo , kto to zrozumie , a my - rozumiemy - więc Panowie Głowy do góry - idą święta czas sprzątania - ja wczoraj rozpocząłem proces odkurzania gratów - wiecie jak się to schodzi i ile cierpliwości wymaga to sprzątanie , ale jest miłe - nawet firankę założyłem czystą bez specjalnego jąkania, a nie lubię wieszać firanki.Serdecznie wszystkich pozdrawiam i życzę miłego ubierania choinki przy kręcących się szpulach - Jacek

Witaj Zbyszku.Oszczędzaj się i nie haruj jak osioł. Podziwiam Cię za twoją energię.Sprzątam, czyszczę graty, pozbywam się zbędnych - tak jak Ty, w domu Tola jest w centrum zainteresowania, moi rodzice coraz starsi i słabsi, ale trzymają się, a Tola daje wszystkim czadu , aż miło. Dzisiaj spała w łóżku rodziców ( jak zwykle), ale z ugotowaną nogą kurczaka, którą po kryjomu przyniosła w nocy ze swej miski.Pozdrawiam Cię serdecznie - jak tam Twoja Psina? Pozdrów najbliższych i życzę miłych przygotowań do Świąt i wzruszającego ubierania choinki - pozdrawiam - jacek

Upps - Miało być na priv do Korwina, ale myślę, że się nie obrazicie moją pomyłką i przygody mojego psa Was jedynie rozweselą - pozdrawiam raz jeszcze - Jacek

Jacek,no ładnie.Ponoć istnieją włąściciele psów ,co pozwalają ,aby pies z nimi spał i ci co się do tego nie przyznają,ale z kurczakiem ,to już Tola przegieła.

Czekam na odbiór swoich ostatnich dwóch szpulaków i bawię się specjalnym magnetowidem sony do systemów ochrony,który oczywiście znowu dostałem za frico. Ma niesamowite mozliwości obróbki obrazu.Rozmawiajcie o swojej pasji z kim się tylko da.To przynosi wymierne korzyści,bo ludzie ,zamiast coś wywalić,najpierw spytają się was ,czy się to wam nie przyda.W tem sposób stałem się posiadaczem naprawdę ciekawych rzeczy.A na koniec "wredna" mordka mojej Perełki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi