Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

paul_67

Czytałem gdzies na forum że sa potem z tym kłopoty nie zdażyło mi się jeszcze ani razu dlatego taki komentarz z resztą mogłem nic nie gadać pozdrawiam

Zakładajcie konta na You tube będzie rażniej :)

audiomagia.blogspot.com

paul_67

Pitch Control bardzo przemyślany w tym modelu sam szybko na to nie wpadłem dopiero po lekturze manuala

jest tak jesli chcesz przyspieszyć lub zwolnić złap gałkę i pociąg do siebie!!!! lekko dopiero w tej pozycji jest możliwa regulacja

audiomagia.blogspot.com

Kasjel, 4 Sty 2009, 17:14

>Mój Sony TC 765 pracuje również bezgłośnie.Ale Sony TC 399 hałasuje jak każdy M2405S. Przyczyną

>jest tylko jeden silnik, który za pośrednictwem różnych przekładni musi napędzić wszystko.

To też nie jest reguła. Miałem Sony TC-630, model jednosilnikowy, który chodził cicho jak marzenie, był równie cichy co trzysilnikowy Akai GX-630. Ideałem pod tym względem jest Akai GX-77, którego po prostu nie słychać wcale, nawet przy zdjętej obudowie. Dokorder pracuje z cichutkim szumem, jest on słyszalny, ale absolutnie nie przeszkadza. Sądzę, że bardziej niż sam silnik, szumi powietrze w wirniku do wentylacji, który jest z tyłu silnika.

Miałem kiedyś w naprawie magnetofon akai GX 646. Nie dość, że cichy to przeźroczysty brzmieniowo. Rzecz nie do osiągnięcia w żadnych kasetach. Nagrywał po prostu z lekkością, nie było czuć nazwijmy to żyłowanych parametrów. Pasmo równe. Kiedyś macałem też jakiegoś TEACA 4 ścieżkowego (4 kanały na raz). Miał prędkości 19 i 38. Jednak grał już gorzej, na 19 nie wiedzieć czemu obcinał nieco dół

Witam.U mnie leciutko słychać,tylko oba Tandbergi,ale to wina wentylatora na osi głównego silnika.Jednak ,aby to usłyszeć,trzeba prawie uchem dotknąc obudowy.Philips N-7125 i Revox A77 słychać ,tylko podczas uruchamiania.

Co do filmów,to mam zamiar zrobic lepszy.Oczywiście jak naprawa tego grzmota w końcu się zakończy.

Jest problem z popękanymi scieżkami na głównej płycie.Jest to niesamowicie czasochłone zajecie.

Jednak maszyna jest bardzo ciekawa i pochodzi z roku 1971.Aż trudno uwierzyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cóż to ja widzę :)))

Ukryta Zawartość

16 sekunda.

Ukryta Zawartość

Wymiary szpul, otworów NAB i inne.

Ukryta Zawartość

post-21303-100007628 1231151009_thumb.jpg

post-21303-100007629 1231151009_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś przyuważyłem jak jeden z nauczycieli w mojej szkole niósł opusa w stanie igła,ponóć został przez te lata użyty jedynie kilka razy do odtworzenia słuchowisk z taśmy.Jest takich cztery,tylko pokurzone.Jeden nie ma klapki na głowice i pokrywy.Sprzęt sie marnuje,ale jest nie do ruszenia.Biegałem po gospodarczych,dyrektorach,komisji likwidacyjnej.Rozkładali wszyscy ręce.Ech.

"Sprzęt jest nie do wzięcia"- Ty lepiej obserwuj śmietniki dookoła tej szkoły. Oficjalnie dać komuś nie można, ale w ramach np. "wiosennych porządków" to wszystko jest możliwe !

Witam wszystkich fanów szpulowców :)

Mam aktualnie trzy magnetofony szpulowe, ale to nie są żadne rarytasy, raczej bardzo pospolity sprzęt, dokładniej mówiąc to mam ZK140 w stanie idealnym (mój pierwszy szpulak), Arię M2408SD w stanie dobrym (aktualnie nie sprawna, z powodu zużytej rolki dociskowej), oraz ZK140T w stanie wizualnym średnim, technicznie bardzo dobrym. Zbieram aktualnie forsę na zakup M3401SD Koncert.

Czy ktoś z was ma jakieś części do Arii na zbyciu ?

Najbardziej potrzebowałbym rolki dociskowej, oraz górnego łożyska koła zamachowego.

Pozdrawiam.

"Audi....coś tam, coś tam" W głowie mi się zakręciło, gdy próbowałem zapamiętać Twój nick :-))

Rolkę dociskową już niestety wysłałem koledze, ale mam NOWE koło zamachowe.

Daniel22, dowiedz się, kiedy będzie w szkole inwentaryzacja. Przed wspomnianą, przypomnij, komu trzeba, aby "zezłomowano" na piśmie wyżej wymienione sprzęty (spisano z inwentarza). Jakby kręcili nosami (zawsze się jakaś cholera znajdzie), to zaoferuj coś pożytecznego dla szkoły, np. jakiś "czyn społeczny", czy nowe mydelniczki do szkolnej łazienki itd. ;).

PS: U mnie dwa ex-uniwersyteckie MS 2425 się kurzą.

Szkoda, że nie masz już tej rolki, koło zamachowe mam w dobrym stanie, jedynie górne łożysko koła zamachowego kwalifikuje sie do wymiany, załączam fotke elementu, o który mi chodzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal996>Ale jaja , chyba już nie mają nic solidnego, żeby ładnie wyglądało na teledysku, wszystko my wykupiliśmy, zostały stare ZK 140.Pozdrawiam wszystkich - Jacek

Inwentaryzacja wiem że będzie najwcześniej w czerwcu.Już zawiadomiłem o "zezłomowaniu".Mam nadzieję że któryś sie uda odzyskać.

BTW ZK 140 w Anglii? :)

Witam.Co mróz was zaskoczył.Pojawiły się na allegro dwa ciekawe sprzety.Jeden nawet taki,który kiedys chciałem kupić,ale nie zdążyłem.Jest w idealnym stanie optycznym,ale nie jest wystawiany w znanym dziale "magnetofony szpulowe".

Witam, mróz faktycznie okrutny, nic tylko siedzieć w domu i słuchać muzyki ze szpul :)

Póki co szukam rolki i łożyska do Arii, bez tego magnetofon niestety nie zadziała, zostały mi na chodzie tylko moje ZK, taki lampowy ZK140 jest dobry na zimne dni ;)

Ja właśnie z Arii ostatnio sobie słucham i mówcie co chcecie, ale to jest naprawdę fajna maszyna i fajny dźwięk :) Stoją obok niej znacznie bardziej cenione magnetofony i wcale nie powiem, żeby była jakaś przepaść.

• Pokaż nowe odpowiedzi