Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuję pomocy!Infinity Renaissance

berberys

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Po skądinąd bardzo miłym wieczorku przy muzyce w towarzystwie przezacnych gości byłem zmuszony do przeniesienia moich kolumn Infinity Renaissance 90.

I po tej wycieczce z olbrzymim zdumieniem zaobserwowałem, iż jeden z głośników średniotonowych - wstęgowy EMIM zamilkł na amen...

Wyobrażacie sobie moją rozpacz...

To, co mogłem i umiałem - sprawdziłem... kabelki, zmiana kanałów we wzmacniaczu, etc. Posunąłem się nawet do sprawdzenia, czy kable wewnątrz kolumny zasilające średniotonowiec nie urwały się przy przenoszeniu...

Nawet dotarłem do zwrotnicy, którą mogłem obejrzeć organoleptycznie. "Na oko" wszystko gra. Ale tylko na oko!

Największe prawdopodobieństwo "milczenia" Emima to moim zdaniem, z uwagi na przenoszenie, "puszczenie" jakiegoś "fucking" lutu w zwrotnicy.

Oczywiście istnieje prawdopodobieństwo, które biorę pod uwagę, że głośnik ten został spalony.

Niemniej aby wykluczyć ten ostatni przypadek potrzebuję kogoś na gwałt, kto dysponowałby czasem i wiedzą, by posprawdzać działanie zwrotnicy.

Czy na forum jest taki ktoś???

Mieszkam w Nowej Soli - 23 kilometry od Zielonej Góry.

No i kwestia następna...

W najgorszym wypadku będę potrzebować głośnika średniotonowego EMIM - oznaczenie firmowe #902-5339-A.

Czy ktoś się orientuje, czy gdziekolwiek na świecie dostanę takie cudo???

A może ktoś z forumowiczów takie cudo na zbyciu przypadkiem ma?

no to pech......

EMIM czasem bywa na niemieckim e-bayu - gdyby okazalo sie ze padl, powinienes zdobyc zastepce.

Mozesz tez sprawdzic miernikiem czy wszystko w porzadku z przetwornikiem (Pomiar powyzej 3,5 ohm wskazuje na problem ale nie na totalna klape - mozna go usunac - zobacz na linki ponizej)

Duzo (napewno jest schemat zwrotnicy - wiec ktos kto sie na tym zna bedzie mogl latwiej zdiagnozowac)o infinity znajdziesz na :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdz rowniez tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tutaj mozesz kupic sama membrane :

Ukryta Zawartość

Powodzenia - napisz co w koncu pomoglo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym pomiarem głośnika omomierzem, to ostrożnie, żeby nie uszkodzić głośnika samym pomiarem.

Omomierz podaje stałe napięcie, ktore może być bardzo szkodliwe dla głośnika.

Sądzę, że bezpieczniejsze byłoby wymontować głośnik i podłączyć go do wyjścia wzmacniacza.

Ale uwaga - włączyć to cicho, bo podanie na głośnik średniotonowy większej mocy bez zwrotnicy również mogłoby być szkodliwe.

Podłączenie samego głośnika eliminuje WSZYSTKIE inne elementy kolumny, więc jeżeli sam głośnik będzie grać, to znaczy, że problem tkwi gdzie indziej. Jeżeli jednak głośnik będzie milczeć, to jednoznacznie wskazuje, że to on jest uszkodzony.

Janusz z Torunia

No to już mamy pewność!

Mogę sobie tego Emita włożyć... do piwnicy... ;-((

Głośniczek podłączony do przewodów dochodzących do średniotonówki gra.

Znaczy się... nie zwrotnica!

Teraz potrzebuję pomocy w postaci głośnika EMIT lub pomocy w jego nabyciu!!!

Sorry!

Z rozpaczy piszę głupoty!

Miało być oczywiście "(...) EMIMA lub pomocy do nabycia EMIMA"

OK, dalsza diagnostyka:

- jak sprawdzić czy to kwestia membrany (folii), czy inna usterka???

Kolmen!

Mów do mnie jeszcze... ;-)

Technikę to ja miałem dwadzieścia lat temu w szkole podstawowej. I od tej pory, wstyd się przyznać, to nawet nie miałem lutownicy w ręku!

Jakbyś mógł - napisz, proszę, najprościej jak potrafisz, jak to mam uczynić!

Na jutro "skołuję" miernik uniwersalny, więc narzędzie mieć będę... ;-)

A Tobie i pozostałym pomocnym kolegom przy okazji WIELKIE DZIĘKUJĘ!!!

Działam.

Cholera - 4 dni temu emim do R90 poszedł za 160 dolców... Aktualnie jest - ale do moich RS 2,5. Bartek - próbowałeś powrotnie wpiąć emima? Jak pisałem - u mnie po wylutowniu i powtórnym wlutowaniu emit zaczął grać. Ewidentnie był zimny lut!

Posłaem też maila do Ciebie.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

No cóż - co prawda przeszukałem zasoby światowego internetu, lecz na dzień dzisiejszy EMIMów brak!

Niemniej - jest nadzieja!

Otrzymałem szalenie serdeczny list od Pana Grzegorza Rogali ze Studia 16 Hz, który zupełnie bezinteresownie zaoferował swoją pomoc, za co jestem jemu i jego współpracownikowm cholernie wdzięczny!!!

Tak więc głośnik zostaje wysłany do Tych i czekam na rezultaty!

Hej

POdłacz jeszcze raz ten poprzedni głoośnik (EMIM-a), możliwe ze któryś z lutów przestał kontaktować.

Kolumny sa wiekowe i takie zjawiska moga wystepowac.

Mi w poprzednich Dynaudio rzadko bo rzadko, ale zawsze takich samych momentach popierdywal jeden z niskotonowcow. Nowemu nabywcy sprzedalem w takim stanie, lojalnie ostrzegajac go o takim zjawisku i pokazujac kiedy ono wystepuje. Wg maila jakiego pozniej od niego otrzymalem wynikalo, ze poprawil jeszcze raz lutownica styki glosnika i problem zniknal.

Tak jak obiecałem Zukzukzukowi, jeszcze dzisiaj, przed wysyłką głośnika, podłączę go ponownie!

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że wtedy, gdy wydawało mi się, że "złapałem króliczka" stało się coś tak nieoczekiwanego i paskudnego...

W każdym razie reakcja wszystkich forumowiczów naprawdę podniosła mnie bardzo na duchu!

Niezależnie od tego, że na forum, od czasu do czasu nie przebierając w słowach, kłocimy się, spieramy, przekonujemy, "walczymy" okazało się, że w potrzebie można liczyć na zainteresowanie i wsparcie! To naprawdę buduje i cieszy!

Złe wieści... :-(

Głośnik milczy, jak zaklęty!

Teraz składam rączki do modlitwy, żeby Panu Grzegorzowi się udało!

W najgorszym wypadku... będę mieć nowatorski system kina domowego 1.1 - jedna kolumna (centralna) i jeden subwoofer... ;-)

nadal nie wierzę - wlutowałeś czy tylko "styknąłeś"?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Przeczyściłem styki i wsadziłem je do gniazd w głośniku - tam są takie "zapinki" jak w instalacjach samochodowych. Nie lutowałem.

Jacek!

Trudno! Sam wiesz... wypadki chodzą po ludziach... Po głośnikach zdaje się, że też!

W najgorszym wypadku, gdyby reanimacja się nie powiodła, pozostanie znalezienie gdzieś na świecie zastępcy mojego EMIMa! Wcześniej, czy później jakiś "wypłynie"... Wtedy będzie mój ;-)

A TY się, Chłopie, nie martw tylko wypoczywaj! I nie zapomnij, iż tam, dokąd jedziesz koniecznie musisz spróbować muli oraz smażonych ośmiorniczek! Autentycznie polecam!!! Jeżeli chodzi o trunki... to sam wiesz ;-)

Powinno Cie zainteresowac :

Ukryta Zawartość

powodzenia.

Ukryta Zawartość

To jest średniotonówka do moich RS 2,5!

berberys,

What a bad luck....

zapisz się do grupy infinity classic na yahoo. I tam rozpuść wici. Jeżeli chcesz mogę to zrobić w Twoim imieniu.Daj znać. EMIM znajdzie się z pewnością. Dosyć często można trafić na amerykańskim ebay'u.

Można je również naprawić, gdzieś był o tym wątek na infinity. Jak znajdę to podrzucę.

Swoją drogą to dziwna sprawa, nie sądzę aby coś się wydarzyło w trakcie samego przenoszenia. Może wzmak wzmocnił i dostarczył prąd stały i w ten sposób głośnik uległ uszkodzeniu?

Ja swoje już wielokrotnie przenosiłem.

Dartmanie, Koledzy!

Pozwolę sobie zacytować fragment wypowiedzi Pana Grzegorza Rogali na temat EMIMA.

Pa Grzegorz napisał " Z doświadczenia powiem iż żadko przepala się elektroda wewnatrz membrany. (...)Działanie takiego głośnika to napędzanie mylarowej przezroczystej membrany, w której zatopione sś elektrody czyli drut nawojowy, w tym przypadku aluminiowy cewki, która tutaj nie pracuje w szczelinie magnetycznej, a na powierzchni szczeliny gdzie wystepuje pole magnetyczne, które napędza cały układ membrany. Przypuszczam że na wyjściu z membran mogło nastąpić złamanie drutu aluminiowego.(...)"

Bardzo, bardzo bym chciał, by słowa Pana Grzegorza się sprawdziły!

Przeszukując sieć znalazłem ofertę kupna wysokotonowego EMITa - gdyby ktoś potrzebował załączam link -

Ukryta Zawartość

Z ciekawością obserwuję też aukcję Infinity R. 80, które posiadają takie same głośniki wysoko oraz średniotonowe -

Ukryta Zawartość

Problemem byłoby jedynie przetransportowanie tych skrzyń do Polski - jakoś na wycieczkę do Szwajcarii ochoty wielkiej nie mam, a pewnie cena transportu tych "szaf" do Polski mogłaby czynić inwestycję niezbyt opłacalną :-(

Dartmanie!

Byłbym Tobie zobowiązany, gdybyś w moim imieniu "szepnął słówko" o moich problemach!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problemem w aukcji R80 może być również cło, które mogą (a niemal pewne,że naliczą) Szwajcarzy na przejściu granicznym, ponieważ Szwajcaria nie należy do UE. :(

Pozdrawiam

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

berberys,

napiszę na grupie infinity, myślę, że nie jesteś bez szans a już na pewno nie jesteś sam :-)

Szwajcarię bym odpuścił o jak kolega wcześniej napisał cło + vat murowane.

macrob, 16 Sie 2008, 16:24

>Problemem w aukcji R80 może być również cło, które mogą (a niemal pewne,że naliczą) Szwajcarzy na

>przejściu granicznym, ponieważ Szwajcaria nie należy do UE. :(

Szwajcarzy z pewnością nie nalicza cła :)

Bo niby jakie mieliby naliczyć ?

Eksportowe ?

W każdym razie problem sam się rozwiązał, a Infinity R. 80 z linku "poszły" za ca. 440 Euro, co, moim zdaniem, można było uznać za cenę dumpingową.

Jednakże to trochę zbyt wiele, jak na fakt, że zakup ten miałby na celu wymontowanie jednego głosnika ;-)

Chociaż - gdzieś na jakiejś amerykańskiej stronie znalazłem ofertę zakupu EMIMA za kwotę - uwaga - ponad 1.200$ USA (słownie: tysiąc dwieście dolarów amerykańskich)!!! Można robić interesy życia... ;-)

W głośnik został wysłany do Pana Grzegorza Rogali, a ja czekam na działanie poczty oraz na efekt jego sprawdzenia!

Pozdrawiam

Pojawił się EMIM w Austrii -

Ukryta Zawartość

Niestety, to nie ten typ (nie do Infinity R90) :-((

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.